Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτά είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τουριστικό τομέα. 

Published

on

Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τουριστικό τομέα είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και το υψηλό κόστος ενέργειας, αναφέρει ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, παραθέτοντας τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς κυβέρνησης με στόχο την άμβλυνσή τους.

Σε συνέντευξή του στον «Ξενοδόχο», που προσλαμβάνοντας πλέον ψηφιακή μορφή αποστάληκε στο πρώτο μηνιαίο newsletter του ΠΑΣΥΞΕ σε μια συνεργασία του Συνδέσμου με την IMH, ο κ. Κουμής αναφέρεται ταυτόχρονα στις πολιτικές που υλοποιούνται προς την κατεύθυνση για περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, τονίζοντας πως η συμβολή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) στην υλοποίηση του οράματος για τον τουρισμό είναι πολύ σημαντική.

Ο Κώστας Κουμής υποδεικνύει πως ο ρόλος των ξενοδοχείων στην βιομηχανία είναι εξαιρετικά σημαντικός, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ξενοδοχειακός τομέας είναι επί της ουσίας η βάση της τουριστικής πυραμίδας, για να προσθέσει πως οι εισηγήσεις που κατά καιρούς γίνονται από τους συνδέσμους ξενοδόχων ή τους ξενοδόχους σε προσωπικό επίπεδο για ενίσχυση της βιομηχανίας, αποτελούν μια σημαντική παράμετρο στην γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος.

«Θεωρώ», τονίζει, «ότι είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι στην συλλογική προσπάθεια για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, επικεντρωμένοι στην ποιοτική προσφορά υπηρεσιών, και είναι δεδομένο ότι η κάθε πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη των στόχων του τουρισμού».

Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος του τουρισμού και ειδικότερα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην οικονομία της Κύπρου είναι από τους σημαντικότερους. Πώς το Υφυπουργείο Τουρισμού ενισχύει αυτό το κομμάτι και ποιος ο ρόλος των ξενοδόχων στην ενίσχυση της βιομηχανίας;

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, μέσω της χάραξης της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, οπωσδήποτε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Υφυπουργείο εξαγγέλλει κατά διαστήματα σχέδια κινήτρων τα οποία απευθύνονται στους συμμετέχοντες στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, με σκοπό και στόχο πάντοτε την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ενώ την ίδια στιγμή καταθέτει εισηγήσεις σχετικά με την βελτίωση των δημόσιων υποδομών.

Σε σχέση με τα σχέδια κινήτρων να αναφέρουμε ότι πρόσφατα το Υφυπουργείο εξήγγειλε σχέδιο επιχορηγήσεων που απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες ίσως να επιθυμούν να δώσουν χαρακτήρα εξειδίκευσης σε σχέση με τον τομέα υγείας και ευεξίας.

Να προσθέσω επίσης, ότι το Υφυπουργείο έχει σχετικά πρόσφατα εξαγγείλει σχέδιο χορηγιών για έργα αναβάθμισης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στην ύπαιθρο, στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές ενώ επιπρόσθετα έχει εξαγγείλει σχέδιο χορηγιών για την αναβάθμιση των χώρων εστίασης και διασκέδασης.

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και η ευρύτερη προσπάθεια του Υφυπουργείου για αναβίωση σε περιοχές της υπαίθρου και ορεινές και ακριτικές περιοχές η οποία υλοποιείται τόσο μέσω σχεδίων χορηγιών όσο και με άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα τη στήριξη σχετικών εκδηλώσεων ή διοργανώσεων.

Στα αξιοσημείωτα και οι ενέργειες τόσο του Υφυπουργείου Τουρισμού όσο και του ξενοδοχειακού τομέα που στοχεύουν στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο ρόλος των ξενοδοχείων στην βιομηχανία είναι οπωσδήποτε εξαιρετικά σημαντικός, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ξενοδοχειακός τομέας είναι επί της ουσίας η βάση της τουριστικής πυραμίδας.

Οι εισηγήσεις που κατά καιρούς γίνονται από τους συνδέσμους ξενοδόχων ή τους ξενοδόχους σε προσωπικό επίπεδο για ενίσχυση της βιομηχανίας αποτελούν σίγουρα μια σημαντική παράμετρο στην γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος.

Ποια η συμβολή του ΠΑΣΥΞΕ στην υλοποίηση του οράματος για τον τουρισμό και του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης;

Υπάρχει ομολογουμένως άριστη συνεργασία με τον ΠΑΣΥΞΕ. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και ανταλλάζουμε απόψεις τόσο για τις κατά καιρούς προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός όσο και για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Οπωσδήποτε η συμβολή του ΠΑΣΥΞΕ στην υλοποίηση του οράματος για τον τουρισμό είναι πολύ σημαντική.

Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα για τα οποία γίνεται δέκτης το Υφυπουργείο και απασχολούν τον ξενοδοχειακό τομέα; Ποιες είναι οι προτάσεις του Υφυπουργείου σχετικά με αυτά;

Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τουριστικό τομέα είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και το υψηλό κόστος ενέργειας. Σχετικά με το πρώτο ως Υφυπουργείο έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό την άμβλυνση του προβλήματος.

Συμμετείχαμε μαζί με το Υπουργείο Εργασίας σε συσκέψεις με τους οργανωμένους συνδέσμους των ξενοδόχων με σκοπό και στόχο τον περιορισμό του προβλήματος.

Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εργασίας, που θέλω να σημειώσω την εξαιρετική σχέση και συνεργασία που έχουμε, έχει επανασχεδιαστεί σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, παράμετρος την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική και βοηθητική τόσο προς την κατεύθυνση παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και προς την άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας αφού το συγκεκριμένο σχέδιο σχετίζεται μ’ αυτό.

Όσο για το υψηλό κόστος ενέργειας, είναι γνωστό ότι ως κυβέρνηση έχουμε προχωρήσει στην έγκριση της πρότασης του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το γνωστό Virtual Net Billing που επιτρέπει στις ξενοδοχειακές μονάδες, την περαιτέρω ενίσχυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα με απώτερο σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους.

Πώς βλέπετε στο μέλλον να εξελίσσεται η σχέση ξενοδόχων και Υφυπουργείου Τουρισμού;

Η σχέση ξενοδόχων και Υφυπουργείου Τουρισμού θεωρώ πως ήταν ανέκαθεν εξαιρετική. Προσωπικά με χαροποιεί η σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που υπάρχει με τους συντελεστές της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Θεωρώ ότι είμαστε όλοι ευθυγραμμισμένοι στην συλλογική προσπάθεια για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, επικεντρωμένοι στην ποιοτική προσφορά υπηρεσιών, και είναι δεδομένο ότι η κάθε πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη των στόχων του τουρισμού.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού ήταν, είναι και θα είναι πάντα στη διάθεση των ξενοδόχων με σκοπό να γίνει η χώρα μας ακόμη πιο ελκυστική.

Πηγή: In Business news

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώση θερμοκρασίας στην Κύπρο- Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο Κατακλυσμού

Published

on

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

Σήμερα ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος παρόλο που τις πρωινές ώρες τοπικά στα παράλια, ενδέχεται να παρατηρείται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα ορεινά, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ, ωστόσο σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ, και στα νότια παράλια τοπικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο στα παράλια τοπικά αναμένεται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, ενδέχεται κατά τόπους να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού.

Την Κυριακή ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο με ξεπερνάει

Published

on

Στις απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο, αλλά και στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν τη περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει».

Ο κ. Μίλερ απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου.

«Το γιατί η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε μια χώρα στη μέση αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που παίζει, το γιατί εξαπολύουν αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει», υπογράμμισε.

Ο Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου τονίζοντας ότι «ήταν απίστευτα παραγωγική».

«Ήταν μια απίστευτα παραγωγική συνάντηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για όλο το έργο που έχει κάνει για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρος οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που βοηθάει να έχουν φαγητό αθώοι Παλαιστίνιοι», σημείωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο

Published

on

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των δυο πρωταγωνιστών, εντείνοντας την ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος μεγάλης κλίμακας.

Ενώ στο λεγόμενο νότιο μέτωπο του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες με ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του πολιορκημένου κι ερειπωμένου θυλάκου.

Αυτός ο πόλεμος πυροδότησε την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες Πέμπτη, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, αναφέροντας ιδίως πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονά της στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «εξάλειψε» αξιωματικό του κινήματος και ότι έπληξε «εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος» της Χεζμπολά, παράταξης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε «εναέριο στόχο». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον λιβανικό Νότο.

Στην Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι και ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζουν εκ νέου εντάσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ταυτόχρονα «τη σημασία που έχει να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στον Λίβανο» και να υπάρξει «διπλωματική λύση» που «θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανικές οικογένειες», τους χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ανταλλαγών πυρών, «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σε εμπρηστική ομιλία του προχθές Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones του κινήματός του σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στην λιβανική επικράτεια.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί».

«Νέα όπλα»

Ο κ. Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής –απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο– διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

Οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, αντέτεινε η κυβέρνηση της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».

Οι απειλές της Χεζμπολά, κινήματος με τεράστια επιρροή στον Λίβανο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

«Δεν ξέρω αν η ιστορία αυτή θα καταλήξει σε πόλεμο ή συμφωνία. Θα προτιμούσα συμφωνία», δηλώνει ο Σιμόν Καμαρί από την Κιριάτ Σιμόνα (βόρειο Ισραήλ.

«Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο, κανένας δεν θέλει πόλεμο. Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε την οικονομική κρίση και πλέον πόλεμο (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει η Σοφινάρ, κάτοικος Βηρυτού.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», διεμήνυσε ο ηγέτης της Χεζμπολά, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συμπληρώνοντας πως το κίνημά του παρέλαβε «νέα όπλα», ενώ διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη να παύσουν πυρ», τόνισε από την πλευρά της η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Εντάσεις των κυβερνήσεων Μπάιντεν-Νετανιάχου

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ταυτόχρονα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, κι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 37.431 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στη Ράφα (νότια), οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιους μαχητές, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Έγιναν επίσης πλήγματα σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατρός, ενώ την ίδια ώρα, τομείς στο βόρειο τμήμα της περιοχής απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα προτού οι όμηροι να έχουν επιστρέψει και προτού να έχουμε εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», είπε για ακόμη μια φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ για άλλο ένα βράδυ Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πώς διεξάγεται ο πόλεμος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως το Ισραήλ διεξάγει «υπαρξιακό πόλεμο», ο κ. Νετανιάχου πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται κι άλλα όπλα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, και στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι χαρακτήρισε «απογοητευτικά» και «προσβλητικά» τα σχόλια αυτά του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Καμιά άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της απειλής της Χαμάς», διαβεβαίωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending