ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κατά των εκτρώσεων το προσωπικό του Μακάριου Νοσοκομείου.

Μόνο δύο από τους οκτώ αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Μακάριος είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αμβλώσεις, αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, μετά από καταγγελία ότι μια γυναίκα αναγκάστηκε να υπομείνει για πέντε ημέρες αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια διαδικασία δύο ημερών. Οι βουλευτές ζήτησαν διοικητική έρευνα για το περιστατικό.
Η 40χρονη γυναίκα, η οποία παρέμεινε ανώνυμη, μίλησε στην εφημερίδα Πολίτης για την εμπειρία της στο νοσοκομείο Μακάριος όπου υπέβαλε σε άμβλωση στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης, μετά από διαγνωστείσα σύνδρομο Down στο έμβρυο που κρατούσε.
Εξετάζοντας το θέμα της υγείας των γυναικών και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής τη Δευτέρα, οι βουλευτές έμαθαν ότι από τους οκτώ αναισθησιολόγους του νοσοκομείου μόνο δύο είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στις διαδικασίες άμβλωσης και ότι η απροθυμία ορισμένων από αυτούς προκάλεσε την παρατεταμένη διαδικασία της γυναίκας.
Λόγω του συστήματος βάρδιας που λειτουργεί στο νοσοκομείο και του γεγονότος ότι ορισμένοι γιατροί αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία, παρέμεινε πέντε ημέρες στο νοσοκομείο.
Αυτό παρά το γεγονός ότι περίπου δύο εβδομάδες πριν οι αναισθησιολόγοι είχαν στείλει επιστολή στην επιτροπή λέγοντας ότι θα συμμετέχουν όλοι υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι αναισθησιολόγοι είπαν ότι θα συμμετάσχουν μόνο υπό τρεις προϋποθέσεις – αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα κακοποίησης (έως την 19η εβδομάδα), αν το έμβρυο έχει κάποια ανωμαλία (έως την 23η εβδομάδα) και αν η ζωή της εγκύου είναι σε κίνδυνο.
Τη Δευτέρα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδης είπε ότι πρέπει να διενεργηθεί διοικητική έρευνα για τους αναισθησιολόγους που αρνούνται να συμμετάσχουν σε αμβλώσεις.
“Είναι λυπηρό σε μια χώρα που θέλει να θεωρείται Ευρωπαϊκή να βιώνουν οι γυναίκες τέτοιες καταστάσεις”, δήλωσε η Χαραλαμπίδης για το διήγημα της γυναίκας.
Κάλεσε την οργάνωση κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥΠΥ) να διενεργήσει διοικητική έρευνα για τους αναισθησιολόγους.
Η επιτροπή ζήτησε επίσης να καταγραφεί επίσημα το δυσάρεστο περιστατικό της γυναίκας και να αναφερθεί από την ΟΚΥΠΥ και το νοσοκομείο Μακάριος.
Η Χαραλαμπίδης είπε ότι θέλουν ένα γραπτό αναφορικό στοιχείο για τις ευθύνες των αναισθησιολόγων που εμπλέκονται και πώς θα τιμωρηθούν.
“Θέλουμε ένα γραπτό αναφορικό στοιχείο, το οποίο θα μοιραστούμε τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και με την Επίτροπο Δικαιωμάτων”, δήλωσε η Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας ότι θα συμβουλεύσει την ασθενή να κινηθεί νομικά κατά του νοσοκομείου Μακάριος και του κράτους.
Ζήτησε επίσης από την ΟΚΥΠΥ να ετοιμάσει και να εκτυπώσει ένα έντυπο σχετικά με την τεκμηριωμένη διαδικασία και το πρωτόκολλο που ακολουθείται για τις άμβλωσεις, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα νοσοκομεία για οποιαδήποτε γυναίκα που θέλει να κάνει άμβλωση εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Ιωάννα Γρηγορίου είπε ότι το υπουργείο δεν είχε γνώση των επιστολών που υποβλήθηκαν στην επιτροπή για το θέμα των αμβλώσεων.
Ωστόσο, τόνισε ότι το σημαντικό είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και ότι η ΟΚΥΠΥ πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει αυτό.
Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Κλινικής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Μακάριος, Ναυσικά Λεπουρά, δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα επίσημο παράπονο, αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξε περιστατικό στο οποίο ορισμένοι αναισθησιολόγοι αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αναισθησία.
Ο εκπρόσωπος της ΟΚΥΠΥ, Κωνσταντίνος Κουρίδης, είπε ότι δεν υπήρχε πληροφορία από το νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι θα ζητήσουν μια έρευνα.
Τόνισε επίσης ότι δεν είναι αποδεκτό στην ΟΚΥΠΥ να χρησιμοποιούνται θρησκευτικές πεποιθήσεις ως δικαιολογία για μια αρνητική στάση.
Οι γυναίκες δεν μπορούν να αρνούνται αμβλώσεις στην Κύπρο, αν υπάρχει ιατρικός λόγος, ο οποίος στην περίπτωση της γυναίκας από το Σάββατο υπήρχε, καθώς οι γιατροί που επισκέφθηκε δεν μπόρεσαν να την διαβεβαιώσουν ότι το παιδί θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητο και να ζήσει χωρίς ιατρική φροντίδα, λόγω της γενετικής ανωμαλίας.
Υπάρχουν δύο νόμοι στην Κύπρο που δρουν σχετικά με τις αμβλώσεις, ένας επιτρέπει στις γυναίκες να λαμβάνουν άμβλωση κατόπιν αιτήματος πριν την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά ο άλλος επιτρέπει στους γιατρούς να αρνούνται να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον νόμο στην Κύπρο όπως ενημερώθηκε το 2018, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αμβλώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης κατόπιν αιτήματος και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού ή βιαστικής πράξης.
Μετά την δωδέκατη εβδομάδα, πρέπει να πληρούνται συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει την σωτηρία της ζωής της μητέρας, την προστασία της σωματικής ή ψυχικής υγείας της γυναίκας ή μιας εμβρυϊκής ανωμαλίας.
Επίσης, αναφερόμενη σε αυτό το θέμα μετά την συνεδρίαση της επιτροπής, η βουλευτής της ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι η πλειονότητα των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Μακάριος αρνούνται να συμμετάσχουν σε τερματισμούς ακόμα και πριν από τις 12 εβδομάδες, όταν είναι νόμιμο για μια γυναίκα να κάνει άμβλωση κατόπιν αιτήματος.
Είπε ότι αυτό, ωστόσο, δεν είναι παράνομο καθώς οι γιατροί έχουν επίσης το δικαίωμα να αρνηθούν.
Αυτό που είπε ότι πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός από την ΟΚΥΠΥ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Πηγή: CyprusMail
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κρίσιμη απόφαση: Στο χείλος του αποκλεισμού τα ποδοσφαιρικά σωματεία

Η Κυβέρνηση καλείται να πάρει κρίσιμη απόφαση σχετικά με τα ποδοσφαιρικά σωματεία που δεν κατέβαλαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (Φόρος Εισοδήματος και ΦΠΑ) από τον Μάιο του 2023 και μετά. Παρότι εφαρμόστηκε σχέδιο αποπληρωμής, τα χρέη αυξάνονται, με το συνολικό ποσό των νέων οφειλών να αγγίζει τα €5,3 εκατ. Η ΚΟΠ ζήτησε από το κράτος βεβαίωση συμμόρφωσης για να ενημερώσει την ΟΥΕΦΑ ότι τα σωματεία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η Κυβέρνηση έχει τρεις επιλογές:
Α) Να αρνηθεί την έκδοση βεβαίωσης συμμόρφωσης, αναγνωρίζοντας ότι τα χρέη δεν εξοφλήθηκαν,
Β) Να την παραχωρήσει, δεχόμενη πολιτικό κόστος,
Γ) Να σιωπήσει, αφήνοντας την ΚΟΠ να αναλάβει την ευθύνη.
Η ΚΟΠ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ποια σωματεία πληρούν τα κριτήρια, αλλά χωρίς επίσημη απάντηση από το Υπουργείο, όλα παραμένουν ρευστά. Ομάδες όπως ΑΠΟΕΛ, Πάφος, Άρης, Ανόρθωση, Απόλλωνας και ΑΕΛ κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την Ευρώπη και μείον έξι βαθμούς στο επόμενο πρωτάθλημα. Υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβραδύνουν την αποπληρωμή, ενώ συνεχίζεται η διαφωνία για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει την επανένταξη των σωματείων στο σχέδιο αποπληρωμής: ο Έφορος Φορολογίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έκπτωτος ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός

Μετά από σοβαρές καταγγελίες και έντονη κριτική, ακόμη και από την Ελληνική Κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έθεσε τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό σε παύση από τα καθήκοντά του. Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν χειροτονία μέλους αποτειχισμένης ομάδας, άρνηση τέλεσης μυστηρίων από κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και εγκαινιασμό παρεκκλησίου στο όνομα μη αναγνωρισμένου αγίου. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες, με σχετική ενημέρωση της Κυπριακής Κυβέρνησης μέσω της Πρεσβείας της στην Αθήνα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας επίσης εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις. Η Ιερά Σύνοδος, λειτουργώντας ως εκκλησιαστικό δικαστήριο, έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις του και διαπίστωσε προβλήματα στη διοίκηση της Μητρόπολης Πάφου. Ο Τυχικός τίθεται στη διάθεση της Εκκλησίας και καλείται να υποβάλει έγγραφη Ομολογία Πίστεως, καταδικάζοντας τον αποτειχισμό. Παραμένει επίσκοπος και μέλος της Συνόδου, με νέο τίτλο που θα του αποδοθεί. Τοποτηρητής της Μητρόπολης Πάφου αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το ήθος του αθλητισμού είναι η δική μας νίκη

Του Ανδρέα Μουζουρίδη, Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ)
Σε λίγους μόνο μήνες, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αθλητικής σκηνής, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της μια κορυφαία διοργάνωση του μπάσκετ. Το FIBA EuroBasket 2025 είναι μια στιγμή-ορόσημο, όχι μόνο για το ίδιο το άθλημα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Από τις 28 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, το Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό θα υποδεχθεί εθνικές ομάδες, αθλητές, φιλάθλους και ανθρώπους του αθλητισμού από όλη την Ευρώπη. Κι ενώ οι προετοιμασίες κορυφώνονται, η φετινή 19η Μαΐου μάς καλεί να στρέψουμε το βλέμμα πέραν από τα παρκέ και τα στατιστικά, σε κάτι βαθύτερο: στις αξίες που κάνουν τον αθλητισμό κινητήριο δύναμη για κοινωνική πρόοδο και αλλαγή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Fair Play, που τιμάται για πρώτη φορά το 2025, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, αφιερωμένη στην προώθηση του αθλητισμού που ασκείται με πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης, ανεκτικότητας, ένταξης και μη διάκρισης. Η συγκεκριμένη ημέρα, αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση, για περισυλλογή και για δέσμευση στις αρχές που θεμελιώνουν τον αθλητισμό και την κοινωνία.
Το fair play δεν είναι ένας απλός όρος. Είναι μια βαθιά και ουσιαστική έννοια που υπερβαίνει τους κανονισμούς και τις τεχνικές οδηγίες. Δεν αφορά μόνο την τήρηση των γραπτών κανόνων ενός αγώνα. Είναι κάτι πιο ευρύ. Είναι ο σεβασμός στον αντίπαλο, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η πίστη στην ακεραιότητα και στην ισότητα, η επίγνωση της κοινωνικής ευθύνης του αθλητή. Είναι η βούληση να επιδιώκεις τη νίκη με καθαρό τρόπο και να διαχειρίζεσαι την ήττα με αξιοπρέπεια. Το fair play είναι η έμπρακτη εφαρμογή των ολυμπιακών αξιών και η πιο ισχυρή απάντηση σε φαινόμενα που απειλούν τον αθλητισμό όπως: η βία, οι διακρίσεις, η χειραγώγηση, το ντόπινγκ.
Στον πυρήνα αυτής της ημέρας βρίσκεται ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα, ότι ο αθλητισμός, όταν ασκείται με ήθος και ακεραιότητα, αποτελεί σημαντικό μοχλό για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Μέσα από την προώθηση της καλής υγείας και ευημερίας (SDG 3), της ποιοτικής εκπαίδευσης (SDG 4), της ισότητας των φύλων (SDG 5), της μείωσης των ανισοτήτων (SDG 10), της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ισχυρών θεσμών (SDG 16), το fair play λειτουργεί ως γέφυρα που ενώνει τον αθλητισμό με τις παγκόσμιες προτεραιότητες για έναν δικαιότερο κόσμο.
Για εμάς στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, οι αρχές αυτές είναι καθημερινή πράξη. Η Ομοσπονδία επενδύει σταθερά σε ένα μοντέλο ανάπτυξης του αθλήματος που τοποθετεί τον σεβασμό, την ευγενή άμιλλα και τη συλλογικότητα στο επίκεντρο. Από τις αναπτυξιακές ηλικίες έως την εθνική ομάδα, από τις ακαδημίες έως τα τοπικά πρωταθλήματα, καλλιεργούμε με συνέπεια μια κουλτούρα που διαμορφώνει όχι μόνο ικανούς αθλητές, αλλά και συνειδητοποιημένους πολίτες. Δεσμευόμαστε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι νεαροί καλαθοσφαιριστές μαθαίνουν ότι η πραγματική επιτυχία είναι άρρηκτα δεμένη με το ήθος, και ότι οι πραγματικοί πρωταθλητές κρίνονται από τον χαρακτήρα τους.
Η φιλοξενία του EuroBasket 2025 αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για την Κύπρο να αναδείξει την αθλητική της ταυτότητα και το πρόσωπο μιας χώρας που ξέρει να σέβεται, να συνεργάζεται και να χτίζει γέφυρες.
Σε μια Ευρώπη που καλείται να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της ενότητας και της αλληλεγγύης, το να προβάλλουμε το fair play ως αναπόσπαστο μέρος της φιλοξενίας μας είναι η πιο ισχυρή πολιτισμική παρακαταθήκη που μπορούμε να αφήσουμε.
Ο ρόλος της Κύπρου, λοιπόν, δεν εξαντλείται στο να προσφέρει απλώς έναν χώρο διεξαγωγής αγώνων. Είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο για ουσιαστικές ανθρώπινες συναντήσεις, με βάση τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση. Είναι να αποδείξει ότι ακόμη και μια μικρή χώρα μπορεί να στείλει ισχυρά μηνύματα, να αναδειχθεί σε πρότυπο φιλοξενίας και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει τους δικούς της ανθρώπους στον αθλητισμό, από τους εθελοντές μέχρι τους νεαρούς αθλητές, με την πεποίθηση πως ό,τι γίνεται με συνέπεια και αξίες έχει πραγματικό αντίκτυπο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Fair Play πρέπει να μας υπενθυμίζει τι σημαίνει να αγωνίζεσαι, όχι μόνο μέσα στο παρκέ, αλλά και στη ζωή. Να διεκδικείς, να υπερβαίνεις, να μάχεσαι, πάντα όμως με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η ουσία του αθλητισμού που οραματιζόμαστε και στηρίζουμε. Ένας αθλητισμός που δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο. Μέσο καλλιέργειας, εκπαίδευσης και προόδου.
Σε αυτή την πορεία, δεν έχουμε αυταπάτες: οι προκλήσεις είναι πολλές, και το έργο μακροχρόνιο. Αλλά έχουμε και την πεποίθηση ότι κάθε μικρό βήμα, κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση με συνέπεια, αφήνει το αποτύπωμά της. Και το δικό μας αποτύπωμα θέλουμε να είναι ξεκάθαρο. Να έχουμε συμβάλει, μέσα από το μπάσκετ, στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο δίκαιης, πιο συνειδητοποιημένης, πιο δεμένης. Γιατί στο τέλος της ημέρας, η μεγαλύτερη νίκη δεν μετριέται σε μετάλλια, αλλά στον σεβασμό που εμπνέεις, στη συνείδηση που μένει καθαρή και στην περηφάνια ότι στάθηκες αντάξιος ενός σκοπού που ξεπερνά τον εαυτό σου.
Και αυτό το όραμα είναι που μας οδηγεί. Τρεις μήνες πριν τη μεγαλύτερη στιγμή του κυπριακού αθλητισμού, ας δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Στο γήπεδο και έξω απ’ αυτό. Με fair play.
*Ο Ανδρέας Μουζουρίδης είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Τι ισχύει με την ένταξη του Ozempic στο ΓεΣΥ- Η εναλλακτική για την παχυσαρκία
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Μιχόπουλος: Για φαγητό και βόλτα σε mall μαζί με την Κωνσταντίνα Ευριπίδου και τα παιδιά της [βίντεο]
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Οργή πατέρα 21χρονου που πνίγηκε στην Πάφο: «Σκηνές χάους στην πισίνα» (pics)
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Πάτρα: Κρίσιμα 10χρονος που πήγε να κλέψει διαμέρισμα με 7χρονο συνεργό
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Ο Τραμπ «νομίζει» πως ο Πούτιν θέλει ειρήνη – Νέες απειλές Ρούμπιο
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Από οικιακή βοηθός… σε digital νταντά: Οι ρομποτικές σκούπες ως πολυεργαλείο
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει γιατρούς-δασκάλους
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Τα 50 καλύτερα μπισκότα στον κόσμο – Η θέση που έχουν τα μελομακάρονα