Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τμ. Φορολογίας: Αναπτύσσει εργαλείο AI για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων

Published

on

Άρχισε από τον Ιανουάριο του 2024 η εκκαθάριση Δηλώσεων Ατόμων και Εταιρειών για το φορολογικό έτος 2021, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέλος Απριλίου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, οποίος ανέφερε παράλληλα, πως αμέσως μετά το τέλος της εκκαθάρισης του φορολογικού έτους 2021, θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του φορολογικού έτους 2022 για τα Άτομα.

Ανέφερε επίσης ότι έχει επιβληθεί φόρος εισοδήματος για άτομα και εταιρείες, συνολικά €487,8 εκατομμύρια μέχρι και το φορολογικό έτος 2020, ενώ επιστράφηκαν €116,8 εκ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μαρκίδης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που σκοπεύει να αναπτύξει το Τμήμα για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων αλλά και στον μετασχηματισμό του Τμήματος Φορολογίας και την δημιουργία επιτροπή εξέταση ενστάσεων.

«Στόχος είναι τους επόμενους μήνες (μετά τον Απρίλιο) να εκκαθαριστεί το μεγαλύτερο μέρος του φορολογικού έτους 2022, έτσι ώστε εντός του έτους 2024 και μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2023 να εκκαθαριστεί μεγάλο μέρος και των Δηλώσεων του 2023», τόνισε ο Έφορος Φορολογίας.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι κατά τα έτη 2022 και 2023, έχουν επιβληθεί πέραν του 1,2 εκ. φορολογίες Ατόμων οι οποίες καλύπτουν και το φορολογικό έτος 2020 με πληρωτέο φόρο εισοδήματος €230,2 εκ. και ταυτόχρονα επιστράφηκαν €55,9 εκ. για φόρο εισοδήματος, μη συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων.

Επίσης ανέφερε ότι έχουν επιβληθεί περίπου 569.000 φορολογίες εταιρειών μέχρι και το φορολογικό έτος 2020, με πληρωτέο φόρο εισοδήματος €257,6 εκ. και επιστράφηκαν €60,9 εκ. για φόρο εισοδήματος, μη συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων.

Πέραν των πιο πάνω, όπως είπε, έχουν επιβληθεί αντίστοιχες φορολογίες για Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα για τόκους, ενοίκια, μερίσματα και Λογιζόμενη Διανομή Μερίσματος, Έκτακτη Εισφορά Υπαλλήλου και εισφοράς ΓεΣΥ.

Η μη επικαιροποίηση στοιχείων σύνηθες φαινόμενο για μη εκκαθάριση Δηλώσεων
Αναφέροντας ότι η διαδικασία υποβολής Δηλώσεων Εταιρειών για το φορολογικό έτος 2022 είναι σε εξέλιξη, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δήλωσης εισοδήματος εταιρείας για το φορολογικό έτος 2022 είναι η 31η Μαρτίου 2024, για όσες εταιρείες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών Ελεγχόμενων Συναλλαγών, ενώ για όσες εταιρείες έχουν αυτή την υποχρέωση η καταληκτική ημερομηνία έχει παραταθεί μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2024.

Ο Έφορος Φορολογίας είπε στο ΚΥΠΕ ότι «σύνηθες φαινόμενο για την μη παραλαβή της εκκαθάρισης των δηλώσεων ή την μη καταβολή επιστρεπτέων ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό των φορολογουμένων, είναι η μη επικαιροποίηση των στοιχείων διευθύνσεων και του αριθμού λογαριασμού IBAN» και κάλεσε τους φορολογούμενους να προβαίνουν στην επικαιροποίηση των στοιχείων που διατηρεί το Τμήμα.

«Μερίδα φορολογουμένων οι οποίοι δεν έχουν ακόμα παραλάβει την εκκαθάριση των δηλώσεων για τα πιο πάνω φορολογικά έτη, πιθανόν να εμπίπτουν στις περιπτώσεις που λόγω κριτηρίων στη βάση ανάλυσης κινδύνου, έχουν επιλεχθεί για ακόμα περισσότερους ελέγχους», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι για να εντοπίσει κάποιος φορολογούμενος τα έτη που έχουν εκκαθαριστεί μπορεί να ανατρέξει στο Σύστημα TAXISnet (https://taxisnet.mof.gov.cy/) και στην προβολή των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί να πάρει τη σχετική πληροφόρηση.

Είπε ακόμη ότι αντίστοιχα, για την κατάσταση του λογαριασμού του στο Τμήμα Φορολογίας μπορεί, με τους ίδιους κωδικούς του TAXISnet, να εισέλθει στη Φορολογική Πύλη (https://taxportal.mof.gov.cy/).

Πρόσθεσε ότι εκεί θα βρει την κατάσταση πληρωμών, την κατάσταση οφειλών, να διευθετήσει τις οφειλές του μεταβαίνοντας αυτόματα στο internet banking ή κάνοντας χρήση πιστωτικής ή/και χρεωστικής κάρτας, και ακόμα να καταχωρήσει αυτοφορολογίες.

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) σκοπεύει να αναπτύξει το Τμήμα
Αναφερόμενος στο νέο Μηχανογραφικό Σύστημα TaxForAll – TFA, το οποίο έχει κόστος περίπου €30 εκ. και υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό που τέθηκε από την αρχή, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «αναμένεται μέχρι το Καλοκαίρι 2025 να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο TFA, όλων των φόρων που εφαρμόζει το Τμήμα Φορολογίας, για όλους τους φορολογούμενους», ενώ ανακοίνωσε ότι το Τμήμα βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ανάδοχο του έργου «για να αναπτυχθεί εργαλείο Artificial Intelligence (AI) στο TFA, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων».

Ανέφερε ότι η Φάση  Α’ του νέου μηχανογραφικού συστήματος TFA βρίσκεται σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2023 και αφορά όλες τις εργασίες που αφορούν το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ενώ σταδιακά και ταυτόχρονα εφαρμόζονται μέρη των Φάσεων Β’ και Γ΄.

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα έχει δοθεί στο κοινό η ηλεκτρονική εγγραφή φορολογούμενου για όλα τα ήδη φόρων μέσω του TFA (https://taxforall.mof.gov.cy/), για απόκτηση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

Κατά την ηλεκτρονική εγγραφή, όπως είπε, ο φορολογούμενος ανεβάζει σχετικά πιστοποιητικά και συμπληρώνει βασικά στοιχεία και μετά από το στάδιο επιβεβαίωσης εξασφαλίζεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου για τις περεταίρω συναλλαγές των φορολογούμενων με το Τμήμα.

Σύμφωνα με τον Έφορος Φορολογίας, αμέσως επόμενες προσθήκες στο TFA θα είναι η υποβολή του Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών Ελεγχόμενων Συναλλαγών από εταιρείες που έχουν την υποχρέωση να το πράξουν και η υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης για επιβολή Μειωμένου Συντελεστή Φ.Π.Α. 5% για την Αγορά ή Ανέγερση Καινούργιας Κατοικίας.

Πρόσθεσε ότι «και για τις δυο αυτές νέες εφαρμογές, προγραμματίζονται επιμορφωτικά σεμινάρια εξοικείωσης στους επαγγελματικούς φορείς, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή χρήση του TFA».

«Ομολογουμένως, το έργο της υλοποίησης ενός νέου μηχανογραφικού συστήματος το Τμήμα Φορολογίας ήταν από την αρχή ένα φιλόδοξο έργο, ήταν μια επίπονη διαδικασία, χρειάστηκε να διοχετευτούν πολλοί πόροι και να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πολύ συχνά χρειαζόταν να παίρνουμε άμεσα αποφάσεις για να προχωρήσει ομαλά η πορεία του έργου, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και τα όποια χρονικά ή/και άλλα ‘εμπόδια’ μπορεί να φέρει μια συνεργασία με αναδόχους μέσα στα πλαίσια των δημοσίων συμβάσεων, και ειδικότερα όταν υλοποιούνται τέτοιου μεγέθους και κόστους μηχανογραφικά συστήματα».

Ο κ. Μαρκιδης είπε, ωστόσο, ότι «όλα έχουν μέχρι στιγμής ξεπεραστεί και σε αυτή την προσπάθεια είχαμε πάντοτε τη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και ευχαριστούμε».

Μετασχηματισμός Τμήματος Φορολογίας – Δημιουργία επιτροπή εξέταση ενστάσεων
Παράλληλα, ο Έφορος είπε στο ΚΥΠΕ ότι «με την εφαρμογή του νέου μηχανογραφικού συστήματος, το Τμήμα βρίσκεται σε τροχιά μετασχηματισμού εφαρμόζοντας το στόχο του να εδραιωθεί ως μια σύγχρονη φορολογική αρχή που να εργάζεται με αποτελεσματικές, ομοιόμορφες και διαφανείς διαδικασίες, με λογοδοσία».

Προς επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι «επανασχεδιάζονται οι διαδικασίες και αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του Τμήματος και ενδεικτικά ανέφερε ότι «έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητη, από τις άλλες εργασίες, επιτροπή εξέτασης ενστάσεων».

Πηγή: Reporter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στην Πάφο: «Έσβησε» στον ύπνο του εξάχρονο κοριτσάκι

Published

on

Ανείπωτη θλίψη προκάλεσε ο θάνατος εξάχρονου κοριτσιού στη Γεροσκήπου της Πάφου το βράδυ της Πέμπτης (18/7).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Σίγμα, Μάριου Ιγνατίου, η εξάχρονη είχε διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου χωρίς τις αισθήσεις της.

Εκεί οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Οι γονείς της ανέφεραν στην αστυνομία ότι η εξάχρονη είχε ξαπλώσει για να κοιμηθεί το απόγευμα αλλά δεν ξύπνησε.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανήλικη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φλωρεντία:Ψάχνουν τουρίστρια για προκλητικές πόζες σε άγαλμα του Βάκχου (ΦΩΤΟ)

Published

on

Ιταλοί αξιωματούχοι προσπαθούν να τακτοποιήσουν μια νεαρή γυναίκα που βιντεοσκοπήθηκε να φιλιέται, να σκύβει προκλητικά και να τρίβει ένα άγαλμα του Βάκχου, του θεού του κρασιού και του αισθησιασμού, στη Φλωρεντία το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας και οι αξιωματούχοι στη Φλωρεντία εξέφρασαν την οργή τους για το περιστατικό αφού οι φωτογραφίες έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το γραφείο του δημάρχου της Φλωρεντίας να το αποκαλεί πράξη που «μιμείται το σεξ».

Το Δημαρχείο της Φλωρεντίας είπε ότι η τουρίστρια δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη και πρότεινε ότι «πιθανώς βρισκόταν σε κατάσταση μέθης».

Είπαν ότι εάν εντοπιστεί, θα της επιβληθεί πρόστιμο και θα μπορούσε να αποκλειστεί ισόβια από την πόλη, σύμφωνα με ένα διάταγμα που απαγορεύει κάθε είδους κατάχρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.

Το άγαλμα είναι αντίγραφο του αυθεντικού που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από τον γλύπτη Giambologna, ο οποίος επηρεάστηκε από την ελληνιστική γλυπτική και τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία το 1552.

Ο πρωτότυπος Βάκχος του φυλάσσεται στο Μουσείο Μπαρτζέλο στο κέντρο της Φλωρεντίας. Το αντίγραφο βρίσκεται σε μια γωνία του δρόμου κοντά στη γέφυρα Ponte Vecchio.

Η πράξη έχει πυροδοτήσει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X με τα σχόλια να είναι άλλα επικριτικά και άλλα να διασκεδάζουν.

Οι αιώνιοι απείθαρχοι τουρίστες

Οι τουρίστες με κακή συμπεριφορά ταλαιπωρούν τις ιταλικές αρχές εδώ και χρόνια.

Το 2022, ένας άνδρας κατηγορήθηκε αφού μια Maserati οδηγήθηκε στα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης. Την ίδια χρονιά,  επιβλήθηκε  πρόστιμο σε τουρίστες επειδή έκαναν σερφ στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

Το 2023, μια ομάδα νεαρών τουριστών που πόζαραν για φωτογραφίες για να δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορήθηκαν ότι γκρέμισαν ένα πολύτιμο άγαλμα σε μια βίλα στη βόρεια Ιταλία. Πίσω στη Φλωρεντία την ίδια χρονιά, ένας τουρίστας συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι κατέστρεψε ένα άγαλμα στο Συντριβάνι του Ποσειδώνα του 16ου αιώνα στην Piazza della Signoria.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending