Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που δεν έγινε ποτέ…»

Published

on

Ρεπορτάζ του Δημήτρη Νικολάου:

Ο όρος «Αρχιτέκτονας – Μimar»
 
Ο όρος «Αρχιτέκτονας», στα τουρκικά «Mimar», αναφέρετε σε ένα επαγγελματία που σχεδιάζει και επιβλέπει την κατασκευή κτιρίων και άλλων κατασκευών. Ενώ ο «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός», είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για το σχεδιασμό και την ανέγερση ενός κτιρίου ή μιας άλλης κατασκευής. Συνήθως απαιτούνται από νόμους και κανονισμούς σε πολλές χώρες, ενώ παράλληλα επιτρέπουν σε πολλούς αρχιτέκτονες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα έργο
Πως ξεκίνησαν όλα:
Στις 15 Νοεμβρίου 2020, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε την κατεχόμενη Λευκωσία και συγκεκριμένα το παλιό κοινοβούλιο. Οι πολίτες όπου μαζευτήκαν εκεί, για να ακούσουν τον Τούρκο πρόεδρο, ανέμεναν την ανακοίνωση, του ανοίγματος του Βαρώσιου. Εκ τούτου, για πρώτη φορά, ο Ερτογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα κτίσει στα κατεχόμενά ένα νέο κοινοβούλιο / προεδρικό μέγαρο, τονίζοντας ότι είναι ντροπή για αυτούς, η κατάσταση που βρίσκεται το παλιό τους κοινοβούλιο, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο δεν αντιπροσωπεύει την δύναμη τους, «που θέλουν να δείχνουν στο άλλο κράτος». Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τον κόσμο, ήταν το γεγονός ότι η σχεδίαση του κτηρίου θα αποταθεί σε αρχιτέκτονες από την Τουρκία, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους είχε υποσχεθεί την ανέγερσή καινούργιου νοσοκομείου στην Λευκωσία, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
“Δεν χρειαζόμαστε κοινοβούλιο, αλλά νοσοκομείο”
Που βρίσκεται: 

Το έργο βρίσκεται σε ένα κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, μόλις 5 λεπτά από το οδόφραγμα του Αγίου Δομέτιου. Μια τοποθεσία, όπου δεν την λες και τυχαία, μιας και επιβεβαιώνει την πολιτική και τον πόθο του Τούρκου ηγέτη, να δείξει την δύναμη του κράτους του, στο «άλλο κράτος».

Οι νόμιμες διαδικασίες που παραγράφηκαν:

Μιλώντας με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ, κύριο Κωνσταντίνο Κωνσταντή, ένα τέτοιο έργο είναι πολύ απογοητευτικό, διότι είναι ξενόφερτο.  Σύμφωνα με τον ίδιο,  είναι κρίμα να έχουμε 2 συμβολικά μνημειακού χαρακτήρα κτίρια, τα οποία είναι εντελώς ξενόφερτα και δεν εκπέμπουν την ταυτότητα του χώρου της κοινότητας στην οποία φιλοξενούνται. Τονίζει, ότι παραγράφηκαν οι νόμιμές διαδικασίες, μιας και σύμφωνα με τον «Όρκο του… Αρχιτέκτονα», θα έπρεπε να γίνει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, στον όποιο θα αιτηθέντων το όραμα ή προσδοκίες και το κτιριολογικό πρόγραμμα. Σε αυτόν θα καταρτιζόταν μια κριτική επιτροπή, η οποία θα αξιολογούσε τις διάφορες προτάσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στους όρους του διαγωνισμού, που πρωτίστως όρος θα ήταν η σωστή ένταξη στο τοπίο, με χαρακτηριστικά από την κυπριακή αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στην υλοποιήσει του έργου η Τουρκία δεν έχει πάρει τις πολεοδομικές άδειες που θα απαιτείτο. Σε αυτή την πληροφορία, ο κύριος Κωνσταντίνος απάντησε ότι δυστυχώς δεν έχουμε στην επικράτειά μας τις κατεχόμενες περιοχές, άρα κανέναν έργο που ανεγείρεται εκεί, τυχαίνει οποιαδήποτε έγκριση από τις ελεύθερες και σε καμία περίπτωση δεν θα απευθύνονταν στην κυπριακή δημοκρατία για αυτή την έγκριση. Είναι καταδικαστέα η διαδικασία, διότι θα έπρεπε να ήταν μια διαφανής συμμετοχική διαδικασία, που θα σεβόταν και τους ντόπιους, και θα έδινε την δυνατότητα και στους ξένους αρχιτέκτονες, αλλά σίγουρα δεν μπορούσε να στερήσει τη δυνατότητα των local αρχιτεκτόνων, να εκφράσουν το δικό τους όραμα, τη δική τους φιλοσοφία, τη δική τους δημιουργικότητα, για το πώς θα έπρεπε να ενταχθεί και να δημιουργηθεί ένα αρχιτεκτόνημα το οποίο θα μείνει ως κληρονομιά για τις επόμενες γενεές. Προσθέτοντας, ο κύριος Κωνσταντής είπε ότι είναι επίσης καταδικαστέο, εφόσον δεν έτυχε οποιασδήποτε αδειοδότηση, από τις κατεχόμενες αρχές, συνήθως θα έπρεπε να ήταν υπόδειγμα τήρησης των διαδικασιών η υλοποίηση έργων του δημοσίου και όχι μια επιβολή ετσιθελικής ανέγερσης ενός κτιρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμα πιο λυπηρό, ποια είναι η πολιτική της Τουρκίας, και πως αντιμετωπίζει την κατεχόμενη Κύπρο. Δυστυχώς, ο Ερτογάν νιώθει ο αφέντης, της κατεχόμενης Κύπρου και επιβάλλεται επί παντός επι τούτου επι όλων των θεμάτων. Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, τόνιζει ότι πέρα της αρχιτεκτονικής αταξίας που δημιουργείται και του ετσιθελισμού, με αυτό το έργο δημιουργούνται και κάποια μηνύματα, που λειτουργούν σαν τροχοπέδιλα στην οποιαδήποτε προοπτική συνύπαρξης / συμβίωσης των δύο κοινοτήτων.

Από την ματιά της εξουσίας:

Σε μία συνομιλία με τον δήμαρχό της κατεχόμενης Λευκωσίας, κύριο “Mehmet Harmanci”, θα ανάμενε κανείς να στηρίζει την απόφαση του Τούρκου ηγέτη, αντιθέτως ο ίδιος έχει την δική του ματιά / άποψη για το πιο πάνω θέμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δυστυχώς, δεν ήταν επιλογή των Τουρκοκύπριων αυτό το έργο. Δόθηκε από τη Τουρκία, από τον κ. Ερντογάν, για να δείξει τη νέα πολιτική των δύο κρατών, πιο εμφανή και θα μπορούσε να είναι και ένα σύμβολο αυτής της νέας πολιτικής διάστασης, οπότε δεν πιστεύει ο ίδιος ότι η απόφαση λαμβάνεται από τους Τουρκοκύπριους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η εξάρτηση είναι σε τέτοιο επίπεδο που οι Τουρκοκύπριοι, δεν έχουν την πραγματική επιλογή να την απορρίψουν ή όχι. Ο ίδιος στηρίζει ότι, αν κατασκευάζετε ένα τέτοιο γιγάντιο έργο, κανονικά θα πρέπει να γίνεται διαγωνισμός σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο, βασιζόμενος σε κάποιες προδιαγραφές ως ανάγκες / κουλτούρας αυτής της κοινωνίας και την προβολή του πληθυσμού κ.λπ. Ακόμη, ο Δήμαρχος πιστεύει ότι όλα αυτά προέρχονται από τους αρχιτέκτονές τους, από τη διάστασή τους, από τα δικά τους πέπλα, οπότε δεν μας τελειώνει ο χρόνος, αλλά μας τελειώνει ο χρόνος της ύπαρξής μας, αυτό είναι κάπως ένα σύμβολο αυτού.

Στο γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες του έργου είναι μόνο από την Τουρκία, ο Δήμαρχος απάντησε ότι το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο από το σχέδιο. Το πρόβλημα είναι , τι θέλουν να κάνουν αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να συντομεύσουν όλες τις νόμιμες νομικές διαδικασίες, δεν έχει σημασία από πού προέρχεται ο αρχιτέκτονας, αλλά πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία έκδοσης βίζας, για παράδειγμα η ένωση αρχιτεκτόνων, όλων των άλλων αρμόδιων φορέων που θέλουν να συντομεύσουν, αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, επομένως σε όποια άλλα σπίτια χρειάζεται να λάβουν την ίδια άδεια για να συμπληρώσουν όσα απαιτούν πραγματικά τα θέματα ασφάλειας. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι εκεί είμαστε το κράτος που πρόκειται να το χτίσουμε, οπότε δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανένα άλλο φορέα της κοινωνίας των πολιτών. Συνοψίζοντας, όσο αφορά την κατάσταση του νοσοκομείου τους απάντησε, ότι δεν θέλει να συγκρίνει καμία επένδυση συνεισφοράς. Το πρόβλημα των ίδιων των Τουρκοκυπρίων είναι ότι οι δικές τους αρχές θα πρέπει να σκεφτούν την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, να χτίσουν ένα νέο προεδρικό μέγαρο/κοινοβούλιο εάν είναι απαραίτητο. Έτσι, νομίζει ότι οι επιδοτήσεις που δίνει η τουρκική κυβέρνηση, έχουν επίσης μια νέα διάσταση για τη δημιουργία νοσοκομείου, για παράδειγμα, αλλά δεν είναι οι τουρκοκυπριακές αρχές που αποφασίζουν για αυτό, άρα αυτός είναι ο προβληματικός τομέας, οπότε κατά τον ίδιο πρέπει να είμαστε αρμόδια κοινωνία για να φτιάξουν το δικό τους ή θα πρέπει να τελειώσουν το Κυπριακό για να πάρουν χρηματοδότηση από τους διεθνείς φίλους ή να διαφοροποιήσουνε τις επιδοτήσεις τους από άλλες κοινότητες. Άρα, το πρόβλημα εδώ, κατά τον δήμαρχο είναι πως δεν έχουν καμία αλληλεξάρτηση, αλλά έχουνε εξάρτηση.

Η αγανάκτηση των Τουρκοκύπριων αρχιτεκτόνων: 
Μιλώντας με τους Τουρκοκύπριους αρχιτέκτονες για αυτό το έργο, ήταν αναμενόμενο ότι θα ένιωθα αδικημένοι με τις αποφάσεις του Τούρκου ηγέτη. Θεωρούν ότι έχουν παραγραφεί, οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, στον οποίο θα κατέθεταν τις ιδέες τους και θα είχαν την ευκαιρία να δείξουν την δουλειά τους και να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα τόσο σημαντικό έργο. Συμφωνούν, ότι αυτό το έργο δεν ήταν προτεραιότητα των Τουρκοκυπρίων, για παράδειγμα η ανάγκη για ανακαίνιση του νοσοκομείου τους θα έπρεπε να ήταν πρώτη επιλογή του κράτους. Οι αρχιτέκτονες κατέκριναν πλήρως την φράση του Ερτογάν, ότι «το έργο αυτό θα δείξει την δύναμη μας στο άλλο κράτος» και τόνισαν ότι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι το να διατηρήσουμε καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων, γιατί στην τελική εμείς ζούμε σε αυτό το κράτος και εμείς επηρεαζόμαστε από τις αποφάσεις τους.
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή η Κύπρια δημοσιογράφος δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της – Άμεση αντίδραση από ΕΣΚ

Published

on

«Κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να δέχεται και να ανέχεται απειλές»

Καταδικάζει τις απειλές κατά της ζωής της που δέχτηκε η δημοσιογράφος Θεοδοσία Αποστόλου σχετικά με δημοσίευμα στην ενημερωτική ιστοσελίδα «Larnaka Online», που αφορούσε ανάρτηση πολιτικού προσώπου της πόλης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η Ένωση Συντακτών Κύπρου σημειώνοντας ότι «το γεγονός είναι κατάπτυστο και καταδικαστέο για λόγους προφανείς και αυτονόητους».

about:blank

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Η δημοσιογράφος Θεοδοσία Αποστόλου δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της για δημοσίευμα στην ενημερωτική ιστοσελίδα «Larnaka Online», το οποίο αφορούσε ανάρτηση πολιτικού προσώπου της πόλης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός είναι κατάπτυστο και καταδικαστέο για λόγους προφανείς και αυτονόητους.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξή του προς τη δημοσιογράφο Θεοδοσία Αποστόλου, ιδιοκτήτρια-διαχειρίστρια της εν λόγω ιστοσελίδας και εταιρικό μέλος της Οργάνωσής μας. Κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να δέχεται και να ανέχεται απειλές, πόσω μάλλον όταν αυτές οι απειλές αφορούν την ίδια του τη ζωή.

Καλούμε τις αστυνομικές αρχές της Λάρνακας να διερευνήσουν πάραυτα τη σχετική καταγγελία και να οδηγήσουν τάχιστα τον όποιον ενεχόμενο ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι αναρτήσεις πολιτικών προσώπων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρουσιάζουν δημόσιο ενδιαφέρον και ως εκ τούτου, όταν αυτό κρίνεται χρήσιμο, θα τυγχάνουν δημοσιογραφικής αξιοποίησης. Ο δημόσιος λόγος από όποιον κι αν εκφέρεται, κρίνεται και συχνά μπορεί να επικρίνεται αυστηρά. Η ελευθερία έκφρασης όμως είναι υπέρτατο αγαθό για τη δημοσιογραφία και τη δημοκρατία, θα την υπερασπιζόμαστε πάντα και σε κάθε περίπτωση.

Διοικητικό Συμβούλιο

Ένωσης Συντακτών Κύπρου»

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «Οδύσσεια» του αυτισμού στην Κύπρο – «Καλέστε Αστυνομία που έχει χειροπέδες»

Published

on

Για την «Οδύσσεια» του αυτισμού στην Κύπρο μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου. 

Περιέγραψε με έντονη συγκίνηση και αγανάκτηση ένα συγκλονιστικό περιστατικό με παιδί στο φάσμα του αυτισμού στην Κύπρο. Το παιδί βρισκόταν σε κρίση και όταν οι γονείς του ζήτησαν ασθενοφόρο για μεταφορά στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας (ΤΕΝΕ), τους ζητήθηκε να καλέσουν την Aστυνομία για να σταλεί περιπολικό με χειροπέδες, μια προσέγγιση που η ίδια χαρακτήρισε ως εξωφρενική και απολύτως ακατάλληλη.

Η Ανθοπούλου εξήγησε πως το συγκεκριμένο παιδί αντιμετωπίζει σοβαρά και συνεχή προβλήματα εδώ και έναν χρόνο, με τη συμπτωματολογία να επιδεινώνεται, χωρίς να λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα. Το ΤΕΝΕ είχε αρνηθεί αρχικά να το νοσηλεύσει και μόνο μετά από προσωπικές παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Υγείας και τη γενική διεύθυνση, το παιδί τελικά έγινε δεκτό. Ωστόσο, η αντιμετώπιση δεν είναι επαρκής, καθώς ακόμα και τώρα δεν υπάρχει ένα σαφές θεραπευτικό πλάνο, ούτε τεχνογνωσία για την υποστήριξή του.

Επιπλέον, τόνισε πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο αυτό το παιδί, αλλά αντανακλά γενικότερα κενά δεκαετιών στο σύστημα υγείας και στην ψυχιατρική φροντίδα ανηλίκων με αυτισμό στην Κύπρο. Κατηγόρησε τις διευθύνσεις και το κατεστημένο που, όπως είπε, «συντηρούν την απάθεια» και δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη βούληση για αλλαγή. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά, με αποτέλεσμα οι ευθύνες να μετακυλίονται στους γονείς, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την εγκατάλειψη και την απόγνωση.

Παρόλο που αναγνώρισε την προσπάθεια ορισμένων γιατρών και νοσηλευτών, επέμεινε πως χρειάζεται δομική αλλαγή, συνεργασία με εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και πίεση από την κοινωνία ώστε να προστατευτούν ουσιαστικά αυτά τα παιδιά. Για την ίδια, το κάθε παιδί με αναπηρία είναι υπόθεση όλων μας, και η στάση της κοινωνίας πρέπει να αλλάξει ριζικά.

https://youtube.com/watch?v=gN05Ryzsh-s%3Fsi%3D-W0OG4IqF8tlDLxZ
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρελές Σφαίρες: Αναπάντεχο reboot με πρωταγωνιστή τον Liam Neeson (ΒΙΝΤΕΟ)

Published

on

Η κλασική αστυνομική κωμωδία The Naked Gun επιστρέφει με τον Liam Neeson στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το πρώτο trailer μόλις κυκλοφόρησε. Ο Neeson υποδύεται τον Frank Drebin Jr., γιο του αξέχαστου χαρακτήρα που είχε ενσαρκώσει ο Leslie Nielsen.

Η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις αίθουσες την 1η Αυγούστου 2025, από την Paramount Pictures. H σκηνοθεσία είναι του Akiva Schaffer (Chip ‘n Dale: Rescue Rangers), ενώ το σενάριο είναι από την ομάδα Gregor–Mand–Schaffer. Μαζί με τον Liam Neeson, πρωταγωνιστούν επίσης οι Pamela Anderson, Kevin Durand και Paul Walter Hauser.

Το trailer υπόσχεται επιστροφή στο κλασικό, αναρχικό χιούμορ της πρωτότυπης τριλογίας, με υπερβολικά gag, slow-motion πτώσεις και μια αναφορά στον O.J. Simpson που συμμετείχε στις πρώτες ταινίες.

Η επίσημη σύνοψη αναφέρει ότι:

Ο Frank Drebin Jr., αδέξιος αλλά καλοπροαίρετος ντετέκτιβ, καλείται να λύσει μια διεθνή υπόθεση που καταλήγει – όπως πάντα – σε απόλυτο παραλογισμό.
Με τον Neeson να παίζει με απόλυτη σοβαρότητα ακόμα και στις πιο γελοίες σκηνές, το reboot μοιάζει να έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να κερδίσει τόσο τους παλιούς, όσο και τους νέους fans του franchise.

Δείτε το trailer εδώ:

Πηγή: Unboxholics.gr 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ