Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχία ΣΑ για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Χανίγια

Published

on

Αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν ανησυχία χθες Τετάρτη για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ.

Μερικές ώρες μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το ΣΑ συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης», χωρίς να αποκλείονται «κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να επιδειχθεί ότι οι μοχθηρές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα της Τεχεράνης στη «νόμιμη άμυνα».

Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη στην Τεχεράνη, σε πλήγμα το οποίο απέδωσαν στο Ισραήλ η Χαμάς και το Ιράν, που υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατό του, αυξάνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανάφλεξης όλης της περιοχής εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που σήμερα διανύει την 300ή ημέρα του.

Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Αλγερία, καταδίκασαν απερίφραστα τη δολοφονία.

«Το Ισραήλ ασκεί πολιτική αιματοχυσίας και καμμένης γης, αφήνοντας πίσω καταστροφή, ατελείωτο κύμα βίας που κατακλύζει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τον Λίβανο, και τώρα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Πού θα σταματήσει αυτή η τρέλα;» διερωτήθηκε ρητορικά ο αλγερινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως επιδίδεται σε «σαμποτάζ» των προσπαθειών να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη απλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.

«Φοβόμαστε πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου», τόνισε η πρεσβεύτρια της Ιαπωνίας, η Σίνο Μιτσούκο, ενώ η Σλοβενία εκτίμησε πως περιοχή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».

«Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη υπευθυνότητα και να ασκηθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η ανάφλεξη της περιοχής», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρεσβεύτρια της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ναταλί Μπροντέρ.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του πως οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, καθώς και στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ στοχοποίησε ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολά, αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτραπούν επειγόντως ενέργειες που θα μπορούσαν να σπρώξουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο κενό, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

«Θα ήταν καλύτερο να μην γίνεται σεναριολογία για τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος ο ευρύτερος πόλεμος», έκρινε από την άλλη ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ, επιμένοντας για ακόμη μια φορά στο δικαίωμα του Ισραήλ —του οποίου η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος σύμμαχος σε διεθνή κλίμακα— στη νόμιμη άμυνα.

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να υπερασπίσουμε όλο τον λαό του Ισραήλ», διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός ομόλογός του, ο Τζόναθαν Μίλερ. Πρόσθεσε πως «η Χεζμπολά, η Χαμάς και Χούθι δεν είναι σε θέση να χύνουν το δηλητήριό τους παρά χάρη στο κεφάλι του ερπετού», καταφερόμενος εναντίον του Ιράν, του «υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτή της τρομοκρατίας» κατ’ αυτόν, που βοηθά αυτά τα κινήματα, αντίστοιχα στον Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζει το όριο ταχύτητας στις πόλεις–«Θα αστυνομεύονται και τα 30 χιλιόμετρα»

Published

on

Για τους ελέγχους της Τροχαίας κοντά σε κυκλικούς κόμβους αλλά και για τις απενεργοποιημένες κάμερες στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου.

Αρχικά, ανέφερε ότι οι δύο αυτές κάμερες λειτουργούσαν με συμβόλαιο και όχι μαζί με τις υπόλοιπες κάμερες που λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια. «Όταν έληξε το συμβόλαιο, σταμάτησε η λειτουργία τους και υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες».

Πρόσθεσε ότι τώρα βρίσκονται στη διαδικασία μετακίνησής τους. Εξήγησε ότι πρόκειται για διαφορετική εταιρεία. «Μελετήσαμε το ενδεχόμενο για ένταξη των καμερών στο νέο σύστημα, όμως δεν ήταν δυνατό λόγω συμβατικών υποχρεώσεων».

Ο κ. Ευριπίδου σημείωσε ότι κάθε χρόνο συλλέγονται τα στοιχεία από την Τροχαία και εντοπίζονται τα μελανά και επικίνδυνα σημεία στους δρόμους. «Στον εν λόγω δρόμο θα γίνονται έλεγχοι από τους αστυνομικούς και θα χρησιμοποιηθούν οι κινητές κάμερες».

Όσον αφορά το όριο ταχύτητας, ανέφερε ότι θα είναι δρόμος των 50 χιλιομέτρων την ώρα. «Υπάρχει ποδηλατόδρομος και κυκλοφορούν πεζοί. Όλη η έκταση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή θα είναι 50 χιλιόμετρα. Όταν γίνουν οι σχετικές αλλαγές, τότε θα τοποθετηθούν και οι σχετικές πινακίδες».

Επεσήμανε ότι σε αρκετά σημεία, όπως έξω από σχολεία και στα κέντρα των πόλεων, υπάρχει εισήγηση για όριο 30 χιλιομέτρων. «Θα αστυνομεύεται το όριο στα 30 χιλιόμετρα. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις».

«Είχαμε θανατηφόρα σε κυκλικούς κόμβους»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις καταγγελίες πολιτών για εξώδικα κοντά σε κυκλικούς κόμβους. «Δεν είναι λάθος να γίνεται έλεγχος κοντά σε κυκλικούς κόμβους. Υπήρξε θανατηφόρο ατύχημα στο συγκεκριμένο σημείο, μεταξύ των δύο κυκλικών κόμβων. Το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν ακόμη δύο θανατηφόρα σε κυκλικούς κόμβους».

Υπογράμμισε ότι υπάρχει εγκύκλιος που αναφέρει πως δεν πρέπει να υπάρχει ραντάρ ειδικά σε σημεία με μείωση ορίου ταχύτητας. «Αυτό που κάνουμε εμείς και γίνεται και σε άλλες χώρες είναι ο απρόβλεπτος έλεγχος».

Τέλος, ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε τροχαία παράβαση με ταχύτητα 145 χιλιομέτρων σε δρόμο με όριο 65. «Χάνονται ζωές. Δεν θα σταματήσουμε να ελέγχουμε».

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βροχερός ο καιρός μέχρι την Κυριακή – Παραμένει η σκόνη

Published

on

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός ενώ στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού 

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα σήμερα, θα αιωρείται αραιή σκόνη.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά τόπους παροδικά κυρίως συννεφιασμένος, ενώ κατά διαστήματα αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες, κυρίως ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και στο εσωτερικό αρχικά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει μερικώς συννεφιασμένος και στο δυτικό μισό κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και ενδεχομένως και στα ανατολικά. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, δεν αποκλείεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη, κυρίως στο εσωτερικό και τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα κατέλθει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα τοπικά συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται μεμονωμένες βροχές και μετά το μεσημέρι πιθανό και μεμονωμένη καταιγίδα, ιδιαίτερα σε περιοχές στο εσωτερικό και τα ανατολικά.

Την Κυριακή, ο καιρός θα παραμείνει μερικώς συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία μέχρι την Κυριακή, δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να συνεχίσει να κυμαίνεται κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές της εποχής.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

110 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το ατιμώρητο έγκλημα των Τούρκων

Published

on

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, αποτελεί έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αρχής γενομένης το 1915.

Υπό το πρόσχημα της “εσωτερικής ασφάλειας” και μέσα από μαζικές εκτοπίσεις, βασανιστήρια και λιμοκτονία, ο αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στοχοποιήθηκε συστηματικά, σε μια από τις πρώτες οργανωμένες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.

Η τραγωδία αυτή, που παραμένει αρνητικό ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία, δεν είναι μόνο υπόθεση του παρελθόντος. Η άρνηση της γενοκτονίας από ορισμένα κράτη, κυρίως την Τουρκία, αποτελεί προσβολή για τα θύματα και εμπόδιο για τη συμφιλίωση και τη δικαιοσύνη.

Η 24η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης, σεβασμού και διεκδίκησης της ιστορικής αλήθειας, όχι μόνο για τους Αρμένιους, αλλά για κάθε λαό που πιστεύει πως οι γενοκτονίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται – για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

https://www.youtube.com/embed/otFKe-SGSXA

Συσχετισμός με Ολοκαύτωμα

Στις 24 Απριλίου φέτος συμπίπτουν δύο σημαντικές επετείους: η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ και η Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Η χρονική αυτή σύμπτωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για κοινή αναγνώριση της ιστορικής τραγωδίας που βίωσαν Εβραίοι και Αρμένιοι — λαοί που μοιράζονται εμπειρίες γενοκτονίας, διασποράς και επιβίωσης.

Παρά την κοινή αυτή πορεία, το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους που σχετίζονται με τις σχέσεις του με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Η απόφαση της Αρμενίας να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, αυτό ερμηνεύεται από την Αρμενία ως πράξη υπέρ του διεθνούς δικαίου και όχι εχθρότητα προς το Ισραήλ.

Άρθρο γνώμης από ειδικούς σε θέματα γενοκτονίας στην Jerusalem Post, υποστηρίζει ότι αυτή η ιστορική σύμπτωση δεν πρέπει να είναι απλώς συμβολική, αλλά να οδηγήσει σε ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών. Μια τέτοια προσέγγιση, βασισμένη στη μνήμη και τον αλληλοσεβασμό, θα μπορούσε να θεμελιώσει μια νέα εποχή συνεργασίας. Ο αρμενικός τομέας στην Ιερουσαλήμ, η παρουσία αρμενικών και εβραϊκών κοινοτήτων στην Αρμενία και οι κοινές αξίες αποτελούν ήδη γέφυρες που μπορούν να ενισχυθούν.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ και η ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν πράξεις ιστορικής και ηθικής σημασίας, δίνοντας ένα παράδειγμα συνεργασίας σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο κυνισμός.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ