Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Π. Γαλίδης: Το ηλεκτρονικό εμπόριο διαφοροποίησε την ταχυδρομική αγορά

Published

on

Ως «απαραίτητη» χαρακτηρίζει ο Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών, Πέτρος Γαλίδης, «την έγκυρη και όσον το δυνατό πιο περιεκτική ενημέρωση των καταναλωτών», προκειμένου να επιλέγουν τον ταχυδρομικό παροχέα που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους ειδικότερα, την ώρα που οι προκλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχουν διαφοροποιήσει, όπως επισημαίνει, την ταχυδρομική αγορά. Με δεδομένο πως 9 στους 10 Κύπριους χρησιμοποιούν κάποιου είδους Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, ο κ. Γαλίδης, αποκωδικοποιεί, σε συνέντευξή του στο Economy Today τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας καταναλωτών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που διενήργησε το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).

Χαρτογραφώντας το πεδίο των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στην Κύπρο, αναλύει, μεταξύ άλλων, πόσοι καταναλωτές προβαίνουν σε διαδικτυακές αγορές και περιγράφει τις απόψεις που επικρατούν γύρω από τους παρόχους και τις χρεώσεις. Μιλά παράλληλα, για το application σύγκρισης τιμών που βρίσκεται στα «σκαριά» και που αναμένεται να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών, ενώ εξηγεί πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή.

Ποια τα κυριότερα ευρήματα της ετήσιας έρευνας καταναλωτών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε σχέση με τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες που πραγματοποίησε το ΓΕΡΗΕΤ, το 2023;

Κατά το 2023, 9 στους 10 ερωτηθέντες έχουν χρησιμοποιήσει κάποιου είδους Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.

Η χρήση Ταχυδρομικών Υπηρεσιών για παραλαβή επιστολών-εγγράφων και δεμάτων ήταν περίπου τριπλάσια από τη χρήση για αποστολή.

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία παραμένουν ο κύριος ταχυδρομικός παροχέας για την παραλαβή επιστολών (96%).

Ο κύριος όγκος παραλαβής επιστολών αφορά κάποιου είδους «εμπορική αλληλογραφία», όπως λογαριασμούς κοινής ωφελείας, τραπεζικές καταστάσεις λογαριασμών ή καταστάσεις λογαριασμών πιστωτικών καρτών, φορολογίες, κ.τλ..

Όσον αφορά στην παραλαβή δεμάτων, οι κύριοι ταχυδρομικοί παροχείς είναι η ACS Courier (χρησιμοποιήθηκε από το 65% των ερωτηθέντων), τα Κυπριακά Ταχυδρομεία (51%), η GAP Akis Express (25%) και η DHL (19%), με κύριους χώρους παραλαβής των δεμάτων να είναι από το υποστατικό του παροχέα και την οικία τους με 60% και 50% των ερωτηθέντων αντίστοιχα.

chart_1_copy.jpg

Σε σχέση με το κόστος αποστολής επιστολών, οι ερωτηθέντες το θεωρούν λογικό. Ενώ, όμως, θεωρούν το κόστος αποστολής δεμάτων υψηλό, δεν φαίνεται να θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, εφόσον το 72% των ερωτηθέντων δεν μπαίνει στη διαδικασία να συγκρίνει τις προσφερόμενες τιμές των διαφόρων παρόχων.

Όσον αφορά στο επίπεδο ικανοποίησης των ερωτηθέντων από τη διαδικασία παραλαβής δεμάτων, ενώ γενικά παρουσιάζεται το 2023 να παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2022, οι ιδιωτικοί παροχείς, με βαθμολογία 8,5/10, φαίνεται να υπερτερούν των Κυπριακών Ταχυδρομείων, που αξιολογήθηκαν με 7,5.

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 3 φορές την εβδομάδα τους ιδιωτικούς παροχείς (παρουσιάζοντας αύξηση από 2,3 φορές την εβδομάδα το 2022) και 1,2 φορές την εβδομάδα τα Κυπριακά Ταχυδρομεία (από 1 φορά την εβδομάδα το 2022).

Οι συνήθεις χώροι παραλαβής των δεμάτων είναι το υποστατικό της επιχείρησης με 79% και το υποστατικό του ταχυδρομικού παροχέα με 16%.

Οι κυριότεροι ταχυδρομικοί παροχείς που χρησιμοποιούνται από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για αποστολή δεμάτων είναι η GAP Akis Express (53% των ερωτηθέντων), η ACS Courier (50%), η Travel Express (31%) και η DHL (9%).

Η ικανοποίηση των επιχειρήσεων παρουσιάζεται σταθεροποιημένη, τόσο από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιδιωτικοί ταχυδρομικοί παροχείς, όσο και από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία.

Σε σχέση με τις τιμές, μόνο ένα πολύ χαμηλό ποσοστό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (4% για τις επιστολές και 12% για τα δέματα) θεωρεί τις χρεώσεις των Κυπριακών Ταχυδρομείων υψηλές, ενώ ένα υψηλότερο ποσοστό (35%) των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θεωρεί τις χρεώσεις των ιδιωτικών παροχέων υψηλές.

Σημειώστε ότι το 57% περίπου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων διαθέτουν κάποιου είδους συμφωνία με έναν από τους ιδιώτες παροχείς για τον τρόπο αποστολής ή/και τη χρέωση (τα Κυπριακά Ταχυδρομεία προσφέρουν τη δυνατότητα διαφορετικών χρεώσεων σε αποστολείς με ψηλούς όγκους αλληλογραφίας, ανάλογα με τον τρόπο αποστολής, π.χ, προ-διαχωρισμένες επιστολές, αποστολή από το Κέντρο Διαλογής, κ.λπ.).

chart_2_copy.jpg

Ποια η εικόνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο; Καταγράφεται αύξηση συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια;

Σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, το ποσοστό των καταναλωτών που προβαίνει σε διαδικτυακές αγορές παρουσιάζεται σταθεροποιημένο κατά το 2023 (65%) σε σχέση με το 2022 (64%), αλλά παρουσιάζεται μειωμένο σε σχέση με το 2021 (71%), γεγονός που πιθανότατα να οφείλεται σε αύξηση των όγκων ηλεκτρονικού εμπορίου το 2021 λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για έλεγχο της πανδημίας Covid-19. Η συχνότητα με την οποία οι καταναλωτές προβαίνουν σε διαδικτυακές αγορές παρουσιάζει παρόμοια τάση, με τον μέσο αριθμό ανά μήνα να κυμαίνεται στο 1,6 για το 2023, 1,5 για το 2022 και 2,0 για το 2021.

Η μέση ετήσια δαπάνη ΜμΕ με μέχρι 9 υπαλλήλους για αποστολή δεμάτων κυμάνθηκε στα 464 ευρώ, ενώ για τις ΜμΕ με 10-49 υπαλλήλους κυμάνθηκε στα 1.100 ευρώ, με την πλειοψηφία των πακέτων που αποστέλλονται να είναι μικρού μεγέθους.

Αλλάζουν οι ανάγκες των καταναλωτών, έρχεται app

Πρωταρχικός στόχος και σκοπός του ΓΕΡΗΕΤ είναι όπως, μέσω των ρυθμιστικών του παρεμβάσεων και της στενής παρακολούθησης της ταχυδρομικής αγοράς, να εξασφαλίσει την παροχή ποιοτικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Ποιες παρεμβάσεις θα λέγατε πως έχουν βελτιώσει τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες στην Κύπρο και πώς θα αξιολογούσατε το σημερινό τους επίπεδο;

Οι προκλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου και η διαφοροποίηση της ταχυδρομικής αγοράς καθιστούν απαραίτητη την έγκυρη και όσον το δυνατόν πιο περιεκτική ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να είναι σε θέση να επιλέγουν τον ταχυδρομικό παροχέα που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους, τόσο σε θέματα τιμών, όσο και σε θέματα αξιοπιστίας και ταχύτητας της παράδοσης των ταχυδρομικών τους αντικειμένων. Κατά το 2023, το Γραφείο Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) συνέχισε τις δράσεις του με κατεύθυνση την ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών, τη διασφάλιση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών από τον καθολικό παροχέα (δηλαδή, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία – ΚΥΤΑ) και τη διευκόλυνση παράδοσης δεμάτων.

Έμφαση έχει δοθεί στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του παραλήπτη (συλλογή στοιχείων μέσω έρευνας καταναλωτών, έλεγχος ποιότητας παροχής Υπηρεσίας Παροχέα Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας, διαδικασία αποζημίωσης καταναλωτών, κοκ). Επίσης, κατά το 2023 τέθηκε σε λειτουργία και στη διάθεση του κοινού εύχρηστο εργαλείο, με πρόσβαση από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο αποτυπώνει τα σημεία παροχής υπηρεσιών των αδειοδοτημένων παροχέων Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη εφαρμογής (application) σύγκρισης τιμών αποστολής ταχυδρομικών αντικειμένων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το νέο αυτό εργαλείο θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την αποστολή αλληλογραφίας και μικροδεμάτων, διευκολύνοντας κάθε χρήστη να επιλέξει το κοντινότερο ή το καταλληλότερο για τον ίδιο, σημείο παροχής των υπηρεσιών, αλλά και να αξιολογήσει τις υπηρεσίες και τις τιμές των Υπηρεσιών των Παροχέων.

Οι παρεμβάσεις του Γραφείου προς τον καθολικό παροχέα (τα ΚΥΤΑ) αφορούσαν κυρίως θέματα παράδοσης των ταχυδρομικών αντικειμένων, διαδικασίες αποστολής και παράδοσης αντικειμένων που παρουσιάζουν τελωνειακό ενδιαφέρον, βελτίωση των ηλεκτρονικών συστημάτων των ΚΥΤΑ που χρησιμοποιούνται από το κοινό για την αποστολή και για την παραλαβή ταχυδρομικών αντικειμένων, ούτως ώστε να καταστούν πιο εύχρηστα, καθώς και αξιολόγηση της ποιότητας διακίνησης και ασφάλειας των επιστολών και των δεμάτων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση στην ποιότητα και στον τρόπο παράδοσης ταχυδρομικών αντικείμενων, τόσο από πλευράς διαδικασιών όσο και από πλευράς σημείων παράδοσης. Ασφαλώς, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Γι΄ αυτό και θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, των τιμών των υπηρεσιών και της διαθεσιμότητας περισσοτέρων επιλογών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στο κοινό, τόσο σε υπηρεσίες που εμπίπτουν όσο και σε υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν εντός του πεδίου της καθολικής υπηρεσίας.

Έντονος ο ανταγωνισμός

Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται να έχει συμβάλει σημαντικά στο να εντατικοποιηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των Παροχέων Υπηρεσιών Τοπικών Ταχυμεταφορών. Θα χαρακτηρίζατε την κυπριακή αγορά αρκετά «ανταγωνιστική» σε αυτό τον τομέα σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.;

Ο τομέας των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στην Κύπρο λειτουργεί χωρίς περιορισμούς όσον αφορά στη δραστηριοποίηση παροχέων, τόσο σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν τοπικές και διεθνείς μεταφορές, όσον και σε ό,τι αφορά στο πεδίο της καθολικής υπηρεσίας. Πέραν του καθολικού παροχέα (Κυπριακά Ταχυδρομεία), υπάρχουν ακόμη 20 παροχείς που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά. Να σημειωθεί ότι στο πεδίο καθολικής υπηρεσίας δραστηριοποιούνται ουσιαστικά μόνο τα Κυπριακά Ταχυδρομεία (παρόλο ότι έχει αδειοδοτηθεί και δεύτερος ενδιαφερόμενος παροχέας), ενώ οι ιδιώτες παροχείς δραστηριοποιούνται κυρίως στις τοπικές και διεθνείς ταχυμεταφορές. Ο δε δείκτης συγκέντρωσης της αγοράς «herfindahl-hirschman index» σε σχέση με τα μερίδια αγοράς στην Κύπρο, παρουσιάζεται χαμηλός, γεγονός που καταδεικνύει το ψηλό επίπεδο ανταγωνισμού που επικρατεί στην κυπριακή αγορά Ταχυδρομικών Υπηρεσιών. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του έγκριτου European Regulators Group for Postal Regulation (ERGP), η συγκέντρωση αυτή συγκρίνεται ευνοϊκά με τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως απότοκο του έντονου αυτού ανταγωνισμού, το ποσοστό των Κυπριακών Ταχυδρομείων στις ταχυμεταφορές για τα διεθνή εξερχόμενα αντικείμενα έχει μειωθεί στο 8,1% το 2022 από 10,3% το 2021.

Παράλληλα, στα διεθνή εισερχόμενα αντικείμενα, το μερίδιο των ΚΥΤΑ παρουσιάζεται αυξημένο σε 15,2% το 2022 έναντι 13% το 2021.

Σημειώνουμε ότι, βάσει του κύκλου εργασιών συμπεριλαμβανομένης της καθολικής υπηρεσίας και της αποστολής αλληλογραφίας, το ποσοστό των Κυπριακών Ταχυδρομείων ανέρχεται στο 30% για το 2022 και ακολουθούν οι DHL με 14%, ACS με 13%, GAP AKIS Express με 13% και GAP Vassilopoulos (UPS) με 10%.

istock-1046521978.jpg

Ο ανταγωνισμός λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή

Θεωρείτε ικανοποιητικό το μερίδιο αγοράς που κατέχουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία;

Είναι δύσκολο και δεν θα ήταν ορθό, να κρίνει κάποιος αν το μερίδιο αγοράς των Κυπριακών Ταχυδρομείων είναι «ικανοποιητικό» ή όχι. Από τη στιγμή που λειτουργεί αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή, γεγονός που ισχύει στην κυπριακή αγορά Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, όπως αποδεικνύεται από τα πιο πάνω, ο κάθε ανταγωνιστής μπορεί να διαθέτει οποιοδήποτε ποσοστό αγοράς. Αρκεί, κάποιος εκ των ανταγωνιστών με πολύ ψηλό μερίδιο αγοράς ή με σημαντική ισχύ στην αγορά, να μην επιδίδεται σε πρακτικές που να αποτελούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του, φαινόμενο που ευτυχώς δεν παρατηρείται στην κυπριακή αγορά Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

Εντούτοις, και παρά το πολύ υψηλό ποσοστό των Κυπριακών Ταχυδρομείων σε κάποιους επιμέρους δείκτες (όπως π.χ. στο επιστολικό ταχυδρομείο), εμφανίζονται, τουλάχιστον φαινομενικά, να διαθέτουν σχετικά χαμηλό ποσοστό αγοράς σε κάποιους άλλους επιμέρους δείκτες, όπως, για παράδειγμα, στις αποστολές δεμάτων. Αφενός, αυτό μπορεί να αποδοθεί στον τρόπο προσμέτρησης του αριθμού αντικειμένων. Πιο, συγκεκριμένα, λεγόμενα μικρο-δέματα προσμετρούνται ως επιστολικό ταχυδρομείο, οπότε, το μερίδιο αγοράς των ΚΥΤΑ πιθανότατα είναι ψηλότερο από ό,τι υποδηλοί ο σχετικός δείκτης. Αφετέρου, αποτελεί θέμα των ίδιων των ΚΥΤΑ να επιδοθούν σε ενέργειες για αύξηση του μεριδίου αγοράς τους στον συγκεκριμένο υπο-τομέα των δεμάτων, ο οποίος είναι, ομολογουμένως, πολύ πιο ανταγωνιστικός από άλλους υπο-τομείς. Θεωρείται, όμως, ο υπο-τομέας ο οποίος θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη αύξηση στο μέλλον, σε αντίθεση με την επιστολική αλληλογραφία και κυρίως τη μαζική (ή «εμπορική αλληλογραφία», όπως τη χαρακτηρίσαμε πιο πάνω), η οποία αναμένεται να χαρακτηριστεί από κάθετες μειώσεις.

Σκοπός η καθολική πρόσβαση

Λειτουργεί θετικά ή αρνητικά η νομοθεσία που καθορίζει το πλαίσιο των λιανικών τιμών του Κυπριακού Ταχυδρομείου, ως Φορέα Παροχής Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο επίτροπος Επικοινωνιών καθορίζει και ρυθμίζει με Απόφασή του, το πλαίσιο τελών, συμπεριλαμβανομένων του κατώτατου και/ή ανώτατου ορίου τιμών του Παροχέα Καθολικής Υπηρεσίας Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στην Κύπρο (ΚΥΤΑ), προς διασφάλιση θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού. Σημειώστε ότι, προς τον σκοπό αυτό, οι τιμές που αφορούν την καθολική υπηρεσία πρέπει είναι προσιτές και να επιτρέπουν την πρόσβαση του συνόλου των χρηστών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, να είναι ομοιόμορφες παντού ανά την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης και λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ειδικές συνθήκες, αν υπάρχουν, να αντικατοπτρίζουν το κόστος, να παρέχουν κίνητρα για την αποτελεσματική παροχή καθολικής υπηρεσίας και να είναι διαφανείς και χωρίς διάκριση.

Για τον καθορισμό του πλαισίου τιμών, το ΓΕΡΗΕΤ ελέγχει διεξοδικά το σύστημα κοστολόγησης των Κυπριακών Ταχυδρομείων, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το σύστημα λογιστικής κοστολόγησης είναι ακριβές και αξιόπιστο και ότι παρέχει σαφή και πλήρη εικόνα του κόστους του Ταχυδρομικού Φορέα. Παράλληλα, το ΓΕΡΗΕΤ, με τη χρήση εξειδικευμένων κοστολογικών μοντέλων που έχει αναπτύξει, διασφαλίζει ότι οι τιμές αντικατοπτρίζουν το κόστος παροχής τής κάθε Ταχυδρομικής Υπηρεσίας. Με το πλαίσιο τιμών που προκύπτει, το ΓΕΡΗΕΤ διασφαλίζει ότι οι τιμές αποτελούν προϊόν αποτελεσματικού παροχέα και είναι προσιτές για τους καταναλωτές.

Σίγουρα, κρίνοντας ακόμη και μόνο εκ του αποτελέσματος, θεωρείται ότι λειτουργεί πολύ θετικά και εφαρμόζεται αποτελεσματικά η νομοθεσία που καθορίζει το πλαίσιο των λιανικών τιμών των Κυπριακών Ταχυδρομείων ως Φορέα Παροχής Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας. Λειτουργεί τόσο ως ασπίδα προστασίας των καταναλωτών, όσο και διασφάλισης θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος και πάλι, του καταναλωτή, ενώ τηρούνται απόλυτα οι παράμετροι που αναφέραμε πιο πάνω (προσιτότητα, κοστοστρέφεια, ομοιομορφία, μη διάκριση, αποτελεσματικότητα παροχής της υπηρεσίας, κοκ).

H Καθολική Ταχυδρομική Υπηρεσία, αξίζει να σημειωθεί, αποτελεί εγγύηση για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν πρόσβαση στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του ΓΕΡΗΕΤ είναι η διασφάλιση της παροχής καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας σε όλη τη χώρα, κάθε εργάσιμη ημέρα, σε προσιτή τιμή και στην ποιότητα παροχής των υπηρεσιών από τον καθολικό παροχέα με τον σωστό, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τρόπο παράδοσης και ταχύτητας διακίνησης και παράδοσης της αλληλογραφίας και των δεμάτων στα υποστατικά των καταναλωτών.

Τιμές και χρόνος παράδοσης τα περισσότερα παράπονα

Το Γραφείο σας λαμβάνει παράπονα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο; Εάν ναι, για τι καταγγελίες πρόκειται; Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για την τελευταία τριετία;

Στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Επικοινωνιών εμπίπτει το μέρος του ηλεκτρονικού εμπορίου που αφορά παροχή Ταχυδρομικής Υπηρεσίας (π.χ, παραλαβή, διακίνηση και παράδοση δεμάτων). Στο σύνολο, την τελευταία τριετία λήφθηκαν 55 παράπονα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα οποία αφορούσαν όλες τις πτυχές του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το 2021 και 2022 λήφθηκαν 20 παράπονα, ενώ το 2023 λήφθηκαν άλλα 9 παράπονα που αφορούσαν θέματα παράδοσης αντικειμένων που προέρχονταν από ηλεκτρονικό εμπόριο. Συγκεκριμένα, αφορούσαν τον τρόπο παράδοσης, τον τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών σε σχέση με την παράδοση και άλλα συναφή θέματα. Το 2023 δεν χρειάστηκε να επιβληθούν ποινές, καθότι δεν διαπιστώθηκαν οποιεσδήποτε παραβιάσεις του νόμου ή των Αποφάσεων (Διαταγμάτων) του Ε.Ε..

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως και στοιχεία που συλλέγει το Γραφείο μέσω ετήσιων ερωτηματολογίων για τα παράπονα, γενικά, που λαμβάνουν οι ίδιοι οι παροχείς. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τόσο τον αριθμό όσο και το είδος των παραπόνων που χειρίστηκαν οι παροχείς. Το 2021 υποβλήθηκαν στους παροχείς 3041 και το 2022 3023 παράπονα (τα στοιχεία για το 2023 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα). Από τα παράπονα αυτά, η πλειοψηφία αφορούσε παράπονα σε σχέση με την τιμολόγηση (803 για το 2021 και 971 – 168 περισσότερα – για το 2022) και παράπονα σε σχέση με τον χρόνο παράδοσης (955 για το 2021 και 927 – 28 λιγότερα – για το 2022).

Μειωμένος κατά 43 ήταν και ο αριθμός των παραπόνων για αντικείμενα που είχαν υποστεί ζημιές, αφού το 2021 ήταν 307, ενώ το 2022 ήταν 264. Μικρή μείωση παρουσιάστηκε και στα παράπονα για μη εντοπισμό ταχυδρομικού αντικειμένου, αφού από 204 που ήταν το 2021 μειώθηκαν στα 192 το 2022. Τα παράπονα για παράδοση διαφορετική από τις οδηγίες που δόθηκαν από τον καταναλωτή (π.χ. παράδοση σε γείτονα χωρίς να ερωτηθεί) αυξήθηκαν κατά 22, από 111 το 2021 σε 133 το 2022. Οι παροχείς έλαβαν και μικρό αριθμό παραπόνων (48 το 2021 και 54 το 2022) για σπασμένη ή καταστραμμένη η συσκευασία του ταχυδρομικού αντικειμένου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πλειοψηφία των παραπόνων τυγχάνουν χειρισμού από τους παροχείς, με μόνο το 0,2% των παραπόνων (6 παράπονα) που έλαβαν βρίσκονταν σε εκκρεμότητα στο τέλος της χρονιάς 2022. Σημειώνεται ότι το ΓΕΡΗΕΤ, αφού εξέτασε ενδελεχώς τις διαδικασίες των Παροχέων Ταχυδρομικών Υπηρεσιών για υποβολή παραπόνων και καταβολή αποζημιώσεων, το 2022 τροποποίησε το περί Προστασίας Καταναλωτών (Ταχυδρομικές Υπηρεσίες) Διάταγμα το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες για τη διάφανη διαδικασία υποβολής και εξέτασης παραπόνων και τη διαδικασία αποζημιώσεων και επιστροφής ταχυδρομικών αντικειμένων. Επίσης, το 2023 τέθηκε σε λειτουργία το νέο, αυτοποιημένο σύστημα του Γραφείου για την υποβολή παραπόνων.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των ΜμΕ για την Κυβερνοασφάλεια

Έχει δημιουργηθεί πλαίσιο ασφαλείας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (πλαίσιο κυβερνο-υγιεινής), το οποίο είναι μία απλοποιημένη έκδοση του πλαισίου για τις κρίσιμες υποδομές. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού της ΑΨΑ (NCC) μαζί με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) έχουν ανακοινώσει πρόγραμμα επιχορήγησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για αναβάθμιση της Κυβερνοασφάλειάς τους. Συνδέεται με την προστασία στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών συναλλαγών; Ποιο το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής και από ποιους τομείς εντοπίζεται η μεγαλύτερη κινητικότητα;

Το πλαίσιο κυβερνο-υγιεινής για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναπτύχθηκε από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), υπό την ιδιότητά της ως το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας (NCC-CY) στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφού αναγνωρίσαμε τη σημασία του γεγονότος ότι οι ΜμΕ στην Κύπρο αντιπροσωπεύουν ένα συντριπτικό ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνάρτηση με το ότι οι επιπτώσεις περιστατικών Κυβερνοασφάλειας δύναται να επιφέρουν σημαντικές, συχνά ανυπολόγιστες, δυσμενείς επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Στόχος του Πλαισίου είναι να παροτρύνει την υιοθέτηση ενός συστήματος πιστοποίησης και την εφαρμογή 11 βασικών σημείων ελέγχου από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ώστε να αυξήσουν το επίπεδο Κυβερνοασφάλειάς τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις της Ψηφιακής Εποχής.

Με την εφαρμογή των σχετικών σημείων ελέγχου, μια επιχείρηση θα είναι σε θέση να αξιολογήσει το τρέχον επίπεδο ωριμότητας, να προσδιορίσει τα τρωτά σημεία και να μετριάσει τους κινδύνους, ενισχύοντας τις πρακτικές Κυβερνοασφάλειας που εφαρμόζει.

Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, σε συνεργασία με το ΙδΕΚ, ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο του 2023 το Σχέδιο Χορηγιών για υποβολή Προτάσεων του Προγράμματος «Ενίσχυση Κυβερνοασφάλειας στις Κυπριακές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 2023», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €1.000.000, με τη συγχρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε. μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην εξασφάλιση ενός βασικού επιπέδου Κυβερνοασφάλειας των ΜμΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ασχολούνται με ηλεκτρονικό εμπόριο και διαδικτυακές συναλλαγές, με σκοπό την προστασία υποδομών, συστημάτων και πληροφοριών, μέσα από την εφαρμογή και αγορά λύσεων και υπηρεσιών. Στοχεύει, παράλληλα, στη συμμόρφωσή τους με ευρωπαϊκά και διεθνώς αποδεκτά μέτρα Κυβερνοασφάλειας, τα οποία έχουν καθοριστεί μέσω του Πλαισίου Κυβερνο-Υγιεινής για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Παρατηρήθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα χορηγιών, από όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας, τόσο κατά την περίοδο πριν την υποβολή προτάσεων, όσο και κατά τη διάρκεια της. Συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν 35 προτάσεις για χρηματοδότηση, με το συνολικό ποσό των αιτήσεων να φτάνει σχεδόν τα €1,4 εκατομμύρια. Κατά τα επόμενα έτη και με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των προσφερόμενων υπηρεσιών του, το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας Κύπρου και ανάλογα με τη στήριξη της οποίας θα τύχει το πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύουμε τόσο να ενισχύσουμε το υφιστάμενο σχέδιο, όσο και να ανακοινώσουμε νέα σχέδια χορηγιών και προς άλλους δικαιούχους.

Πηγή: Economy today

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

OCCRP: O ρόλος Κύπρου στην αυτοκρατορία του Αφγανού γείτονα του Jho Low

Published

on

Στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Κύπρος προκειμένου ο πρώην Αφγανός βουλευτής Ajmal Rahmani να χτίσει την αυτοκρατορία επιχειρήσεων και ακίνητα σε Γερμανία και Τουμπάι αναφέρεται δημοσίευμα του OOCR. Το 2023 το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος του Mir Rahman Rahmani, πρώην επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της προηγούμενης αφγανικής κυβέρνησης, και του Ajmal Rahmani, γιου του και πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μεταξύ 2018 και 2022, ο Ajmal Rahmani συγκέντρωσε ακίνητη περιουσία στη Γερμανία αξίας 197 εκατομμυρίων ευρώ (212 εκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με αναφορές του συνεργάτη μέσων ενημέρωσης του OCCRP, ZDF frontal . Αγόρασε τα ακίνητα χρησιμοποιώντας κυπριακές εταιρείες χαρτοφυλακίου, καθώς και γερμανικές εταιρείες εγγεγραμμένες με το κυπριακό διαβατήριό του.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι πέντε ακίνητα στο Ντουμπάι –– συνολικής αξίας περίπου 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων –– είχαν επίσης καταχωρηθεί στο κυπριακό διαβατήριο του Ajmal Rahmani.

O λόγος των κυρώσεων από ΗΠΑ

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε αυτόν και τον πατέρα του, Μιρ Ραχμάν Ραχμάνι, για φερόμενη διαφθορά που περιελάμβανε χειραγώγηση της αγοράς καυσίμων του Αφγανιστάν με σκοπό την κατάχρηση κεφαλαίων ανασυγκρότησης των ΗΠΑ.

Στις 31 Ιανουαρίου, οι Ραχμάνοι υπέβαλαν μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε απάντηση στην οποία «αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιοδήποτε σχέδιο διαφθοράς προμήθειας καυσίμων».

Η μήνυση του Ραχμάνη έλυσε επίσης κατά λάθος ένα μυστήριο: Αποκάλυψε ότι πατέρας και γιος συνέχισαν να έχουν και οι δύο κυπριακή υπηκοότητα.

Το OCCRP ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι μια επιτροπή που διορίστηκε από την Κυπριακή κυβέρνηση είχε συμβουλεύσει τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάκλησης των διαβατηρίων τους, επειδή φέρεται να είχαν παραβιάσει τους κανονισμούς που διέπουν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

«Θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα στέρησης της ιθαγένειας από τον επενδυτή», ανέφερε μια εσωτερική έκθεση του 2021 για τον Ajmal Rahmani από την επιτροπή, η οποία ελήφθη από τους δημοσιογράφους.

Οι συστάσεις της επιτροπής με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο ήταν μη δεσμευτικές και δεν είναι γνωστό εάν η Κύπρος επανεξέτασε την υπηκοότητα του Ραχμάνη. Οι Κυπριακές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό του OCCRP.

Σε μια απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις, ο Ajmal Rahmani είπε ότι η υπηκοότητά του «αποκτήθηκε και αποκαλύφθηκε στις αρμόδιες αρχές σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους της Κύπρου».

Διαβατήρια και Περιουσία

Τα αυστριακά περιουσιακά αρχεία δείχνουν ότι η κυπριακή υπηκοότητα βοήθησε την Tahmina Tajali, σύζυγο του Ajmal Rahmani, να αγοράσει μια βίλα στο χιονοδρομικό κέντρο του Kitzbühel το 2020. Το ακίνητο, το οποίο κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι καταχωρημένο στο κυπριακό της διαβατήριο.

Στη συνεχιζόμενη αγωγή του κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ajmal Rahmani τόνισε τη χρήση του κυπριακού διαβατηρίου του για την οικοδόμηση της επιχείρησής του, σημειώνοντας ότι «απέκτησε υπηκοότητα με επένδυση από την Κύπρο και άρχισε να επενδύει στην Ευρώπη».

Ο γείτονας του Jho Low

Μετά το κλείσιμο του προγράμματος χρυσών διαβατηρίων της, η Κύπρος ακύρωσε την υπηκοότητα πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του Jho Low, χρηματοδότη στο επίκεντρο του τεράστιου σκανδάλου του 1MDB, το οποίο έφερε δισεκατομμύρια δολάρια από ένα κρατικό ταμείο της Μαλαισίας.

Όπως αποδεικνύεται, ο Jho Low ήταν γείτονας του Ajmal Rahmani στο θέρετρο της Αγίας Νάπας, στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Μια συμφωνία αγοράς που επικαλείται η Επιτροπή Νικολάτος αναφέρει ότι ο Ajmal Rahmani κατέβαλε την ελάχιστη επένδυση των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για μια παραθαλάσσια βίλα το 2014, την ίδια χρονιά που έκανε αίτηση για το διαβατήριό του.

Σε ένα άλλο crossover με τον Jho Low, οι Rahmani χρησιμοποίησαν τις ίδιες δύο εταιρείες για να επεξεργαστούν τις αιτήσεις τους, την Henley & Partners και τη FidesCorp Limited. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Ajmal Rahmani πλήρωσε 55.000 ευρώ ως αμοιβές στην Henley Estates, τον τοπικό μεσίτη διαβατηρίων στην παγκόσμια εταιρεία Henley & Partners.

Σε μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις, η εκπρόσωπος της Henley & Partners, Sarah Nicklin, είπε ότι το τμήμα οικονομικών της είχε «κάνει ενδελεχή έλεγχο και δεν μπορεί να εντοπίσει καμία πληρωμή που έλαβε από τον Rahman Rahmani και/ή τον γιο του Ajmal Rahmani».

«Ωστόσο, μπορεί αυτά τα άτομα να παραπέμφθηκαν σε ανεξάρτητους τοπικούς παρόχους υπηρεσιών και η Henley Estates να συμμετείχε στη σχετική αγορά ακινήτων», πρόσθεσε ο Nicklin.

Σύμφωνα με πορίσματα της Επιτροπής Νικολάτου, ο Ajmal Rahmani φαίνεται να έχει πληρώσει τουλάχιστον 90.000 ευρώ στη FidesCorp.

Μια εσωτερική έκθεση από την επιτροπή Nicolatos σημειώνει ότι η FidesCorp διεκπεραίωσε επιτυχημένες αιτήσεις υπηκοότητας για τη σύζυγο και τις κόρες του Mir Rahmani, παρόλο που η γραφειοκρατία τους περιελάμβανε ύποπτα «πλαστά έγγραφα».

Ο φόβος για Ταλιμπάν

Ενώ η μήνυση του Ραχμάνι στις 31 Ιανουαρίου δείχνει ότι διατήρησαν την υπηκοότητά τους παρά τη συμβουλή της Επιτροπής Νικολάτου να επανεξετάσει το καθεστώς τους, λένε ότι τώρα ανησυχούν ότι οι κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να τους κοστίσουν τα κυπριακά τους διαβατήρια.

Στην αγωγή τους, οι Ραχμάνι υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις «τους εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο απώλειας ιθαγένειας, πιθανή απέλαση στο Αφγανιστάν όπου αυτοί και οι οικογένειές τους, εάν επιστραφούν, θα αντιμετώπιζαν σοβαρή απειλή και κίνδυνο δίωξης και σωματικής βλάβης στα χέρια των Ταλιμπάν».

Η μήνυση εξέφραζε ανησυχία ότι ο Ajmal Rahmani θα μπορούσε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Ντουμπάι εάν του ανακληθεί το κυπριακό διαβατήριο, σημειώνοντας ότι «η διαμονή του συνδέεται με την κυπριακή του υπηκοότητα».

Ο Ajmal Rahmani παραπονέθηκε επίσης ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τα σημαντικά επιχειρηματικά του συμφέροντα στη Γερμανία, όπου οι εταιρείες του κατέχουν ακίνητη περιουσία αξίας 212 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ άλλων εικαζόμενων επιπτώσεων, η γερμανική μονάδα του γίγαντα υπολογιστών IBM ακύρωσε τη μίσθωση για τα κεντρικά της γραφεία στη χώρα, το οποίο βρισκόταν σε ένα κτίριο που ανήκει σε θυγατρική της κυπριακής εταιρείας χαρτοφυλακίου του Ajmal Rahmani, RG Holdings Limited.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Οι φήμες για πραξικόπημα και ο ρόλος μαφιόζου στα κατεχόμενα

Published

on

Αίσθηση προκαλούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία οι πληροφορίες ότι απετράπη απόπειρα συνωμοσίας -ή, κατά ορισμένους κύκλους, ακόμη και απόπειρα πραξικοπήματος- εις βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν, «με εμπλοκή ανθρώπων της Μαφίας και στελεχών της Αστυνομίας».

Σύμφωνα με την DailySabah, η Γενική Εισαγγελία στην Άγκυρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονταν στη μονάδα οργανωμένου εγκλήματος της αστυνομίας της πρωτεύουσας, συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και αρχηγοί της αστυνομίας που φέρεται να συμμετείχαν σε συνωμοσία κατά πολιτικών.

Το γραφείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αστυνομικοί «συμπεριλήφθηκαν σε έρευνα για τους ισχυρισμούς ενός ”μυστικού αυτόπτη μάρτυρα”, σε μια υπόθεση εναντίον του αρχηγού του οργανωμένου εγκλήματος που συνελήφθη πέρυσι, του Αϊχάν Μπόρα Καπλάν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «σχέδιο», χωρίς να αναφέρει ονόματα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δεσμεύτηκε να διερευνήσει πλήρως τη συνωμοσία.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης τονίζουν πως οι ύποπτοι προσπάθησαν να πλήξουν ανθρώπους κοντά στην κυβέρνηση και πολιτικούς σε μια έρευνα διαφθοράς.

Το άτομο που φέρεται να διέρρευσε τις πληροφορίες είναι μέλος της μαφίας, ο Σερντάρ Σέρτσελικ, νούμερο 2 στην ιεραρχία.

Ο Σέρτσελικ, σε αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu, δηλώνει ότι, ευρισκόμενος στην Κύπρο και καταζητούμενος στην Τουρκία, τον κάλεσαν στην Άγκυρα, όχι για να τον συλλάβουν, αλλά για να δώσει μια κατάθεση, και του υποσχέθηκαν ότι στη συνέχεια θα αφηνόταν ελεύθερος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παρουσιάστηκε ο ίδιος στο κλιμάκιο της τουρκικής αστυνομίας στην κατεχόμενη Κύπρο, από εκεί τον έστειλαν αεροπορικώς στην Άγκυρα, όπου τον περίμεναν στελέχη της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της αστυνομίας.

Στην Άγκυρα, όπως λέει, του ζητήθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας, υπό την απειλή ότι, αν δεν δεχτεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Τουρκία: Ο μάρτυρας υπέγραψε κατάθεση και εξαφανίστηκε στο εξωτερικό

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο προστατευόμενος μάρτυρας υπέγραψε 19σέλιδη κατάθεση και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και «βραχιολάκι», ωστόσο αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό.

Στην ομολογία του, ο Σέρτσελικ φέρεται να κατέθεσε κατά στελεχών της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Αστυνομικές πηγές ωστόσο διέψευσαν, σύμφωνα με τη Sozcu, ότι ο Σέρτσελικ ενέπλεξε τα ονόματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζταγ, καθώς και του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Χασάν Ντογάν.

Στη σκιά του σάλου, απομακρύνθηκαν χθες, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της Άγκυρας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και ο αναπληρωτής διευθυντής της ίδιας υπηρεσίας.

Σήμερα έγινε γνωστό από την εισαγγελία ότι συνελήφθησαν τρεις αστυνομικοί διευθυντές και ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, χωρίς να κατονομάζονται.

Ο εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανέφερε πως «είναι θέμα ύπαρξης και τιμής του Κράτους Δικαίου να το δείξουμε αυτό σε όλους και να τους βάλουμε όλους στη φυλακή», ενώ «έδειξε» ως αυτουργούς της συνωμοσίας τους «γκιουλενιστές» (FETO), τους οπαδούς δηλαδή του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Πλησιάζει η στιγμή που θα πληρώσουν το τίμημα και δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν τα προδοτικά μέλη της FETO στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι που έχουν πουληθεί και στρατολογηθεί ως εκπρόσωποί τους» είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στην Κ.Ο του ΑΚΡ, ανέφερε:

«Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να επανεμφανιστούν φαινόμενα χειραγώγησης μέσω της γραφειοκρατίας, τα οποία ξεπεράσαμε τα τελευταία 21 χρόνια ως αποτέλεσμα επίπονων αγώνων. Παρακολουθούμε κάθε περιστατικό που ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα σε όλες του τις διαστάσεις μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Όποιος παρεκκλίνει από το νόμο, όποιος κάνει λάθος, θα βρεθεί οπωσδήποτε προ των ευθυνών του με βάση το νόμο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνει κανείς το καθήκον του απέναντι στη χώρα και το έθνος. Για εμάς, κάθε δευτερόλεπτο είναι διαπίστευμα από το έθνος μας και οφείλουμε να το ξοδεύουμε για το έθνος μας».

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC, το βράδυ της Τρίτης ο Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι «θα καταστρέψουμε εκείνους που συμπορεύονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τα παρακλάδια τους και τις οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος και όποιον προσπαθεί να κάνει κόλπα εις βάρος του κυρίου προέδρου μας, της κυβέρνησής μας και των πολιτικών μας με τις τακτικές της FETΟ με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τα κόλπα και τις παγίδες τους».

Πηγή: iefimerida

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λεμεσό: 30χρονος απεβίωσε ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο

Published

on

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο νεαρός καθώς έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του σε γήπεδο ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον 30χρονο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Αστυνομία διερευνά αιφνίδιο θάνατο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending