Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Published

on

Κυριότερο πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι η πρόσβαση σε δανεισμό, την ώρα που οι μισές εξ’ αυτών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση 2015/2016 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 10% των ΜμΕ αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των ανεξόφλητων δανείων των ΜμΕ σε σχέση με το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ανήλθε στο 50% το 2013, κατατάσσοντας την Κύπρο πρώτη με διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Πρόβλημα η δανειοδότηση
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο είναι κυρίως η πρόσβαση σε δανεισμό, με περισσότερες από το 25% να το θεωρούν ως το βασικότερο τους πρόβλημα, ενώ οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά στον ανταγωνισμό και στην εξασφάλιση νέων πελατών.

Μεταξύ των εννέα κρατών μελών στα οποία οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% της απασχόλησης συγκαταλέγεται και η Κύπρος. Οι υπόλοιπες είναι χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης , όπως η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η Κύπρος εκτιμάται ότι θα καταγράψει αύξηση 10,1% όσον αφορά στην προστιθέμενη αξία των ΜμΕ από το 2015 στο 2017, με ταυτόχρονη αύξηση 5,7% στην απασχόληση στις ΜμΕ. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την προστιθέμενη αξία και την απασχόληση των εν λόγω επιχειρήσεων για το 2015 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε σχέση με την έκθεση που είχε διενεργήσει η Κομισιόν για την περίοδο 2014-2015.

Σε επίπεδα προ κρίσης οι πτωχεύσεις
Την ίδια ώρα, η ύφεση εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για τις πτωχεύσεις και παύσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες, στις οποίες το επίπεδο των πτωχεύσεων και παύσης δραστηριοτήτων παρέμεινε υψηλό το 2014, χωρίς να επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης (2009=100) βρισκόταν στο 118,9 το 2013, ενώ το 2014 μειώθηκε στο 102,5, χωρίς, ωστόσο, να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μάλιστα, σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία, οι επιχειρηματίες, οι οποίοι πτώχευσαν, δεν φαίνεται να έχουν οποιαδήποτε πιθανότητα να ανατρέψουν τα εις βάρος του δεδομένα.

Παράλληλα, η Κύπρος και η Ελλάδα ήταν τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ, στα οποία η αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κυμάνθηκε κάτω από το 10% την περίοδο 2009-2013.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending