Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που δεν έγινε ποτέ…»

Published

on

Ρεπορτάζ του Δημήτρη Νικολάου:

Ο όρος «Αρχιτέκτονας – Μimar»
 
Ο όρος «Αρχιτέκτονας», στα τουρκικά «Mimar», αναφέρετε σε ένα επαγγελματία που σχεδιάζει και επιβλέπει την κατασκευή κτιρίων και άλλων κατασκευών. Ενώ ο «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός», είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για το σχεδιασμό και την ανέγερση ενός κτιρίου ή μιας άλλης κατασκευής. Συνήθως απαιτούνται από νόμους και κανονισμούς σε πολλές χώρες, ενώ παράλληλα επιτρέπουν σε πολλούς αρχιτέκτονες να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα έργο
Πως ξεκίνησαν όλα:
Στις 15 Νοεμβρίου 2020, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε την κατεχόμενη Λευκωσία και συγκεκριμένα το παλιό κοινοβούλιο. Οι πολίτες όπου μαζευτήκαν εκεί, για να ακούσουν τον Τούρκο πρόεδρο, ανέμεναν την ανακοίνωση, του ανοίγματος του Βαρώσιου. Εκ τούτου, για πρώτη φορά, ο Ερτογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα κτίσει στα κατεχόμενά ένα νέο κοινοβούλιο / προεδρικό μέγαρο, τονίζοντας ότι είναι ντροπή για αυτούς, η κατάσταση που βρίσκεται το παλιό τους κοινοβούλιο, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο δεν αντιπροσωπεύει την δύναμη τους, «που θέλουν να δείχνουν στο άλλο κράτος». Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τον κόσμο, ήταν το γεγονός ότι η σχεδίαση του κτηρίου θα αποταθεί σε αρχιτέκτονες από την Τουρκία, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους είχε υποσχεθεί την ανέγερσή καινούργιου νοσοκομείου στην Λευκωσία, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
“Δεν χρειαζόμαστε κοινοβούλιο, αλλά νοσοκομείο”
Που βρίσκεται: 

Το έργο βρίσκεται σε ένα κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, μόλις 5 λεπτά από το οδόφραγμα του Αγίου Δομέτιου. Μια τοποθεσία, όπου δεν την λες και τυχαία, μιας και επιβεβαιώνει την πολιτική και τον πόθο του Τούρκου ηγέτη, να δείξει την δύναμη του κράτους του, στο «άλλο κράτος».

Οι νόμιμες διαδικασίες που παραγράφηκαν:

Μιλώντας με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ, κύριο Κωνσταντίνο Κωνσταντή, ένα τέτοιο έργο είναι πολύ απογοητευτικό, διότι είναι ξενόφερτο.  Σύμφωνα με τον ίδιο,  είναι κρίμα να έχουμε 2 συμβολικά μνημειακού χαρακτήρα κτίρια, τα οποία είναι εντελώς ξενόφερτα και δεν εκπέμπουν την ταυτότητα του χώρου της κοινότητας στην οποία φιλοξενούνται. Τονίζει, ότι παραγράφηκαν οι νόμιμές διαδικασίες, μιας και σύμφωνα με τον «Όρκο του… Αρχιτέκτονα», θα έπρεπε να γίνει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, στον όποιο θα αιτηθέντων το όραμα ή προσδοκίες και το κτιριολογικό πρόγραμμα. Σε αυτόν θα καταρτιζόταν μια κριτική επιτροπή, η οποία θα αξιολογούσε τις διάφορες προτάσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στους όρους του διαγωνισμού, που πρωτίστως όρος θα ήταν η σωστή ένταξη στο τοπίο, με χαρακτηριστικά από την κυπριακή αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στην υλοποιήσει του έργου η Τουρκία δεν έχει πάρει τις πολεοδομικές άδειες που θα απαιτείτο. Σε αυτή την πληροφορία, ο κύριος Κωνσταντίνος απάντησε ότι δυστυχώς δεν έχουμε στην επικράτειά μας τις κατεχόμενες περιοχές, άρα κανέναν έργο που ανεγείρεται εκεί, τυχαίνει οποιαδήποτε έγκριση από τις ελεύθερες και σε καμία περίπτωση δεν θα απευθύνονταν στην κυπριακή δημοκρατία για αυτή την έγκριση. Είναι καταδικαστέα η διαδικασία, διότι θα έπρεπε να ήταν μια διαφανής συμμετοχική διαδικασία, που θα σεβόταν και τους ντόπιους, και θα έδινε την δυνατότητα και στους ξένους αρχιτέκτονες, αλλά σίγουρα δεν μπορούσε να στερήσει τη δυνατότητα των local αρχιτεκτόνων, να εκφράσουν το δικό τους όραμα, τη δική τους φιλοσοφία, τη δική τους δημιουργικότητα, για το πώς θα έπρεπε να ενταχθεί και να δημιουργηθεί ένα αρχιτεκτόνημα το οποίο θα μείνει ως κληρονομιά για τις επόμενες γενεές. Προσθέτοντας, ο κύριος Κωνσταντής είπε ότι είναι επίσης καταδικαστέο, εφόσον δεν έτυχε οποιασδήποτε αδειοδότηση, από τις κατεχόμενες αρχές, συνήθως θα έπρεπε να ήταν υπόδειγμα τήρησης των διαδικασιών η υλοποίηση έργων του δημοσίου και όχι μια επιβολή ετσιθελικής ανέγερσης ενός κτιρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμα πιο λυπηρό, ποια είναι η πολιτική της Τουρκίας, και πως αντιμετωπίζει την κατεχόμενη Κύπρο. Δυστυχώς, ο Ερτογάν νιώθει ο αφέντης, της κατεχόμενης Κύπρου και επιβάλλεται επί παντός επι τούτου επι όλων των θεμάτων. Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, τόνιζει ότι πέρα της αρχιτεκτονικής αταξίας που δημιουργείται και του ετσιθελισμού, με αυτό το έργο δημιουργούνται και κάποια μηνύματα, που λειτουργούν σαν τροχοπέδιλα στην οποιαδήποτε προοπτική συνύπαρξης / συμβίωσης των δύο κοινοτήτων.

Από την ματιά της εξουσίας:

Σε μία συνομιλία με τον δήμαρχό της κατεχόμενης Λευκωσίας, κύριο “Mehmet Harmanci”, θα ανάμενε κανείς να στηρίζει την απόφαση του Τούρκου ηγέτη, αντιθέτως ο ίδιος έχει την δική του ματιά / άποψη για το πιο πάνω θέμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δυστυχώς, δεν ήταν επιλογή των Τουρκοκύπριων αυτό το έργο. Δόθηκε από τη Τουρκία, από τον κ. Ερντογάν, για να δείξει τη νέα πολιτική των δύο κρατών, πιο εμφανή και θα μπορούσε να είναι και ένα σύμβολο αυτής της νέας πολιτικής διάστασης, οπότε δεν πιστεύει ο ίδιος ότι η απόφαση λαμβάνεται από τους Τουρκοκύπριους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η εξάρτηση είναι σε τέτοιο επίπεδο που οι Τουρκοκύπριοι, δεν έχουν την πραγματική επιλογή να την απορρίψουν ή όχι. Ο ίδιος στηρίζει ότι, αν κατασκευάζετε ένα τέτοιο γιγάντιο έργο, κανονικά θα πρέπει να γίνεται διαγωνισμός σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο, βασιζόμενος σε κάποιες προδιαγραφές ως ανάγκες / κουλτούρας αυτής της κοινωνίας και την προβολή του πληθυσμού κ.λπ. Ακόμη, ο Δήμαρχος πιστεύει ότι όλα αυτά προέρχονται από τους αρχιτέκτονές τους, από τη διάστασή τους, από τα δικά τους πέπλα, οπότε δεν μας τελειώνει ο χρόνος, αλλά μας τελειώνει ο χρόνος της ύπαρξής μας, αυτό είναι κάπως ένα σύμβολο αυτού.

Στο γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες του έργου είναι μόνο από την Τουρκία, ο Δήμαρχος απάντησε ότι το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο από το σχέδιο. Το πρόβλημα είναι , τι θέλουν να κάνουν αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να συντομεύσουν όλες τις νόμιμες νομικές διαδικασίες, δεν έχει σημασία από πού προέρχεται ο αρχιτέκτονας, αλλά πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία έκδοσης βίζας, για παράδειγμα η ένωση αρχιτεκτόνων, όλων των άλλων αρμόδιων φορέων που θέλουν να συντομεύσουν, αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, επομένως σε όποια άλλα σπίτια χρειάζεται να λάβουν την ίδια άδεια για να συμπληρώσουν όσα απαιτούν πραγματικά τα θέματα ασφάλειας. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι εκεί είμαστε το κράτος που πρόκειται να το χτίσουμε, οπότε δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανένα άλλο φορέα της κοινωνίας των πολιτών. Συνοψίζοντας, όσο αφορά την κατάσταση του νοσοκομείου τους απάντησε, ότι δεν θέλει να συγκρίνει καμία επένδυση συνεισφοράς. Το πρόβλημα των ίδιων των Τουρκοκυπρίων είναι ότι οι δικές τους αρχές θα πρέπει να σκεφτούν την κατασκευή του νέου νοσοκομείου, να χτίσουν ένα νέο προεδρικό μέγαρο/κοινοβούλιο εάν είναι απαραίτητο. Έτσι, νομίζει ότι οι επιδοτήσεις που δίνει η τουρκική κυβέρνηση, έχουν επίσης μια νέα διάσταση για τη δημιουργία νοσοκομείου, για παράδειγμα, αλλά δεν είναι οι τουρκοκυπριακές αρχές που αποφασίζουν για αυτό, άρα αυτός είναι ο προβληματικός τομέας, οπότε κατά τον ίδιο πρέπει να είμαστε αρμόδια κοινωνία για να φτιάξουν το δικό τους ή θα πρέπει να τελειώσουν το Κυπριακό για να πάρουν χρηματοδότηση από τους διεθνείς φίλους ή να διαφοροποιήσουνε τις επιδοτήσεις τους από άλλες κοινότητες. Άρα, το πρόβλημα εδώ, κατά τον δήμαρχο είναι πως δεν έχουν καμία αλληλεξάρτηση, αλλά έχουνε εξάρτηση.

Η αγανάκτηση των Τουρκοκύπριων αρχιτεκτόνων: 
Μιλώντας με τους Τουρκοκύπριους αρχιτέκτονες για αυτό το έργο, ήταν αναμενόμενο ότι θα ένιωθα αδικημένοι με τις αποφάσεις του Τούρκου ηγέτη. Θεωρούν ότι έχουν παραγραφεί, οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, στον οποίο θα κατέθεταν τις ιδέες τους και θα είχαν την ευκαιρία να δείξουν την δουλειά τους και να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα τόσο σημαντικό έργο. Συμφωνούν, ότι αυτό το έργο δεν ήταν προτεραιότητα των Τουρκοκυπρίων, για παράδειγμα η ανάγκη για ανακαίνιση του νοσοκομείου τους θα έπρεπε να ήταν πρώτη επιλογή του κράτους. Οι αρχιτέκτονες κατέκριναν πλήρως την φράση του Ερτογάν, ότι «το έργο αυτό θα δείξει την δύναμη μας στο άλλο κράτος» και τόνισαν ότι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι το να διατηρήσουμε καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων, γιατί στην τελική εμείς ζούμε σε αυτό το κράτος και εμείς επηρεαζόμαστε από τις αποφάσεις τους.
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελίνα Νικολαΐδη: Πρωταγωνίστησε σε παράσταση στο Λονδίνο – Στο κοινό η Δέσποινα Βανδή και ο αδερφός της [εικόνες]

Published

on

Τα stories που ανέβασαν με εκείνην από το θεατρικό σανίδι.

Το θεατρικό της ντεπούτο πραγματοποίησε σε παράσταση που ανέβηκε στο Λονδίνο, η Μελίνα Νικολαΐδη, χθες, Τετάρτη, 2 Απριλίου.

Η κόρη της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη, θυμίζουμε πως παρακολουθεί στη Βρετανική πρωτεύουσα , τις σπουδές της στην υποκριτική και πιο συγκεκριμένα, στο Royal Holloway University στο Λονδίνο, πραγματοποιώντας έτσι το όνειρό της.

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια και ο αδερφός της Μελίνας, Γιώργος, παρευρέθηκαν στην παράσταση, στηρίζοντας με την παρουσία τους, το αγαπημένο τους πρόσωπο. 

Μάλιστα η Μελίνα Νικολαΐδη, μέσα από τον λογαριασμό της στο instagram, έκανε repost, τα stories που ανέβασαν για εκείνην, με την Δέσποινα Βανδή να σχολιάζει, εκφράζοντας δημόσια για άλλη μια φορα, την περηφάνεια της: «Τόσο περήφανη για το αστέρι μου».

«Yo! Αυτή είναι η αδελφή μου!», έγραψε ο Γιώργος Νικολαΐδης στην εικόνα που δημοσίευσε στον λογαριασμό του.

Aξίζει να σημειωθεί πως η νεαρή Μελίνα, ενσάρκωσε τη Μήδεια, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή.

Δείτε τις εικόνες πιο κάτω: 

Μελίνα Νικολάιδη
Μελίνα Νικολάιδη
Μελίνα Νικολάιδη
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη ο Αντώνης Καφετζόπουλος για οπλοκατοχή – Αφέθηκε ελεύθερος

Published

on

Συνελήφθη ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος χθες Τρίτη (01.04.25). Πραγματοποιήθηκε έρευνα με εισαγγελική παραγγελία στο σπίτι του στον Άλιμο.

Βρέθηκαν πιστόλια κρότου και πλήθος αβολίδωτων φυσιγγίων. Ο ίδιος συνελήφθη αλλά αφέθηκε, με προφορική εντολή εισαγγελέα, ελεύθερος.

Πηγή: ΕΡΤ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίκη Γιαννάκη: Σπούδασα Πολιτικός Μηχανικός με έμφαση στις Πολιτικές Επιστήμες

Published

on

Με παραδοχή σε βασικές κατηγορίες, όπως αυτές της πλαστογραφίας του πτυχίου και του απολυτηρίου άρχισε η σημερινή δικάσιμος του πρώην Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη. Ο Γιαννάκη εμφανίστηκε με δικηγόρο, τον Πέτρο Σταύρου και προέβη εισαγωγικά σε παραδοχή κατηγοριών. 

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε τις κατηγορίες 2, 6 και 8 του κατηγορητηρίου, οι οποίες αφορούσαν την κυκλοφορία, εν γνώσει του και δολίως, πλαστού επίσημου εγγράφου απολυτηρίου λυκείου και πανεπιστημιακού διπλώματος στην Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Το σύνολο των κατηγοριών ήταν 9, με την κατηγορία 3 να έχει ανασταλεί, με αποτέλεσμα ο κ. Γιαννάκη να βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλες πέντε κατηγορίες, οι οποίες αφορούν την πράξη της πλαστογραφίας και την κυκλοφορία πλαστού εγγράφου σε ακόμα μία περίπτωση.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο συνεχίστηκε η κυρίως εξέταση του μάρτυρα αστυφύλακα Στέφανου Απέητου, Αστυφύλακα στην Υποδιεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος. Κατατέθηκαν ως τεκμήρια εκθέσεις του Απέητου για την υπόθεση Γιαννάκη.

Στη διαδικασία προβλήθηκε βίντεο από τα «50 χρόνια, συνάντηση ιδεών για την παιδεία και τον πολιτισμό» όπου ως ομιλητής ο Γιαννάκη έκανε αναφορές στον ενεργό πολίτη και τη Δημοκρατία με παραπομπές σε Αριστοτέλη και Θουκυδίδη.

Στο βίντεο που προβλήθηκε στο Δικαστήριο, διάρκειας 7 λεπτών (σ.σ το οποίο υπάρχει και στο διαδίκτυο), έγιναν αναφορές στην επένδυση στους νέους. «Πρέπει οι νέοι να μορφωθούν». Ακούγεται να αναφέρει: «Εγώ σπούδασα πολιτικός μηχανικός με έμφαση στις πολιτικές επιστήμες». 

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, έγινε αναζήτηση από τους δικανικούς με λέξεις κλειδιά στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του Γιαννάκη. Κατά την έρευνα στο ιστορικό αναζήτησης του Γιαννάκη και βρέθηκαν οι αναζητήσεις του στο Google για το San Diego State University College. Εντοπίστηκαν 83 διαδικτυακές επισκέψεις για το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο το 2021. 

Όπως ανέφερε η κατηγορούσα αρχή, από το San Diego State University College μπορούσες να αιτηθείς διαδικτυακά την αποστολή της βαθμολογία σου, εφόσον είχες πτυχίο στο εν λόγω πανεπιστήμιο. 

Κατά την αντεξέταση του μάρτυρα, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Πέτρος Σταύρου, ρώτησε τον αστυφύλακα κατά πόσο στις λέξεις-κλειδιά που αναζήτησε κατά την ανάλυση του ηλεκτρονικού υπολογιστή βρισκόταν και η λέξη «πληρωμή», ρωτώντας, ακολούθως, αν ο στόχος της Αστυνομίας ήταν να διαπιστώσει κατά πόσο ο κατηγορούμενος αγόρασε το πτυχίο του, με τον μάρτυρα να απαντά θετικά. Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου, ο αστυφύλακας επιβεβαίωσε ότι η αναζήτηση του κατηγορούμενου στον διαδικτυακό τόπο του πανεπιστημίου αφορούσε και βαθμολογίες εξαμήνων.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ