Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα τραύματα στα βρέφη προκλήθηκαν από κακοποίηση, αμέλεια ή ατύχημα; Αναζητούν απαντήσεις στο μαρτυρικό υλικό

Published

on

Όπως προκύπτει από το μαρτυρικό υλικό, ενώ εναντίον της παιδοκόμου εκκρεμούσε καταγγελία στην Αστυνομία για κατ’ ισχυρισμόν κακοποίηση παιδιού ηλικίας 19 μηνών, λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας την επισκέφθηκαν στην οικία της και την ενημέρωσαν ότι μπορεί να φροντίζει σπίτι της παιδιά μέχρι να εξεταστεί η αίτησή της για έκδοση άδειας εργασίας

Στα χέρια δικηγόρων της Δημοκρατίας βρίσκεται και αξιολογείται ο φάκελος με το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξαν οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών για κακοποίηση τεσσάρων βρεφών από κατ’ οίκον παιδοκόμο στη Λευκωσία. Οι καταγγελίες των γονιών αναφέρονται σε κακοποίηση των παιδιών τους που συνίσταται στην άσκηση σωματικής βίας, ωστόσο, όπως μας λέχθηκε, δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί η συγκεκριμένη κατηγορία σε βάρος της παιδοκόμου και πολύ πιο εύκολα ότι τα χτυπήματα που έφεραν τα βρέφη σε διάφορα σημεία του σώματός τους είναι αποτέλεσμα παραμέλησης. Εναντίον της παιδοκόμου εξετάζονται και άλλα δύο αδικήματα: Παράνομης εργασίας και απειλών.

Στο μαρτυρικό υλικό περιλαμβάνονται καταθέσεις γονέων για τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις βρεφών κάτω των δύο ετών. Για τις δύο περιπτώσεις, οι καταγγελίες έγιναν πολύ αργότερα, μήνες μετά τα περιστατικά, καθώς οι γονείς, για δικούς τους λόγους, ενημέρωσαν μεν την Αστυνομία αλλά δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε καταγγελία. Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από τον «Π», κατόπιν σχετικής επιστολής του βουλευτή του ΔΗΚΟ κ. Χρίστου Ορφανίδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, και τη διαπίστωση ότι η περίπτωση των παιδιών τους δεν είναι τελικά η μοναδική, οι εν λόγω γονείς αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν στους ανακριτές.

Δηλώνει αθώα

Η παιδοκόμος σε κατάθεσή της στο ΤΑΕ Λευκωσίας αρνείται τα όσα της καταλογίζονται περί κακοποίησης και αποδίδει τους τραυματισμούς των παιδιών σε ατυχή σύμπτωση και στην «κακιά στιγμή». Απορρίπτει επίσης την καταγγελία ότι ασκούσε παράνομα το επάγγελμα της παιδοκόμου -υποβλήθηκε καταγγελία σε αστυνομικό σταθμό στις 16/10/2023-, υποστηρίζοντας ότι ήταν σε επαφή με τους αρμόδιους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας. Να σημειωθεί ότι η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει την άσκηση του επαγγέλματος του κατ’ οίκον παιδοκόμου για όσο διάστημα διαρκεί η εξέταση της αίτησης για παραχώρηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας έδωσε οδηγίες να μην εφαρμόζεται η σχετική διάταξη του νόμου.

Όπως επιβεβαιώνεται και από την αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού, ενώ εναντίον της παιδοκόμου εκκρεμούσε προς διερεύνηση καταγγελία στην Αστυνομία για κατ’ ισχυρισμόν κακοποίηση παιδιού ηλικίας 19 μηνών, λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας την επισκέφθηκαν στην οικία της και μάλιστα την ενημέρωσαν ότι μπορεί να φροντίζει σπίτι της παιδιά μέχρι να εξεταστεί η αίτησή της για έκδοση άδειας άσκησης του επαγγέλματος του κατ’ οίκον παιδοκόμου!

Το μαρτυρικό υλικό

Συγκεκριμένα, εναντίον της παιδοκόμου διερευνήθηκαν οι εξής καταγγελίες:

Καταγγελία για βρέφος 12 μηνών. Η πρώτη χρονολογικά καταγγελία υποβλήθηκε αρχές Ιανουαρίου του 2022. Την επίμαχη περίοδο το θύμα ήταν μόλις 12 μηνών. Όπως κατέθεσαν στην Αστυνομία οι γονείς, σε διαφορετικές περιπτώσεις, διαπίστωσαν στο σώμα του παιδιού τους κοκκινίλες, γδαρσίματα στον ώμο και σε μία περίπτωση αίμα στη μύτη. Η παιδοκόμος σε κατάθεσή της υποστήριξε ότι το παιδί έπεσε από το καρεκλάκι και χτύπησε. Οι γονείς ενημέρωσαν σχετικά την Αστυνομία χωρίς να δώσουν κατάθεση, αναμένοντας ότι η καταγγελία τους θα διερευνηθεί αυτεπάγγελτα. Κάτι, βεβαίως, που δεν έγινε. Μετά τα δημοσιεύματα του «Π», οι γονείς του παιδιού έδωσαν κατάθεση στους ανακριτές περί τα τέλη του 2023.

Το εκπληκτικό είναι ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά που πήραν το παιδί τους και έφυγαν από την παιδοκόμο οι γονείς του παιδιού δέχθηκαν απειλητικό τηλεφώνημα από αυτήν. Συγκεκριμένα, αποδέκτης των τηλεφωνικών απειλών ήταν ο πατέρας του παιδιού. Του τηλεφώνησε σε έξαλλη κατάσταση η παιδοκόμος, βρίζοντάς τον και κατηγορώντας τον ότι την κατήγγειλε στην Αστυνομία.

Καταγγελία για βρέφος επτά μηνών. Σύμφωνα με την αναφορά και όχι καταγγελία που καταχωρίσθηκε στο ημερολόγιο παραπόνων και συμβάντων της Αστυνομίας, στις 3/6/2022 περί τις 08:05, μητέρα άφησε την επτά μηνών κόρη της στην οικία της παιδοκόμου. Στη συνέχεια της ίδιας ημέρας, και συγκεκριμένα στις 14:10, επέστρεψε για να παραλάβει το παιδί και διαπίστωσε ότι αυτό έφερε ελαφρύ μαύρισμα στο άνω χείλος, στο αριστερό βλέφαρο και στο δεξί πηγούνι. Σε ερώτηση της μητέρας πώς προκλήθηκαν οι μώλωπες, η παιδοκόμος απάντησε ότι το παιδί κοιμήθηκε με την πιπίλα στο στόμα και οι μώλωπες προκλήθηκαν καθώς στριφογύριζε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μητέρα ζήτησε να καταγραφεί το περιστατικό από την Αστυνομία ως πληροφορία και όχι ως καταγγελία. Ως εκ τούτου, για τον αστυνομικό σταθμό η υπόθεση θεωρήθηκε κλειστή. Η υπόθεση άνοιξε πρόσφατα μετά τα δημοσιεύματα του «Π», όπου η μητέρα κλήθηκε και εν τέλει έδωσε κατάθεση.

Καταγγελία για βρέφος 19 μηνών. Υποβλήθηκε ενώπιον της Αστυνομίας την 1/10/2022 περί τις 15:40 από αλλοδαπή, η οποία προσήλθε στον αστυνομικό σταθμό μαζί με το ανήλικο παιδί της, ηλικίας 19 μηνών, συνοδευόμενη από την επί καθήκοντι λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Στον αστυνομικό σταθμό η εν λόγω λειτουργός ανέφερε ότι βάσει ενημέρωσης που είχε από συνάδελφό της η αλλοδαπή μητέρα μετέβη στις 29/9/2022 στην οικία της παιδοκόμου για να παραλάβει το παιδί της και διαπίστωσε ότι το παιδί έφερε ερυθρότητες στο κεφάλι και στο αριστερό μάγουλο και χτύπημα στα χείλη. Η μητέρα την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29/9/2022, μετέβη στις Α’ Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου το παιδί της εξετάστηκε από τον επί καθήκοντι ιατρό και παραπέμφθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο για εξετάσεις και πήρε εξιτήριο την 1/10/2022. Η μητέρα απαίτησε τη διερεύνηση του περιστατικού θεωρώντας ότι τα χτυπήματα στο παιδί της είναι κακόβουλα. Από την άλλη, η παιδοκόμος ισχυρίζεται ότι το παιδί έπεσε από το καρεκλάκι του ενώ έτρωγε.

Καταγγελία για βρέφος έξι μηνών. Στις 14/10/2023, λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επικοινώνησε με το Κλιμάκιο για τη Βία στην Οικογένεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας ενημερώνοντας ότι η επί καθήκοντι παιδίατρος του Μακάρειου Νοσοκομείου τονπληροφόρησε ότι στις 12/10/2023 το βράδυ μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με ασθενοφόρο βρέφος ηλικίας έξι μηνών, το οποίο σε ακτινολογικό έλεγχο που υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι φέρει κάταγμα και αιμάτωμα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τους γονείς, το περιστατικό έλαβε χώρα στις 12/10/2023 μεταξύ των ωρών 7:00-15:00 κατά τη διάρκεια που το βρέφος βρισκόταν υπό τη φύλαξη της παιδοκόμου, η οποία η ώρα 15:00 την ίδια μέρα ειδοποίησε τους γονείς ότι το βρέφος έκανε εμετό.

Πηγή: Politis

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Πώς η Κύπρος από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε λύση για τις ΗΠΑ

Published

on

Σε άρθρο του στο Politico, o  Ιβο Ντάαλντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ  και Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ.  Σε γενικό πλαίσιο σημειώνει πως παρά την  διαίρεση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα σταθερό νησί σε μια ταραγμένη περιοχή, προσφέροντας πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική αξία. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρει τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου  για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου (17/06/24)

«Βλέπετε την Κύπρο ως πρόβλημα,» είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δείτε την Κύπρο ως τη λύση.»

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό βλέπουν την Κύπρο ως πρόβλημα — κυρίως επειδή είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ένα νησί διαιρεμένο για 50 χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις «Σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρο» επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, εστιάζοντας στη σύγκρουση της Κύπρου αμέσως μετά την πρώτη πρόταση.

Αλλά η χώρα — μέλος της ΕΕ από το 2004 — έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το να είναι ο άτυχος τόπος των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών.

Παρά τη διαίρεσή της και την συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική επιρροή στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η αξία του νησιού επιβεβαιώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή στο σημείο βρασμού. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε. Η νησιωτική χώρα επίσης προσέφερε την επικράτειά της και τα ύδατά της στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία επίσης διατηρεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)

Έπειτα, μέσα σε λίγες μέρες από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ προσεκτικά καλωσόρισε την προσφορά και βοήθησε να στηθούν εγκαταστάσεις επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.

Αρχικά, όμως, η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των αραβικών εθνών — προτιμούσε να χρησιμοποιεί καθιερωμένες διαδρομές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδίδεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος, όταν η απελπισία μέσα στη Γάζα αύξησε την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να φτάσει τρόφιμα και φάρμακα στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος όπου αγαθά επιθεωρούμενα στην Κύπρο τώρα αποστέλλονται σε μια πρόχειρη αποβάθρα στη Γάζα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό και στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Τα αγαθά στη συνέχεια μεταφέρονται στη Γάζα χωρίς περαιτέρω επιθεωρήσεις, με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στρατό να συντονίζουν τις αποστολές από το νησί. Το κλειδί τώρα — όπως ήταν πάντα — είναι να διασφαλιστεί η διανομή σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η αξία της Κύπρου στη Γάζα είναι μόνο μία ένδειξη ενός ευρύτερου σημείου. Από την οικονομική κρίση του 2012-2013, η χώρα έχει γίνει πηγή απαραίτητης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για να καθαρίσει ένα διαβόητα διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα και δεν είναι πλέον ο κορυφαίος προορισμός για εύκολο ρωσικό χρήμα. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει καλέσει το FBI και αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγοντας τα βιβλία της, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς της και συνεργαζόμενη σε έρευνες του FBI — ακόμα και για τους δικούς της πολίτες.

Η Λευκωσία έχει επίσης τερματίσει τη μακρόχρονη και άνετη σχέση της με τη Μόσχα, παίρνοντας μια αποφασιστική στροφή προς τη Δύση — τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ — και δεδομένου του σχεδόν βέβαιου τουρκικού βέτο, η προοπτική ένταξης είναι ζοφερή — η Κύπρος θέλει ισχυρότερες σχέσεις ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Υπέγραψαν διμερή δήλωση συνεργασίας ασφαλείας το 2018, άνοιξαν την πρεσβεία της Κύπρου σε στρατιωτικούς ακόλουθους και ήραν ένα μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων.

Αλλά αυτά είναι μόνο μικρά βήματα — η δυνατότητα για πραγματική συνεργασία ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έχουν μάθει την στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για να εξεταστεί μια βαθύτερη στρατιωτική και ασφαλιστική συνεργασία. Επιπλέον, η Κύπρος είναι πρόθυμη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της — κάτι που θα διευκόλυνε την αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματος ρωσικών πυροβόλων, ρουκετών και αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το αναιρεμένο εμπάργκο όπλων είναι μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.

Σε γενικό πλαίσιο, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Θα πρόσφερε μια ισχυρή αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και ενδεχομένως να πείσει την Άγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση.

Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαίας σημασίας η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του

Published

on

Σπουδαίας σημασίας, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

Η “άνοιξη” στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια και τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κύριος Κόμπος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον καθορισμό συνάντησης με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως απ’ αυτήν θα προκύψουν απτά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι στο καλό κλίμα μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, συνέβαλε η όλη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, επί θεμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο την εν εξελίξει προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η πρωτοβουλία “Αμάλθεια”, με τις δύο πλευρές να συντονίζουν περαιτέρω τις ενέργειες τους.

Επί τάπητος ενδέχεται να τεθούν ενεργειακά θέματα, καθώς και το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για Κύπριους υπηκόους.

Κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον, ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα έχει, επίσης, συνάντηση, με τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ.

Πηγή: ΡΙΚ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα

Published

on

Πλοίο των Φιλιππίνων συγκρούστηκε με κινεζικό σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούν οι δυο χώρες, ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα της Κίνας.

«Το φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις της κινεζικής πλευράς» και «πλησίασε το κινεζικό σκάφος (…) με αντιεπαγγελματικό τρόπο, προκαλώντας σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό λιμενικό.

Το Πεκίνο κατήγγειλε πως το σκάφος των Φιλιππίνων «παρεισέφρησε παράνομα σε ύδατα κοντά στον ύφαλο Ρεν’άι», χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία της ατόλης Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι (Νανσά, κατά το Πεκίνο).

«Το κινεζικό λιμενικό σώμα έλαβε μέτρα ελέγχου εναντίον του φιλιππινέζικου πλοίου όπως προβλέπει ο νόμος», κατά την ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες εξηγήσεις.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, νήσων και νησίδων κοντά στα παράλια γειτόνων του, κι αψηφά απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που αποφάνθηκε πως οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν διεκδικούν επίσης υφάλους και νησίδες στη θαλάσσια περιοχή αυτή. Ορισμένες περιοχές της ενδέχεται να έχουν στον βυθό τους πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Η Κίνα πολλαπλασίασε τις περιπολίες του λιμενικού σώματός της στα διεκδικούμενα ύδατα και στους υφάλους της Νότιας Σινικής Θάλασσας την τελευταία δεκαετία και κατασκεύασε τεχνητά νησιά τα οποία στρατιωτικοποίησε για να ενισχύσει τη θέση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending