Connect with us

PODCAST

“ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ” ΤΟΥ ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ, ΣΤΟ ΡΙΚ1 ΣΤΙΣ 11.50πμ

Published

on

To ντοκιμαντέρ βασίζεται στις αφηγήσεις των δίδυμων αδερφών Κασάπη, εθελοντών του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η παραγωγή ξεκίνησε τέλη του 2011 και ολοκληρώυηκε τον Σεπτέβριο του 2014. Έχει προβληθεί από το ΡΙΚ1 τις 28 Οκτεβρίου 2014 και 2015.

Ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο καταστροφικός από τους 160 πολέμους που γνώρισε η γηραιά ήπειρος τους τελευταίους 3 αιώνες. Η Κύπρος ήταν η πρώτη Βρετανική Αποικία που έστειλε στρατιώτες σε επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, τον Ιανουάριο του 1940. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, υπηρέτησαν στο “Κυπριακό Σύνταγμα” και την “Κυπριακή Εθελοντική δύναμη” του Βρετανικού στρατού 26.000 Κύπριοι..

Εβδομήντα ένα χρόνια πέρασαν από τη λήξη του πολέμου και η καταγραφή της ιστορίας των δίδυμων αδερφών Κασάπη, είναι μια απτή μαρτυρία και καταγραφή της ζωής της Κυπριακής υπαίθρου της δεκαετίας του 1930, των πέντε χρόνων υπηρεσίας και συμμετοχής τους στα πολεμικά πεδία τριών ηπείρων και η επιστροφή τους στη μεταπολεμική Κύπρο και των γεγονότων που οριοθέτησαν την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της  ΕΟΚΑ.

Άποψη σκηνοθέτη:

Το ντοκιμαντέρ υλοποιείται με συνεντεύξεις των δίδυμων αδερφών (ο ένας εκ των οποίων δεν είναι πια στη ζωή), αρχειακό υλικό και δραματοποιημένες σκηνές. Παρουσιάζει τη δράση του Κυπριακού συντάγματος στις μάχες του Τομπρούκ και Ελ Αλαμέϊν στην Αφρική, στο Ιράκ, στο Ρίμινι και Κασσίνο της Ιταλίας και την επιστροφή τελικά στην Κύπρο μετά από 4 χρόνια συμμετοχής στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Οι γλαφυρές περιγραφές των αδερφών σε συσχετισμό με το πλούσιο αρχειακό τους υλικό, αλλά και η εσωτερική τους ανάγκη για να παραδώσουν στις επόμενες γενιές τις εμπειρείες τους από τον μεγαλύτερο πόλεμο που γνώρισε η ανθρωπότητα, είναι η πεμπτουσία του ντοκιμαντέρ. Το όλο έργο όμως είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τις δεκάδες των κατοίκων του Λυθροδόντα οι οποίοι συμμετείχαν ως εθελοντές στο Β παγκόσμιο πόλεμο. Η χρήση αρχειακού υλικού είναι επιβεβλημένη για απεικόνιση των γεγονότων και η χρήση σκηνών αναπαράστασης δίνει μια διαφορετική οπτική στην εξιστόρηση των γεγονότων.

PODCAST

Watch tonight (27/10) at 18.00 the interview with the deputy Ambassador of Israel Ms Rotem Segev

Published

on

The October 7th Hamas strike caught Israel, one of the supposedly safest countries in the world, off guard. What ‘s following since then is a real threat to the delicate balances in the Eastern Mediterranean and to the rest of the world. Today we are hosting the Deputy Chief of Mission of the embassy of the state of Israel in Cyprus, Ms Rotem Segev.

* How much has the October 7th attack by Hamas affected the people of Israel?

* There is a global debate regarding Israel’s right to self-defense and the protection of its citizens, whether it is justified to punish all Palestinians living in the Gaza Strip. Your Comment please.

*There is another battlefield, that of fake news and social media. How you dealing with this new reality as a state and more specifically as the embassy of the state of Israel in Cyprus?

*In the geopolitical analysis of events, there is an analysis that a world war is being waged in the Middle East with the direct or indirect participation of all actors in the region. What is your opinion?

*How is the State of Israel seeking to resolve the conflict with the Palestinians, Hamas and other actors in the region? What is considered as an ideal solution?

*How do you perceive Turkey’s attitude towards you?

*Thousands of Israeli citizens live in Cyprus, both in the Republic of Cyprus and in the occupied territories. How do they experience the crisis and how safe is the Republic of Cyprus as a destination?

Continue Reading

PODCAST

Podcasts από τον Δήμο Λευκωσίας

Published

on

Στο Spotify, Apple και Google podcasts, μπορείτε πλέον να ενημερώνεστε για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος Λευκωσίας, για τα νέα του Δήμου της πρωτεύουσας καθώς επίσης να γνωρίσετε τα ιστορικά του μνημεία, να επισκεφτείτε τα μουσεία του, να ενημερωθείτε για τις πολιτιστικές δράσεις και τους ανθρώπους που αγαπούν αυτή την πόλη.

Ο Δήμος Λευκωσίας είναι ο πρώτος Δήμος της Κύπρου που επιλέγει να επικοινωνήσει μέσω podcasts με τους δημότες αλλά και επισκέπτες του, και ένας από τους – αν όχι ο πρώτος – στην Ευρώπη που ενστερνίζεται το μέσο αυτό.

Τα podcasts του Δήμου Λευκωσίας παρουσιάζουν πληροφορίες χρηστικής αξίας για τους δημότες, κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες του Δήμου Λευκωσίας. Επιπλέον παρουσιάζουν την ιστορία της πόλης και συστήνουν τα πολιτιστικά της μνημεία, τα μουσεία, τους χώρους πολιτισμού και θέατρα. Επιπρόσθετα γνωρίζουμε ανθρώπους που έζησαν, μεγάλωσαν και δημιούργησαν στη Λευκωσία, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας αγαπημένες τους διαδρομές ή τις αναμνήσεις τους.

Στα podcasts που έχουν ήδη δημοσιευθεί στο κανάλι του Δήμου Λευκωσίας σε Spotify, Apple & Google podcasts,  μπορείτε να μάθετε πως μπορείτε να πληρώσετε online, να κάνετε τις αιτήσεις σας online, να παντρευτείτε στο Δήμο Λευκωσίας, να καταθέσετε τις αιτήσεις σας για το στεγαστικό σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, να πάρετε άδεια λειτουργίας για την επιχείρησή σας, να ανανεώσετε την άδεια κατοχής σκύλου ή να παρκάρετε δωρεάν το ηλεκτρικό σας όχημα.

Τα podcasts θα δημοσιεύονται στο κανάλι του Δήμου σε Spotify, Apple και Google podcasts εβδομαδιαίως.

Τα podcasts του Δήμου Λευκωσίας μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ

Τη φωνή τους στα πρώτα podcasts του Δήμου Λευκωσίας δανείζουν οι Παναγιώτης Κυριάκου, Πέγκυ Σπινέλη και Ανδρεας Φυλακτού.

Για εισηγήσεις, πρόσωπα που θα θέλατε να ακούσετε να μιλούν για την πόλη ή ιστορικά μνημεία που θα θέλατε να γνωρίσετε, επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ

Continue Reading

PODCAST

ΒΡΑΔΥΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ KEY PARTNERS – SEE YOU TRAVEL | ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΤΣΙΩΝ

Published

on

O δήμαρχος των Λατσιών κος Χρήστος Πιτταράς στο σύντομο του χαιρετισμό συνεχάρηκε τον διευθυντή των εταιρειών κον Μάριο Αντωνίου και την ομάδα του, για τα εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά και για το επαγγελματικό ήθος τους. Τόνισε χαρακτηριστικά “είμαι τυχερός που ως δήμαρχος των Λατσιών, έχουμε εταιρείες όπως τις KEY PARTNERS και SEE YOU TRAVEL, αλλά και επιχειρηματίες όπως ο φίλος ο Μάριος ο οποίος κοσμεί το επιχειρείν του δήμου μας”.


Continue Reading

Trending