ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μετανάστευση: To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τους νέους κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ των πιο αποτελεσματικών κανόνων για τις συνδυασμένες άδειες εργασίας και διαμονής στην ΕΕ για υπηκόους τρίτων χωρών.
Η επικαιροποίηση της οδηγίας για την ενιαία άδεια που εγκρίθηκε το 2011 και με την οποία θεσπίστηκε ενιαία διοικητική διαδικασία για τη χορήγηση άδειας σε υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν σε χώρα της ΕΕ, αλλά και κοινή δέσμη δικαιωμάτων για τους εργαζομένους τρίτων χωρών, εγκρίθηκε σήμερα με 465 ψήφους υπέρ, 122 κατά και 27 αποχές.
Γρηγορότερες αποφάσεις σχετικά με τις αιτήσεις
Στις διαπραγματεύσεις, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να καθορίσουν ένα ανώτατο όριο 90 ημερών για τη λήψη απόφασης σχετικά με τις αιτήσεις για ενιαία άδεια, διάστημα σημαντικά συντομότερο σε σύγκριση με το υφιστάμενο όριο των τεσσάρων μηνών. Οι διαδικασίες για ιδιαίτερα πολύπλοκους φακέλους ενδέχεται να λάβουν παράταση 30 ημερών και ο χρόνος για την έκδοση θεώρησης, εάν είναι απαραίτητο, δεν περιλαμβάνεται στο όριο αυτό. Νέοι κανόνες θα εισαγάγουν τη δυνατότητα για τον κάτοχο έγκυρης άδειας διαμονής να υποβάλει αίτηση για ενιαία άδεια ακόμα και αν βρίσκεται ήδη στην ΕΕ, ώστε ένα πρόσωπο που διαμένει νόμιμα στην Ένωση να μπορεί να ζητήσει να αλλάξει το νομικό καθεστώς του χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
Αλλαγή εργοδότη
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι κάτοχοι ενιαίας άδειας θα έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν εργοδότη, επάγγελμα και τομέα εργασίας. Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν στις διαπραγματεύσεις ότι για αυτό θα αρκεί μια απλή κοινοποίηση από τον νέο εργοδότη. Οι εθνικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους 45 ημέρες για να αντιταχθούν στην αλλαγή. Το Κοινοβούλιο περιόρισε επίσης τους όρους υπό τους οποίους η άδεια αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δοκιμαστικά στην αγορά εργασίας.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν αρχική περίοδο έως έξι μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή εργοδότη. Ωστόσο, μια αλλαγή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα εξακολουθούσε να είναι δυνατή εάν ο εργοδότης παραβιάσει σοβαρά τη σύμβαση εργασίας, για παράδειγμα επιβάλλοντας ιδιαίτερα καταχρηστικές συνθήκες εργασίας.
Ανεργία
Εάν ένας κάτοχος ενιαίας άδειας είναι άνεργος, θα έχει στη διάθεσή του έως και τρεις μήνες (ή έξι εάν είχε την άδεια για περισσότερα από δύο χρόνια) για να βρει άλλη θέση εργασίας πριν από την ανάκληση της άδειας, αντί για δύο μήνες όπως προβλέπουν οι ισχύοντες κανόνες. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να προσφέρει εάν το επιθυμεί μεγαλύτερη περίοδο.
Εάν ένας εργαζόμενος έχει βιώσει ιδιαίτερα εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας, τα κράτη μέλη θα παρατείνουν κατά τρεις μήνες την περίοδο ανεργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξακολουθεί να ισχύει η ενιαία άδεια. Εάν ένας κάτοχος ενιαίας άδειας είναι άνεργος για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για να ζήσει χωρίς να χρησιμοποιήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Δηλώσεις
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Javier Moreno Sanchez (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Η νόμιμη μετανάστευση είναι το καλύτερο μέσο για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και των διακινητών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παράτυπες ροές, να προωθήσουμε τη συνοχή μεταξύ των διαφόρων μέσων νόμιμης μετανάστευσης και να διευκολύνουμε την ένταξη των αλλοδαπών εργαζομένων. Η αναθεώρηση της οδηγίας για την ενιαία άδεια θα στηρίξει τους εργαζομένους από τρίτες χώρες να φτάσουν στην Ευρώπη με ασφάλεια και τις ευρωπαϊκές εταιρείες να βρουν τους εργαζομένους που χρειάζονται. Ταυτόχρονα, θα αποφύγουμε και θα αποτρέψουμε την εργασιακή εκμετάλλευση, ενισχύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και προστατεύοντάς τους αποτελεσματικότερα από τις καταχρήσεις.»
Επόμενα βήματα
Οι νέοι κανόνες πρέπει τώρα να εγκριθούν επίσημα από το Συμβούλιο. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να εισαγάγουν τις αλλαγές στην εθνική τους νομοθεσία. Η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται στη Δανία και την Ιρλανδία.
Πηγή: Reporter
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
🎥 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ – “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 2025”

📢 Το Κίνημα “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 2025” σας προσκαλεί σε μια ανοιχτή πολιτική εκδήλωση για να παρουσιάσει το όραμά του για μια ελεύθερη, δίκαιη και ελπιδοφόρα Κύπρο.
🗓 Ημερομηνία: Τρίτη 24/06/2025
🕕 Ώρα: 7.30μμ
📍 Τοποθεσία: Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία
🎙 Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κκ Γεώργιος και ο εκ των ιδρυτών του κινήματος κ Πάνος Ιωαννίδης
θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 2025.
💬 Η Κύπρος μπορεί. Η Κύπρος αξίζει.
👉 Ελάτε να ακούσετε, να ρωτήσετε και να συμμετάσχετε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κρίσιμη απόφαση: Στο χείλος του αποκλεισμού τα ποδοσφαιρικά σωματεία

Η Κυβέρνηση καλείται να πάρει κρίσιμη απόφαση σχετικά με τα ποδοσφαιρικά σωματεία που δεν κατέβαλαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (Φόρος Εισοδήματος και ΦΠΑ) από τον Μάιο του 2023 και μετά. Παρότι εφαρμόστηκε σχέδιο αποπληρωμής, τα χρέη αυξάνονται, με το συνολικό ποσό των νέων οφειλών να αγγίζει τα €5,3 εκατ. Η ΚΟΠ ζήτησε από το κράτος βεβαίωση συμμόρφωσης για να ενημερώσει την ΟΥΕΦΑ ότι τα σωματεία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η Κυβέρνηση έχει τρεις επιλογές:
Α) Να αρνηθεί την έκδοση βεβαίωσης συμμόρφωσης, αναγνωρίζοντας ότι τα χρέη δεν εξοφλήθηκαν,
Β) Να την παραχωρήσει, δεχόμενη πολιτικό κόστος,
Γ) Να σιωπήσει, αφήνοντας την ΚΟΠ να αναλάβει την ευθύνη.
Η ΚΟΠ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ποια σωματεία πληρούν τα κριτήρια, αλλά χωρίς επίσημη απάντηση από το Υπουργείο, όλα παραμένουν ρευστά. Ομάδες όπως ΑΠΟΕΛ, Πάφος, Άρης, Ανόρθωση, Απόλλωνας και ΑΕΛ κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την Ευρώπη και μείον έξι βαθμούς στο επόμενο πρωτάθλημα. Υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβραδύνουν την αποπληρωμή, ενώ συνεχίζεται η διαφωνία για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει την επανένταξη των σωματείων στο σχέδιο αποπληρωμής: ο Έφορος Φορολογίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έκπτωτος ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός

Μετά από σοβαρές καταγγελίες και έντονη κριτική, ακόμη και από την Ελληνική Κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έθεσε τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό σε παύση από τα καθήκοντά του. Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν χειροτονία μέλους αποτειχισμένης ομάδας, άρνηση τέλεσης μυστηρίων από κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και εγκαινιασμό παρεκκλησίου στο όνομα μη αναγνωρισμένου αγίου. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες, με σχετική ενημέρωση της Κυπριακής Κυβέρνησης μέσω της Πρεσβείας της στην Αθήνα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας επίσης εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις. Η Ιερά Σύνοδος, λειτουργώντας ως εκκλησιαστικό δικαστήριο, έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις του και διαπίστωσε προβλήματα στη διοίκηση της Μητρόπολης Πάφου. Ο Τυχικός τίθεται στη διάθεση της Εκκλησίας και καλείται να υποβάλει έγγραφη Ομολογία Πίστεως, καταδικάζοντας τον αποτειχισμό. Παραμένει επίσκοπος και μέλος της Συνόδου, με νέο τίτλο που θα του αποδοθεί. Τοποτηρητής της Μητρόπολης Πάφου αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Τι ισχύει με την ένταξη του Ozempic στο ΓεΣΥ- Η εναλλακτική για την παχυσαρκία
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Οργή πατέρα 21χρονου που πνίγηκε στην Πάφο: «Σκηνές χάους στην πισίνα» (pics)
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Μιχόπουλος: Για φαγητό και βόλτα σε mall μαζί με την Κωνσταντίνα Ευριπίδου και τα παιδιά της [βίντεο]
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Πάτρα: Κρίσιμα 10χρονος που πήγε να κλέψει διαμέρισμα με 7χρονο συνεργό
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Ο Τραμπ «νομίζει» πως ο Πούτιν θέλει ειρήνη – Νέες απειλές Ρούμπιο
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Από οικιακή βοηθός… σε digital νταντά: Οι ρομποτικές σκούπες ως πολυεργαλείο
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει γιατρούς-δασκάλους
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Τα 50 καλύτερα μπισκότα στον κόσμο – Η θέση που έχουν τα μελομακάρονα