Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την Α9 στην Α16 μια προαγωγή και €40.000 δρόμος στη Νομική Υπηρεσία 

Published

on

Πώς μία προαγωγή στοιχίζει στο κράτος δεκάδες χιλιάδες ευρώ.. τη φορά

Στη συζήτηση που άρχισε την Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι κατήγοροι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στο τραπέζι τέθηκαν θέματα που άπτονται της ασφάλειας τους, ειδικότερα μετά και από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις κατά λειτουργών, όπως επίσης και η μισθολογική τους αναβάθμιση. 

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο και τους μισθούς με τους οποίους αμείβονται σήμερα οι εργαζόμενοι στη Νομική Υπηρεσία, τα πράγματα φαίνεται να εκτείνονται πέραν από το δίπτυχο υψηλόμισθοι vs χαμηλόμισθοι στα του οίκου της Εισαγγελίας. Για την ακρίβεια, το ζήτημα δείχνει να έχει βαθιές προεκτάσεις, οι οποίες αγγίζουν -ακόμη βαθύτερα- τα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό του κράτους. 

Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται πως από το 2020 που οι μισθοί των Δικηγόρων Α’, των Ανώτερων Δικηγόρων και των Εισαγγελέων εξομοιώθηκαν με τους αντίστοιχους μισθούς των δικαστών, πολλοί ήταν αυτοί που είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να φουσκώνουν εν μία νυκτί. Αντιθέτως, στην περίπτωση των Δικηγόρων της Δημοκρατίας και των Δημόσιων Κατηγόρων καμία διαφοροποίηση δεν υπήρξε, αφού εξακολούθησαν να υπηρετούν και να αμείβονται ανάλογα με το τι ισχύει στις κλίμακες Α9 και Α8, αντίστοιχα. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο κάποιοι να παραμείνουν μισθολογικά στάσιμοι, αλλά να δημιουργηθεί παράλληλα και μία τεραστίων διαστάσεων απόκλιση σε περιπτώσεις προαγωγών, που αγγίζει λίγο ή πολύ τις 50 χιλιάδες ευρώ ανά προαγωγή ετησίως. 

Για την ιστορία 

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως επί των ημερών του Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, έγιναν οι εξής μισθολογικές διαφοροποιήσεις: 

  • Οι Εισαγγελείς εξομοιώθηκαν μισθολογικά με τους Προέδρους των Επαρχιακών Δικαστηρίων (από €80.000 στις €135.000, συμπεριλαμβανομένων €18.000 ετησίως για έξοδα παραστάσεως) 
  • Οι Ανώτεροι Δικηγόροι της Δημοκρατίας από €76.000 που λάμβαναν ετησίως αναβαθμίστηκαν στις €101.000 ετησίως και
  • Οι Δικηγόροι Α’ αναβαθμίστηκαν από την κλίμακα Α13 στην Α16 (από τις €58.000 ετησίως στις €70.000). 

Ταυτόχρονα, Δικηγόροι της Δημοκρατίας και Δημόσιοι Κατήγοροι παρέμειναν στις μισθολογικές κλίμακες Α9 και Α8, αντίστοιχα, με τις ετήσιες απολαβές τους να μεταφράζονται σε €30.413 και €24.500 (αρχική βαθμίδα, χωρίς προσαυξήσεις με ανώτατη βαθμίδα τις €48.252 και €42.877 αντίστοιχα). Σκοπός της ρύθμισης, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, ήταν μέσα από την αναβάθμιση των κλιμάκων μισθοδοσίας των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, να αποτραπεί ένα κύμα φυγής προς τη δικαστική εξουσία. 

«Εάν θέλουμε να έχουμε καλούς και ικανούς νομικούς στην Υπηρεσία και να τους κρατούμε, θα πρέπει να τους προσφέρουμε καλούς και συγκρίσιμους όρους εργασίας», έλεγε τότε ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Από την Α9 στην Α16 χωρίς.. ενδιάμεση στάση

Σήμερα οι δημόσιοι κατήγοροι εξεγείρονται, φθάνοντας μέχρι και την Κομισιόν, στην οποία απέστειλαν επιστολή υπογραμμένη από 38 εξ αυτών, προκειμένου να ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα έχοντας στη φαρέτρα τους και τις συστάσεις των Ιρλανδών Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έπειτα από σχετική  μελέτη που διενήργησαν το 2018 εισηγούνταν την αναβάθμισης των Δημοσίων Κατηγόρων ώστε αυτοί να έχουν τις «συνήθεις» και ίσες ευκαιρίες ανέλιξης με τους υπόλοιπους νομικούς λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας.

Και μιλώντας για ευκαιρίες ανέλιξης, εδώ είναι που μπαίνουν στο κάδρο οι Δικηγόροι της Δημοκρατίας, οι οποίοι σε αντίθεση με τους Δημόσιους Κατήγορους τηρούν χαμηλότερο προφίλ σε σχέση με το ότι έμειναν στην.. απέξω κατά τη “μοιρασιά” των εξομοιώσεων. Πηγές από νομικούς κύκλους, οι οποίοι μίλησαν στο Economy Today απέδωσαν τη στάση των Δικηγόρων της Δημοκρατίας κυρίως στο φόβο στιγματισμού, καθώς όταν ανοίγουν θέσεις πρώτου διορισμού ή προαγωγής Δικηγόρων Α’, οι συνήθεις ύποπτοι που τις διεκδικούν είναι εκείνοι που υπηρετούν στην αμέσως χαμηλότερη βαθμίδα της Νομικής Υπηρεσίας, δηλαδή ως Δικηγόροι. 

Ένα φαινόμενο που δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση καθότι η μισθολογική αναβάθμιση που λαμβάνουν, αξιώνοντας μία τέτοια προαγωγή ανέρχεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Δεδομένου πως οι Δικηγόροι Α’ της Δημοκρατίας μετά την εξομοίωση ανήκουν στην κλίμακα Α16, αυτόματα αυτό σημαίνει πως οι Δικηγόροι που προάγονται στη θέση του Δικηγόρου Α’ μεταπηδούν – ή καλύτερα κάνουν απευθείας άλμα –  από την Α9 στην Α16. 

Δεδομένου πως η αρχική βαθμίδα της Α16 αγγίζει τις 71,020 ακόμα και αν κάποιος προαχθεί από την ανώτατη βαθμίδα της Α9, δηλαδή τις 45,083, η προαγωγή του έρχεται με κρατικό “μπόνους” περίπου €25.000. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις το ποσό εκτοξεύεται αφού στα απαιτούμενα προσόντα, η πείρα που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να υποβάλει άιτηση για τη θέση του Δικηγόρου Α’ είναι μόλις τα έξι χρόνια. Επομένως, σε πολλές περιπτώσεις το όφελος από αυτή την προαγωγή ξεπερνά τις €40.000. Φυσικά και οι δημόσιοι κατήγοροι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις θέσεις αυτές που σε αυτό το σενάριο το ποσό αυξάνεται ακόμα περισσότερο. 

Εφαρμογή συστάσεων, αλλά.. 

Επιπρόσθετα, ένα άλλο ζήτημα που δημιουργεί προβληματισμό έχει να κάνει με τις συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) γύρω από το όλο θέμα “μισθολογικές αναβαθμίσεις”. Ισχύει ότι η GRECO στην έκθεσή της καλωσορίζει την ευθυγράμμιση των κλιμάκων αμοιβής μεταξύ δικαστικών και νομικών αξιωματούχων, υποδεικνύοντας πως “σύμφωνα με τις αρχές, οι λειτουργοί/εισαγγελείς θα επωφεληθούν έτσι περισσότερη ανεξαρτησία και αυτονομία, κατάλληλη για την εκτέλεση των καθηκόντων τους”. 

Παράλληλα, σημείωνε πως «μέσω του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας για το 2020, εγκεκριμένου από την Βουλή τον Δεκέμβριο του 2019, ο μισθός σχεδόν όλων των βαθμίδων των νομικών λειτουργών, συμπεριλαμβανομένων των εισαγγελέων που ασχολούνται με την δίωξη αδικημάτων διαφθοράς, έχει εξομοιωθεί με τις ισότιμες κλίμακες των μισθών των δικαστικών λειτουργών». 

Εδώ είναι που νομικοί κύκλοι εκφράζουν επιφυλάξεις και μιλούν για “ξεχείλωμα” των συστάσεων, αφού πέραν του γεγονότος πως οι χαμηλόμισθοι τελικά δεν επωφελήθηκαν, υποδεικνύουν πως οι μισθολογικές αναβαθμίσεις θα έπρεπε να αφορούν λειτουργούς των οποίων οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα άπτονται κατά βάση αδικήματα οικονομικής φύσεως και δη, αδικημάτων διαφθοράς. Εντούτοις, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εξηγούν, εξομοίωσε -αδιακρίτως- τους μισθούς των λειτουργών από την κλίμακα του Δικηγόρου της Δημοκρατίας Α’ και άνω. 

Για παράδειγμα, ένας Δικηγόρος Α’ ο οποίος υπηρετεί στον Τομέα Διοικητικού της Νομικής Υπηρεσίας δεν ασχολείται με θέματα τα οποία εμπίπτουν στη σφαίρα των αδικημάτων διαφθοράς. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί πως αυτό δεν αποτελεί ευθύνη του οποιουδήποτε δικηγόρου που σήμερα υπηρετεί στη Νομική Υπηρεσία, καθώς με βάση την υφιστάμενη δομή της δεν αποκλείεται η μετακίνηση από ένα Τομέα σε άλλο, αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν. Παράλληλα, στην Κύπρο δεν λειτουργεί δικαστήριο το οποίο να εξετάζει αμιγώς οικονομικής φύσεως αδικήματα. 

Πηγή: Economy today

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλοιό καύσωνα η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Published

on

Συνεχίζονται οι ψηλές θερμοκρασίες ανά το παγκύπριο.

Νέα κίτρινη προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ στις 11:00 το πρωί και θα ισχύει μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 32 στα ψηλότερα ορεινά.

Η πρόγνωση του καιρού: 

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα ανατολικά παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα υπόλοιπα παράλια λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 38 στα υπόλοιπα παράλια και στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά, κατά τις αυγινές κυρίως ώρες αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ για να καταστούν αργότερα κυρίως μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία την Τρίτη δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος στην αγωνία για ΑΕΙ Κύπρου-Στρατιωτικές Σχολές – Στις 9 τα αποτελέσματα

Published

on

Τέλος στην αγωνία των υποψήφιων που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024, τίθεται σήμερα το πρωί.

Στις 09:00, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην παρουσία της πολιτικής προϊστάμενης του Υπουργείου, Αθηνάς Μιχαηλίδου, θα ανακοινωθούν, τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης 2024 για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending