Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής άνοδος για την εγκληματικότητα της Κύπρου.

Published

on

Η Κύπρος παρουσιάζει αύξηση στους δείκτες εγκληματικότητας σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση που διενεργήθηκε σε 193 χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση του οργανισμού ‘Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα’ για το έτος 2023, η Κύπρος βρίσκεται στην 129η θέση παγκοσμίως ως προς την εγκληματικότητα. Στον πίνακα με τις 44 ευρωπαϊκές χώρες, κατατάσσεται ως 29η, ενώ στη λίστα των οκτώ κρατών της Νότιας Ευρώπης βρίσκεται στην 6η θέση. Σημειώνεται ότι όσο πιο ψηλά βρίσκεται μια χώρα στον πίνακα, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει σε σχέση με την εγκληματικότητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκουμε χώρες όπως η Μυανμάρ (1η – 8.15/10), η Κολομβία (2η – 7.75/10) και το Μεξικό (3ο – 7.57/10).

Ωστόσο, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κύπρου κατά το 2021 είχε σκορ 4.19 από τα 10 και καταλάμβανε την 134η θέση. Ανέβηκε, δηλαδή, πέντε βαθμίδες, αφού πλέον έχει καταγράψει επίδοση 4.43/10 και είναι 129η.

Όπως σημειώσαμε, όσο πιο ψηλά ανεβαίνει μια χώρα στη συγκεκριμένη κατάταξη, τόσο μεγαλύτερο είναι και το πρόβλημα.

Από την ανάλυση που συνοδεύει την αξιολόγηση της Κύπρου προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας στην Κύπρο σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Επιπλέον, τις αρνητικές επιδόσεις της Κύπρου επηρεάζουν η Τουρκία και τα κατεχόμενα, για το οποίο γίνεται διψήφιος αριθμός αναφορών στην έκθεση. Γίνεται, ακόμη, αναφορά σε ρωσική μαφία και ύποπτα κονδύλια που επηρεάζουν αρνητικά γενικότερα την Κύπρο.

Παράνομη μετανάστευση

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης μεταξύ τριών Ηπείρων και της πράσινης γραμμής καθίσταται δημοφιλής προορισμός για παράτυπη μετανάστευση και χρησιμοποιείται από διακινητές είτε ως διακομιστικός σταθμός είτε ως τελικός προορισμός για άτυπους μετανάστες.

Και προστίθεται: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά εγκλήματος στην Κύπρο, ακολουθούμενη από τη διακίνηση λευκής σαρκός και ναρκωτικών. Άνθρωποι φτάνουν με μικρές βάρκες και εμπορικά πλοία, ενώ παρανόμως ιδρύονται Πανεπιστήμια στα κατεχόμενα (σημ. χρησιμοποιείται το ακρωνύμιο «ΤΔΒΚ»), που προσφέρουν άδειες παραμονής σε φοιτητές αφρικανικής καταγωγής, οι περισσότεροι εκ των οποίων ποτέ δεν παρακολουθούν μαθήματα. 

Εν αντιθέσει, μόλις φτάσουν, καθοδηγούνται να περάσουν την νεκρή ζώνη και να αναζητήσουν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, μερικοί άνθρωποι επιχειρούν να αποκτήσουν άσυλο με ψευδείς γάμους {…}».

Γίνεται, επίσης, αναφορά σε εκβιασμούς που γίνονται από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και ελέγχουν τη νύχτα, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, «όχι μόνο σε παραλιακές περιοχές, αλλά και στην ενδοχώρα».

Στην αρχή της έκθεσης για την εγκληματικότητα στην Κύπρο γίνεται αναφορά σε «σεξουαλική εκμετάλλευση που είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο». Επεξηγείται πως τα θύματα υποχρεώνονται σε σεξουαλική επαφή με πελάτες, ενώ εργάζονται σε μπαρ, σαλόνια μασάζ, ξενοδοχεία, ιδιωτικά διαμερίσματα και επιχειρήσεις σεξουαλικών υπηρεσιών». Αναφέρεται ακόμη ότι «νεαρές γυναίκες προσλαμβάνονται για το εμπόριο σεξουαλικών υπηρεσιών μέσω της κατάχρησης βραχυπρόθεσμων τουριστικών θεωρήσεων εισόδου».

Το εμπόριο στην Κύπρο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση, επηρεάζεται αρνητικά από το ψευδοκράτος. Αφού πρώτα καταγράφεται πως αν και υπάρχει υψηλό ποσοστό οπλοκατοχής στην Κύπρο, εντούτοις ο αριθμός εγκλημάτων που γίνονται με πυροβόλα όπλα είναι σχετικά μικρός. Προστίθεται, όμως, ότι πολλά πυροβόλα όπλα καταλήγουν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του ψευδοκράτους.

Γίνεται λόγος και για προϊόντα-απομιμήσεις στα κατεχόμενα: «Τα παραποιημένα προϊόντα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα στην Κύπρο, με πολλές απομιμήσεις να προέρχονται από την Τουρκία {…} Η χώρα χάνει εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω παραποίησης και πειρατείας. Τα παραποιημένα προϊόντα που κατασχέθηκαν κατά τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν ρούχα, αξεσουάρ, θήκες κινητών τηλεφώνων, παιχνίδια, αρώματα και άλλα είδη {…} Η παράνομη εμπορία επικυρώνεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας του ΟΗΕ μεταξύ Αστρομερίτη και Λευκωσίας. Η ζώνη είναι δύσκολο να ελεγχθεί, συμβάλλοντας στην αύξηση του λαθρεμπορίου και των εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η παράνομη εμπορία περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες καπνού, φυτοφαρμάκων, πυροτεχνημάτων και άλλων προϊόντων που εισάγονται παράνομα από την ΤΔΒΚ».

Στην ανάλυση για το οικονομικό έγκλημα της Κύπρου, σημειώνεται πως έστω κι αν το κράτος μας δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο, η χώρα συνεχίζει να έχει ένα ελαστικό φορολογικό σύστημα και να προσελκύει ύποπτο χρήμα. Από τις αναφορές δεν λείπει ούτε και το μαρτυρικό για το νησιωτικό μας κράτος Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα: «Τα οικονομικά εγκλήματα στην Κύπρο περιλαμβάνουν απάτες σχετικές με το διαδίκτυο και πλαστογραφίες, ενώ οι ρυθμοί εξιχνίασης παραμένουν χαμηλοί. Οι επιθέσεις phising είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στη χώρα, με τα θύματα να λαμβάνουν απατηλά emails που φαίνεται να προέρχονται από την τράπεζά τους, ψευδώς αναφέροντας ότι ο λογαριασμός τους έχει προσωρινά κλείσει. Τα θύματα έχουν επίσης αναφέρει δραστηριότητες όπως παρεμβολές σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες, απατηλές ιστοσελίδες και απάτες πληρωμών μέσω κοινωνικών μέσων. 

Τα έσοδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι ένας άλλος στόχος του οικονομικού εγκλήματος στην Κύπρο. Συνολικά, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει το καθεστώς φορολογικού παραδείσου, η χώρα συνεχίζει να έχει ένα ελαστικό φορολογικό σύστημα και να προσελκύει ύποπτο χρήμα. 

Οι λεγόμενοι ‘οικονομικοί διευθυντές’ υποτίθεται ότι βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να κρύψουν τα κεφάλαιά τους εδώ και χρόνια. Ωστόσο, το πιο περίφημο περιστατικό ήταν σχετικό με το πλέον ανενεργό Πρόγραμμα Επενδύσεων της Κύπρου, το οποίο επέτρεπε σε άτομα να αγοράζουν Κυπριακό διαβατήριο επενδύοντας τουλάχιστον 2.15 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι σε δεκάδες ανθρώπους είχε χορηγηθεί κυπριακή υπηκοότητα παρά τις αναφορές ότι εμπλέκονταν σε εγκληματικές δραστηριότητες, βρίσκονταν υπό έρευνα για εγκληματικές πράξεις ή θεωρούνταν ως υψηλού κινδύνου για διαφθορά».

Οι παράγοντες

Ανάμεσα στους σημαντικούς παράγοντες που επιβαρύνουν τη θέση της Κύπρου, περιλαμβάνεται και αναφορά για τη ρωσική μαφία. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η ρωσική μαφία ασκεί τη μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοοικονομική επιρροή και είναι η καλύτερα συνδεδεμένη εγκληματική ομάδα στην Κύπρο. Σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Δημοκρατίας της Κύπρου, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούνται από την INTERPOL. Αυτοί οι ξένοι εγκληματίες συνεργάζονται στενά με τους εγχώριους εγκληματίες. {…} έχουν υψηλή επιρροή στη χώρα και έχουν μερίδιο στην αγορά εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και στο παράνομο τζόγο, την εμπορία γυναικών και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας».

Και καταλήγει η σχετική αναφορά για τους επιβαρυντικούς παράγοντες: «Τέλος, η Κύπρος φιλοξενεί περισσότερες από μια δεκάδα οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που, όπως υποτίθεται, λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, σε πόλεις όπως Λευκωσία, Αμμόχωστος, Πάφος και Λεμεσός. Είναι κυρίως εμπλεκόμενες στη διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο καπνού, την εκβιαστική δραστηριότητα, το παράνομο στοιχηματισμό και την αλλοίωση αγώνων {…} Συνήθως επενδύουν τα έσοδά τους σε νόμιμους οικονομικούς τομείς, όπως η ακίνητη περιουσία και ο κλάδος των υπηρεσιών εστίασης».

Η ανθεκτικότητα και οι έρευνες

Σε ό,τι αφορά τη «ανθεκτικότητα» (resilience) της Κύπρου, αξιολογείται με βαθμό 4.46/10 και καταλαμβάνει την 117η θέση ανάμεσα σε 193 χώρες. Είναι 40ή στην Ευρώπη και τελευταία στην κατάταξη με τα κράτη της Νότιας Ευρώπης. Το 2021 η Κύπρος είχε σκορ 4.42/10 και ήταν τρεις βαθμίδες χαμηλότερα. 

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα (GI-TOC) είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, και έχοντας 100 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και 500 εμπειρογνώμονες στο πλευρό του, καταρτίζει τον «δείκτη οργανωμένου εγκλήματος» επιδιώκοντας να δώσει εφόδια στην προσπάθεια για καταπολέμηση του εγκλήματος παγκοσμίως. 

Οι δυο εκθέσεις που δημοσιοποιήθκαν το 2021 και το 2023 χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ. Ήταν στο πλαίσιο του προγράμματος ENACT, το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Σπουδών Ασφαλείας, την interpol, αλλά και τη συνεργασία της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα.

Πηγή: ΦιλεΝews

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμη απόφαση: Στο χείλος του αποκλεισμού τα ποδοσφαιρικά σωματεία

Published

on

Η Κυβέρνηση καλείται να πάρει κρίσιμη απόφαση σχετικά με τα ποδοσφαιρικά σωματεία που δεν κατέβαλαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (Φόρος Εισοδήματος και ΦΠΑ) από τον Μάιο του 2023 και μετά. Παρότι εφαρμόστηκε σχέδιο αποπληρωμής, τα χρέη αυξάνονται, με το συνολικό ποσό των νέων οφειλών να αγγίζει τα €5,3 εκατ. Η ΚΟΠ ζήτησε από το κράτος βεβαίωση συμμόρφωσης για να ενημερώσει την ΟΥΕΦΑ ότι τα σωματεία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Κυβέρνηση έχει τρεις επιλογές:
Α) Να αρνηθεί την έκδοση βεβαίωσης συμμόρφωσης, αναγνωρίζοντας ότι τα χρέη δεν εξοφλήθηκαν,
Β) Να την παραχωρήσει, δεχόμενη πολιτικό κόστος,
Γ) Να σιωπήσει, αφήνοντας την ΚΟΠ να αναλάβει την ευθύνη.

Η ΚΟΠ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ποια σωματεία πληρούν τα κριτήρια, αλλά χωρίς επίσημη απάντηση από το Υπουργείο, όλα παραμένουν ρευστά. Ομάδες όπως ΑΠΟΕΛ, Πάφος, Άρης, Ανόρθωση, Απόλλωνας και ΑΕΛ κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την Ευρώπη και μείον έξι βαθμούς στο επόμενο πρωτάθλημα. Υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβραδύνουν την αποπληρωμή, ενώ συνεχίζεται η διαφωνία για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει την επανένταξη των σωματείων στο σχέδιο αποπληρωμής: ο Έφορος Φορολογίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκπτωτος ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός

Published

on

Μετά από σοβαρές καταγγελίες και έντονη κριτική, ακόμη και από την Ελληνική Κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έθεσε τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό σε παύση από τα καθήκοντά του. Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν χειροτονία μέλους αποτειχισμένης ομάδας, άρνηση τέλεσης μυστηρίων από κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και εγκαινιασμό παρεκκλησίου στο όνομα μη αναγνωρισμένου αγίου. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες, με σχετική ενημέρωση της Κυπριακής Κυβέρνησης μέσω της Πρεσβείας της στην Αθήνα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας επίσης εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις. Η Ιερά Σύνοδος, λειτουργώντας ως εκκλησιαστικό δικαστήριο, έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις του και διαπίστωσε προβλήματα στη διοίκηση της Μητρόπολης Πάφου. Ο Τυχικός τίθεται στη διάθεση της Εκκλησίας και καλείται να υποβάλει έγγραφη Ομολογία Πίστεως, καταδικάζοντας τον αποτειχισμό. Παραμένει επίσκοπος και μέλος της Συνόδου, με νέο τίτλο που θα του αποδοθεί. Τοποτηρητής της Μητρόπολης Πάφου αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ήθος του αθλητισμού είναι η δική μας νίκη

Published

on

Του Ανδρέα Μουζουρίδη, Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ)

Σε λίγους μόνο μήνες, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αθλητικής σκηνής, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της μια κορυφαία διοργάνωση του μπάσκετ. Το FIBA EuroBasket 2025 είναι μια στιγμή-ορόσημο, όχι μόνο για το ίδιο το άθλημα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Από τις 28 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, το Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό θα υποδεχθεί εθνικές ομάδες, αθλητές, φιλάθλους και ανθρώπους του αθλητισμού από όλη την Ευρώπη. Κι ενώ οι προετοιμασίες κορυφώνονται, η φετινή 19η Μαΐου μάς καλεί να στρέψουμε το βλέμμα πέραν από τα παρκέ και τα στατιστικά, σε κάτι βαθύτερο: στις αξίες που κάνουν τον αθλητισμό κινητήριο δύναμη για κοινωνική πρόοδο και αλλαγή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Fair Play, που τιμάται για πρώτη φορά το 2025, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, αφιερωμένη στην προώθηση του αθλητισμού που ασκείται με πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης, ανεκτικότητας, ένταξης και μη διάκρισης. Η συγκεκριμένη ημέρα, αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση, για περισυλλογή και για δέσμευση στις αρχές που θεμελιώνουν τον αθλητισμό και την κοινωνία.

Το fair play δεν είναι ένας απλός όρος. Είναι μια βαθιά και ουσιαστική έννοια που υπερβαίνει τους κανονισμούς και τις τεχνικές οδηγίες. Δεν αφορά μόνο την τήρηση των γραπτών κανόνων ενός αγώνα. Είναι κάτι πιο ευρύ. Είναι ο σεβασμός στον αντίπαλο, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η πίστη στην ακεραιότητα και στην ισότητα, η επίγνωση της κοινωνικής ευθύνης του αθλητή. Είναι η βούληση να επιδιώκεις τη νίκη με καθαρό τρόπο και να διαχειρίζεσαι την ήττα με αξιοπρέπεια. Το fair play είναι η έμπρακτη εφαρμογή των ολυμπιακών αξιών και η πιο ισχυρή απάντηση σε φαινόμενα που απειλούν τον αθλητισμό όπως: η βία, οι διακρίσεις, η χειραγώγηση, το ντόπινγκ.

Στον πυρήνα αυτής της ημέρας βρίσκεται ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα, ότι ο αθλητισμός, όταν ασκείται με ήθος και ακεραιότητα, αποτελεί σημαντικό μοχλό για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Μέσα από την προώθηση της καλής υγείας και ευημερίας (SDG 3), της ποιοτικής εκπαίδευσης (SDG 4), της ισότητας των φύλων (SDG 5), της μείωσης των ανισοτήτων (SDG 10), της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ισχυρών θεσμών (SDG 16), το fair play λειτουργεί ως γέφυρα που ενώνει τον αθλητισμό με τις παγκόσμιες προτεραιότητες για έναν δικαιότερο κόσμο.

Για εμάς στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, οι αρχές αυτές είναι καθημερινή πράξη. Η Ομοσπονδία επενδύει σταθερά σε ένα μοντέλο ανάπτυξης του αθλήματος που τοποθετεί τον σεβασμό, την ευγενή άμιλλα και τη συλλογικότητα στο επίκεντρο. Από τις αναπτυξιακές ηλικίες έως την εθνική ομάδα, από τις ακαδημίες έως τα τοπικά πρωταθλήματα, καλλιεργούμε με συνέπεια μια κουλτούρα που διαμορφώνει όχι μόνο ικανούς αθλητές, αλλά και συνειδητοποιημένους πολίτες. Δεσμευόμαστε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι νεαροί καλαθοσφαιριστές μαθαίνουν ότι η πραγματική επιτυχία είναι άρρηκτα δεμένη με το ήθος, και ότι οι πραγματικοί πρωταθλητές κρίνονται από τον χαρακτήρα τους.

Η φιλοξενία του EuroBasket 2025 αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για την Κύπρο να αναδείξει την αθλητική της ταυτότητα και το πρόσωπο μιας χώρας που ξέρει να σέβεται, να συνεργάζεται και να χτίζει γέφυρες.

Σε μια Ευρώπη που καλείται να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της ενότητας και της αλληλεγγύης, το να προβάλλουμε το fair play ως αναπόσπαστο μέρος της φιλοξενίας μας είναι η πιο ισχυρή πολιτισμική παρακαταθήκη που μπορούμε να αφήσουμε.

Ο ρόλος της Κύπρου, λοιπόν, δεν εξαντλείται στο να προσφέρει απλώς έναν χώρο διεξαγωγής αγώνων. Είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο για ουσιαστικές ανθρώπινες συναντήσεις, με βάση τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση. Είναι να αποδείξει ότι ακόμη και μια μικρή χώρα μπορεί να στείλει ισχυρά μηνύματα, να αναδειχθεί σε πρότυπο φιλοξενίας και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει τους δικούς της ανθρώπους στον αθλητισμό, από τους εθελοντές μέχρι τους νεαρούς αθλητές, με την πεποίθηση πως ό,τι γίνεται με συνέπεια και αξίες έχει πραγματικό αντίκτυπο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Fair Play πρέπει να μας υπενθυμίζει τι σημαίνει να αγωνίζεσαι, όχι μόνο μέσα στο παρκέ, αλλά και στη ζωή. Να διεκδικείς, να υπερβαίνεις, να μάχεσαι, πάντα όμως με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η ουσία του αθλητισμού που οραματιζόμαστε και στηρίζουμε. Ένας αθλητισμός που δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο. Μέσο καλλιέργειας, εκπαίδευσης και προόδου.

Σε αυτή την πορεία, δεν έχουμε αυταπάτες: οι προκλήσεις είναι πολλές, και το έργο μακροχρόνιο. Αλλά έχουμε και την πεποίθηση ότι κάθε μικρό βήμα, κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση με συνέπεια, αφήνει το αποτύπωμά της. Και το δικό μας αποτύπωμα θέλουμε να είναι ξεκάθαρο. Να έχουμε συμβάλει, μέσα από το μπάσκετ, στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο δίκαιης, πιο συνειδητοποιημένης, πιο δεμένης. Γιατί στο τέλος της ημέρας, η μεγαλύτερη νίκη δεν μετριέται σε μετάλλια, αλλά στον σεβασμό που εμπνέεις, στη συνείδηση που μένει καθαρή και στην περηφάνια ότι στάθηκες αντάξιος ενός σκοπού που ξεπερνά τον εαυτό σου.

Και αυτό το όραμα είναι που μας οδηγεί. Τρεις μήνες πριν τη μεγαλύτερη στιγμή του κυπριακού αθλητισμού, ας δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Στο γήπεδο και έξω απ’ αυτό. Με fair play.

*Ο Ανδρέας Μουζουρίδης είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ