Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επεκτείνεται ο χρόνος λειτουργίας των Ολοήμερων και των Θερινών Σχολείων

Published

on

Την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των Ολοήμερων και των Θερινών Σχολείων αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του Υπουργείου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία συνήλθε την Τετάρτη για να συζητήσει τους Κανονισμούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης, αποφασίστηκε η έναρξη των ολοήμερων σχολείων από τον Σεπτέμβριο και το κλείσιμό τους στα τέλη Ιουνίου, το άνοιγμα των θερινών σχολείων την πρώτη Δευτέρα μετά το κλείσιμο των κανονικών σχολείων και το κλείσιμό τους στα τέλη Ιουλίου. Ακόμη, κατοχυρώνεται ότι τα παιδιά με αναπηρία θα έχουν συνοδό κατά τους θερινούς μήνες. 

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση των κανονισμών της Δημοτικής Εκπαίδευσης και το θέμα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας. Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, οι Βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, αναφερόμενος στις αλλαγές στους κανονισμούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης, είπε ότι οι πιο σημαντικές αποφάσεις είναι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων, η αύξηση των Ολοήμερων Σχολείων, καθώς η παράταση του χρόνου με εκπαιδευτικό περιεχόμενο τα απογεύματα. «Έχουμε πετύχει πολλά στη Δημοτική Εκπαίδευση και απομένουν η Μέση και η Τεχνική Εκπαίδευση», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μυλωνάς συνεχάρη όλα τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας που στήριξαν τις προσπάθειες «μακριά από κομματικές ατζέντες» και ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας (συμπεριλαμβανομένων της Υπουργού και των τεχνοκρατών) γιατί «λειτούργησαν με τρόπο που έφερε αποτελέσματα». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, συνεχάρη το Υπουργείο Παιδείας για την υλοποίηση κάποιων αιτημάτων που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας του Ολοήμερου Σχολείου. «Ενημερωθήκαμε επισήμως ότι φέτος το προαιρετικό ολοήμερο σχολείο θα λήξει με τη λήξη των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς και ότι θα ξεκινήσει την τέταρτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». 

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι το προαιρετικό ολοήμερο σχολείο μπορεί να ξεκινά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ότι η κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και μετατροπή σε συμβάσεις εργασίας συμβάλλουν στη σταθερότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού. Επιπλέον, ζήτησε την περαιτέρω στήριξη των Ολοήμερων και των Θερινών Σχολείων, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να επεκταθεί ο αριθμός των Ολοήμερων Σχολείων. «Πρέπει να δούμε τη σύνδεση του πρωινού με τον απογευματινό χρόνο, την αναβάθμιση των αναλυτικών προγραμμάτων και την επέκταση (σ.σ. του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου) και στον γυμνασιακό κύκλο», ανέφερε καταληκτικά.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του επειδή οι προτάσεις που είχε καταθέσει στην προηγούμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για να στηρίξει τους κανονισμούς Δημοτικής Εκπαίδευσης βρήκαν σχεδόν πλήρη ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ). 

Ως αποτέλεσμα των προτάσεων του ΑΚΕΛ, συνέχισε, στους κανονισμούς Δημοτικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνεται η έναρξη των ολοήμερων σχολείων από τον Σεπτέμβριο και το κλείσιμό τους στα τέλη Ιουνίου, το άνοιγμα των θερινών σχολείων την πρώτη Δευτέρα μετά το κλείσιμο των κανονικών σχολείων και το κλείσιμό τους στα τέλη Ιουλίου. Ακόμη, κατοχυρώνεται ότι τα παιδιά με αναπηρία θα έχουν συνοδό κατά τους θερινούς μήνες. 

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι τα θερινά σχολεία δεν καλύπτουν τη μετάβαση των παιδιών από τη μια βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη. Το κόστος σίτισης των παιδιών που καλύπτει το κράτος θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο, δεδομένων του πληθωρισμού και της ακρίβειας, σημείωσε. Παράλληλα, ζήτησε να επεκταθεί η λειτουργία των θερινών σχολείου και τον Αύγουστο, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, ενώ έθεσε και το ζήτημα του ενιαίου σχεδιασμού του Ολοήμερου Σχολείου και της επέκτασής του ταυτόχρονα με την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας, επιτεύχθηκε η επέκταση της λειτουργίας του Ολοήμερου Σχολείου, το οποίο θα τελειώνει με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Όπως είπε, αυτό το μέτρο κοστολογείται πέραν του €1 εκατ. 

Επιπρόσθετα, εξέφρασε τη χαρά του για την άμεση υλοποίηση της απόφασης από το Υπουργείο Παιδείας. Μετά την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών, πρόσθεσε, αποτελεί προτεραιότητα η επέκταση του Ολοήμερου σε άλλα σχολεία Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και η ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος του Ολοήμερου Σχολείου.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι το Ολοήμερο Σχολείο είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος θεσμός από εκπαιδευτικής άποψης αλλά και για τις οικογένειες και τους εργαζόμενους γονείς. «Ο θεσμός πρέπει να επεκταθεί, αλλά να εξεταστεί η ποιοτική και χρονική αναβάθμισή του, καθώς και η χρονική του επέκταση, ιδιαίτερα για τους γονείς της υπαίθρου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επεκταθεί και στις Τεχνικές Σχολές. 

«Ως ΔΗΠΑ επικροτούμε τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας για αναβάθμιση του Ολοήμερου Σχολείου», είπε ο κ. Τρυφωνίδης, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να συγκροτηθεί Εθνική Στρατηγική για τον πολλαπλασιασμό των γεννήσεων για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της μείωσης του πληθυσμού. «Το Ολοήμερο είναι κρίκος στην αλυσίδα για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Κύπρου», τόνισε.

Ερώτηση Κάρουλλα για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα για το ενδεχόμενο μείωσης των παιδιών ανά τμήμα σε σχολεία με υψηλό ποσοστό παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, καθώς και για το ενδεχόμενο καλύτερης κατανομής παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. 

«Αναμένουμε τις θέσεις και τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας καθώς και την ενδεχόμενη λήψη αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε. «Αποστείλαμε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό και αναμένουμε απαντήσεις», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στην Πάφο: «Έσβησε» στον ύπνο του εξάχρονο κοριτσάκι

Published

on

Ανείπωτη θλίψη προκάλεσε ο θάνατος εξάχρονου κοριτσιού στη Γεροσκήπου της Πάφου το βράδυ της Πέμπτης (18/7).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Σίγμα, Μάριου Ιγνατίου, η εξάχρονη είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου χωρίς τις αισθήσεις της.

Εκεί οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Οι γονείς της ανέφεραν στην αστυνομία ότι η εξάχρονη είχε ξαπλώσει για να κοιμηθεί το απόγευμα αλλά δεν ξύπνησε.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανήλικη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φλωρεντία:Ψάχνουν τουρίστρια για προκλητικές πόζες σε άγαλμα του Βάκχου (ΦΩΤΟ)

Published

on

Ιταλοί αξιωματούχοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν μια νεαρή γυναίκα που βιντεοσκοπήθηκε να φιλιέται, να σκύβει προκλητικά και να τρίβει ένα άγαλμα του Βάκχου, του θεού του κρασιού και του αισθησιασμού, στη Φλωρεντία το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και οι αξιωματούχοι στη Φλωρεντία εξέφρασαν την οργή τους για το περιστατικό αφού οι φωτογραφίες έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το γραφείο του δημάρχου της Φλωρεντίας να το αποκαλεί πράξη που «μιμείται το σεξ».

Το Δημαρχείο της Φλωρεντίας είπε ότι η τουρίστρια δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη και πρότεινε ότι «πιθανώς βρισκόταν σε κατάσταση μέθης».

Είπαν ότι εάν εντοπιστεί, θα της επιβληθεί πρόστιμο και θα μπορούσε να αποκλειστεί ισόβια από την πόλη, σύμφωνα με ένα διάταγμα που απαγορεύει κάθε είδους κατάχρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.

Το άγαλμα είναι αντίγραφο του αυθεντικού που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από τον γλύπτη Giambologna, ο οποίος επηρεάστηκε από την ελληνιστική γλυπτική και τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία το 1552.

Ο πρωτότυπος Βάκχος του φυλάσσεται στο Μουσείο Μπαρτζέλο στο κέντρο της Φλωρεντίας. Το αντίγραφο βρίσκεται σε μια γωνία του δρόμου κοντά στη γέφυρα Ponte Vecchio.

Η πράξη έχει πυροδοτήσει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X με τα σχόλια να είναι άλλα επικριτικά και άλλα να διασκεδάζουν.

Οι αιώνιοι απείθαρχοι τουρίστες

Οι τουρίστες με κακή συμπεριφορά ταλαιπωρούν τις ιταλικές αρχές εδώ και χρόνια.

Το 2022, ένας άνδρας κατηγορήθηκε αφού μια Maserati οδηγήθηκε στα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης. Την ίδια χρονιά,  επιβλήθηκε  πρόστιμο σε τουρίστες επειδή έκαναν σερφ στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

Το 2023, μια ομάδα νεαρών τουριστών που πόζαραν για φωτογραφίες για να δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορήθηκαν ότι γκρέμισαν ένα πολύτιμο άγαλμα σε μια βίλα στη βόρεια Ιταλία. Πίσω στη Φλωρεντία την ίδια χρονιά, ένας τουρίστας συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι κατέστρεψε ένα άγαλμα στο Συντριβάνι του Ποσειδώνα του 16ου αιώνα στην Piazza della Signoria.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending