Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναγκαιότητα η ενιαία εποπτεία των επαγγελματικών υπηρεσιών

Published

on

Η Κύπρος βρέθηκε πρόσφατα εκ νέου στη δίνη διεθνών δημοσιευμάτων έστω κι αν πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν παλιές και γνωστές κι άλλες ανυπόστατες.

Η απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία Ενιαίας εποπτικής Αρχής των παρόχων επαγγελματικών υπηρεσιών, έφερε τεράστιες αντιδράσεις από τους δικηγόρους και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ).

Αντιδράσεις οι οποίες θεωρούμε πως είναι υπερβολικές και ανυπόστατες, δεδομένης της μη επαρκούς εποπτείας και αυτορρύθμισης, ειδικά του δικηγορικού επαγγέλματος.

Είναι γενική παραδοχή ότι η αυτορρύθμιση στην Κύπρο δοκιμάστηκε για πολλά χρόνια και εκ του αποτελέσματος απέτυχε.

Στις τράπεζες έχουμε απτά δεδομένα ότι έχουν αλλάξει τα πράματα, το ίδιο και για τις εταιρείες που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για τους ιδιώτες επόπτες ποια στοιχεία έχουμε;

Η αυτορρύθμιση δεν αδικεί μόνο τη φήμη της χώρας αλλά και όλους τους συνετούς και νόμιμους επαγγελματίες οι οποίοι καταλήγουν να αντιμετωπίζονται με αρνητικότητα και δυσπιστία λόγω κάποιων λίγων που πλήττουν το κύρος του επαγγέλματος τους.

Και δυστυχώς τα εποπτικά σώματα των επηρεαζόμενων επαγγελμάτων δεν κατόρθωσαν να προστατεύσουν τους πολλούς από τους ελάχιστους.

Δεν είναι υπεράνω οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι θα πρέπει να αρχίσουν να τηρούν μία πιο συναινετική και εποικοδομητική στάση. Όποτε προκύπτει κάποιο σημαντικό ζήτημα εξεγείρονται, επαναστατούν και δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους λες και είναι υπεράνω όλων των άλλων.

Το είδαμε την περίοδο της πανδημίας με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, το είδαμε με το e-justice που κατέβηκαν στους δρόμους (για να τους συμπονέσει ο κόσμος;) το βλέπουμε και σήμερα για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

Η Ενιαία Εποπτική Αρχή είναι μία αναγκαιότητα. Δεν μπορεί οι δικηγόροι να ακολουθούν άλλα, οι λογιστές, άλλα, οι πάροχοι υπηρεσιών άλλα. Από μόνος του αυτός ο ανταγωνισμός πλήττει την εποπτεία αλλά και τη ανταγωνιστικότητα αφού ο καθένας θα προσπαθεί να πουλήσει το ανταγωνιστικό εποπτικό του πλεονέκτημα.

Επιπρόσθετα, παραθέτουμε κάποια ερωτήματα για προβληματισμό:

  • Πόσες ποινές και τι είδους επέβαλε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης;
  • Πόσες περιπτώσεις είδαμε τα τελευταία χρόνια στον διεθνή Τύπο για Κύπριους δικηγόρους και πως έτυχαν χειρισμού;
  • Πόσα άτομα εργοδοτούνται για την υλοποίηση του εποπτικού ρόλου του ΠΔΣ;

Ο πίνακας ΕΔΩ ο οποίος παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη του ΠΔΣ τον Μάρτιο του 2023 δίδει μία εικόνα των αποτελεσμάτων της αυτορρύθμισης του δικηγορικού επαγγέλματος και της αποτελεσματικότητάς του. Εναπόκειται στον καθένα να τα αξιολογήσει και να κρίνει κατά πόσο η εποπτεία του ΠΔΣ ήταν επαρκής.

Εμείς κρίνουμε πως δεν ήταν. Από 1785 καταγγελίες που υποβλήθηκαν εξετάστηκαν 957 και προέκυψαν 24 καταδίκες. Άρα, καταδίκες σε ποσοστό 2.5% και 1% ποινές στέρησης άδειας και διαγραφή από το μητρώο.

Η ΙΜΗ και τα Μέσα Ενημέρωσής της, είχαν μεταφέρει πολλές φορές τους προβληματισμούς τους σε σχέση με την αυτορρύθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος, και δημόσια και σε συζητήσεις με επαγγελματίες, αλλά ουσιαστικά ποτέ δεν εισακούστηκε.

Σήμερα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εκτός από τη δημιουργία μίας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.

Οι επαγγελματίες αυτό που έχουν να κάνουν είναι να συνεργαστούν για τη βέλτιστη λειτουργία της και να αφήσουν κατά μέρος τις έντονες αντιδράσεις και την τοξικότητα. Είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούσαν να ρυθμίσουν τα του οίκου τους και την έχασαν.

Πηγή: Inbusiness

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στην Πάφο: «Έσβησε» στον ύπνο του εξάχρονο κοριτσάκι

Published

on

Ανείπωτη θλίψη προκάλεσε ο θάνατος εξάχρονου κοριτσιού στη Γεροσκήπου της Πάφου το βράδυ της Πέμπτης (18/7).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Σίγμα, Μάριου Ιγνατίου, η εξάχρονη είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου χωρίς τις αισθήσεις της.

Εκεί οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Οι γονείς της ανέφεραν στην αστυνομία ότι η εξάχρονη είχε ξαπλώσει για να κοιμηθεί το απόγευμα αλλά δεν ξύπνησε.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανήλικη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φλωρεντία:Ψάχνουν τουρίστρια για προκλητικές πόζες σε άγαλμα του Βάκχου (ΦΩΤΟ)

Published

on

Ιταλοί αξιωματούχοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν μια νεαρή γυναίκα που βιντεοσκοπήθηκε να φιλιέται, να σκύβει προκλητικά και να τρίβει ένα άγαλμα του Βάκχου, του θεού του κρασιού και του αισθησιασμού, στη Φλωρεντία το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και οι αξιωματούχοι στη Φλωρεντία εξέφρασαν την οργή τους για το περιστατικό αφού οι φωτογραφίες έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το γραφείο του δημάρχου της Φλωρεντίας να το αποκαλεί πράξη που «μιμείται το σεξ».

Το Δημαρχείο της Φλωρεντίας είπε ότι η τουρίστρια δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη και πρότεινε ότι «πιθανώς βρισκόταν σε κατάσταση μέθης».

Είπαν ότι εάν εντοπιστεί, θα της επιβληθεί πρόστιμο και θα μπορούσε να αποκλειστεί ισόβια από την πόλη, σύμφωνα με ένα διάταγμα που απαγορεύει κάθε είδους κατάχρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.

Το άγαλμα είναι αντίγραφο του αυθεντικού που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από τον γλύπτη Giambologna, ο οποίος επηρεάστηκε από την ελληνιστική γλυπτική και τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία το 1552.

Ο πρωτότυπος Βάκχος του φυλάσσεται στο Μουσείο Μπαρτζέλο στο κέντρο της Φλωρεντίας. Το αντίγραφο βρίσκεται σε μια γωνία του δρόμου κοντά στη γέφυρα Ponte Vecchio.

Η πράξη έχει πυροδοτήσει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X με τα σχόλια να είναι άλλα επικριτικά και άλλα να διασκεδάζουν.

Οι αιώνιοι απείθαρχοι τουρίστες

Οι τουρίστες με κακή συμπεριφορά ταλαιπωρούν τις ιταλικές αρχές εδώ και χρόνια.

Το 2022, ένας άνδρας κατηγορήθηκε αφού μια Maserati οδηγήθηκε στα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης. Την ίδια χρονιά,  επιβλήθηκε  πρόστιμο σε τουρίστες επειδή έκαναν σερφ στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

Το 2023, μια ομάδα νεαρών τουριστών που πόζαραν για φωτογραφίες για να δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορήθηκαν ότι γκρέμισαν ένα πολύτιμο άγαλμα σε μια βίλα στη βόρεια Ιταλία. Πίσω στη Φλωρεντία την ίδια χρονιά, ένας τουρίστας συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι κατέστρεψε ένα άγαλμα στο Συντριβάνι του Ποσειδώνα του 16ου αιώνα στην Piazza della Signoria.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending