Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθαρά Δευτέρα 2025 με τον Δήμο Λατσιών-Γερίου

Published

on

Ο Δήμος Λατσιών-Γερίου προσκαλεί όλους τους δημότες και φίλους να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα με μια μοναδική εκδήλωση στη φύση, γεμάτη μουσική, παραδοσιακά εδέσματα και εορταστική διάθεση!

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2025
  • Ώρα: 11:00 π.μ.
  • Τοποθεσία: Δάσος Λουρκά, διαμέρισμα Γερίου (Δείτε τον χάρτη)
  • Μουσικό Πρόγραμμα: Ζωντανή μουσική με τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ και την Άντρη Καραντώνη

Η γιορτή θα περιλαμβάνει παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, άφθονο κρασί και φυσικά πολύ μουσική! Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την καθιερωμένη ατμόσφαιρα της Καθαράς Δευτέρας, με φόντο το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Δάσους Λουρκά.

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 21 Φεβρουαρίου 2025 στο τηλέφωνο 22878688 (ώρες επικοινωνίας: 7:45 π.μ. – 2:00 μ.μ.)
Είσοδος: Ελεύθερη
Καιρικές συνθήκες: Σε περίπτωση ασταθούς καιρού, η εκδήλωση θα ακυρωθεί
Κάλυψη εκδήλωσης: Η γιορτή θα βιντεογραφηθεί και φωτογραφίες θα αναρτηθούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Δήμου

Μην χάσετε την ευκαιρία να καλωσορίσετε τη Σαρακοστή με κέφι, παράδοση και καλή παρέα! 🎶🍷🌿

👉 Δείτε την τοποθεσία στο χάρτη: Εδώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Ο εντυπωσιακός χορός δελφινιών στα Πότιμα της Πάφου

Published

on

Εντυπωσιακές εικόνες από δελφίνια που θεάθηκαν στην περιοχή Πότιμα στην Πάφο κατέγραψε ο φακός του mr_droner_cy. 

Τα δελφίνια απολαμβάνουν τον… περίπατό τους στη θάλασσα και μας προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. 

https://www.instagram.com/reel/DIdVkkQN2yE/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com&rp=%2Fnews%2Flocal%2F1272461%2Fbinteo-o-entiposiakos-khoros-delfiniwn-sta-potima-tis-pafoy#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A33395.59999999404%2C%22ls%22%3A13003.20000000298%2C%22le%22%3A32462%7D

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι και γιατί εξαφανίστηκαν αυτά τα μεταλλικά αντικείμενα έξω από σπίτια;

Published

on

Πολλοί θα έχετε προσέξει έξω από διάφορα παλιά σπίτια μια σιδερένια, ορθογώνια λάμα, βιδωμένη στο έδαφος. Ποιος ήταν άραγε η χρησιμότητά της, από που προέρχεται και γιατί εξαφανίστηκε;

Ουσιαστικά η σιδερένια λάμα, ονομαζόταν «ποδόμακτρο» είχε ως σκοπό να απομακρύνεται η λάσπη από τα παπούτσια. Πολλοί τεχνίτες της εποχής συνήθιζαν να στολίζουν αυτή τη μεταλλική λάμα με διάτρητα διακοσμητικά σχέδια. Κάποια ήταν απλής μορφής, ενώ άλλα ήταν φτιαγμένα με καλλιτεχνική φροντίδα. Η χρήση τους συνεχιζόταν μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

Αν και πολλοί ισχυριζονται ότι είναι οθωμανικής προέλευσης, ωστόσο αυτά εντοπίζονται σε πολλές χώρες και πολιτισμούς της Ευρώπης, ήδη από τον 18ο και 19ο αιώνα.

Τι ισχύει ιστορικά:

Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, υπήρχε έντονη ανάγκη για καθαριότητα πριν την είσοδο στο σπίτι ή σε τεμένη, και χρησιμοποιούνταν διάφορα μέσα, μεταξύ αυτών και μεταλλικά ποδόμακτρα. Παρόμοια μεταλλικά ποδόμακτρα βρίσκουμε όμως και σε πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Πολωνία, στην Αυστρία κ.ά., σε μια περίοδο που οι δρόμοι ήταν γεμάτοι λάσπες και ακαθαρσίες.

Για να μην μεταφέρεται η λάσπη μέσα στα σπίτια, οι κάτοικοι τοποθετούσαν ένα μεταλλικό ποδόμακτρο στην είσοδο, ώστε όποιος έμπαινε να καθαρίζει πρώτα τα παπούτσια του. Μερικές φορές τοποθετούνταν και εντός των σπιτιών. 

about:blank

Μέχριτην δεκαετία του 50-60, σε κάθε νεόκτιστη μονοκατοικία θεωρούνταν απαραίτητα τόσο το ποδόμακτρο όσο και το ρόπτρο στην είσοδο, και από άποψη πρακτικότητας αλλά και για αισθητικούς λόγους.

Η λέξη «ποδόμακτρο» προέρχεται από τις λέξεις «πόδι» και «μάκτρον» – με το «μάκτρον» να σημαίνει κάτι που χρησιμοποιείται για να σκουπίζεται κάποιος. Παρόμοια εντοπίζονται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες 

Σήμερα, με τον όρο «ποδόμακτρο» εννοούμε κυρίως το χαλάκι εισόδου. Μέχρι περίπου το 1980, μερικά ποδόμακτρα υπήρχαν ακόμη, αν και είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται σταδιακά από νωρίτερα.

Καθώς οι δρόμοι πλέον είναι ασφαλτοστρωμένοι, τα ποδόμακτρα έχουν καταστεί άχρηστα, όμως πολλά σώζονται ακόμη σε ιστορικά κέντρα πόλεων, συχνά απαρατήρητα από τους περαστικούς. Πέρα από τη λειτουργική τους χρήση, τα ποδόμακτρα αποτελούν και δείγματα παλιάς τέχνης, με ποικιλία σχημάτων και διακοσμητικών λεπτομερειών.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Όταν η αμαρτωλή προσέφερε το μύρο»

Published

on

Η Εκκλησία θυμάται το γεγονός της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια αμαρτωλή (πόρνη) γυναίκα.

Νωρίς το απόγευμα της Μ.Τετάρτης ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με αγιασμένο λάδι, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.

 Το Ευχέλαιο δεν αντικαθιστά το Μυστήριο της Εξομολόγησης και της Μετάνοιας (το προϋποθέτει), με το οποίο και μόνο επέρχεται η πλήρης και ριζική εξάλειψη των αμαρτιών.

Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα του στην Γεθσημανή πριν από την σύλληψή του και της προδοσίας του Κυρίου από τον Ιούδα. Το βασικό τροπάριο της ημέρας Ότε οι ένδοξοι μαθηταί αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

Ευαγγέλιο (Κατά Λουκά κβ’ 1-39)

Οι Ιουδαίοι θέλουν να φονεύσουν τον Ιησού, χωρίς να προκαλέσουν το λαό, τον οποίο εφοβούντο. Ο Ιούδας καταστρώνει με τους αρχιερείς και γραμματείς το σχέδιο της προδοσίας. Μυστικός Δείπνος.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ