ΕΙΔΗΣΕΙΣ
“Έτοιμη δηλώνει η Κύπρος για την Πράσινη μετάβαση του 2030. Εμπόδιο η ΑΗΚ.”
«Το Πράσινο Σύμφωνο»
Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απόφασή της για τον στόχο της μετάβασης του 2030 σε ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον με την έγκριση του “Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου”. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έθεσε φιλόδοξους στόχους για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2030. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί έναν σημαντικό βήμα για την ΕΕ προς την επίτευξη των στόχων της για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό το σχέδιο στοχεύει σε αρκετούς στόχους και ένας από αυτούς είναι η προώθηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η μετάβαση προς πιο βιώσιμες μορφές μεταφοράς έως το 2030. Εν έτη 2023, στην Κύπρο όπου οι πλείστοι πολίτες χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, η ερώτηση που δημιουργείται στους πλείστους είναι κατά πόσο αυτή η μετάβαση είναι εφικτή;
«Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα»
Επικοινωνώντας με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), διαπιστώσαμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει κατανοήσει πλήρως την αναγκαιότητα για εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των ρυπογόνων ουσιών και δη την προστασία του περιβάλλοντος, εφόσον μας ανέφεραν ότι έχει εξαγγείλει, ήδη, Σχέδιο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και μοτοσυκλετών, για τις ανάγκες του δημόσιου τομέα και προώθηση πλαισίου για αύξηση των σημείων φόρτισης των Η.Ο. σε 1.000 σημεία Παγκύπρια. Όσο αφορά τα σημεία φορτίσεις τόνισαν ότι είναι εφικτή η δημιουργία νέων υποδομών φόρτισής προσαρμόζοντας τις υπάρχουσες υποδομές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπάρχουσα υποδομή μπορεί να προσαρμοστεί για να υποστηρίξει τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση φορτιστών σε δημόσια πάρκινγκ ή σε πρατήρια βενζίνης, σημεία όπου υπάρχουν σχεδόν παντού στην Κύπρο.
Εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, εκ μέρος του Υπουργού Μεταφορών μας ανέφερε πως η ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο έχει αρχίσει. Η προώθηση της χρήσης ηλεκτροκινήτων οχημάτων περιλαμβάνεται ως δράση στο εθνικό́ Σχέδιο. Σύμφωνα με το υπουργείο υπάρχουν δύο σχέδια, της Ανάκαμψης και της Ανθεκτικότητας. Τα δύο σχετικά́ Σχέδια Χορηγιών, που αφορούν στους πολίτες, έχουν ήδη προκηρυχθεί και υλοποιούνται, και αφορούν (i) στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και (ii) στην απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων και αντικατάστασή τους με αμιγώς ή μερικώς ηλεκτρικά οχήματα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, οι πρώτες προκηρύξεις των Σχεδίων έδειξαν το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για αγορά των εν λόγω οχημάτων, και ιδιαίτερα των καινούριων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 είχαν εγγραφεί ή παραγγελθεί 1343 οχήματα επιτυγχάνοντας τον στόχο του έτους κατά 144%.
Σε συνεννόηση με την ECars Cyprus, το Υπουργείο Μεταφορών θα προχωρήσει στα ακόλουθα: Υπάρχει σχέδιο επιχορήγηση ύψους 10000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με την προϋπόθεση πως θα δοθεί το παλιό πετρελαιοκίνητο όχημα και 5000 σε αυτούς που απλά θα αγοράσουν. Θα γίνει εγκατάσταση νέων σταθμών φορτίσεις, συγκεκριμένα θα μπει στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, “Fast Charging emergency”, για γρήγορη φόρτιση για αυτοκίνητα που ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις. Μέχρι το 2030, μας ανέφερε ο υπέυθυνος της EcarsCyprus, στόχος τους είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κοστίζουν το ίδιο με τα κανονικά αυτοκίνητα, για να είναι πιο εύκολη η απόκτηση τους από τους καταναλωτές.
«Οι προβληματισμοί των Κύπριων»
Σε μια άλλη όψη του νομίσματος, γκάλοπ διεξάχθηκε στα πλαίσια αυτού του ρεπορτάζ, με θέμα το τι προβληματίζει τους Κύπριους για την μετάβαση αυτή. Hμεγαλύτερη ανησυχία των Κύπριων πολιτών είναι κατά πόσο θα επηρεαστεί ο λογαριασμός του ρεύματος των κατοικιών τους με αυτή την μετάβαση. Ένας απόλυτα λογικός προβληματισμός, μιας και εν έτη 2023, οι ιδανικές συνθήκες για να έχει κάποιος στην κατοχή του ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι η ύπαρξη αποθηκευτικού χώρου, γκαράζ, στον οποίο και θα εγκατασταθεί το σημείο φόρτισης του, το οποίο λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, αρά αναμένεται να επηρεαστεί ο λογαριασμούς του ρεύματός προς τα πάνω. Για αυτό τον λόγο, απαραίτητή προϋπόθεση για αποφύγη αυτού είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας ή ακόμα και σε πιστώσεις ενέργειας, καθιστώντας τα οικονομικά ελκυστικά με την πάροδο του χρόνου. Συγκρίνοντας λοιπόν λογαριασμούς των 40 AMP στην πόλη της Λευκωσίας με κατανάλωση μεταξύ 533-677 κιλοβατώρων. Επομένως με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών κάθε μεταβολή που θα συμβάλει η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα καλύπτετε ένα μεγάλο μέρος της από την ενεργεία των φωτοβολταϊκων.
Στην δεύτερη θέση των προβληματισμών των πολιτών, βρίσκεται το κόστος εγκαταστάσεως των φωτοβολταϊκών και ποιο ποσοστό από αυτό θα καλύψει το κράτος. Το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ισχύ του συστήματος και άλλους παράγοντες. Συνήθως, η τιμή κυμαίνεται από μερικές χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Στο σενάριο, που ο καταναλωτής θέλει να εγκαταστήσει πάνελ των 4kw, που σύμφωνα με τις εταιρείες των φωτοβολταϊκών είναι η κατάλληλη Ισχύς ΦΒ Συστήματος για την φόρτιση, τότε θα του στοιχίσει 5,700 ένα πόσο που για τα παραδοσιακά κυπριακά νοικοκυριά ακούγεται μεγάλο, όμως το σχέδιο χορηγιών από το ταμείο ΑΠΕ, έρχεται για να τους ανακουφίσει.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει χορηγία, ύψους 3.000 ευρώ για υποχρεωτική δαπάνη όσο αφορά την Εγκατάσταση (ή επέκταση υφιστάμενου) φωτοβολταϊκού συστήματος, με σκοπό τη φόρτιση ηλεκτρικού. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα στα οποία ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας εκδίδεται στο όνομα τους. Είτε οι ίδιοι είτε άλλο άτομο που διαμένει μόνιμα μαζί τους και έχει πρώτου βαθμού συγγένεια με αυτούς , είναι ιδιοκτήτης ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού οχήματος κατηγορίας M1. Και στην οικία τους έχει εγκατασταθεί, βάσει του παρόντος Σχεδίου, ΦΒ σύστημα για σκοπούς φόρτισης του πιο πάνω οχήματος. Το σχέδιο αυτό δεν είναι επιλέξιμο στις περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος έγινε με τη μέθοδο του εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (virtual net-metering), προγράμματος της ΑΗΚ.
“Ενέργεια ζητάει η ΑΗΚ”
Το πιο πάνω προγράμματα της ΑΗΚ, στοχεύει στην διασύνδεση και παράλληλη λειτουργία φωτοβολταϊκού (ΦΒ) Συστήματος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με το Δίκτυο Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) της ΑΗΚ. Όμως, εάν κάποιος διαβάσει τους όρους του συμβολαίου του και συγκεκριμένα τον 3.2 θα διαπιστώσει ότι, ο Παράγωγος/ Καταναλωτής, υποχρεούται να προμηθεύει την ΑΗΚ με ηλεκτρική́ ενέργεια, η όποιά παράγεται από το ΦΒ του Σύστημα και με αυτό τον όρο, μπορεί η Αρχή να χρησιμοποιήσει προς όφελος της την ενέργεια που παράγει. Αποτέλεσμα, αυτού είναι η παραγωγή αχρείαστης ενεργείας, που θα πληρώνει ο καταναλωτής. Αυτό συμβαίνει διότι δεν συμφέρει την ΑΗΚ να παράγουν τα νοικοκυριά ενέργεια, εφόσον χάνει τον μονοπωλιακό της χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποφύγει και το Υπουργείο Ενέργειας, εφόσον εάν κάποιος υπογράψει αυτό το συμβόλαιο θα πληρώνει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα, σε συγκρίσει με τον καταναλωτή που μια ιδιωτική εταιρεία του εγκατέστησε τα φωτοβολταϊκά. Επομένως η ΑΗΚ, μπαίνει «εμπόδιο» στο έργο του Υπουργείου, εφόσον για ακόμη μια φόρα βλέπει το προσωπικό και όχι το γενικό συμφέρον.
Συμπερασματικά, το Υπουργείου δηλώνει έτοιμο για την πράσινη μετάβαση του 2030, χωρίς την στήριξη της ΑΗΚ. Η ίδια επιλέγει να στηρίζει το συμφέρον της και να χρησιμεύει την πράσινη ενέργεια προς όφελος της. Δεν παύει όμως να αποτελεί κρατικός οργανισμός και αν το υπουργείο δεν καταφέρει να την χειριστεί, οι επιπτώσεις αυτού θα είναι έντονες εμφανής στις τσέπες των καταναλωτών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Xωρίς συμφωνία εκεχειρίας αποχωρεί ο Μπλίνκεν από Μέση Ανατολή
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Τρίτη τη Χαμάς να δεχθεί την πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση για να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αναγνώρισε πάντως πως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις με το Ισραήλ, ολοκληρώνοντας την ένατη περιοδεία του στην περιοχή από την 7η Οκτώβριο.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας προειδοποίησε ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός πιθανόν αποτελούσε την «τελευταία ευκαιρία» να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.
Καθώς ο πόλεμος διανύει την 320ή ημέρα του, ο χρόνος είναι «μετρημένος», είπε, μετά τις επισκέψεις του κατά σειρά στο Κατάρ, στην Αίγυπτο —χώρες που μεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις— και στο Ισραήλ.
Ο πόλεμος, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, δεν έχει σταματημό. Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων σκότωσε τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους παιδιά, στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «τρομοκράτες» οι οποίοι ήταν «κρυμμένοι», κατ’ αυτόν, στο σχολείο.
Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, με φόντο τις ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο για την εξάπλωση του πολέμου στην περιφέρεια.
«Κάθε μέρα που περνάει υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει κι άλλο κακό σε τίμιους ανθρώπους που δεν το αξίζουν», είπε στον Τύπο ο κ. Μπλίνκεν προτού αναχωρήσει από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου είχε συνομιλίες με τον υπουργό Μοχάμεντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Χουλάιφι.
Απαιτείται συμφωνία, «πρέπει να γίνει αυτό, να γίνει τις ημέρες που έρχονται. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού», επέμεινε.
Την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσιγκτον υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ανάμεσα στο Ισραήλ και τους μεσολαβητές. Νέες συνομιλίες αναμένεται να γίνουν εντός της εβδομάδας στην Αίγυπτο.
Ο κ. Μπλίνκεν είπε προχθές Δευτέρα ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δέχθηκε» το σχέδιο και κάλεσε τη Χαμάς να «κάνει το ίδιο», αξίωση που επανέλαβε χθες.
Όμως, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο κ. Νετανιάχου επιμένει ο στρατός του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης γη κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.
Από την αρχή έχει ειπωθεί «πολύ καθαρά πως οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Νετανιάχου.
Είπε ακόμη πως το Ισραήλ αποδέχθηκε τις «τοποθεσίες» και το «χρονοδιάγραμμα» για την «απόσυρση» μονάδων του στρατού του.
Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του είπε πάντως, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως τέτοιες «μαξιμαλιστικές δηλώσεις» από πλευράς ισραηλινού πρωθυπουργού δεν είναι «εποικοδομητικές» ως προς την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ο κ. Μπλίνκεν περιορίστηκε να αναγνωρίσει πως εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα, καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιδείξουν τη «μέγιστη ευελιξία».
Η Αίγυπτος, η πρώτη χώρα του αραβικού κόσμου που σύναψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, μετά δυσκολίας συγκρατεί την οργή της για την κατάληψη του ελέγχου των συνόρων τον Μάιο από τον ισραηλινό στρατό.
Η Χαμάς από την πλευρά της τόνισε πως παρότι «θέλει να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός», καταγγέλλει και απορρίπτει τους «νέους όρους» που έθεσε το Ισραήλ και συμπεριλήφθηκαν στην πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση.
Το παλαιστινιακό κίνημα αξιώνει να εφαρμοστεί όπως παρουσιάστηκε προηγούμενη πρόταση, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου και η Χαμάς διαβεβαίωσε πως αποδέχεται στις αρχές Ιουλίου. Προέβλεπε ανακωχή έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων και κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Ο κ. Νετανιάχου δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως σκοπός του είναι να συνεχίσει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 105 πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.173 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Κατά τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.
Χθες Τρίτη ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανέκτησε τα πτώματα έξι ισραηλινών ομήρων σε επιχείρηση σε υπόγεια σήραγγα στη Χαν Γιούνις (νότια). Οι πέντε είχαν κηρυχθεί νεκροί τους τελευταίους μήνες· ο θάνατος του έκτου ανακοινώθηκε χθες.
Στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν όλος ο πληθυσμός των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εκτοπιστεί τουλάχιστον μια φορά, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις δεν σταματούν.
Πέρα από τον βομβαρδισμό στο σχολείο, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ράφα (νότια), σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Ενώ ακόμη τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε ανατολικό τομέα της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με γιατρό.
Άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), σύμφωνα με την πολιτική προστασία.
Για τις ΗΠΑ, η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα συνέβαλε να αποφευχθεί ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν και συμμάχους του — το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, τους υεμενίτες αντάρτες Χούθι, ιρακινούς παραστρατιωτικούς…
Το Ιράν και οι σύμμαχοί του ορκίστηκαν πως θα εκδικηθούν για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου και αυτήν μερικές ώρες νωρίτερα, την 30ή Ιουλίου, του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν άλλους 19 στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μερικές ώρες μετά τον θάνατο τεσσάρων ακόμη σε βομβαρδισμούς στον νότο.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Yes, she can» – O Μπάρακ Ομπάμα έδωσε το σύνθημα για Καμάλα Χάρις (ΒΙΝΤΕΟ)
Σε πανηγυρικό κλίμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη νύχτα του εθνικού συνεδρίου των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.Το Δημοκρατικό κόμμα επιβεβαίωσε επίσημα ότι η Κάμαλα Χάρις είναι η υποψήφια της παράταξης για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν την 5η Νοεμβρίου, κάτι που θεωρείτο απλά τυπικότητα, στο συνέδριό του στο Σικάγο χθες Τρίτη το βράδυ (τοπική ώρα).
Οι σύνεδροι από όλες τις αμερικανικές πολιτείες και περιοχές για ακόμη μια φορά τάχθηκαν υπέρ της κυρίας Χάρις στην ψηφοφορία, με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, και φόντο μουσική, φωτορυθμικά, σύντομες ομιλίες και πολλούς πανηγυρισμούς στο United Center.
Ήταν η βραδιά των Ομπάμα, με τον πρώην πρόεδρο και την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ να ξεσηκώνουν τους συνέδρους με τις τοποθετήσεις τους. Ήταν δεδομένο ότι η κυρία Χάρις θα λάμβανε το χρίσμα της παράταξης, έπειτα από ψηφοφορίες που έγιναν ψηφιακά νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η αντιπρόεδρος, σε εκστρατεία στο Μιλγουόκι, συμμετείχε στη διαδικασία ψηφιακά. Τόνισε ότι την τιμά η υποψηφιότητα. Αναμένεται να εκφωνήσει μεγάλη ομιλία στο μεγάλε φινάλε του συνεδρίου, που είχε σκοπό να δώσει ώθηση στο κόμμα καθώς η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ έχει πλέον εισέλθει στους τελευταίους της μήνες.
Ακολουθούν οι σημαντικότερες αναφορές και αποσπάσματα από τις ομιλίες
Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε την κεντρική ομιλία, λέγοντας ότι «η Αμερική είναι έτοιμη για ένα νέο κεφάλαιο» υπό την Χάρις, και λάνσαρε το νέο σύνθημα της εκστρατείας της: «ναι, μπορεί! «Yes She Can». Επέκρινε επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ για την «περίεργη εμμονή του με τα μεγέθη του πλήθους».
https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1826098150433763600&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1247474%2Fyes-she-can-o-mparak-ompama-edose-to-synthima-gia-kamala-xaris-vinteo&sessionId=d277d50c33c9d8044f1c1b4d32d41c16d3996522&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px
Η Μισέλ Ομπάμα έπλεξε και αυτή τα εγκώμια της Χάρις, λέγοντας ότι ήταν «ένας από τους πιο ικανούς ανθρώπους ποτέ» για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Επικρίνει επίσης τον Τραμπ για τη χρήση της φράσης «Μαύρες δουλειές».
https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-1&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1826107608006275145&lang=en&maxWidth=560px&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1247474%2Fyes-she-can-o-mparak-ompama-edose-to-synthima-gia-kamala-xaris-vinteo&sessionId=d277d50c33c9d8044f1c1b4d32d41c16d3996522&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px
Η Καμάλα Χάρις δεν εμφανίστηκε στον χώρο της συνέλευσης στο Σικάγο, αντ’ αυτού πραγματοποίησε μια συγκέντρωση με τον Walz στο Μιλγουόκι. Όμως, σε μια έξυπνη κίνηση, το convention jumbotron έδειξε τις εναρκτήριες στιγμές της εκδήλωσης και ο αντιπρόεδρος χαιρέτησε τα πλήθη και στις δύο πόλεις.
Η Χάρις και ο Walz έχουν ήδη εξασφαλίσει την επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος, αλλά το κόμμα πραγματοποίησε μια τελετουργική ονομαστική κλήση που έδωσε σε αντιπροσωπείες από όλο το έθνος την ευκαιρία να λάβουν μέρος.
Η Stephanie Grisham, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επί Τραμπ, είπε στο συνέδριο πως το πρώην αφεντικό της «δεν έχει ενσυναίσθηση, δεν έχει ηθική και δεν πιστεύει στην αλήθεια».
https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-2&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1826039585270374829&lang=en&maxWidth=560px&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1247474%2Fyes-she-can-o-mparak-ompama-edose-to-synthima-gia-kamala-xaris-vinteo&sessionId=d277d50c33c9d8044f1c1b4d32d41c16d3996522&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px
Πηγή: Sigmalive
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χειροπέδες στην 38χρονη που χρέωσε 20.000 ευρώ τουριστικό γραφείο
Μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν χθες στη σύλληψη 38χρονης, η οποία παρίστανε την ταξιδιωτική πράκτορα.
Πρόκειται για γυναίκα ηλικίας 38 ετών, η οποία συνελήφθη βάσει δικαστικού εντάλματος σύλληψης και τέθηκε υπό κράτηση.
Η υπόθεση αφορά καταγγελία ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου στη Λευκωσία, ότι την περίοδο μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου 2024, η 38χρονη σε 27 περιπτώσεις αγόρασε ταξιδιωτικά πακέτα από το γραφείο του, συνολικής αξίας 20 περίπου χιλιάδων ευρώ, τα οποία μεταπώλησε σε πελάτες, πληρώνοντας το γραφείο του, με εικονικά εμβάσματα.
Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.
Πηγή: Sigmalive