Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπεργολάβοι δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό με φόντο το μεταναστευτικό

Published

on

Μετά από ένα έντονο μπαράζ διαβουλεύσεων γύρω από το φλέγον ζήτημα της απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουν, προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς η κυπριακή αγορά εργασίας με τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων που απαιτούν οι σημερινές της ανάγκες. 

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα την επικαιρότητα, με τους φορείς του επιχειρείν να κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού που απειλούσαν ακόμα και με παράλυση πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ειδικότερα, τομείς όπως ο ξενοδοχειακός και ο κατασκευαστικός αντιμετώπιζαν τρομερά κενά που έθεταν εν αμφιβόλω ακόμη και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Κενά τα οποία βέβαια, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, ωστόσο, με το νερό να μπαίνει σιγά σιγά στο αυλάκι προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες. Και ενώ για την ξενοδοχειακή βιομηχανία τα πράγματα φαίνεται πως ήδη άρχισαν να κυλούν με ταχύτερους ρυθμούς, ενόψει και της τουριστικής σεζόν, οι προκλήσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν ανοιχτές σε διάφορα μέτωπα. 

Γρίφος ο.. εντοπισμός των Σύρων 

Μιλώντας στο Economy Today, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), Στέλιος Γαβριήλ ανέφερε πως ναι, μεν μακροπρόθεσμα μέσα από την άντληση εργαζομένων από τρίτες χώρες αρκετές «τρύπες» ενδέχεται να κλείσουν, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται, την ώρα που μπορούν να υπάρξουν και άλλες λύσεις. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβριήλ εστίασε σε ένα ζήτημα που αφορά κυρίως τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, δηλαδή στα πρόσωπα στα οποία ήδη έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή συμπληρωματικής προστασίας και που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, ενώ ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών, Σύρων ως επί το πλείστον, είναι διαθέσιμος να εργοδοτηθεί σε διάφορους τομείς της κατασκευαστικής βιομηχανίας, υπάρχει δυστοκία ως προς τον εντοπισμό τους. 

«Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα», τόνισε, προσθέτοντας πως σε ένα βαθμό οι ελλείψεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εάν υπήρχε ο τρόπος όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και ήθελαν να εργαστούν στις κατασκευές να καθοδηγούνταν ορθά ώστε να προσλαμβάνονταν από τα μέλη της Ομοσπονδίας. 

«Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με αυτούς που ήδη έχουν ή θα λάβουν καθεστώς διεθνούς προστασίας και να βρούμε τον τρόπο να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας σωστά, ενθαρρύνοντας τους να εργάζονται», σημείωσε, λέγοντας πως η βιομηχανία μπορεί και θέλει να τους απορροφήσει. Είναι ένας τεράστιος τομέας με διάφορες ανάγκες, περιέγραψε, επισημαίνοντας πως δεν είναι μόνο τα εργοτάξια που αναζητούν προσωπικό, αφού εξίσου μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε συναφείς κλάδους της κατασκευαστικής βιομηχανίας όπως των μεταλλικών κατασκευών, τα απόβλητα και ούτω καθεξής. 

Στο μικροσκόπιο εκμετάλλευση από υπεργολάβους – Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός

Παράλληλα, ο κ. Γαβριήλ ανέδειξε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα με δύο κυρίως προεκτάσεις. Όπως αποκάλυψε, έχει διαπιστωθεί πως λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης που υπάρχει πολλοί δικαιούχοι διεθνούς προστασίας καταφεύγουν για εργοδότηση σε ομοεθνείς τους που δρουν ως υπεργολάβοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να τυγχάνουν εκμετάλλευσης, είτε να αμείβονται λιγότερα, είτε να μην τηρούνται ούτε τα βασικά, όπως το να καταβάλλονται όσα προνοούνται απο την νομοθεσία -κοινωνικές ασφαλίσεις, ταμείο προνοίας, 13ος μισθός. Η δεύτερη πτυχή αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται στην αγορά λόγω ακριβώς αυτής της πρακτικής, η οποία φαίνεται να «ρίχνει» τις τιμές στο παζάρι. 

Σύντομα εισηγήσεις ενώπιον Κυβέρνησης

Όπως επεσήμανε ο κ. Γαβριήλ, η Πολιτεία έχει εντοπίσει το πρόβλημα και μάλιστα, εξέφρασε την πρόθεση να βοηθήσει στην επίλυσή του, στο ανώτατο επίπεδο ζητώντας εισηγήσεις από τους εμπλεκομένους. «Ετοιμάζουμε τις προτάσεις μας τις οποίες και θα υποβάλουμε στην εκτελεστική εξουσία», ανέφερε. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων εξήγησε πως για να πετύχει το εγχείρημα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου τα άτομα αυτά να μην καταλήγουν επί της ουσίας, στην παρανομία. 

Κλειδί η καταγραφή και η παραπομπή σε συντεχνίες αμέσως μετά τη χορήγηση ασύλου 

Μερικά από τα σημεία τα οποία σκοπεύουν να θέσουν ενώπιον της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, μέτρα για τη σωστή ενημέρωση όσων λαμβάνουν άσυλο. 

Με τη χορήγηση ασύλου, θα πρέπει να ερωτώνται σε ποιο κλάδο επιθυμούν να εργαστούν και εφόσον επιλέξουν τον κατασκευαστικό, να καταγράφεται και ακολούθως, να παραπέμπονται στην Ομοσπονδία και άλλες αντίστοιχες συντεχνίες, σημείωσε. Παράλληλα, συμπλήρωσε, να περνούν από εκπαίδευση που θα εστιάζει σε θέματα όπως η γλώσσα, και η ασφάλεια και υγεία, ούτως ώστε να εφοδιάζονται κατάλληλα και να μπορούν να ξεκινήσουν. Όπως τόνισε, κύριο μέλημα της Ομοσπονδίας είναι το μέλλον του κατασκευαστικού κλάδου και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ πως θα πρέπει να βρεθεί η σωστή λύση προκειμένου να τηρούνται οι νόμοι και να διαφυλάσσεται ο ανταγωνισμός. 

Συναντίληψη μεν, παραμένουν όμως εκκρεμότητες 

Υπενθυμίζεται πως τη χρυσή τομή, που θα καταστήσει δυνατή τη διοχέτευση ικανοποιητικού αριθμού αλλοδαπών από τρίτες χώρες στην κυπριακή αγορά εργασίας, έδωσε η πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, την οποία αποδέχτηκαν, σε προχθεσινή τους συνάντηση οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ. 

Το Μνημόνιο Συναντίληψης προνοεί: 

  • Τη λειτουργία Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογούνται όλα τα δεδομένα που συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, όπως οι αιτήσεις για την παραχώρηση αδειών απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες. 
  • Τη βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων μέσα από τη διαμόρφωση, για πρώτη φορά, των κατάλληλων προτύπων στέγασης των ξένων εργαζομένων. 
  • Την επικαιροποίηση της υφιστάμενης στρατηγικής απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών

Υπάρχουν, ωστόσο, λεπτομέρειες που παραμένουν ανοιχτές, τις οποίες φορείς και Υπουργείο συμφώνησαν όπως εξετάσουν μετά το Πάσχα. 

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη συμμετοχή αλλοδαπών εργαζομένων στη στελέχωση της αγοράς εργασίας, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες», ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Εργασίας. 

Πηγή: Economy today

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στην Πάφο: «Έσβησε» στον ύπνο του εξάχρονο κοριτσάκι

Published

on

Ανείπωτη θλίψη προκάλεσε ο θάνατος εξάχρονου κοριτσιού στη Γεροσκήπου της Πάφου το βράδυ της Πέμπτης (18/7).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Σίγμα, Μάριου Ιγνατίου, η εξάχρονη είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου χωρίς τις αισθήσεις της.

Εκεί οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Οι γονείς της ανέφεραν στην αστυνομία ότι η εξάχρονη είχε ξαπλώσει για να κοιμηθεί το απόγευμα αλλά δεν ξύπνησε.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανήλικη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φλωρεντία:Ψάχνουν τουρίστρια για προκλητικές πόζες σε άγαλμα του Βάκχου (ΦΩΤΟ)

Published

on

Ιταλοί αξιωματούχοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν μια νεαρή γυναίκα που βιντεοσκοπήθηκε να φιλιέται, να σκύβει προκλητικά και να τρίβει ένα άγαλμα του Βάκχου, του θεού του κρασιού και του αισθησιασμού, στη Φλωρεντία το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και οι αξιωματούχοι στη Φλωρεντία εξέφρασαν την οργή τους για το περιστατικό αφού οι φωτογραφίες έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το γραφείο του δημάρχου της Φλωρεντίας να το αποκαλεί πράξη που «μιμείται το σεξ».

Το Δημαρχείο της Φλωρεντίας είπε ότι η τουρίστρια δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη και πρότεινε ότι «πιθανώς βρισκόταν σε κατάσταση μέθης».

Είπαν ότι εάν εντοπιστεί, θα της επιβληθεί πρόστιμο και θα μπορούσε να αποκλειστεί ισόβια από την πόλη, σύμφωνα με ένα διάταγμα που απαγορεύει κάθε είδους κατάχρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.

Το άγαλμα είναι αντίγραφο του αυθεντικού που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από τον γλύπτη Giambologna, ο οποίος επηρεάστηκε από την ελληνιστική γλυπτική και τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία το 1552.

Ο πρωτότυπος Βάκχος του φυλάσσεται στο Μουσείο Μπαρτζέλο στο κέντρο της Φλωρεντίας. Το αντίγραφο βρίσκεται σε μια γωνία του δρόμου κοντά στη γέφυρα Ponte Vecchio.

Η πράξη έχει πυροδοτήσει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X με τα σχόλια να είναι άλλα επικριτικά και άλλα να διασκεδάζουν.

Οι αιώνιοι απείθαρχοι τουρίστες

Οι τουρίστες με κακή συμπεριφορά ταλαιπωρούν τις ιταλικές αρχές εδώ και χρόνια.

Το 2022, ένας άνδρας κατηγορήθηκε αφού μια Maserati οδηγήθηκε στα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης. Την ίδια χρονιά,  επιβλήθηκε  πρόστιμο σε τουρίστες επειδή έκαναν σερφ στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

Το 2023, μια ομάδα νεαρών τουριστών που πόζαραν για φωτογραφίες για να δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορήθηκαν ότι γκρέμισαν ένα πολύτιμο άγαλμα σε μια βίλα στη βόρεια Ιταλία. Πίσω στη Φλωρεντία την ίδια χρονιά, ένας τουρίστας συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι κατέστρεψε ένα άγαλμα στο Συντριβάνι του Ποσειδώνα του 16ου αιώνα στην Piazza della Signoria.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending