Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη ο διαβόητος διακινητής μεταναστών «Σκορπιός»

Published

on

Ένας από τους διαβόητες διακινητές μεταναστών με έδρα το ιρανικό Κουρδιστάν συνελήφθη από τις τοπικές αρχές, λίγες ημέρες μετά το ρεπορτάζ του BBC για τη δράση του.

Ο Μπαρζάν Ματζίντ, ο οποίος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Σκορπιός», συνελήφθη το πρωί της Κυριακής έξω από το σπίτι του, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Το δίκτυο του Ματζίντ είχε φέρει στην Ευρώπη χιλιάδες ανθρώπους, μέσα σε άθλιες συνθήκες και αφού είχαν καταβάλει τεράστια ποσά ο καθένας από αυτούς. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν περάσει το Στενό της Μάγχης σε βάρκες ή κρυμένοι σε φορτηγά. Σε άλλες περιπτώσεις, τους είχε οδηγήσει από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα δύο συντάκτες του BBC τον είχαν εντοπίσει στη Σουλεϊμανίγια στο Ιράκ. Είπε είχε μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες στη Μάγχη: «Ίσως χίλιους, ίσως 10.000. Δεν ξέρω, δεν μέτρησα», είπε.

Έδειχνε μάλιστα να αδιαφορεί για τα θύματα: «Είναι γραμμένο από τον Θεό πότε θα πεθάνεις, αλλά ο Θεός δεν σου λέει “μπες στη βάρκα”».

Μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα του BBC για να εντοπίσουν τον Ματζίντ. Εξετάζουν μάλιστα την πιθανότητα να τον ανακρίνουν και αξιωματούχοι από ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά το ότι ευρωπαϊκές χώρες είχαν προσπαθήσει να εξαρθρώσουν το δίκτυο του «Σκορπιού», ο ίδιος παρέμενε ασύλληπτος. Πριν μάλιστα από τη συνέντευξη στο BBC ήταν άγνωστο πού ακριβώς ζούσε.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1790068629158907909&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1220763%2Fsynelifthi-o-diavoitos-diakinitis-metanaston-skorpios&sessionId=2e79158722fc118897230e71ba86cc017f9fb156&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Το ρεπορτάζ του BBC

Για τους δημοσιογράφους του BBC, τη Σου Μίτσελ και τον Μπεν Μιλν η συνάντηση με τον «Σκορπιό» αυτή φαινόταν αδιανόητη λίγους μήνες νωρίτερα, όπως εξηγούν σε εκτενές άρθρο τους.

Για αρκετά χρόνια, αυτός και η συμμορία του είχαν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της εμπορίας ανθρώπων – χρησιμοποιώντας φορτηγά και λέμβους – κατά μήκος της Μάγχης.

Συνολικά, περισσότεροι από 70 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους διασχίζοντας με αυτοσχέδιες βάρκες τη διαδρομή αυτή από το 2018. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, πέντε άνθρωποι πνίγηκαν στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών, μεταξύ των οποίων ένα επτάχρονο κορίτσι.

Mόνο στις 6 Μαρτίου φέτος, 60 μετανάστες κατάφεραν να διασχίσουν τη Μάγχη με ένα μικρό σκάφος.

Όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη κάθε χρόνο.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο ταξίδι, αλλά για όσους ασχολούνται με την εμπορία ανθρώπων μπορεί να είναι αρκετά προσοδοφόρο. Μπορούν να χρεώσουν 6.000 λίρες το άτομο (περίπου 7.000 ευρώ) για την διέλευση με σκάφος. Αν σκεφτούμε ότι το 2023 επιχείρησαν αυτό το ταξίδι σχεδόν 30.000 άτομα, μπορούμε να πάρουμε μία γεύση από το κέρδος τους.

majeed_2

Στα ίχνη του «Σκορπιού»

Το ενδιαφέρον τους για τον «Σκορπιό», υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι του BBC, ξεκίνησε όταν συναντήσαμε ένα μικρό κορίτσι σ’ έναν από τους καταυλισμούς μεταναστών κοντά στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία.

Το παιδί κόντεψε να πεθάνει προσπαθώντας να διασχίσει τη Μάγχη με μια φουσκωτή λέμβο. Η βάρκα ήταν μεταχειρισμένη και φθηνή. Αγοράστηκε στο Βέλγιο και τα 19 άτομα που επέβαιναν σε αυτήν, δεν είχαν σωσίβια.

Ποιος θα έστελνε ανθρώπους στη θάλασσα να ταξιδέψουν έτσι, διερωτώνται οι Βρετανοί δημοσιογράφοι

Κάθε φορά που οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συλλαμβάνουν παράνομους μετανάστες, κατάσχουν τα κινητά τους για να τα επιθεωρήσουν. Από το 2016 και μετά, ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Η δημοσιογράφος του BBC Σου Μίτσελ και ο εθελοντής υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρομπ Λόρι έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να εντοπίσουν τον πλέον καταζητούμενο διακινητή μεταναστών στην Ευρώπη.

Ο γενειοφόρος άνδρας με το κωδικό όνομα «Σκορπιός» κατάφερε να περάσει παράνομα πολλούς μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο και εν συνεχεία τράπηκε σε φυγή.

Ο Μάρτιν Κλαρκ, ανώτερος αξιωματικός ερευνών στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο BBC ότι οι αρχές άρχισαν να συνειδητοποιούν περισσότερα προσωπικά στοιχεία για τον «Σκορπιό», δηλαδή ότι είναι Κούρδος από το Ιράκ και κυκλοφορεί με το όνομα Μπαρζάν Ματζίντ.

Το 2006, ο 20χρονος τότε Ματζίντ ταξίδεψε παράνομα στην Αγγλία αφού κατάφερε να κρυφτεί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές του αρνήθηκαν την άδεια παραμονής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά έμεινε αρκετά χρόνια εκεί – μερικά από αυτά τα πέρασε στη φυλακή για αδικήματα περί όπλων και ναρκωτικών.

Τελικά απελάθηκε στο Ιράκ το 2015. Λίγους μήνες αργότερα, πιστεύεται ότι ο Ματζίντ «κληρονόμησε» μια επιχείρηση εμπορίας ανθρώπων από τον μεγαλύτερο αδερφό του, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης στο Βέλγιο.

Από το 2016 έως το 2021, η συμμορία του «Σκορπιού» πιστεύεται ότι είχε τον έλεγχο μεγάλου μέρους της εμπορίας ανθρώπων μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της Μάγχης.

Οι βρετανικές αρχές άρχισαν να προβληματίζονται για την ταυτοποίηση του «Σκορπιού», όταν, από το 2016 και μετά, ένας αριθμός εμφανιζόταν συνέχεια στα κινητά τηλέφωνα των παράνομων μεταναστών που βρίσκονταν στα χέρια των αστυνομικών.

Συχνά στα τηλέφωνα ήταν αποθηκευμένο το όνομα «Σκορπιός». Μερικές φορές όμως ήταν αποθηκευμένος ένας αριθμός με την εικόνα ενός σκορπιού.

Μια διετής διεθνής αστυνομική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη 26 μελών της συμμορίας σε δικαστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Ωστόσο, ο «Σκορπιός» είχε γίνει καπνός. Ερήμην καταδικάστηκε σε βελγικό δικαστήριο για 121 κατηγορίες εμπορίας ανθρώπων.

Τον Οκτώβριο του 2022 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και του επιβλήθηκε πρόστιμο 968.000 ευρώ.

Από τότε, τα ίχνη του είχαν εξαφανιστεί…

Μια επαφή του ενός από τους δύο δημοσιογράφους που τον εντόπισαν, τους σύστησε σε έναν Ιρανό που είπε ότι συναλλάσσεται με τον «Σκορπιό» όταν προσπαθούσε να περάσει τη Μάγχη. Ο «Σκορπιός» είχε αποκαλύψει στον Ιρανό ότι είχε την έδρα του στην Τουρκία, απ’ όπου συντόνιζε τις επιχειρήσεις του εξ αποστάσεως.

Στο Βέλγιο, οι δημοσιογράφοι του ΒΒC εντόπισαν τον μεγαλύτερο αδελφό του Ματζίντ ο οποίος είχε αποφυλακιστεί. Όπως τους είπε, ο «Σκορπιός» ήταν πιθανότατα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το BBC, μια πληροφορία οδήγησε τους δημοσιογράφους του σε μια καφετέρια στην Κωνσταντινούπολη, όπου συχνάζουν διακινητές ανθρώπων. Ο Ματζίντ είχε περάσει πρόσφατα από εκεί. Όταν ρώτησαν τον ιδιοκτήτη της καφετέριας, αυτός και οι θαμώνες τήρησαν σιγή ιχθύος.

Λίγο αργότερα, ένας άνδρας πέρασε από το τραπέζι τους και άνοιξε το φερμουάρ του μπουφάν του για να τους δείξει ότι είχε μαζί του όπλο.

Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι έμαθαν ότι ο Ματζίντ είχε καταθέσει πρόσφατα το ποσό των 200.000 ευρώ σε ανταλλακτήριο χρημάτων, λίγο πιο κάτω από εκεί που βρίσκονταν. Οι δημοσιογράφοι άφησαν τον αριθμό του τηλεφώνου τους στη καφετέρια με την ελπίδα κάποιος να τους ειδοποιήσει.

Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα

Σύμφωνα πάντα με τους δημοσιογράφους του BBC, ο «Σκορπιός» εμπλέκεται τώρα στη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Αυτό που ακούσαμε ήταν ανησυχητικό. Έως και 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονταν σε μία βάρκα, με χωρητικότητα περίπου 12 ατόμων», είπαν.

Οι επιβάτες λέγεται ότι πλήρωναν περίπου 10.000 ευρώ ο καθένας για μια θέση σε μία από αυτές τις βάρκες. Τα τελευταία 10 χρόνια, περισσότεροι από 720.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι επιχείρησαν να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Από αυτούς, σχεδόν 2.500 πέθαναν, οι περισσότεροι από πνιγμό.

Η Γιούλια Σαφερμέγιερ, από τη φιλανθρωπική οργάνωση SOS Μεσόγειος, υποστηρίζει ότι οι διακινητές θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε μεγάλο κίνδυνο: «Δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει αν αυτοί οι άνθρωποι ζουν ή πεθαίνουν».

Οι δημοσιογράφοι του BBC, ύστερα από διαπραγματεύσεις με σύνδεσμο, επισημαίνουν ότι κατάφεραν να πείσουν τον «Σκορπιό» για τη συνάντησή τους αν και ο ίδιος φοβόταν ότι θα τον πάνε πίσω στην Ευρώπη.

Τελικά συμφώνησαν να βρεθούν σε ένα κοντινό εμπορικό κέντρο.

«Τελικά, τον είδαμε. Έμοιαζε με εύπορο παίκτη του γκολφ, κομψά ντυμένος, με καινούργιο τζιν, γαλάζιο πουκάμισο και μαύρο γιλέκο. Για άλλη μια φορά, αρνήθηκε ότι ήταν μεγάλος παίκτης στην κορυφή μιας εγκληματικής οργάνωσης. Μας είπε ότι άλλα μέλη της συμμορίας είχαν προσπαθήσει να τον εμπλέξουν. Φάνηκε επίσης πικραμένος που άλλοι διακινητές ανθρώπων είχαν λάβει βρετανικά διαβατήρια και συνέχισαν το επάγγελμά τους», λένε οι δημοσιογράφοι.

«Μέσα σε τρεις ημέρες, ένας τύπος έστειλε 170 ή 180 άτομα από την Τουρκία στην Ιταλία, έχοντας ακόμα βρετανικό διαβατήριο!» τους είπε ο «Σκορπιός» προσθέτοντας: «Θέλω να πάω σε κάποια άλλη χώρα για να κάνω δουλειές. Δεν μπορώ όμως».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Xωρίς συμφωνία εκεχειρίας αποχωρεί ο Μπλίνκεν από Μέση Ανατολή

Published

on

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Τρίτη τη Χαμάς να δεχθεί την πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση για να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αναγνώρισε πάντως πως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις με το Ισραήλ, ολοκληρώνοντας την ένατη περιοδεία του στην περιοχή από την 7η Οκτώβριο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας προειδοποίησε ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός πιθανόν αποτελούσε την «τελευταία ευκαιρία» να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.

Καθώς ο πόλεμος διανύει την 320ή ημέρα του, ο χρόνος είναι «μετρημένος», είπε, μετά τις επισκέψεις του κατά σειρά στο Κατάρ, στην Αίγυπτο —χώρες που μεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις— και στο Ισραήλ.

Ο πόλεμος, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, δεν έχει σταματημό. Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων σκότωσε τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους παιδιά, στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «τρομοκράτες» οι οποίοι ήταν «κρυμμένοι», κατ’ αυτόν, στο σχολείο.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, με φόντο τις ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο για την εξάπλωση του πολέμου στην περιφέρεια.

«Κάθε μέρα που περνάει υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει κι άλλο κακό σε τίμιους ανθρώπους που δεν το αξίζουν», είπε στον Τύπο ο κ. Μπλίνκεν προτού αναχωρήσει από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου είχε συνομιλίες με τον υπουργό Μοχάμεντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Χουλάιφι.

Απαιτείται συμφωνία, «πρέπει να γίνει αυτό, να γίνει τις ημέρες που έρχονται. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού», επέμεινε.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσιγκτον υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ανάμεσα στο Ισραήλ και τους μεσολαβητές. Νέες συνομιλίες αναμένεται να γίνουν εντός της εβδομάδας στην Αίγυπτο.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε προχθές Δευτέρα ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δέχθηκε» το σχέδιο και κάλεσε τη Χαμάς να «κάνει το ίδιο», αξίωση που επανέλαβε χθες.

Όμως, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο κ. Νετανιάχου επιμένει ο στρατός του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης γη κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.

Από την αρχή έχει ειπωθεί «πολύ καθαρά πως οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Νετανιάχου.

Είπε ακόμη πως το Ισραήλ αποδέχθηκε τις «τοποθεσίες» και το «χρονοδιάγραμμα» για την «απόσυρση» μονάδων του στρατού του.

Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του είπε πάντως, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως τέτοιες «μαξιμαλιστικές δηλώσεις» από πλευράς ισραηλινού πρωθυπουργού δεν είναι «εποικοδομητικές» ως προς την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο κ. Μπλίνκεν περιορίστηκε να αναγνωρίσει πως εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα, καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιδείξουν τη «μέγιστη ευελιξία».

Η Αίγυπτος, η πρώτη χώρα του αραβικού κόσμου που σύναψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, μετά δυσκολίας συγκρατεί την οργή της για την κατάληψη του ελέγχου των συνόρων τον Μάιο από τον ισραηλινό στρατό.

Η Χαμάς από την πλευρά της τόνισε πως παρότι «θέλει να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός», καταγγέλλει και απορρίπτει τους «νέους όρους» που έθεσε το Ισραήλ και συμπεριλήφθηκαν στην πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση.

Το παλαιστινιακό κίνημα αξιώνει να εφαρμοστεί όπως παρουσιάστηκε προηγούμενη πρόταση, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου και η Χαμάς διαβεβαίωσε πως αποδέχεται στις αρχές Ιουλίου. Προέβλεπε ανακωχή έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων και κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Ο κ. Νετανιάχου δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως σκοπός του είναι να συνεχίσει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 105 πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.173 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Κατά τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Χθες Τρίτη ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανέκτησε τα πτώματα έξι ισραηλινών ομήρων σε επιχείρηση σε υπόγεια σήραγγα στη Χαν Γιούνις (νότια). Οι πέντε είχαν κηρυχθεί νεκροί τους τελευταίους μήνες· ο θάνατος του έκτου ανακοινώθηκε χθες.

Στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν όλος ο πληθυσμός των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εκτοπιστεί τουλάχιστον μια φορά, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις δεν σταματούν.

Πέρα από τον βομβαρδισμό στο σχολείο, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ράφα (νότια), σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Ενώ ακόμη τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε ανατολικό τομέα της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με γιατρό.

Άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Για τις ΗΠΑ, η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα συνέβαλε να αποφευχθεί ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν και συμμάχους του — το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, τους υεμενίτες αντάρτες Χούθι, ιρακινούς παραστρατιωτικούς…

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του ορκίστηκαν πως θα εκδικηθούν για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου και αυτήν μερικές ώρες νωρίτερα, την 30ή Ιουλίου, του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν άλλους 19 στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μερικές ώρες μετά τον θάνατο τεσσάρων ακόμη σε βομβαρδισμούς στον νότο.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Yes, she can» – O Μπάρακ Ομπάμα έδωσε το σύνθημα για Καμάλα Χάρις (ΒΙΝΤΕΟ)

Published

on

Σε πανηγυρικό κλίμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη νύχτα  του εθνικού συνεδρίου των Δημοκρατικών  στις ΗΠΑ.Το Δημοκρατικό κόμμα επιβεβαίωσε επίσημα ότι η Κάμαλα Χάρις είναι η υποψήφια της παράταξης για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν την 5η Νοεμβρίου, κάτι που θεωρείτο απλά τυπικότητα, στο συνέδριό του στο Σικάγο χθες Τρίτη το βράδυ (τοπική ώρα).

Οι σύνεδροι από όλες τις αμερικανικές πολιτείες και περιοχές για ακόμη μια φορά τάχθηκαν υπέρ της κυρίας Χάρις στην ψηφοφορία, με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, και φόντο μουσική, φωτορυθμικά, σύντομες ομιλίες και πολλούς πανηγυρισμούς στο United Center.

Ήταν η βραδιά των Ομπάμα, με τον πρώην πρόεδρο και την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ να ξεσηκώνουν τους συνέδρους με τις τοποθετήσεις τους. Ήταν δεδομένο ότι η κυρία Χάρις θα λάμβανε το χρίσμα της παράταξης, έπειτα από ψηφοφορίες που έγιναν ψηφιακά νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η αντιπρόεδρος, σε εκστρατεία στο Μιλγουόκι, συμμετείχε στη διαδικασία ψηφιακά. Τόνισε ότι την τιμά η υποψηφιότητα. Αναμένεται να εκφωνήσει μεγάλη ομιλία στο μεγάλε φινάλε του συνεδρίου, που είχε σκοπό να δώσει ώθηση στο κόμμα καθώς η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ έχει πλέον εισέλθει στους τελευταίους της μήνες.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες αναφορές και αποσπάσματα από τις ομιλίες

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε την κεντρική ομιλία, λέγοντας ότι «η Αμερική είναι έτοιμη για ένα νέο κεφάλαιο» υπό την Χάρις, και λάνσαρε το νέο σύνθημα της εκστρατείας  της: «ναι, μπορεί! «Yes She Can». Επέκρινε επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ για την «περίεργη εμμονή του με τα μεγέθη του πλήθους».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfdGltZWxpbmVfbGlzdCI6eyJidWNrZXQiOltdLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2ZvbGxvd2VyX2NvdW50X3N1bnNldCI6eyJidWNrZXQiOnRydWUsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfdHdlZXRfZWRpdF9iYWNrZW5kIjp7ImJ1Y2tldCI6Im9uIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH0sInRmd19yZWZzcmNfc2Vzc2lvbiI6eyJidWNrZXQiOiJvbiIsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfZm9zbnJfc29mdF9pbnRlcnZlbnRpb25zX2VuYWJsZWQiOnsiYnVja2V0Ijoib24iLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X21peGVkX21lZGlhXzE1ODk3Ijp7ImJ1Y2tldCI6InRyZWF0bWVudCIsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3Nob3dfYmlyZHdhdGNoX3Bpdm90c19lbmFibGVkIjp7ImJ1Y2tldCI6Im9uIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH0sInRmd19kdXBsaWNhdGVfc2NyaWJlc190b19zZXR0aW5ncyI6eyJidWNrZXQiOiJvbiIsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfdXNlX3Byb2ZpbGVfaW1hZ2Vfc2hhcGVfZW5hYmxlZCI6eyJidWNrZXQiOiJvbiIsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfdmlkZW9faGxzX2R5bmFtaWNfbWFuaWZlc3RzXzE1MDgyIjp7ImJ1Y2tldCI6InRydWVfYml0cmF0ZSIsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfbGVnYWN5X3RpbWVsaW5lX3N1bnNldCI6eyJidWNrZXQiOnRydWUsInZlcnNpb24iOm51bGx9LCJ0ZndfdHdlZXRfZWRpdF9mcm9udGVuZCI6eyJidWNrZXQiOiJvbiIsInZlcnNpb24iOm51bGx9fQ%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1826098150433763600&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1247474%2Fyes-she-can-o-mparak-ompama-edose-to-synthima-gia-kamala-xaris-vinteo&sessionId=d277d50c33c9d8044f1c1b4d32d41c16d3996522&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Η Μισέλ Ομπάμα έπλεξε και αυτή τα εγκώμια της Χάρις, λέγοντας ότι ήταν «ένας από τους πιο ικανούς ανθρώπους ποτέ» για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Επικρίνει επίσης τον Τραμπ για τη χρήση της φράσης «Μαύρες δουλειές».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-1&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1826107608006275145&lang=en&maxWidth=560px&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1247474%2Fyes-she-can-o-mparak-ompama-edose-to-synthima-gia-kamala-xaris-vinteo&sessionId=d277d50c33c9d8044f1c1b4d32d41c16d3996522&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Η Καμάλα Χάρις δεν εμφανίστηκε στον χώρο της συνέλευσης στο Σικάγο, αντ’ αυτού πραγματοποίησε μια συγκέντρωση με τον Walz στο Μιλγουόκι. Όμως, σε μια έξυπνη κίνηση, το convention jumbotron έδειξε τις εναρκτήριες στιγμές της εκδήλωσης και ο αντιπρόεδρος χαιρέτησε τα πλήθη και στις δύο πόλεις.

Η Χάρις και ο Walz έχουν ήδη εξασφαλίσει την επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος, αλλά το κόμμα πραγματοποίησε μια τελετουργική ονομαστική κλήση που έδωσε σε αντιπροσωπείες από όλο το έθνος την ευκαιρία να λάβουν μέρος.

Η Stephanie Grisham, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επί Τραμπ, είπε στο συνέδριο πως το πρώην αφεντικό της «δεν έχει ενσυναίσθηση, δεν έχει ηθική και δεν πιστεύει στην αλήθεια».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-2&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1826039585270374829&lang=en&maxWidth=560px&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1247474%2Fyes-she-can-o-mparak-ompama-edose-to-synthima-gia-kamala-xaris-vinteo&sessionId=d277d50c33c9d8044f1c1b4d32d41c16d3996522&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες στην 38χρονη που χρέωσε 20.000 ευρώ τουριστικό γραφείο

Published

on

Μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν χθες στη σύλληψη  38χρονης, η οποία παρίστανε την ταξιδιωτική πράκτορα.

Πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 38 ετών, η οποία συνελήφθη βάσει δικαστικού εντάλματος σύλληψης και τέθηκε υπό κράτηση.

Η υπόθεση αφορά καταγγελία ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου στη Λευκωσία, ότι την περίοδο μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου 2024, η 38χρονη σε 27 περιπτώσεις αγόρασε ταξιδιωτικά πακέτα από το γραφείο του, συνολικής αξίας 20 περίπου χιλιάδων ευρώ, τα οποία μεταπώλησε σε πελάτες, πληρώνοντας το γραφείο του, με εικονικά εμβάσματα.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending