Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής άνοδος για την εγκληματικότητα της Κύπρου.

Published

on

Η Κύπρος παρουσιάζει αύξηση στους δείκτες εγκληματικότητας σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση που διενεργήθηκε σε 193 χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση του οργανισμού ‘Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα’ για το έτος 2023, η Κύπρος βρίσκεται στην 129η θέση παγκοσμίως ως προς την εγκληματικότητα. Στον πίνακα με τις 44 ευρωπαϊκές χώρες, κατατάσσεται ως 29η, ενώ στη λίστα των οκτώ κρατών της Νότιας Ευρώπης βρίσκεται στην 6η θέση. Σημειώνεται ότι όσο πιο ψηλά βρίσκεται μια χώρα στον πίνακα, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει σε σχέση με την εγκληματικότητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκουμε χώρες όπως η Μυανμάρ (1η – 8.15/10), η Κολομβία (2η – 7.75/10) και το Μεξικό (3ο – 7.57/10).

Ωστόσο, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Κύπρου κατά το 2021 είχε σκορ 4.19 από τα 10 και καταλάμβανε την 134η θέση. Ανέβηκε, δηλαδή, πέντε βαθμίδες, αφού πλέον έχει καταγράψει επίδοση 4.43/10 και είναι 129η.

Όπως σημειώσαμε, όσο πιο ψηλά ανεβαίνει μια χώρα στη συγκεκριμένη κατάταξη, τόσο μεγαλύτερο είναι και το πρόβλημα.

Από την ανάλυση που συνοδεύει την αξιολόγηση της Κύπρου προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας στην Κύπρο σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Επιπλέον, τις αρνητικές επιδόσεις της Κύπρου επηρεάζουν η Τουρκία και τα κατεχόμενα, για το οποίο γίνεται διψήφιος αριθμός αναφορών στην έκθεση. Γίνεται, ακόμη, αναφορά σε ρωσική μαφία και ύποπτα κονδύλια που επηρεάζουν αρνητικά γενικότερα την Κύπρο.

Παράνομη μετανάστευση

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης μεταξύ τριών Ηπείρων και της πράσινης γραμμής καθίσταται δημοφιλής προορισμός για παράτυπη μετανάστευση και χρησιμοποιείται από διακινητές είτε ως διακομιστικός σταθμός είτε ως τελικός προορισμός για άτυπους μετανάστες.

Και προστίθεται: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά εγκλήματος στην Κύπρο, ακολουθούμενη από τη διακίνηση λευκής σαρκός και ναρκωτικών. Άνθρωποι φτάνουν με μικρές βάρκες και εμπορικά πλοία, ενώ παρανόμως ιδρύονται Πανεπιστήμια στα κατεχόμενα (σημ. χρησιμοποιείται το ακρωνύμιο «ΤΔΒΚ»), που προσφέρουν άδειες παραμονής σε φοιτητές αφρικανικής καταγωγής, οι περισσότεροι εκ των οποίων ποτέ δεν παρακολουθούν μαθήματα. 

Εν αντιθέσει, μόλις φτάσουν, καθοδηγούνται να περάσουν την νεκρή ζώνη και να αναζητήσουν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, μερικοί άνθρωποι επιχειρούν να αποκτήσουν άσυλο με ψευδείς γάμους {…}».

Γίνεται, επίσης, αναφορά σε εκβιασμούς που γίνονται από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και ελέγχουν τη νύχτα, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, «όχι μόνο σε παραλιακές περιοχές, αλλά και στην ενδοχώρα».

Στην αρχή της έκθεσης για την εγκληματικότητα στην Κύπρο γίνεται αναφορά σε «σεξουαλική εκμετάλλευση που είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο». Επεξηγείται πως τα θύματα υποχρεώνονται σε σεξουαλική επαφή με πελάτες, ενώ εργάζονται σε μπαρ, σαλόνια μασάζ, ξενοδοχεία, ιδιωτικά διαμερίσματα και επιχειρήσεις σεξουαλικών υπηρεσιών». Αναφέρεται ακόμη ότι «νεαρές γυναίκες προσλαμβάνονται για το εμπόριο σεξουαλικών υπηρεσιών μέσω της κατάχρησης βραχυπρόθεσμων τουριστικών θεωρήσεων εισόδου».

Το εμπόριο στην Κύπρο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση, επηρεάζεται αρνητικά από το ψευδοκράτος. Αφού πρώτα καταγράφεται πως αν και υπάρχει υψηλό ποσοστό οπλοκατοχής στην Κύπρο, εντούτοις ο αριθμός εγκλημάτων που γίνονται με πυροβόλα όπλα είναι σχετικά μικρός. Προστίθεται, όμως, ότι πολλά πυροβόλα όπλα καταλήγουν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του ψευδοκράτους.

Γίνεται λόγος και για προϊόντα-απομιμήσεις στα κατεχόμενα: «Τα παραποιημένα προϊόντα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα στην Κύπρο, με πολλές απομιμήσεις να προέρχονται από την Τουρκία {…} Η χώρα χάνει εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω παραποίησης και πειρατείας. Τα παραποιημένα προϊόντα που κατασχέθηκαν κατά τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν ρούχα, αξεσουάρ, θήκες κινητών τηλεφώνων, παιχνίδια, αρώματα και άλλα είδη {…} Η παράνομη εμπορία επικυρώνεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας του ΟΗΕ μεταξύ Αστρομερίτη και Λευκωσίας. Η ζώνη είναι δύσκολο να ελεγχθεί, συμβάλλοντας στην αύξηση του λαθρεμπορίου και των εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η παράνομη εμπορία περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες καπνού, φυτοφαρμάκων, πυροτεχνημάτων και άλλων προϊόντων που εισάγονται παράνομα από την ΤΔΒΚ».

Στην ανάλυση για το οικονομικό έγκλημα της Κύπρου, σημειώνεται πως έστω κι αν το κράτος μας δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο, η χώρα συνεχίζει να έχει ένα ελαστικό φορολογικό σύστημα και να προσελκύει ύποπτο χρήμα. Από τις αναφορές δεν λείπει ούτε και το μαρτυρικό για το νησιωτικό μας κράτος Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα: «Τα οικονομικά εγκλήματα στην Κύπρο περιλαμβάνουν απάτες σχετικές με το διαδίκτυο και πλαστογραφίες, ενώ οι ρυθμοί εξιχνίασης παραμένουν χαμηλοί. Οι επιθέσεις phising είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στη χώρα, με τα θύματα να λαμβάνουν απατηλά emails που φαίνεται να προέρχονται από την τράπεζά τους, ψευδώς αναφέροντας ότι ο λογαριασμός τους έχει προσωρινά κλείσει. Τα θύματα έχουν επίσης αναφέρει δραστηριότητες όπως παρεμβολές σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες, απατηλές ιστοσελίδες και απάτες πληρωμών μέσω κοινωνικών μέσων. 

Τα έσοδα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι ένας άλλος στόχος του οικονομικού εγκλήματος στην Κύπρο. Συνολικά, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει το καθεστώς φορολογικού παραδείσου, η χώρα συνεχίζει να έχει ένα ελαστικό φορολογικό σύστημα και να προσελκύει ύποπτο χρήμα. 

Οι λεγόμενοι ‘οικονομικοί διευθυντές’ υποτίθεται ότι βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να κρύψουν τα κεφάλαιά τους εδώ και χρόνια. Ωστόσο, το πιο περίφημο περιστατικό ήταν σχετικό με το πλέον ανενεργό Πρόγραμμα Επενδύσεων της Κύπρου, το οποίο επέτρεπε σε άτομα να αγοράζουν Κυπριακό διαβατήριο επενδύοντας τουλάχιστον 2.15 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι σε δεκάδες ανθρώπους είχε χορηγηθεί κυπριακή υπηκοότητα παρά τις αναφορές ότι εμπλέκονταν σε εγκληματικές δραστηριότητες, βρίσκονταν υπό έρευνα για εγκληματικές πράξεις ή θεωρούνταν ως υψηλού κινδύνου για διαφθορά».

Οι παράγοντες

Ανάμεσα στους σημαντικούς παράγοντες που επιβαρύνουν τη θέση της Κύπρου, περιλαμβάνεται και αναφορά για τη ρωσική μαφία. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η ρωσική μαφία ασκεί τη μεγαλύτερη οικονομική και χρηματοοικονομική επιρροή και είναι η καλύτερα συνδεδεμένη εγκληματική ομάδα στην Κύπρο. Σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Δημοκρατίας της Κύπρου, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούνται από την INTERPOL. Αυτοί οι ξένοι εγκληματίες συνεργάζονται στενά με τους εγχώριους εγκληματίες. {…} έχουν υψηλή επιρροή στη χώρα και έχουν μερίδιο στην αγορά εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και στο παράνομο τζόγο, την εμπορία γυναικών και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας».

Και καταλήγει η σχετική αναφορά για τους επιβαρυντικούς παράγοντες: «Τέλος, η Κύπρος φιλοξενεί περισσότερες από μια δεκάδα οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που, όπως υποτίθεται, λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, σε πόλεις όπως Λευκωσία, Αμμόχωστος, Πάφος και Λεμεσός. Είναι κυρίως εμπλεκόμενες στη διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο καπνού, την εκβιαστική δραστηριότητα, το παράνομο στοιχηματισμό και την αλλοίωση αγώνων {…} Συνήθως επενδύουν τα έσοδά τους σε νόμιμους οικονομικούς τομείς, όπως η ακίνητη περιουσία και ο κλάδος των υπηρεσιών εστίασης».

Η ανθεκτικότητα και οι έρευνες

Σε ό,τι αφορά τη «ανθεκτικότητα» (resilience) της Κύπρου, αξιολογείται με βαθμό 4.46/10 και καταλαμβάνει την 117η θέση ανάμεσα σε 193 χώρες. Είναι 40ή στην Ευρώπη και τελευταία στην κατάταξη με τα κράτη της Νότιας Ευρώπης. Το 2021 η Κύπρος είχε σκορ 4.42/10 και ήταν τρεις βαθμίδες χαμηλότερα. 

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα (GI-TOC) είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, και έχοντας 100 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και 500 εμπειρογνώμονες στο πλευρό του, καταρτίζει τον «δείκτη οργανωμένου εγκλήματος» επιδιώκοντας να δώσει εφόδια στην προσπάθεια για καταπολέμηση του εγκλήματος παγκοσμίως. 

Οι δυο εκθέσεις που δημοσιοποιήθκαν το 2021 και το 2023 χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ. Ήταν στο πλαίσιο του προγράμματος ENACT, το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Σπουδών Ασφαλείας, την interpol, αλλά και τη συνεργασία της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα.

Πηγή: ΦιλεΝews

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Val Kilmer: Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο ηθοποιός του «Top Gun»

Published

on

Άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 1η Απριλίου.

Έφυγε από τη ζωή χτες την Τρίτη ο Val Kilmer, που ήταν γνωστός για το ιδιαίτερο υποκριτικό του ταλέντο και την αινιγματική του προσωπικότητα.

Ο ηθοποιός κατέληξε από πνευμονία, σύμφωνα με την κόρη του, ενώ είχε διαγνωστεί με καρκίνο του λάρυγγα το 2014 από τον οποίο είχε θεραπευτεί, χάνοντας ωστόσο ως αποτέλεσμα την ικανότητα της ομιλίας και επικοινωνούσε τα τελευταία χρόνια μέσω μηχανημάτων. 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Γυναίκα βουτάει με τα ρούχα στη θάλασσα για να σώσει μια τυφλή γάτα

Published

on

Ένα συγκινητικό περιστατικό διάσωσης ζώου που συνέβη στην Ελλάδα έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ακόμα και σε διεθνείς πλατφόρμες στα social media: Μια γυναίκα, αψηφώντας το κρύο, βούτηξε με τα ρούχα στη θάλασσα για να σώσει μια τυφλή γατούλα από βέβαιο πνιγμό. Την αυθόρμητη αυτή επιχείρηση κατέγραψε η Ειρήνη Αγγελοπούλου με το κινητό της και ανέβασε στο TikTok, από όπου έγινε viral. Διασώστρια ήταν η Ισμήνη Παπαϊωάννου.

Όπως περιέγραψε το περιστατικό η φιλοζωική οργάνωση A Little Shelter στο Instagram:

«Βλέποντας μια γατούλα να κολυμπάει σε απόλυτo πανικό χωρίς να πηγαίνει προς τη στεριά, η @ismini.papaiwannou κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Η τυφλή γατούλα έπεσε μέσα στο λιμάνι και θα πνιγόταν εξαντλημένη αν η Ισμήνη δεν έπαιρνε την γενναία απόφαση να βουτήξει. Από χθες βρίσκεται στην νοσηλεία μας και κοιμάται ήσυχη. Είναι πολύ γλυκιά και γουργουριστή. Συνεργάστηκε άψογα με τον κτηνίατρο μας και του επέτρεψε να την φροντίσει. Ήταν πολύ τυχερή μέσα στην ατυχία της αφού η Ισμήνη ήταν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Από σήμερα την λένε Ελπίδα. Είναι 5 μηνών, ξεκινήσαμε αγωγές για τη μόλυνση στα μάτια (δυστυχώς είναι ανύπαρκτα) και είναι σε κακή θρεπτική κατάσταση. Μόλις πάρει τα πάνω της θα της κάνουμε εξετάσεις. Για την ώρα θα απολαμβάνει χάδια, αγκαλιές, σωστό φαγητό και χνουδωτές κουβέρτες. Όσοι ζείτε με τυφλά ζώα γνωρίζετε πως είναι απολύτως λειτουργικά σε ένα ασφαλές πλαίσιο και μοναδικά συναισθηματικά. Το βίντεο έβγαλε μια άλλη κοπέλα που περνούσε τυχαία από το σημείο και έτσι έχουμε εικόνα σε αυτή τη συγκινητική ιστορία».

Δείτε το βίντεο της διάσωσης:

about:blankhttps://www.instagram.com/reel/DHsn2JiomJU/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=810&rd=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com&rp=%2Fnews%2Fgreece%2F1270925%2Fbinteo-ginaika-voytaei-me-ta-roukha-sti-thalassa-ghia-na-swsei-mia-tifli-ghata#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A736.7999999523163%2C%22ls%22%3A454.5%2C%22le%22%3A571.2000000476837%7D

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H Κύπρος το 2025 θα συνδέεται αεροπορικά με 39 χώρες – Προστέθηκαν δρομολόγια

Published

on

Με αυξημένη αισιοδοξία εισέρχεται ο κυπριακός τουρισμός στο 2025, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, τονίζοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η νέα χρονιά θα είναι τουλάχιστον εξίσου καλή με το 2024 – μια χρονιά-ορόσημο για την Κύπρο, καθώς ξεπεράστηκαν για πρώτη φορά τα 4 εκατομμύρια αφίξεων και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουριστικά έσοδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμής, ο οποίος εκροσώπησε την Κυβέρνηση στην Πάφο στους εορτασμούς για την 1η Απριλίου, ήδη καταγράφεται αύξηση 6% στις αφίξεις σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας έχει βελτιωθεί περαιτέρω, δίνοντας δικαιολογημένα ελπίδες για ακόμα μεγαλύτερη τουριστική ροή.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, αναφέροντας ότι έχουν ενεργοποιηθεί πολιτικές και κίνητρα που απευθύνονται σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο αθλητικός. Όπως ανέφερε μόνο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, δύο αθλητικές διοργανώσεις απέφεραν περισσότερες από 5.000 αφίξεις από το εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική τέτοιων πρωτοβουλιών στην ενίσχυση των «ώριμων» μηνών.

Ο κ. Κουμής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πάφο, χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους σταθερά ισχυρούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. «Η Πάφος διανύει εξαιρετικά καλές τουριστικές χρονιές, κάτι που αντανακλά την αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος. Πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν προβεί σε σημαντικές επενδύσεις, γεγονός που εκτιμάται από τη διεθνή τουριστική αγορά», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην αεροπορική συνδεσιμότητα του αεροδρομίου Πάφου, το οποίο το 2025 συνδέεται με 58 διαφορετικά αεροδρόμια σε 21 χώρες. «Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι με την πρόοδο στην Πάφο. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη θετική δυναμική», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το φετινό πτητικό πρόγραμμα, ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι η Κύπρος το 2025 θα συνδέεται αεροπορικά με 39 διαφορετικές χώρες. Ιδιαίτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στη γερμανική αγορά, με πτήσεις πλέον από δέκα αεροδρόμια της χώρας – ένας αριθμό-ρεκόρ για την Κύπρο, είπε.

Νέα δρομολόγια προστέθηκαν επίσης από αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρουμανία, ενώ επανήλθαν πτήσεις από Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας τον πολυεθνικό χαρακτήρα των επισκεπτών της Κύπρου.

Ο κ. Κουμής ανέφερε ότι πέρα από τους αριθμούς, ο στόχος του Υφυπουργείου είναι να προσφέρεται στους επισκέπτες μια ποιοτική και ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, επισημαίνοντας πως ο τουρισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός τομέας με προοπτική διαρκούς βελτίωσης και διαφοροποίησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ