Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανάγκη για καινοτόμα φάρμακα αλλά… το ταμείο είναι μείον – Σε αδιέξοδο εκατοντάδες ασθενείς

Published

on

Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες ονομαστικά αιτήματα ασθενών που χρειάζονται εξειδικευμένες/ καινοτόμες θεραπείες, αφού το κονδύλι των €45 εκατομμυρίων που είχε εγκριθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2024 έχει σχεδόν εξαντληθεί. Αυτό το γεγονός έχει θέσει σε συναγερμό τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ο οποίος, επίσης, εμπλέκεται στην όλη υπόθεση αφού θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε εντάξει στο ΓεΣΥ όλες τις καινοτόμες θεραπείες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι» και τον Χρίστο Μιχάλαρο, είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι «το ταμείο είναι μείον». «Τα λεφτά τα οποία υπήρχαν για να μπορούμε να εξυπηρετούμαστε μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Η κωλυσιεργία του ΟΑΥ και το μειωμένο κονδύλι

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το θέμα αφορά σε μεγάλο βαθμό τον ΟΑΥ, καθώς αυτές οι φαρμακευτικές θεραπείες θα έπρεπε να είναι ήδη ενταγμένες μέσα στο σύστημα του οργανισμού. «Εκ των πραγμάτων έπρεπε αριθμός των συγκεκριμένων θεραπειών να ήταν περασμένος μέσα στο σύστημα», σημείωσε. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στο πρόβλημα συνέβαλε σημαντικά και η μείωση του κονδυλίου. Να σημειωθεί ότι ο αρχικός υπολογισμός του υπουργείου Υγείας, βάσει και των δεδομένων των προηγούμενων ετών, αφορούσε €120 εκατομμύρια.

«Κινδυνεύουν ζωές»

Ερωτηθείς πόσος κόσμος επηρεάζεται και θα στερηθεί φάρμακα, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι, παρότι δεν αφορά έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, παραμένει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Επισήμανε ότι πρόκειται για πολύ ακριβές θεραπείες και τόνισε ότι, «χωρίς αυτά τα καινοτόμα φάρμακα, αντιλαμβάνεστε ότι μιλούμε πλέον και για κίνδυνο ζωών».

ΟΑΥ: Υπάρχει θέληση, υπάρχουν τα χρήματα, αλλά υπάρχουν και προβλήματα

Από την πλευρά της, η κ. Σοφία Πετρίδου, Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν δεν φτάνουν για ολόκληρο τον χρόνο. «Θέλω να επιβεβαιώσω ότι ο ΟΑΥ βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τα φάρμακα που εγκρίνει η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων και έχει κατατεθεί σχετική πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας, η οποία προνοεί να αναλάβει ο ΟΑΥ τα φάρμακα που του αναλογούν, δηλαδή φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο, έχουν εγκεκριμένες ενδείξεις για χρήση σε συγκεκριμένες ασθένειες και βρισκόμαστε σε διαβούλευση».

Η κ. Πετρίδου επανέλαβε ότι «οι προσπάθειες του οργανισμού να εμπλουτιστεί ο κατάλογος με τα καινοτόμα φάρμακα είναι συνεχείς, αδιάκοπες και εντατικές». Η ίδια ανέφερε, μάλιστα, ότι μόνο εντός του 2023 αξιολογήθηκαν περισσότερες από 130 καινοτόμες θεραπείες για 29 ασθένειες και εντάχθηκαν μέσα στο σύστημα καινοτόμα φάρμακα αξίας περίπου 33 εκατομμυρίων. «Μέσα στον προϋπολογισμό μας για το 2024 έχουμε βάλει άλλα 45 εκατομμύρια, ακριβώς για αυτές τις καινοτόμες θεραπείες. Υπάρχει θέληση, υπάρχουν και τα χρήματα για να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας».

Από την άλλη όμως, η κ. Πετρίδου επισήμανε ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τη στελέχωση του οργανισμού, ενώ υπενθύμισε ότι ο οργανισμός ζητά επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας «να τεθούν κάποια κριτήρια στις εγκρίσεις που δίνει η Επιτροπή των Ονομαστικών Αιτημάτων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θεραπείες παίρνουν αυστηρά μόνο όσοι πραγματικά τις χρειάζονται».

Πηγή: Economy today

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending