Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Ματαρέλα στην Κύπρο

Published

on

Διήμερη, επίσημη, επίσκεψη πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέργκιο Ματαρέλα στην Κύπρο. Με αφορμή την επέτειο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επίσκεψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως ιστορική δεδομένου πως ο κ. Ματαρέλα είναι ο πρώτος Ιταλός Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Κύπρο από ιδρύσεώς της -δεδομένου πως και η Ιταλία υπήρξε εκ των πρώτων πέντε χωρών που αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία αμέσως μετά την ανακήρυξή της, το 1960. Το 2021 Ρώμη και Λευκωσία γιόρτασαν 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, με τον πρέσβη Πίετρο Σολάρι να είναι εκ των πρώτων δυτικών διπλωματών που κατέφθασε στη Κύπρο. Το 1962, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη όπου είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Αντόνιο Σένι ενώ ο Γιώργος Βασιλείου είναι ο μοναδικός Πρόεδρος που όχι μόνο είχε επισκεφθεί την Ρώμη το 1988 αλλά είχε υποδεχτεί, το 1990, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζούλιο Ανδρεότι στη Λευκωσία.

Ο Ιταλός δημοφιλής πολιτικός, μετά και την έλευση του Γερμανού Προέδρου προ εβδομάδων, αναμένεται να έχει πολλαπλές συναντήσεις στη Κύπρο και συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία ενώ και η Λευκωσία θέλει -σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό- να αποστείλει πολιτικό σινιάλο συμβολισμών από την παρουσία τόσο υψηλόβαθμων αξιωματούχων (σ.σ. με συμβολικό ωστόσο ρόλο στη λήψη πολιτικών αποφάσεων) στη Κύπρο.

Άριστες διμερείς σχέσεις

Κύπρος και Ιταλία διατηρούν άριστες διμερείς σχέσεις με ισχυρό πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα -δεδομένων και των ιστορικών συνδέσεων της νήσου με τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και την Δημοκρατία της Βενετίας (697-1797). Επιπλέον η Ιταλία, εκ των ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και ισχυρή παρουσία στη Κύπρο με την εμπλοκή της εταιρείας-κολοσσού ΕΝΙ (σ.σ. ανήκει κατά 30.33% στο ιταλικό δημόσιο) στα επτά από τα δώδεκα θαλλασοτεμάχια της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Κύπρο, ο Σέργκιο Ματαρέλα θα έχει πολλές συναντήσεις και θα επισκεφθεί την παλιά πόλη της Λευκωσίας (στα μεσαιωνικά ενετικά τείχη) καθώς και την Πάφο όπου υπάρχουν ψηφιδωτά της ρωμαϊκής περιόδου. Πέραν της στήριξης -με στάση αρχών- διαχρονικά της Ιταλίας στη Κύπρο για το Κυπριακό οι τρεις άξονες των διμερών σχέσεων Ιταλίας-Κύπρου εδράζονται και σε

  • Την προοπτική της ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της παρουσίας της ΕΝΙ στην περιοχή (Αίγυπτος) αλλά και επί της κυπριακής ΑΟΖ -πεδίο με τεράστιες προοπτικές λόγω των ανακαλύψεων κοιτασμάτων από την ιταλική εταιρεία
  • Την κοινή κατανόηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με την Ιταλία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εντός της ΕΕ στον τρόπο που συνδιαμορφώνεται η πολιτική στο εν λόγω πεδίο, γεμάτο προκλήσεις τα τελευταία χρόνια και για τη Κύπρο και
  • Το Κυπριακό, δεδομένων και των άριστων σχέσεων Ιταλίας-Τουρκίας (σ.σ. η Ιταλία είναι ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας σε απόλυτα οικονομικά μεγέθη)

Ματαρέλα: Θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στη Μεσόγειο η λύση στο Κυπριακό

Η λύση του Κυπριακού είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στη Μεσόγειο, τόνισε ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σε δηλώσεις στο Προεδρικό μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε από πλευράς του ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά θέματα, εκφράζοντας στον Ιταλό Πρόεδρο την ετοιμότητά του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο.

O κ. Ματαρέλα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, έκανε λόγο για θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή, λέγοντας ότι «πρέπει επιτέλους να λυθεί το Κυπριακό, που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στην Μεσόγειο, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλες τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)».

Τόνισε τη στήριξη της χώρας του σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σύμφωνης με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, χαιρέτισε την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που έχει, όπως είπε, «δύσκολο έργο μπροστά της».

Πρόσθεσε ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, σημειώνοντας ότι «είναι απτή μαρτυρία της τραγωδίας, που απαιτούν να επιλυθεί (το Κυπριακό), μετά από 50 χρόνια, με θετικό τρόπο».

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε και το θέμα της Μέσης Ανατολής, με τον Ιταλό Πρόεδρο να εκφράζει την εκτίμησή του για τη διαθεσιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι βάση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Συμμερίζομαι την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, να επιλυθεί (το Μεσανατολικό) χωρίς τον κίνδυνο διεύρυνσης αυτής της σύρραξης και περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή που ελλοχεύουν την έκρηξη άλλων προβλημάτων», είπε. Εξέφρασε την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή κυρίως σε ό,τι αφορά την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Συνεργαζόμαστε έντονα και με την Κύπρο και με την ΕΕ στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας», είπε ο Πρόεδρος Ματαρέλα, προσθέτοντας ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τη φρεγάτα «Μπεργαμίνι», που ναυλοχεί στη Λεμεσό.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζητήθηκε και η πολιτιστική συνεργασία στον τομέα της αρχαιολογίας, λέγοντας ότι «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που αύριο στην Πάφο θα επισκεφθώ τα ψηφιδωτά της Οικίας του Διονύσου».

Ανέφερε ακόμη ότι πέρασαν 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντικότατο ιστορικό σταθμό, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για την Ένωση». Δήλωσε ότι «η ολοκλήρωση για την Ευρώπη είναι διαρκής θησαυρός για τον ρόλο της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο».

Είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ για τη διεύρυνση κρατών, κάνοντας αναφορές στην Ουκρανία, στη Μολδαβία, στη Γεωργία και στα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται «για να είμαστε περισσότερο πρωταγωνιστικοί και να επηρεάζουμε το διεθνές γίγνεσθαι».

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Ματαρέλα είπε ότι «έχουμε τον χρόνο και τη δυνατότητα ως ΕΕ να αναλάβουμε ως κοινό χρέος και να το μετατρέψουμε από μια άναρχη κατάσταση και εκμετάλλευσης των δουλεμπόρων σε μια συντεταγμένη άφιξη στην Ευρώπη σύμφωνα με τις ανάγκες των χωρών υποδοχής, νομίμως όμως». Δήλωσε ότι είναι επείγον να «καθορίσουμε μια νέα συνθήκη και το θέμα του ασύλου είναι κατεπείγον να το καθορίσουμε σύντομα και να το θέσουμε σε ισχύ – και είναι εξίσου σημαντικό όπως είπε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – να καταφύγουμε σε συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών και να συνεργαστούμε για τη βελτίωση εκεί των συνθηκών διαβίωσης. Εγώ, ως Ιταλός, αναφέρω το σχέδιο ‘Ματέι’», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στους βαθύτατους δεσμούς των δύο χωρών, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι ανήκουμε στην ΕΕ, μαζί, έχουμε δεσμούς κοινών αξιών που μας κρατούν σε πλήρη συντονισμό στο θέμα της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Δήλωσε ακόμη ότι συζητήθηκε το τι συμβαίνει στην Ουκρανία εδώ και δύο χρόνια και σημείωσε ότι η ΕΕ πράττει ορθά με το να κρατά τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την στήριξη της Ουκρανίας. Επεσήμανε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους.

O Πρόεδρος της Ιταλίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «για τη θερμότατη υποδοχή σε εμένα και στην αντιπροσωπεία που με συνοδεύει», σημειώνοντας ότι αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση για επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε από πλευράς του ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά θέματα εκφράζοντας στον Ιταλό Πρόεδρο την ετοιμότητά του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. «Ένας άλλος τομέας που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, λαμβάνοντας υπόψη και τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης και το μεταναστευτικό, «μια τεράστια πρόκληση για τις δύο χώρες» και υπογράμμισε τις ιταλικές πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι «συμφωνούμε με την ιταλική προσέγγιση αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου, αλλά και της ανάγκης συλλογικής δράσης από πλευράς ΕΕ, αλλά και της σημασίας να αρχίσουμε να συζητούμε εντός της ΕΕ για κάποια θέματα που μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια, δυστυχώς, δεν συζητούμε, όπως, για παράδειγμα, το θέμα της Συρίας».

Σημείωσε ότι Κύπρος και Ιταλία συνεργάζονται επίσης στο πλαίσιο των 9 Μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και για το θέμα της μετανάστευσης στο πλαίσιο των 5 μεσογειακών κρατών-μελών ειδικότερα.

«Σήμερα με τον Ιταλό Πρόεδρο είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση, όπου συζητήσαμε, ανάμεσα σε άλλα, τις διμερείς μας σχέσεις», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι «οι χώρες μας συνεργάζονται στενά διμερώς, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ – και χαίρομαι ιδιαίτερα που η επίσκεψη του Προέδρου Ματαρέλα συμπίπτει και με την 20η επέτειο της ένταξής μας στην ΕΕ, που για μας αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία για τη χώρα μας».

«Δώσαμε έμφαση σε τομείς, όπου η συνεργασία μας είναι πολύ στενή, όπως για παράδειγμα η ενέργεια, όπου η ιταλική ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε μεγάλο αριθμό τεμαχίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσφατα μάλιστα είχαμε τη θετική ολοκλήρωση της γεωτρητικής αξιολόγησης στο κοίτασμα ‘Κρόνος 2΄», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και πολιτισμού.

Υπενθύμισε ότι ως προς την άμυνα υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, και με άλλα μεσογειακά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία και επεσήμανε ότι «υπάρχει ετήσια πολύ σημαντική άσκηση για την ανάγκη διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών. Και χαιρετίσαμε το γεγονός ότι σε επίπεδο ΕΕ υπάρχει αυτή η κοινή προσέγγιση».

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν «οι εξελίξεις στην περιοχή μας, στη Γάζα και στο Ισραήλ, ως χώρες της Μεσογείου γειτνιάζουμε με την περιοχή» και εξέφρασε την ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας, στη βάση λύσης των δυο κρατών, ως τη μόνη επιλογή για οριστική επίλυση της διένεξης.

«Και σε αυτό το θέμα, με τον Ιταλό Πρόεδρο συμφωνήσαμε για την ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, τόσο σε σχέση με τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η πρώτη αυτή επίσκεψη Προέδρου Ιταλίας στην Κύπρο είναι ιστορική, προσθέτοντας ότι «αποτελεί ένδειξη της εκατέρωθεν επιθυμίας για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων».

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Ματαρέλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «η πρώτη επίσκεψη Ιταλού Προέδρου στην Κύπρο αποτελεί για μας ιδιαίτερη χαρά. Επισκέπτεστε την Κύπρο σε μια χρονική συγκυρία όπου συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια και δυστυχώς 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή».

«Η τιμή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη ότι είστε ο μακροβιότερος και ο πιο δημοφιλής Ιταλός Πρόεδρος, ένας φιλοευρωπαϊστής, κάποιος που προέρχεται από ένα άλλο μεγάλο νησί της Μεσογείου, τη Σικελία», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Οι χώρες μας έχουν πολλούς κοινούς δεσμούς, πρώτα από όλα μας ενώνει η Μεσόγειος θάλασσα, έχουμε ιστορικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς δεσμούς ως μέλη της ΕΕ, ως δύο κράτη μέλη που προέρχονται από τη Μεσόγειο και προσβλέπω στις συζητήσεις μας αυτές τις δύο μέρες για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές μας σχέσεις», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Προέδρος Ματαρέλα είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι «χαίρομαι που είμαι ο πρώτος Ιταλός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο ως ένδειξη φιλίας».

«Αναφερθήκατε στις δύο επετείους, τη χαρούμενη επέτειο των 20 ετών, αλλά υπάρχει και η θλιβερή επέτειος των 50 ετών από την τουρκική παράνομη εισβολή και κατοχή (εδάφους) της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες είναι στενότατοι, πρόκειται για ιστορικούς δεσμούς, πολιτιστικούς και αμφότερες Κύπρος και Ιταλία ανήκουν στη μεσογειακή οικογένεια και βεβαίως «έχουμε προσήλωση σε κοινές αξίες και αρχές, όπως είναι η ειρήνη, η ελευθερία και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε ότι «με την επίσκεψη σας στη Ρώμη πριν από κάποιους μήνες υπογραμμίσατε αυτή τη σχέση και τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας και ευελπιστώ σε αυτές τις συνομιλίες που θα έχουμε τις δύο αυτές μέρες, σήμερα στη Λευκωσία και αύριο στην Πάφο, να μπορέσουμε να διευρύνουμε και να επεκτείνουμε τις σχέσεις αυτές».

Πηγή: Kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμη απόφαση: Στο χείλος του αποκλεισμού τα ποδοσφαιρικά σωματεία

Published

on

Η Κυβέρνηση καλείται να πάρει κρίσιμη απόφαση σχετικά με τα ποδοσφαιρικά σωματεία που δεν κατέβαλαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (Φόρος Εισοδήματος και ΦΠΑ) από τον Μάιο του 2023 και μετά. Παρότι εφαρμόστηκε σχέδιο αποπληρωμής, τα χρέη αυξάνονται, με το συνολικό ποσό των νέων οφειλών να αγγίζει τα €5,3 εκατ. Η ΚΟΠ ζήτησε από το κράτος βεβαίωση συμμόρφωσης για να ενημερώσει την ΟΥΕΦΑ ότι τα σωματεία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Κυβέρνηση έχει τρεις επιλογές:
Α) Να αρνηθεί την έκδοση βεβαίωσης συμμόρφωσης, αναγνωρίζοντας ότι τα χρέη δεν εξοφλήθηκαν,
Β) Να την παραχωρήσει, δεχόμενη πολιτικό κόστος,
Γ) Να σιωπήσει, αφήνοντας την ΚΟΠ να αναλάβει την ευθύνη.

Η ΚΟΠ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ποια σωματεία πληρούν τα κριτήρια, αλλά χωρίς επίσημη απάντηση από το Υπουργείο, όλα παραμένουν ρευστά. Ομάδες όπως ΑΠΟΕΛ, Πάφος, Άρης, Ανόρθωση, Απόλλωνας και ΑΕΛ κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την Ευρώπη και μείον έξι βαθμούς στο επόμενο πρωτάθλημα. Υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβραδύνουν την αποπληρωμή, ενώ συνεχίζεται η διαφωνία για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει την επανένταξη των σωματείων στο σχέδιο αποπληρωμής: ο Έφορος Φορολογίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκπτωτος ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός

Published

on

Μετά από σοβαρές καταγγελίες και έντονη κριτική, ακόμη και από την Ελληνική Κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έθεσε τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό σε παύση από τα καθήκοντά του. Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν χειροτονία μέλους αποτειχισμένης ομάδας, άρνηση τέλεσης μυστηρίων από κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και εγκαινιασμό παρεκκλησίου στο όνομα μη αναγνωρισμένου αγίου. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες, με σχετική ενημέρωση της Κυπριακής Κυβέρνησης μέσω της Πρεσβείας της στην Αθήνα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας επίσης εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις. Η Ιερά Σύνοδος, λειτουργώντας ως εκκλησιαστικό δικαστήριο, έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις του και διαπίστωσε προβλήματα στη διοίκηση της Μητρόπολης Πάφου. Ο Τυχικός τίθεται στη διάθεση της Εκκλησίας και καλείται να υποβάλει έγγραφη Ομολογία Πίστεως, καταδικάζοντας τον αποτειχισμό. Παραμένει επίσκοπος και μέλος της Συνόδου, με νέο τίτλο που θα του αποδοθεί. Τοποτηρητής της Μητρόπολης Πάφου αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ήθος του αθλητισμού είναι η δική μας νίκη

Published

on

Του Ανδρέα Μουζουρίδη, Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ)

Σε λίγους μόνο μήνες, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αθλητικής σκηνής, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της μια κορυφαία διοργάνωση του μπάσκετ. Το FIBA EuroBasket 2025 είναι μια στιγμή-ορόσημο, όχι μόνο για το ίδιο το άθλημα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Από τις 28 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, το Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό θα υποδεχθεί εθνικές ομάδες, αθλητές, φιλάθλους και ανθρώπους του αθλητισμού από όλη την Ευρώπη. Κι ενώ οι προετοιμασίες κορυφώνονται, η φετινή 19η Μαΐου μάς καλεί να στρέψουμε το βλέμμα πέραν από τα παρκέ και τα στατιστικά, σε κάτι βαθύτερο: στις αξίες που κάνουν τον αθλητισμό κινητήριο δύναμη για κοινωνική πρόοδο και αλλαγή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Fair Play, που τιμάται για πρώτη φορά το 2025, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, αφιερωμένη στην προώθηση του αθλητισμού που ασκείται με πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης, ανεκτικότητας, ένταξης και μη διάκρισης. Η συγκεκριμένη ημέρα, αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση, για περισυλλογή και για δέσμευση στις αρχές που θεμελιώνουν τον αθλητισμό και την κοινωνία.

Το fair play δεν είναι ένας απλός όρος. Είναι μια βαθιά και ουσιαστική έννοια που υπερβαίνει τους κανονισμούς και τις τεχνικές οδηγίες. Δεν αφορά μόνο την τήρηση των γραπτών κανόνων ενός αγώνα. Είναι κάτι πιο ευρύ. Είναι ο σεβασμός στον αντίπαλο, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η πίστη στην ακεραιότητα και στην ισότητα, η επίγνωση της κοινωνικής ευθύνης του αθλητή. Είναι η βούληση να επιδιώκεις τη νίκη με καθαρό τρόπο και να διαχειρίζεσαι την ήττα με αξιοπρέπεια. Το fair play είναι η έμπρακτη εφαρμογή των ολυμπιακών αξιών και η πιο ισχυρή απάντηση σε φαινόμενα που απειλούν τον αθλητισμό όπως: η βία, οι διακρίσεις, η χειραγώγηση, το ντόπινγκ.

Στον πυρήνα αυτής της ημέρας βρίσκεται ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα, ότι ο αθλητισμός, όταν ασκείται με ήθος και ακεραιότητα, αποτελεί σημαντικό μοχλό για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Μέσα από την προώθηση της καλής υγείας και ευημερίας (SDG 3), της ποιοτικής εκπαίδευσης (SDG 4), της ισότητας των φύλων (SDG 5), της μείωσης των ανισοτήτων (SDG 10), της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ισχυρών θεσμών (SDG 16), το fair play λειτουργεί ως γέφυρα που ενώνει τον αθλητισμό με τις παγκόσμιες προτεραιότητες για έναν δικαιότερο κόσμο.

Για εμάς στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, οι αρχές αυτές είναι καθημερινή πράξη. Η Ομοσπονδία επενδύει σταθερά σε ένα μοντέλο ανάπτυξης του αθλήματος που τοποθετεί τον σεβασμό, την ευγενή άμιλλα και τη συλλογικότητα στο επίκεντρο. Από τις αναπτυξιακές ηλικίες έως την εθνική ομάδα, από τις ακαδημίες έως τα τοπικά πρωταθλήματα, καλλιεργούμε με συνέπεια μια κουλτούρα που διαμορφώνει όχι μόνο ικανούς αθλητές, αλλά και συνειδητοποιημένους πολίτες. Δεσμευόμαστε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι νεαροί καλαθοσφαιριστές μαθαίνουν ότι η πραγματική επιτυχία είναι άρρηκτα δεμένη με το ήθος, και ότι οι πραγματικοί πρωταθλητές κρίνονται από τον χαρακτήρα τους.

Η φιλοξενία του EuroBasket 2025 αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για την Κύπρο να αναδείξει την αθλητική της ταυτότητα και το πρόσωπο μιας χώρας που ξέρει να σέβεται, να συνεργάζεται και να χτίζει γέφυρες.

Σε μια Ευρώπη που καλείται να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της ενότητας και της αλληλεγγύης, το να προβάλλουμε το fair play ως αναπόσπαστο μέρος της φιλοξενίας μας είναι η πιο ισχυρή πολιτισμική παρακαταθήκη που μπορούμε να αφήσουμε.

Ο ρόλος της Κύπρου, λοιπόν, δεν εξαντλείται στο να προσφέρει απλώς έναν χώρο διεξαγωγής αγώνων. Είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο για ουσιαστικές ανθρώπινες συναντήσεις, με βάση τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση. Είναι να αποδείξει ότι ακόμη και μια μικρή χώρα μπορεί να στείλει ισχυρά μηνύματα, να αναδειχθεί σε πρότυπο φιλοξενίας και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει τους δικούς της ανθρώπους στον αθλητισμό, από τους εθελοντές μέχρι τους νεαρούς αθλητές, με την πεποίθηση πως ό,τι γίνεται με συνέπεια και αξίες έχει πραγματικό αντίκτυπο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Fair Play πρέπει να μας υπενθυμίζει τι σημαίνει να αγωνίζεσαι, όχι μόνο μέσα στο παρκέ, αλλά και στη ζωή. Να διεκδικείς, να υπερβαίνεις, να μάχεσαι, πάντα όμως με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η ουσία του αθλητισμού που οραματιζόμαστε και στηρίζουμε. Ένας αθλητισμός που δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο. Μέσο καλλιέργειας, εκπαίδευσης και προόδου.

Σε αυτή την πορεία, δεν έχουμε αυταπάτες: οι προκλήσεις είναι πολλές, και το έργο μακροχρόνιο. Αλλά έχουμε και την πεποίθηση ότι κάθε μικρό βήμα, κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση με συνέπεια, αφήνει το αποτύπωμά της. Και το δικό μας αποτύπωμα θέλουμε να είναι ξεκάθαρο. Να έχουμε συμβάλει, μέσα από το μπάσκετ, στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο δίκαιης, πιο συνειδητοποιημένης, πιο δεμένης. Γιατί στο τέλος της ημέρας, η μεγαλύτερη νίκη δεν μετριέται σε μετάλλια, αλλά στον σεβασμό που εμπνέεις, στη συνείδηση που μένει καθαρή και στην περηφάνια ότι στάθηκες αντάξιος ενός σκοπού που ξεπερνά τον εαυτό σου.

Και αυτό το όραμα είναι που μας οδηγεί. Τρεις μήνες πριν τη μεγαλύτερη στιγμή του κυπριακού αθλητισμού, ας δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Στο γήπεδο και έξω απ’ αυτό. Με fair play.

*Ο Ανδρέας Μουζουρίδης είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ