Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρόποι να προστατέψετε τα βρέφη και τους ηλικιωμένους απο την γρίπη.

Published

on

Τα βρέφη αντιμετωπίζουν κίνδυνο από ιούς λόγω της ανεπτυγμένης ακόμα ανοσοποιητικής τους συστοιχίας, ενώ οι ηλικιωμένοι και υπερήλικες μπορεί να κινδυνεύσουν με τη ζωή τους λόγω γρίπης και άλλων λοιμώξεων. Ο όρος “λοιμώξεις των δύο άκρων” αναφέρεται στις εποχιακές λοιμώξεις, σύμφωνα με ειδικούς, και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά στα δεδομένα των νοσηλευτηρίων.

Μην αγνοείτε τους ηλικιωμένους. Προστατεύστε τους, αλλά μην τους απομονώνετε στο σπίτι τους. Ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα και επιπλοκές που μπορεί να τους θέσουν σε κίνδυνο”, τονίζει ο γηρίατρος Στέλιος Ορφανίδης και ο γεροντολόγος Μάριος Κυριαζής. Ο παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής προσθέτει ότι τα βρέφη είναι ευάλωτα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί, ενώ οι πνεύμονές τους δεν είναι ακόμα έτοιμοι να ανταποκριθούν στις πολλές εκκρίσεις.

“Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τα βρέφη είναι να μειώνουμε τις πιθανότητες έκθεσής τους σε ιούς”, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηπαναγής, προσθέτοντας ότι, καθώς υπάρχει αύξηση των περιστατικών λοιμώξεων, θα ήταν σύνετο να αποφεύγουμε συχνές εξόδους με τα βρέφη και να διασφαλίζουμε ότι άλλα μέλη της οικογένειας με πιθανά συμπτώματα δεν έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, συστήνεται η επικοινωνία με τον παιδίατρο και η συνεπής εφαρμογή των συμβουλών που θα δοθούν.

Τον τελευταίο καιρό, δήλωσε ο κ. Χατζηπαναγής, έχουμε παρατηρήσει αυξημένα περιστατικά γρίπης, έχουμε το RSV που εξακολουθεί να επηρεάζει τα παιδιά, καθώς και τον αδενοϊό και τον κορωνοϊό. Η παρουσία αυτών των ιών την εποχή αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Αδιαμφισβήτητα, τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, οι ηλικιωμένοι και οι υπερήλικες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους νεότερους ενήλικες να πεθάνουν λόγω εποχιακής λοίμωξης. Εκτιμάται ότι έως και 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με συμπτώματα λοίμωξης είναι άνω των 65.

Γιατί, όμως, τα άτομα τρίτης ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο;

Αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να απαντηθεί με τέσσερις λέξεις: ‘το ανοσοποιητικό τους εκπίπτει’. Αλλά τι σημαίνει αυτό;

“Οι λόγοι που καθιστούν τους ηλικιωμένους πιο ευάλωτους είναι πολλοί, και συνήθως παρατηρούμε ότι στις περιπτώσεις όπου ένα ηλικιωμένο άτομο καταλήγει σε θάλαμο νοσηλείας, οι αιτίες είναι περισσότερες από μία”, εξήγησε ο κ. Ορφανίδης. “Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι το γήρας είναι η φυσιολογική φθορά που σχετίζεται με τη συσσώρευση των βλαβών που έχει υποστεί το σώμα και ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να επιδιορθώνει βλάβες που υφίσταται από τις ‘επιθέσεις’ που δέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του και να αντιστέκεται σε αυτές τις επιθέσεις. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, και ανάλογα με τις βλάβες που έχει υποστεί ένας οργανισμός, ο μηχανισμός επιδιόρθωσης φθείρεται”, συμπλήρωσε. “Παράλληλα με αυτό, υπάρχουν και οι συννοσηρότητες, και πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, όταν ακούμε τον όρο ‘συννοσηρότητες’ ή ‘υποκείμενα νοσήματα’, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά τα νοσήματα μπορεί να είναι ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η καρδιοπάθεια, η άνοια κ.λπ. Όλα, δηλαδή, όσα εμφανίζονται και αναπτύσσονται με το γήρας”

Μεταξύ άλλων, αυτά καθιστούν τον οργανισμό πιο ευάλωτο, και ως γιατροί, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επακόλουθα. Η πολυφαρμακία αποτελεί ένα παράδειγμα. Ένα άτομο με συννοσηρότητες λαμβάνει πολλά φάρμακα, τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό του ακόμα περισσότερο. Εάν κατά την περίθαλψη χρειαστεί πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτόν τον παράγοντα.

Ένας επιβαρυμένος και εξασθενημένος οργανισμός δεν είναι σε θέση να αντιδράσει εύκολα σε ιατρικές παρεμβάσεις, όπως επισήμανε ο γεροντολόγος Μάριος Κυριαζής. Ταυτόχρονα, όταν προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους από ιούς και λοιμώξεις, δεν εννοούμε να τους απομονώσουμε στα σπίτια τους, προκαλώντας τους άγχος, αλλά να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Εάν ένας ηλικιωμένος εμφανίσει συμπτώματα εποχιακής λοίμωξης, ο πρώτος σημείο επαφής πρέπει να είναι ο προσωπικός του γιατρός, με τη συνεργασία του γιατρού να είναι ουσιώδης. Για την προστασία τους, πρέπει να ακολουθούμε την κοινή λογική, να φοράμε μάσκες, να παρακολουθούμε για συμπτώματα και να αποφεύγουμε την επαφή εάν έχουμε εμείς οι ίδιοι συμπτώματα.

Με την εμφάνιση της γρίπης, που προκαλεί αυξημένα περιστατικά, η τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους είναι απαραίτητη. Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι φαίνεται να φοβούνται κυρίως τον κορωνοϊό. Είναι σημαντικό να τους προστατεύουμε και να τους καθησυχάζουμε, χωρίς όμως να τους απομονώνουμε, αναγνωρίζοντας ότι όλοι θα βρεθούμε σε παρόμοιες θέσεις στο μέλλον.”

Πήγη: Philenews

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending