Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος: Η Τουρκία Παραμένει Αμετακίνητη Για Τουρκοποίηση Της Κύπρου

Published

on

Η Τουρκία παραμένει, όχι αδιάλλακτη, αλλά αμετακίνητη στον στόχο της για τουρκοποίηση του τόπου μας, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να εμμείνουμε στις αρχές της Ευρώπης και στα δικαιώματα που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι».

Σε ομιλία του στην εκδήλωση «Μνήμες κατεχόμενης Γης» που διοργάνωσαν οι Επιτροπές κατεχόμενων Δήμων και κατεχόμενων Κοινοτήτων το βράδυ της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Αρχάγγελος», της Ιεράς Μονής Κύκκου, στην Λακατάμια, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «η σημερινή ημέρα πέρα από την καταδίκη του ψευδοκράτους θα πρέπει να ανανεώνει και την πίστη του λαού μας στην τελική κατίσχυση των δικαίων μας με την απελευθέρωση του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της νήσου μας και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες».

«Προς επίτευξη αυτού του κοινού αυτού στόχου η εκκλησία θα συνεχίσει και στο μέλλον να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και δεν αμφιβάλω ότι αργά ή γρήγορα η μέρα της δικαίωσης θα έρθει, αρκεί εμείς όλοι με σταθερότητα και συνέπεια να παραμείνουμε μέχρι τέλους ανυποχώρητοι υπερασπιστές των δικαίων μας», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε ότι «θα πρέπει να εμμείνουμε στις αρχές της Ευρώπης και στα δικαιώματα που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι».

«Όλοι οι Ευρωπαίοι δικαιούνται ελεύθεροι διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη απόκτηση περιουσίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εμείς δεν δικαιούμαστε αυτά τα ίδια στην χώρα μας», διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι αυτά αποτελούν θέσεις αρχών και «θα πρέπει αμετακίνητα να σταθούμε σε αυτές».

«Κανένας δεν μπορεί να μας αρνηθεί αυτό το δικαίωμα και η Τουρκία θα πρέπει να εξαναγκαστεί από όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει το δίκαιο μας», πρόσθεσε.

«Σε κρίσιμες από κάθε άποψη μέρες κατά τις οποίες μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή μας, την ίδια ώρα η Τουρκία παραμένει, όχι αδιάλλακτη, αλλά αμετακίνητη στον στόχο της για τουρκοποίηση του τόπου μας, στο εσωτερικό υπάρχουν δήθεν λογικές φωνές που ζητούν μέχρι και την κατάργηση της ΕΦ, ενώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα φαίνεται να ισχύει ο λόγος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου ότι ο πλούς εν νυκτί, πυρσός ουδαμού», πρόσθεσε.

Εμείς πιστεύουμε, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «ότι υπάρχει ακόμη φως αντίστασης και ελπίδας και αυτή η πεποίθηση υποστηρίζεται στο γεγονός ότι η μνήμη της κατεχόμενης μας πατρίδας δεν εξέλειπε».

«Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας έχει την διάθεση για αγώνα και αυτό που χρειάζεται είναι έμπνευση και καθοδήγηση», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι προς την κατεύθυνση αυτή στρέφεται και η αποψινή εκδήλωση για καταδίκη ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Αναφέροντας ότι συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την θλιβερή ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα βόρειο τμήμα της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «η κίνηση του τότε κατοχικού ηγέτη έβαλε ταφόπλακα τόσο στις προσδοκίες των προσφύγων μας για σύντομη επίλυση του προβλήματος και επιστροφή στις εστίες τους όσο και στο όνειρο πολλών Τ/κ να ζήσουν ειρηνικά σε μια ενωμένη Κύπρο».

«Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που μια πορεία δεκάδων χρόνων, λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών, κατέληξε σε αδιέξοδο, θεωρώ ότι αγωνιούμε και ανησυχούμε υπέρμετρα φοβούμενοι μήπως η μη ύπαρξη διαδικασίας οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «και η ανακήρυξη του ψευδοκράτους έγινε εν μέσω συνομιλιών».

Η Τουρκία, συνέχισε, «αφού πέτυχε με την παγίδευση μας στις διακοινοτικές συνομιλίες και την πάροδο του χρόνου να ξεχαστεί από την διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματος μας που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να επέλθει κόπωση στον λαό μας, δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ακόμη ότι «εκείνο που επείγει σήμερα είναι να γιγαντώσουμε την αντίσταση μας» και πρόσθεσε ότι «οι Τούρκοι προσπαθούν σήμερα να μας αλώσουν και με ένα άλλο τρόπο», καθώς «ισλαμοποιούν τις ελεύθερες περιοχές».

«Έχουν προωθήσει χιλιάδες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε πως «ακόμη και αν δεν μας επιτεθούν, με τον ρυθμό που πολλαπλασιάζονται και συνεχίζουν να φθάνουν στην Κύπρο, σε λίγα χρόνια θα μας ξεπεράσουν σε αριθμό».

Είπε ότι «χρειάζεται η Κυβέρνηση, εκτιμώντας τον μεγάλο κίνδυνο να πάρει μέτρα εκδίωξης αυτών των λαθρομεταναστών όσο και αν στοιχίζει για την φήμη μας στον έξω κόσμο, γιατί οι λαθρομετανάστες δεν κινδυνεύουν στις χώρες από όπου μας στάληκαν».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχήθηκε «με την βοήθεια του Θεού αλλά και με την καθολική συστράτευση, ομόνοια και ενότητα, όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας και γενικά του λαού μας σύντομα να αξιωθούμε να γιορτάσουμε την επικράτηση του δικαίου μας».

Ο Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, δρ Πέτρος Καρεκλάς, στον χαιρετισμό, του, είπε ότι πέρασαν ήδη 40 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 σημειώνοντας ότι όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και τερματισμό της παρανομίας «απέτυχαν, κατά κύριο λόγο γιατί η τουρκική πλευρά ήταν ουσιαστικά αμετακίνητη από τους απώτερους και διαχρονικούς στόχους της, που είναι η νομιμοποίηση του διαχωρισμού και ο έλεγχος της Κύπρου στο διηνεκές».

Είπε ότι η παρανομία αυτή καταδικάστηκε με τα ψηφίσματα του Σ.Α. των Η.Ε. 541 (1983) και 550 (1984), «αλλά δυστυχώς η Τουρκία τα παραγνώρισε και η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει απαράδεκτη ανοχή, μη επιβάλλοντας τις ανάλογες κυρώσεις».

«Εμείς επιζητούμε ένα «κανονικό» κράτος, όπως ορθά το χαρακτήρισε πριν 6 περίπου χρόνια ο Γ.Γ. των Η.Ε., ένα πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται και θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων του», είπε, προσθέτοντας, «ζητούμε επιτακτικά τερματισμό των κάθε λογής παρανομιών εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, όπως π.χ. τα τελευταία χρόνια στο Βαρώσι, στην Α.Ο.Ζ. μας και στην καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και επανέναρξη των συνομιλιών με αποκλειστικό στόχο πώς θα λειτουργεί όσο γίνεται καλύτερα και ειρηνικά το ένα και μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς δήθεν «εγγυητές» και «προστάτες»».

Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ότι εκδηλώσεις όπως αυτή «ακονίζουν τη μνήμη όλων μας για την αγαπημένη κατεχόμενη γη μας και σφυρηλατούν τη θέληση για συνέχιση των προσπαθειών μας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα φοβερά εμπόδια».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δρ Ελευθέριος Αντωνίου, Προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, ανέφερε ότι παρόλες τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες για 49 συναπτά μαρτυρικά χρόνια, «ποτέ δεν θα σιγήσει η φωνή του εκτοπισμένου-πρόσφυγα». «Ποτέ δεν θα βολευτούμε με την καθημερινότητα και δεν συμβιβαζόμαστε με τη λήθη, παρόλη την απογοήτευση μας για τη μέχρι τώρα πορεία του Κυπριακού», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Σημείωσε ότι, το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας. «Απαιτούμε επιτακτικά από τη διεθνή Κοινότητα να αποκαταστήσει επιτέλους το διεθνές δίκαιο και την αποτροπή κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας πλήρους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, αποκηρύσσοντας οριστικά και αμετάκλητα την προσπάθεια της κατοχικής Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους», είπε.

Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την ελπίδα για μια λύση με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Η.Ε., στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες της Ε.Ε., «όπου θα δίνει προοπτική ασφάλειας και ευημερίας σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και θα εξασφαλίζει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας μας» και που να κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, να καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών, να απαλλάσσει την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα, τον εποικισμό, να επανενώνει το Κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία.

Εξάλλου, η Δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα, ο Δήμος της οποίας φιλοξένησε την εκδήλωση, εξέφρασε την ευχή «η πολυπόθητη λύση (του Κυπριακού) να εξευρεθεί σύντομα».

«Όχι οποιαδήποτε λύση, αλλά μια δίκαιη λύση γιατί τότε θα βρουν ανάπαυση οι ψυχές όσων πρόσφεραν την ζωή τους, υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Η Δήμαρχος Λακατάμιας επικαλέστηκε τον στοίχο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη ότι «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονά».

«Έτσι και στην περίπτωση της πατρίδας μας πονάει η μνήμη, η ψυχή μας, αλλά παράλληλα πρέπει και επιβάλλεται να την καλλιεργούμε και να την διατηρούμε και να την μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά για να διατηρηθεί άσβεστη», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «ο αγώνας για ελευθερία και επιστροφή πρέπει να συνεχιστεί» και πρόσθεσε πως πρέπει να αντλούμε δύναμη και γνώση από τα ιστορικά διδάγματα ώστε να αποτελέσουν τον φάρο και την πορεία μας προς τον μέλλον «το οποίο πρέπει να είναι γεμάτο ελπίδα, πρόοδο και αγάπη για όλους τους συμπατριώτες μας σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό προγραμμα από την χορωδία του Δήμου Λακατάμιας.

Αξίωση για «ουσιαστική συνδρομή» διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη των συνομιλιών

Οι Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων, σε ψήφισμά τους, το οποίο εγκρίθηκε και διαβάστηκε στην εκδήλωση, «ομόφωνα αξιώνουν», «την ουσιαστική συνδρομή του διεθνούς παράγοντα για απρόσκοπτη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με στόχο την επανένωση της νήσου και την αποκατάσταση των δικαίων του προσφυγικού κόσμου, όπως και τη διασφάλιση του ειρηνικού και ασφαλούς μέλλοντος για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, με απόλυτο σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, που δικαιούνται να απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων πολιτών.

Αξιώνουν ακόμη, την ταχεία απόσυρση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και παράνομων εποίκων από το κυπριακό έδαφος και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «την άμεση υλοποίηση» όλων των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών, δικαστικών αποφάσεων και κεκτημένου στο σύνολο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «την άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», και τον τερματισμό των προκλητικών κινήσεων και ενεργειών της Τουρκίας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, «οι οποίες αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη στην περιοχή και παγκόσμια».

Στο ψήφισμα οι δύο Επιτροπές αναφέρουν ότι, «εκπροσωπώντας σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας το σύνολο του κυπριακού προσφυγικού κόσμου, σημειώνουν με αποτροπιασμό και αγανάκτηση», τη συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή του σχεδόν 37% του κυπριακού εδάφους από τα τουρκικά στρατεύματα και τις μεθοδευμένες προσπάθειες αλλοίωσης της σύνθεσης του κυπριακού πληθυσμού, την κατ’ εξακολούθηση μη συμμόρφωση της Τουρκίας σε σωρεία Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και άλλων Οργανισμών, καθώς και τη συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σημειώνουν επίσης «τη μεθοδευμένη καταστροφή της πλούσιας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου στις υπό τουρκική κατοχή περιοχές και τις συνεχείς έκνομες ενέργειες για εποικισμό των Βαρωσίων», την τουρκική αδιαλλαξία σε οποιαδήποτε προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα για δημιουργία ευνοϊκού κλίματος επανέναρξης των συνομιλιών, καθώς και επιμονή της τουρκικής πλευράς σε λύση δύο κρατών, «την προκλητική συμπεριφορά του υποτελούς στην Τουρκία καθεστώτος, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση χριστιανικών μνημείων και χώρων λατρείας στις κατεχόμενες περιοχές, ακόμη και εκείνων που έτυχαν κάποιας αποκατάστασης, και «την υποκριτική στάση της Τουρκίας σε διεθνή βήματα, όπου συχνά τάσσεται δήθεν υπέρ του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αυτά τα καταπατά εξόφθαλμα και κατάφωρα στην Κύπρο και αλλού».

Πηγή: ekklisiaonline

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Πώς η Κύπρος από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε λύση για τις ΗΠΑ

Published

on

Σε άρθρο του στο Politico, o  Ιβο Ντάαλντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ  και Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ.  Σε γενικό πλαίσιο σημειώνει πως παρά την  διαίρεση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα σταθερό νησί σε μια ταραγμένη περιοχή, προσφέροντας πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική αξία. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρει τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου  για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου (17/06/24)

«Βλέπετε την Κύπρο ως πρόβλημα,» είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δείτε την Κύπρο ως τη λύση.»

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό βλέπουν την Κύπρο ως πρόβλημα — κυρίως επειδή είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ένα νησί διαιρεμένο για 50 χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις «Σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρο» επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, εστιάζοντας στη σύγκρουση της Κύπρου αμέσως μετά την πρώτη πρόταση.

Αλλά η χώρα — μέλος της ΕΕ από το 2004 — έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το να είναι ο άτυχος τόπος των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών.

Παρά τη διαίρεσή της και την συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική επιρροή στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η αξία του νησιού επιβεβαιώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή στο σημείο βρασμού. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε. Η νησιωτική χώρα επίσης προσέφερε την επικράτειά της και τα ύδατά της στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία επίσης διατηρεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)

Έπειτα, μέσα σε λίγες μέρες από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ προσεκτικά καλωσόρισε την προσφορά και βοήθησε να στηθούν εγκαταστάσεις επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.

Αρχικά, όμως, η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των αραβικών εθνών — προτιμούσε να χρησιμοποιεί καθιερωμένες διαδρομές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδίδεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος, όταν η απελπισία μέσα στη Γάζα αύξησε την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να φτάσει τρόφιμα και φάρμακα στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος όπου αγαθά επιθεωρούμενα στην Κύπρο τώρα αποστέλλονται σε μια πρόχειρη αποβάθρα στη Γάζα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό και στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Τα αγαθά στη συνέχεια μεταφέρονται στη Γάζα χωρίς περαιτέρω επιθεωρήσεις, με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στρατό να συντονίζουν τις αποστολές από το νησί. Το κλειδί τώρα — όπως ήταν πάντα — είναι να διασφαλιστεί η διανομή σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η αξία της Κύπρου στη Γάζα είναι μόνο μία ένδειξη ενός ευρύτερου σημείου. Από την οικονομική κρίση του 2012-2013, η χώρα έχει γίνει πηγή απαραίτητης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για να καθαρίσει ένα διαβόητα διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα και δεν είναι πλέον ο κορυφαίος προορισμός για εύκολο ρωσικό χρήμα. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει καλέσει το FBI και αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγοντας τα βιβλία της, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς της και συνεργαζόμενη σε έρευνες του FBI — ακόμα και για τους δικούς της πολίτες.

Η Λευκωσία έχει επίσης τερματίσει τη μακρόχρονη και άνετη σχέση της με τη Μόσχα, παίρνοντας μια αποφασιστική στροφή προς τη Δύση — τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ — και δεδομένου του σχεδόν βέβαιου τουρκικού βέτο, η προοπτική ένταξης είναι ζοφερή — η Κύπρος θέλει ισχυρότερες σχέσεις ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Υπέγραψαν διμερή δήλωση συνεργασίας ασφαλείας το 2018, άνοιξαν την πρεσβεία της Κύπρου σε στρατιωτικούς ακόλουθους και ήραν ένα μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων.

Αλλά αυτά είναι μόνο μικρά βήματα — η δυνατότητα για πραγματική συνεργασία ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έχουν μάθει την στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για να εξεταστεί μια βαθύτερη στρατιωτική και ασφαλιστική συνεργασία. Επιπλέον, η Κύπρος είναι πρόθυμη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της — κάτι που θα διευκόλυνε την αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματος ρωσικών πυροβόλων, ρουκετών και αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το αναιρεμένο εμπάργκο όπλων είναι μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.

Σε γενικό πλαίσιο, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Θα πρόσφερε μια ισχυρή αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και ενδεχομένως να πείσει την Άγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση.

Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαίας σημασίας η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του

Published

on

Σπουδαίας σημασίας, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

Η “άνοιξη” στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια και τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κύριος Κόμπος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον καθορισμό συνάντησης με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως απ’ αυτήν θα προκύψουν απτά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι στο καλό κλίμα μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, συνέβαλε η όλη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, επί θεμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο την εν εξελίξει προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η πρωτοβουλία “Αμάλθεια”, με τις δύο πλευρές να συντονίζουν περαιτέρω τις ενέργειες τους.

Επί τάπητος ενδέχεται να τεθούν ενεργειακά θέματα, καθώς και το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για Κύπριους υπηκόους.

Κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον, ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα έχει, επίσης, συνάντηση, με τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ.

Πηγή: ΡΙΚ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα

Published

on

Πλοίο των Φιλιππίνων συγκρούστηκε με κινεζικό σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούν οι δυο χώρες, ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα της Κίνας.

«Το φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις της κινεζικής πλευράς» και «πλησίασε το κινεζικό σκάφος (…) με αντιεπαγγελματικό τρόπο, προκαλώντας σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό λιμενικό.

Το Πεκίνο κατήγγειλε πως το σκάφος των Φιλιππίνων «παρεισέφρησε παράνομα σε ύδατα κοντά στον ύφαλο Ρεν’άι», χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία της ατόλης Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι (Νανσά, κατά το Πεκίνο).

«Το κινεζικό λιμενικό σώμα έλαβε μέτρα ελέγχου εναντίον του φιλιππινέζικου πλοίου όπως προβλέπει ο νόμος», κατά την ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες εξηγήσεις.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, νήσων και νησίδων κοντά στα παράλια γειτόνων του, κι αψηφά απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που αποφάνθηκε πως οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν διεκδικούν επίσης υφάλους και νησίδες στη θαλάσσια περιοχή αυτή. Ορισμένες περιοχές της ενδέχεται να έχουν στον βυθό τους πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Η Κίνα πολλαπλασίασε τις περιπολίες του λιμενικού σώματός της στα διεκδικούμενα ύδατα και στους υφάλους της Νότιας Σινικής Θάλασσας την τελευταία δεκαετία και κατασκεύασε τεχνητά νησιά τα οποία στρατιωτικοποίησε για να ενισχύσει τη θέση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending