ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που δεν έγινε ποτέ…»

Ρεπορτάζ του Δημήτρη Νικολάου:



Το έργο βρίσκεται σε ένα κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, μόλις 5 λεπτά από το οδόφραγμα του Αγίου Δομέτιου. Μια τοποθεσία, όπου δεν την λες και τυχαία, μιας και επιβεβαιώνει την πολιτική και τον πόθο του Τούρκου ηγέτη, να δείξει την δύναμη του κράτους του, στο «άλλο κράτος».
Οι νόμιμες διαδικασίες που παραγράφηκαν:
Μιλώντας με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ, κύριο Κωνσταντίνο Κωνσταντή, ένα τέτοιο έργο είναι πολύ απογοητευτικό, διότι είναι ξενόφερτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κρίμα να έχουμε 2 συμβολικά μνημειακού χαρακτήρα κτίρια, τα οποία είναι εντελώς ξενόφερτα και δεν εκπέμπουν την ταυτότητα του χώρου της κοινότητας στην οποία φιλοξενούνται. Τονίζει, ότι παραγράφηκαν οι νόμιμές διαδικασίες, μιας και σύμφωνα με τον «Όρκο του… Αρχιτέκτονα», θα έπρεπε να γίνει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, στον όποιο θα αιτηθέντων το όραμα ή προσδοκίες και το κτιριολογικό πρόγραμμα. Σε αυτόν θα καταρτιζόταν μια κριτική επιτροπή, η οποία θα αξιολογούσε τις διάφορες προτάσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στους όρους του διαγωνισμού, που πρωτίστως όρος θα ήταν η σωστή ένταξη στο τοπίο, με χαρακτηριστικά από την κυπριακή αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στην υλοποιήσει του έργου η Τουρκία δεν έχει πάρει τις πολεοδομικές άδειες που θα απαιτείτο. Σε αυτή την πληροφορία, ο κύριος Κωνσταντίνος απάντησε ότι δυστυχώς δεν έχουμε στην επικράτειά μας τις κατεχόμενες περιοχές, άρα κανέναν έργο που ανεγείρεται εκεί, τυχαίνει οποιαδήποτε έγκριση από τις ελεύθερες και σε καμία περίπτωση δεν θα απευθύνονταν στην κυπριακή δημοκρατία για αυτή την έγκριση. Είναι καταδικαστέα η διαδικασία, διότι θα έπρεπε να ήταν μια διαφανής συμμετοχική διαδικασία, που θα σεβόταν και τους ντόπιους, και θα έδινε την δυνατότητα και στους ξένους αρχιτέκτονες, αλλά σίγουρα δεν μπορούσε να στερήσει τη δυνατότητα των local αρχιτεκτόνων, να εκφράσουν το δικό τους όραμα, τη δική τους φιλοσοφία, τη δική τους δημιουργικότητα, για το πώς θα έπρεπε να ενταχθεί και να δημιουργηθεί ένα αρχιτεκτόνημα το οποίο θα μείνει ως κληρονομιά για τις επόμενες γενεές. Προσθέτοντας, ο κύριος Κωνσταντής είπε ότι είναι επίσης καταδικαστέο, εφόσον δεν έτυχε οποιασδήποτε αδειοδότηση, από τις κατεχόμενες αρχές, συνήθως θα έπρεπε να ήταν υπόδειγμα τήρησης των διαδικασιών η υλοποίηση έργων του δημοσίου και όχι μια επιβολή ετσιθελικής ανέγερσης ενός κτιρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμα πιο λυπηρό, ποια είναι η πολιτική της Τουρκίας, και πως αντιμετωπίζει την κατεχόμενη Κύπρο. Δυστυχώς, ο Ερτογάν νιώθει ο αφέντης, της κατεχόμενης Κύπρου και επιβάλλεται επί παντός επι τούτου επι όλων των θεμάτων. Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, τόνιζει ότι πέρα της αρχιτεκτονικής αταξίας που δημιουργείται και του ετσιθελισμού, με αυτό το έργο δημιουργούνται και κάποια μηνύματα, που λειτουργούν σαν τροχοπέδιλα στην οποιαδήποτε προοπτική συνύπαρξης / συμβίωσης των δύο κοινοτήτων.
Από την ματιά της εξουσίας:
Σε μία συνομιλία με τον δήμαρχό της κατεχόμενης Λευκωσίας, κύριο “Mehmet Harmanci”, θα ανάμενε κανείς να στηρίζει την απόφαση του Τούρκου ηγέτη, αντιθέτως ο ίδιος έχει την δική του ματιά / άποψη για το πιο πάνω θέμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δυστυχώς, δεν ήταν επιλογή των Τουρκοκύπριων αυτό το έργο. Δόθηκε από τη Τουρκία, από τον κ. Ερντογάν, για να δείξει τη νέα πολιτική των δύο κρατών, πιο εμφανή και θα μπορούσε να είναι και ένα σύμβολο αυτής της νέας πολιτικής διάστασης, οπότε δεν πιστεύει ο ίδιος ότι η απόφαση λαμβάνεται από τους Τουρκοκύπριους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η εξάρτηση είναι σε τέτοιο επίπεδο που οι Τουρκοκύπριοι, δεν έχουν την πραγματική επιλογή να την απορρίψουν ή όχι. Ο ίδιος στηρίζει ότι, αν κατασκευάζετε ένα τέτοιο γιγάντιο έργο, κανονικά θα πρέπει να γίνεται διαγωνισμός σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο, βασιζόμενος σε κάποιες προδιαγραφές ως ανάγκες / κουλτούρας αυτής της κοινωνίας και την προβολή του πληθυσμού κ.λπ. Ακόμη, ο Δήμαρχος πιστεύει ότι όλα αυτά προέρχονται από τους αρχιτέκτονές τους, από τη διάστασή τους, από τα δικά τους πέπλα, οπότε δεν μας τελειώνει ο χρόνος, αλλά μας τελειώνει ο χρόνος της ύπαρξής μας, αυτό είναι κάπως ένα σύμβολο αυτού.
Στο γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες του έργου είναι μόνο από την Τουρκία, ο Δήμαρχος απάντησε ότι το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο από το σχέδιο. Το πρόβλημα είναι , τι θέλουν να κάνουν αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να συντομεύσουν όλες τις νόμιμες νομικές διαδικασίες, δεν έχει σημασία από πού προέρχεται ο αρχιτέκτονας, αλλά πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία έκδοσης βίζας, για παράδειγμα η ένωση αρχιτεκτόνων, όλων των άλλων αρμόδιων φορέων που θέλουν να συντομεύσουν, αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, επομένως σε όποια άλλα σπίτια χρειάζεται να λάβουν την ίδια άδεια για να συμπληρώσουν όσα απαιτούν πραγματικά τα θέματα ασφάλειας. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι εκεί είμαστε το κράτος που πρόκειται να το χτίσουμε, οπότε δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανένα άλλο φορέα της κοινωνίας των πολιτών. Συνοψίζοντας, όσο αφορά την κατάσταση του νοσοκομείου τους απάντησε, ότι δεν θέλει να συγκρίνει καμία επένδυση συνεισφοράς. Το πρόβλημα των ίδιων των Τουρκοκυπρίων είναι ότι οι δικές τους αρχές θα πρέπει να σκεφτούν την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, να χτίσουν ένα νέο προεδρικό μέγαρο/κοινοβούλιο εάν είναι απαραίτητο. Έτσι, νομίζει ότι οι επιδοτήσεις που δίνει η τουρκική κυβέρνηση, έχουν επίσης μια νέα διάσταση για τη δημιουργία νοσοκομείου, για παράδειγμα, αλλά δεν είναι οι τουρκοκυπριακές αρχές που αποφασίζουν για αυτό, άρα αυτός είναι ο προβληματικός τομέας, οπότε κατά τον ίδιο πρέπει να είμαστε αρμόδια κοινωνία για να φτιάξουν το δικό τους ή θα πρέπει να τελειώσουν το Κυπριακό για να πάρουν χρηματοδότηση από τους διεθνείς φίλους ή να διαφοροποιήσουνε τις επιδοτήσεις τους από άλλες κοινότητες. Άρα, το πρόβλημα εδώ, κατά τον δήμαρχο είναι πως δεν έχουν καμία αλληλεξάρτηση, αλλά έχουνε εξάρτηση.


ΔΗΜΟΙ
Τιμούν τη Γιαγιά με Μουσική και Παράδοση στο Θέατρο Λατσιών

Ο Δήμος Λατσιών-Γερίου, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο Ακρίτες Γερίου και τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου, διοργανώνει μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Παραδοσιακή Κυπριακή Βραδιά», αφιερωμένη στη γιαγιά – την καρδιά της κυπριακής οικογένειας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λατσιών-Γερίου, κ. Χρίστου Πιτταρά.
Μέσα από μουσική, χορό και πολιτιστικά δρώμενα, η βραδιά θα αποτελέσει έναν ύμνο στην κυπριακή παράδοση και στη διαχρονική παρουσία της γιαγιάς ως θεματοφύλακα αξιών, παραδόσεων και οικογενειακής συνοχής.
Η είσοδος έχει συμβολικό κόστος €5, με όλα τα έσοδα να διατίθενται για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λατσιών-Γερίου. Εισιτήρια διατίθενται:
- Στα γραφεία του Δήμου (καθημερινά 8:00 π.μ. – 2:30 μ.μ.)
- Διαδικτυακά μέσω ticketmaster.cy
- Από τα Box office των καταστημάτων ACS
Μια βραδιά γεμάτη συναισθήματα, παράδοση και τιμή σε όσες γιαγιάδες στάθηκαν φάροι ζωής. Μην τη χάσετε!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» του Λάκη Αργυρού στον Στρόβολο

Με ιδιαίτερη επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 η παρουσίαση του βιβλίου «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» του Λάκη Αργυρού, στο Μουσείο Εθνομάρτυρα Κυπριανού, στον Στρόβολο. Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Στροβόλου κ. Σταύρου Σταυρινίδη, αποτέλεσε μια πραγματική γιορτή λόγου και συναισθημάτων, συγκεντρώνοντας πλήθος φίλων της λογοτεχνίας, προσωπικότητες της πολιτιστικής και πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς και συμπολίτες του συγγραφέα.
Το βιβλίο, μετά από ένα αξέχαστο ταξίδι που διήρκεσε μήνες και περιλάμβανε σημαντικές πόλεις της Ελλάδας – Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δοξάτο Δράμας, Δράμα, Σέρρες, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα – και αγαπημένες γωνιές της Κύπρου όπως η Λεμεσός, η Λάρνακα, η Πάφος, η Κυπερούντα και η Αθηένου, επέστρεψε τελικά στον τόπο όπου γεννήθηκε: τον Στρόβολο.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο συγγραφέας – μέλος της οικογένειας του Δήμου Στροβόλου και πρώην εργαζόμενος επί 31 χρόνια στον Δήμο – μοιράστηκε με το κοινό τη διαδρομή και την ψυχή του έργου του, το οποίο αποτυπώνει έναν βαθύ εσωτερικό διάλογο, γεμάτο προσωπικές αλήθειες και στοχασμούς.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κύπρου (ΕΠΟΚ), τις Εκδόσεις Ευγνώμων και τον ίδιο τον συγγραφέα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν:
- Η Δρ Μαρία Μιχαηλίδου, Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου
- Ο κ. Σταύρος Σταυρινίδης, Δήμαρχος Στροβόλου
- Η κα Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
- Ο κ. Μιχάλης Δαμιανός, Υπουργός Υγείας
- Η κα Νάγια Ρούσου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΜΜΕ, Ακαδημαϊκός και Συγγραφέας
Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η κα Χρυσόθεμι Χατζηπαναγή, Πρόεδρος του ΕΠΟΚ, ενώ την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η εκδότρια κα Άντρη Χαϊράλλα.
Ο συγγραφέας αντιφώνησε με λόγια γεμάτα ευγνωμοσύνη, προσφέροντας στο κοινό μια αυθεντική και ανθρώπινη ματιά στο έργο του, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να επιστρέφει κανείς στις ρίζες του.
Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το CityChannel.live και το Lefkosia.news, ενώ υποστηρικτής ήταν η εταιρεία Blue Bird Sweets.
Θερμές ευχαριστίες αποδόθηκαν σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της ξεχωριστής βραδιάς, που δεν αποτέλεσε απλώς μια βιβλιοπαρουσίαση, αλλά μια γιορτή επανασύνδεσης του δημιουργού με την κοινότητα και τη γενέθλια γη του.
Η παρουσία όλων τίμησε τον συγγραφέα και επιβεβαίωσε πως το βιβλίο «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» δεν είναι απλώς ένα έργο λόγου, αλλά ένα ταξίδι καρδιάς που συνεχίζεται, με σταθμό τον κάθε αναγνώστη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: «Δεν ξεχνάμε – η κατοχή συνεχίζεται»

Σαφές μήνυμα κατά του εφησυχασμού στην αποφοίτηση της Θεολογικής Σχολής.
Μήνυμα ενότητας, αντίστασης και ευθύνης έστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος κατά την τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής, υπογραμμίζοντας πως «η κατοχή δεν είναι παρελθόν, αλλά παρούσα απειλή για την ελευθερία και την ψυχή του λαού μας».
Μιλώντας σε κλίμα συγκίνησης και περισυλλογής, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι νέοι θεολόγοι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται.
«Η αποστολή σας δεν περιορίζεται στο να διδάξετε. Είστε πλέον φωνές πίστης, αλήθειας και ελπίδας. Σε καιρούς που η Ιστορία κινδυνεύει να παραγραφεί, εσείς να την κρατάτε ζωντανή», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ειδική αναφορά έκανε στην τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, κάνοντας λόγο για «εθνικό και πνευματικό ακρωτηριασμό» και χαρακτηρίζοντας την κατοχή ως «μορφή διαρκούς εκτουρκισμού, πολιτιστικής εκκαθάρισης και αφαίρεσης της ιστορικής μας μνήμης».
«Δεν είναι καιρός για ψευδαισθήσεις. Η Εκκλησία δεν δέχεται λύση με τίμημα τη λήθη», πρόσθεσε με νόημα.
Ο Μακαριώτατος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο σταδιακού συμβιβασμού με την κατοχή. «Το 2023 είπα πως δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η Ιστορία. Το επαναλαμβάνω σήμερα με μεγαλύτερη ένταση», τόνισε, ενώ υπενθύμισε και τη συγκινησιακή του δήλωση από την κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα: «Οι πέτρες μιλούν. Και κραυγάζουν: επιστροφή».
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 weeks ago
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: «Δεν ξεχνάμε – η κατοχή συνεχίζεται»
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 week ago
Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» του Λάκη Αργυρού στον Στρόβολο
-
PEOPLE & STYLE3 weeks ago
Παρουσίαση του βιβλίου «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» του Λάκη Αργυρού στον Στρόβολο
-
ΔΗΜΟΙ4 weeks ago
Φιλανθρωπικό Fashion Show 2025: Μόδα με Αγάπη στο Δήμο Λατσιών Γερίου
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 weeks ago
Το νέο «Σπύρος Κυπριανού» αποκαλύπτεται – Αποκλειστικό tour στα ΜΜΕ
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 weeks ago
Αποκαλυπτήρια του νέου “Σπύρος Κυπριανού” στα ΜΜΕ – Press Conference
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 weeks ago
Behind the Scenes & Q&A: Μια Ανοιχτή Συζήτηση για το Μέλλον του «Σπύρος Κυπριανού» (BINTEO)
-
PEOPLE & STYLE2 weeks ago
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δημοσιογραφική διάσκεψη για το Viva Cuba Fiesta IV – Μια γιορτή πολιτισμού και προσφοράς