Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Οι Τούρκοι Ισλαμοποιούν τις ελεύθερες περιοχές

Published

on

Η Τουρκία παραμένει, όχι αδιάλλακτη, αλλά αμετακίνητη στον στόχο της για τουρκοποίηση του τόπου μας, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να εμμείνουμε στις αρχές της Ευρώπης και στα δικαιώματα που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι».

Σε ομιλία του στην εκδήλωση «Μνήμες κατεχόμενης Γης» που διοργάνωσαν οι Επιτροπές κατεχόμενων Δήμων και κατεχόμενων Κοινοτήτων το βράδυ της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Αρχάγγελος», της Ιεράς Μονής Κύκκου, στην Λακατάμια, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «η σημερινή ημέρα πέρα από την καταδίκη του ψευδοκράτους θα πρέπει να ανανεώνει και την πίστη του λαού μας στην τελική κατίσχυση των δικαίων μας με την απελευθέρωση του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της νήσου μας και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες».

«Προς επίτευξη αυτού του κοινού αυτού στόχου η εκκλησία θα συνεχίσει και στο μέλλον να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και δεν αμφιβάλω ότι αργά ή γρήγορα η μέρα της δικαίωσης θα έρθει, αρκεί εμείς όλοι με σταθερότητα και συνέπεια να παραμείνουμε μέχρι τέλους ανυποχώρητοι υπερασπιστές των δικαίων μας», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε ότι «θα πρέπει να εμμείνουμε στις αρχές της Ευρώπης και στα δικαιώματα που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι».

«Όλοι οι Ευρωπαίοι δικαιούνται ελεύθεροι διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη απόκτηση περιουσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εμείς δεν δικαιούμαστε αυτά τα ίδια στην χώρα μας», διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι αυτά αποτελούν θέσεις αρχών και «θα πρέπει αμετακίνητα να σταθούμε σε αυτές».
«Κανένας δεν μπορεί να μας αρνηθεί αυτό το δικαίωμα και η Τουρκία θα πρέπει να εξαναγκαστεί από όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει το δίκαιο μας», πρόσθεσε.

«Σε κρίσιμες από κάθε άποψη μέρες κατά τις οποίες μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή μας, την ίδια ώρα η Τουρκία παραμένει, όχι αδιάλλακτη, αλλά αμετακίνητη στον στόχο της για τουρκοποίηση του τόπου μας, στο εσωτερικό υπάρχουν δήθεν λογικές φωνές που ζητούν μέχρι και την κατάργηση της ΕΦ, ενώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα φαίνεται να ισχύει ο λόγος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ότι ο πλούς εν νυκτί, πυρσός ουδαμού», πρόσθεσε.

Εμείς πιστεύουμε, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «ότι υπάρχει ακόμη φως αντίστασης και ελπίδας και αυτή η πεποίθηση υποστηρίζεται στο γεγονός ότι η μνήμη της κατεχόμενης μας πατρίδας δεν εξέλειπε».

«Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας έχει την διάθεση για αγώνα και αυτό που χρειάζεται είναι έμπνευση και καθοδήγηση», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι προς την κατεύθυνση αυτή στρέφεται και η αποψινή εκδήλωση για καταδίκη ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Αναφέροντας ότι συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την θλιβερή ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα βόρειο τμήμα της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «η κίνηση του τότε κατοχικού ηγέτη έβαλε ταφόπλακα τόσο στις προσδοκίες των προσφύγων μας για σύντομη επίλυση του προβλήματος και επιστροφή στις εστίες τους όσο και στο όνειρο πολλών Τ/κ να ζήσουν ειρηνικά σε μια ενωμένη Κύπρο».

«Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που μια πορεία δεκάδων χρόνων, λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών, κατέληξε σε αδιέξοδο, θεωρώ ότι αγωνιούμε και ανησυχούμε υπέρμετρα φοβούμενοι μήπως η μη ύπαρξη διαδικασίας οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «και η ανακήρυξη του ψευδοκράτους έγινε εν μέσω συνομιλιών».

Η Τουρκία, συνέχισε, «αφού πέτυχε με την παγίδευση μας στις διακοινοτικές συνομιλίες και την πάροδο του χρόνου να ξεχαστεί από την διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματος μας που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να επέλθει κόπωση στον λαό μας, δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ακόμη ότι «εκείνο που επείγει σήμερα είναι να γιγαντώσουμε την αντίσταση μας» και πρόσθεσε ότι «οι Τούρκοι προσπαθούν σήμερα να μας αλώσουν και με ένα άλλο τρόπο», καθώς «ισλαμοποιούν τις ελεύθερες περιοχές».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχήθηκε «με την βοήθεια του Θεού αλλά και με την καθολική συστράτευση, ομόνοια και ενότητα, όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας και γενικά του λαού μας σύντομα να αξιωθούμε να γιορτάσουμε την επικράτηση του δικαίου μας».

Ο Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, δρ Πέτρος Καρεκλάς, στον χαιρετισμό, του, είπε ότι πέρασαν ήδη 40 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 σημειώνοντας ότι όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και τερματισμό της παρανομίας «απέτυχαν, κατά κύριο λόγο γιατί η τουρκική πλευρά ήταν ουσιαστικά αμετακίνητη από τους απώτερους και διαχρονικούς στόχους της, που είναι η νομιμοποίηση του διαχωρισμού και ο έλεγχος της Κύπρου στο διηνεκές».

Είπε ότι η παρανομία αυτή καταδικάστηκε με τα ψηφίσματα του Σ.Α. των Η.Ε. 541 (1983) και 550 (1984), «αλλά δυστυχώς η Τουρκία τα παραγνώρισε και η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει απαράδεκτη ανοχή, μη επιβάλλοντας τις ανάλογες κυρώσεις».

«Εμείς επιζητούμε ένα «κανονικό» κράτος, όπως ορθά το χαρακτήρισε πριν 6 περίπου χρόνια ο Γ.Γ. των Η.Ε., ένα πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται και θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων του», είπε, προσθέτοντας, «ζητούμε επιτακτικά τερματισμό των κάθε λογής παρανομιών εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, όπως π.χ. τα τελευταία χρόνια στο Βαρώσι, στην Α.Ο.Ζ. μας και στην καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και επανέναρξη των συνομιλιών με αποκλειστικό στόχο πώς θα λειτουργεί όσο γίνεται καλύτερα και ειρηνικά το ένα και μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς δήθεν «εγγυητές» και «προστάτες»».

Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ότι εκδηλώσεις όπως αυτή «ακονίζουν τη μνήμη όλων μας για την αγαπημένη κατεχόμενη γη μας και σφυρηλατούν τη θέληση για συνέχιση των προσπαθειών μας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα φοβερά εμπόδια».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δρ Ελευθέριος Αντωνίου, Προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, ανέφερε ότι παρόλες τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες για 49 συναπτά μαρτυρικά χρόνια, «ποτέ δεν θα σιγήσει η φωνή του εκτοπισμένου-πρόσφυγα». «Ποτέ δεν θα βολευτούμε με την καθημερινότητα και δεν συμβιβαζόμαστε με τη λήθη, παρόλη την απογοήτευση μας για τη μέχρι τώρα πορεία του Κυπριακού», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Σημείωσε ότι, το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας. «Απαιτούμε επιτακτικά από τη διεθνή Κοινότητα να αποκαταστήσει επιτέλους το διεθνές δίκαιο και την αποτροπή κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας πλήρους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, αποκηρύσσοντας οριστικά και αμετάκλητα την προσπάθεια της κατοχικής Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους», είπε.

Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την ελπίδα για μια λύση με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Η.Ε., στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες της Ε.Ε., «όπου θα δίνει προοπτική ασφάλειας και ευημερίας σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και θα εξασφαλίζει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας μας» και που να κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, να καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών, να απαλλάσσει την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα, τον εποικισμό, να επανενώνει το Κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία.

Εξάλλου, η Δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα, ο Δήμος της οποίας φιλοξένησε την εκδήλωση, εξέφρασε την ευχή «η πολυπόθητη λύση (του Κυπριακού) να εξευρεθεί σύντομα».

«Όχι οποιαδήποτε λύση, αλλά μια δίκαιη λύση γιατί τότε θα βρουν ανάπαυση οι ψυχές όσων πρόσφεραν την ζωή τους, υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Η Δήμαρχος Λακατάμιας επικαλέστηκε τον στοίχο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη ότι «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονά».

«Έτσι και στην περίπτωση της πατρίδας μας πονάει η μνήμη, η ψυχή μας, αλλά παράλληλα πρέπει και επιβάλλεται να την καλλιεργούμε και να την διατηρούμε και να την μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά για να διατηρηθεί άσβεστη», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «ο αγώνας για ελευθερία και επιστροφή πρέπει να συνεχιστεί» και πρόσθεσε πως πρέπει να αντλούμε δύναμη και γνώση από τα ιστορικά διδάγματα ώστε να αποτελέσουν τον φάρο και την πορεία μας προς τον μέλλον «το οποίο πρέπει να είναι γεμάτο ελπίδα, πρόοδο και αγάπη για όλους τους συμπατριώτες μας σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό προγραμμα από την χορωδία του Δήμου Λακατάμιας.

Αξίωση για «ουσιαστική συνδρομή» διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη των συνομιλιών
Οι Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων, σε ψήφισμά τους, το οποίο εγκρίθηκε και διαβάστηκε στην εκδήλωση, «ομόφωνα αξιώνουν», «την ουσιαστική συνδρομή του διεθνούς παράγοντα για απρόσκοπτη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με στόχο την επανένωση της νήσου και την αποκατάσταση των δικαίων του προσφυγικού κόσμου, όπως και τη διασφάλιση του ειρηνικού και ασφαλούς μέλλοντος για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, με απόλυτο σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, που δικαιούνται να απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων πολιτών.

Αξιώνουν ακόμη, την ταχεία απόσυρση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και παράνομων εποίκων από το κυπριακό έδαφος και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «την άμεση υλοποίηση» όλων των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών, δικαστικών αποφάσεων και κεκτημένου στο σύνολο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «την άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», και τον τερματισμό των προκλητικών κινήσεων και ενεργειών της Τουρκίας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, «οι οποίες αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη στην περιοχή και παγκόσμια».

Στο ψήφισμα οι δύο Επιτροπές αναφέρουν ότι, «εκπροσωπώντας σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας το σύνολο του κυπριακού προσφυγικού κόσμου, σημειώνουν με αποτροπιασμό και αγανάκτηση», τη συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή του σχεδόν 37% του κυπριακού εδάφους από τα τουρκικά στρατεύματα και τις μεθοδευμένες προσπάθειες αλλοίωσης της σύνθεσης του κυπριακού πληθυσμού, την κατ’ εξακολούθηση μη συμμόρφωση της Τουρκίας σε σωρεία Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και άλλων Οργανισμών, καθώς και τη συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σημειώνουν επίσης «τη μεθοδευμένη καταστροφή της πλούσιας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου στις υπό τουρκική κατοχή περιοχές και τις συνεχείς έκνομες ενέργειες για εποικισμό των Βαρωσίων», την τουρκική αδιαλλαξία σε οποιαδήποτε προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα για δημιουργία ευνοϊκού κλίματος επανέναρξης των συνομιλιών, καθώς και επιμονή της τουρκικής πλευράς σε λύση δύο κρατών, «την προκλητική συμπεριφορά του υποτελούς στην Τουρκία καθεστώτος, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση χριστιανικών μνημείων και χώρων λατρείας στις κατεχόμενες περιοχές, ακόμη και εκείνων που έτυχαν κάποιας αποκατάστασης, και «την υποκριτική στάση της Τουρκίας σε διεθνή βήματα, όπου συχνά τάσσεται δήθεν υπέρ του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αυτά τα καταπατά εξόφθαλμα και κατάφωρα στην Κύπρο και αλλού».

Πηγή: Ekklisiaonline

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώση θερμοκρασίας στην Κύπρο- Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο Κατακλυσμού

Published

on

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

Σήμερα ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος παρόλο που τις πρωινές ώρες τοπικά στα παράλια, ενδέχεται να παρατηρείται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα ορεινά, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ, ωστόσο σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ, και στα νότια παράλια τοπικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο στα παράλια τοπικά αναμένεται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, ενδέχεται κατά τόπους να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού.

Την Κυριακή ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο με ξεπερνάει

Published

on

Στις απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο, αλλά και στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν τη περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει».

Ο κ. Μίλερ απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου.

«Το γιατί η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε μια χώρα στη μέση αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που παίζει, το γιατί εξαπολύουν αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει», υπογράμμισε.

Ο Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου τονίζοντας ότι «ήταν απίστευτα παραγωγική».

«Ήταν μια απίστευτα παραγωγική συνάντηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για όλο το έργο που έχει κάνει για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρος οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που βοηθάει να έχουν φαγητό αθώοι Παλαιστίνιοι», σημείωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο

Published

on

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των δυο πρωταγωνιστών, εντείνοντας την ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος μεγάλης κλίμακας.

Ενώ στο λεγόμενο νότιο μέτωπο του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες με ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του πολιορκημένου κι ερειπωμένου θυλάκου.

Αυτός ο πόλεμος πυροδότησε την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες Πέμπτη, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, αναφέροντας ιδίως πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονά της στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «εξάλειψε» αξιωματικό του κινήματος και ότι έπληξε «εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος» της Χεζμπολά, παράταξης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε «εναέριο στόχο». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον λιβανικό Νότο.

Στην Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι και ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζουν εκ νέου εντάσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ταυτόχρονα «τη σημασία που έχει να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στον Λίβανο» και να υπάρξει «διπλωματική λύση» που «θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανικές οικογένειες», τους χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ανταλλαγών πυρών, «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σε εμπρηστική ομιλία του προχθές Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones του κινήματός του σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στην λιβανική επικράτεια.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί».

«Νέα όπλα»

Ο κ. Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής –απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο– διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

Οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, αντέτεινε η κυβέρνηση της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».

Οι απειλές της Χεζμπολά, κινήματος με τεράστια επιρροή στον Λίβανο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

«Δεν ξέρω αν η ιστορία αυτή θα καταλήξει σε πόλεμο ή συμφωνία. Θα προτιμούσα συμφωνία», δηλώνει ο Σιμόν Καμαρί από την Κιριάτ Σιμόνα (βόρειο Ισραήλ.

«Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο, κανένας δεν θέλει πόλεμο. Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε την οικονομική κρίση και πλέον πόλεμο (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει η Σοφινάρ, κάτοικος Βηρυτού.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», διεμήνυσε ο ηγέτης της Χεζμπολά, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συμπληρώνοντας πως το κίνημά του παρέλαβε «νέα όπλα», ενώ διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη να παύσουν πυρ», τόνισε από την πλευρά της η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Εντάσεις των κυβερνήσεων Μπάιντεν-Νετανιάχου

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ταυτόχρονα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, κι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 37.431 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στη Ράφα (νότια), οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιους μαχητές, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Έγιναν επίσης πλήγματα σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατρός, ενώ την ίδια ώρα, τομείς στο βόρειο τμήμα της περιοχής απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα προτού οι όμηροι να έχουν επιστρέψει και προτού να έχουμε εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», είπε για ακόμη μια φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ για άλλο ένα βράδυ Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πώς διεξάγεται ο πόλεμος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως το Ισραήλ διεξάγει «υπαρξιακό πόλεμο», ο κ. Νετανιάχου πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται κι άλλα όπλα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, και στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι χαρακτήρισε «απογοητευτικά» και «προσβλητικά» τα σχόλια αυτά του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Καμιά άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της απειλής της Χαμάς», διαβεβαίωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending