Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα τραύματα στα βρέφη προκλήθηκαν από κακοποίηση, αμέλεια ή ατύχημα; Αναζητούν απαντήσεις στο μαρτυρικό υλικό

Published

on

Όπως προκύπτει από το μαρτυρικό υλικό, ενώ εναντίον της παιδοκόμου εκκρεμούσε καταγγελία στην Αστυνομία για κατ’ ισχυρισμόν κακοποίηση παιδιού ηλικίας 19 μηνών, λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας την επισκέφθηκαν στην οικία της και την ενημέρωσαν ότι μπορεί να φροντίζει σπίτι της παιδιά μέχρι να εξεταστεί η αίτησή της για έκδοση άδειας εργασίας

Στα χέρια δικηγόρων της Δημοκρατίας βρίσκεται και αξιολογείται ο φάκελος με το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξαν οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών για κακοποίηση τεσσάρων βρεφών από κατ’ οίκον παιδοκόμο στη Λευκωσία. Οι καταγγελίες των γονιών αναφέρονται σε κακοποίηση των παιδιών τους που συνίσταται στην άσκηση σωματικής βίας, ωστόσο, όπως μας λέχθηκε, δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί η συγκεκριμένη κατηγορία σε βάρος της παιδοκόμου και πολύ πιο εύκολα ότι τα χτυπήματα που έφεραν τα βρέφη σε διάφορα σημεία του σώματός τους είναι αποτέλεσμα παραμέλησης. Εναντίον της παιδοκόμου εξετάζονται και άλλα δύο αδικήματα: Παράνομης εργασίας και απειλών.

Στο μαρτυρικό υλικό περιλαμβάνονται καταθέσεις γονέων για τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις βρεφών κάτω των δύο ετών. Για τις δύο περιπτώσεις, οι καταγγελίες έγιναν πολύ αργότερα, μήνες μετά τα περιστατικά, καθώς οι γονείς, για δικούς τους λόγους, ενημέρωσαν μεν την Αστυνομία αλλά δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε καταγγελία. Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από τον «Π», κατόπιν σχετικής επιστολής του βουλευτή του ΔΗΚΟ κ. Χρίστου Ορφανίδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, και τη διαπίστωση ότι η περίπτωση των παιδιών τους δεν είναι τελικά η μοναδική, οι εν λόγω γονείς αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν στους ανακριτές.

Δηλώνει αθώα

Η παιδοκόμος σε κατάθεσή της στο ΤΑΕ Λευκωσίας αρνείται τα όσα της καταλογίζονται περί κακοποίησης και αποδίδει τους τραυματισμούς των παιδιών σε ατυχή σύμπτωση και στην «κακιά στιγμή». Απορρίπτει επίσης την καταγγελία ότι ασκούσε παράνομα το επάγγελμα της παιδοκόμου -υποβλήθηκε καταγγελία σε αστυνομικό σταθμό στις 16/10/2023-, υποστηρίζοντας ότι ήταν σε επαφή με τους αρμόδιους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας. Να σημειωθεί ότι η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει την άσκηση του επαγγέλματος του κατ’ οίκον παιδοκόμου για όσο διάστημα διαρκεί η εξέταση της αίτησης για παραχώρηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας έδωσε οδηγίες να μην εφαρμόζεται η σχετική διάταξη του νόμου.

Όπως επιβεβαιώνεται και από την αξιολόγηση του μαρτυρικού υλικού, ενώ εναντίον της παιδοκόμου εκκρεμούσε προς διερεύνηση καταγγελία στην Αστυνομία για κατ’ ισχυρισμόν κακοποίηση παιδιού ηλικίας 19 μηνών, λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας την επισκέφθηκαν στην οικία της και μάλιστα την ενημέρωσαν ότι μπορεί να φροντίζει σπίτι της παιδιά μέχρι να εξεταστεί η αίτησή της για έκδοση άδειας άσκησης του επαγγέλματος του κατ’ οίκον παιδοκόμου!

Το μαρτυρικό υλικό

Συγκεκριμένα, εναντίον της παιδοκόμου διερευνήθηκαν οι εξής καταγγελίες:

Καταγγελία για βρέφος 12 μηνών. Η πρώτη χρονολογικά καταγγελία υποβλήθηκε αρχές Ιανουαρίου του 2022. Την επίμαχη περίοδο το θύμα ήταν μόλις 12 μηνών. Όπως κατέθεσαν στην Αστυνομία οι γονείς, σε διαφορετικές περιπτώσεις, διαπίστωσαν στο σώμα του παιδιού τους κοκκινίλες, γδαρσίματα στον ώμο και σε μία περίπτωση αίμα στη μύτη. Η παιδοκόμος σε κατάθεσή της υποστήριξε ότι το παιδί έπεσε από το καρεκλάκι και χτύπησε. Οι γονείς ενημέρωσαν σχετικά την Αστυνομία χωρίς να δώσουν κατάθεση, αναμένοντας ότι η καταγγελία τους θα διερευνηθεί αυτεπάγγελτα. Κάτι, βεβαίως, που δεν έγινε. Μετά τα δημοσιεύματα του «Π», οι γονείς του παιδιού έδωσαν κατάθεση στους ανακριτές περί τα τέλη του 2023.

Το εκπληκτικό είναι ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά που πήραν το παιδί τους και έφυγαν από την παιδοκόμο οι γονείς του παιδιού δέχθηκαν απειλητικό τηλεφώνημα από αυτήν. Συγκεκριμένα, αποδέκτης των τηλεφωνικών απειλών ήταν ο πατέρας του παιδιού. Του τηλεφώνησε σε έξαλλη κατάσταση η παιδοκόμος, βρίζοντάς τον και κατηγορώντας τον ότι την κατήγγειλε στην Αστυνομία.

Καταγγελία για βρέφος επτά μηνών. Σύμφωνα με την αναφορά και όχι καταγγελία που καταχωρίσθηκε στο ημερολόγιο παραπόνων και συμβάντων της Αστυνομίας, στις 3/6/2022 περί τις 08:05, μητέρα άφησε την επτά μηνών κόρη της στην οικία της παιδοκόμου. Στη συνέχεια της ίδιας ημέρας, και συγκεκριμένα στις 14:10, επέστρεψε για να παραλάβει το παιδί και διαπίστωσε ότι αυτό έφερε ελαφρύ μαύρισμα στο άνω χείλος, στο αριστερό βλέφαρο και στο δεξί πηγούνι. Σε ερώτηση της μητέρας πώς προκλήθηκαν οι μώλωπες, η παιδοκόμος απάντησε ότι το παιδί κοιμήθηκε με την πιπίλα στο στόμα και οι μώλωπες προκλήθηκαν καθώς στριφογύριζε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μητέρα ζήτησε να καταγραφεί το περιστατικό από την Αστυνομία ως πληροφορία και όχι ως καταγγελία. Ως εκ τούτου, για τον αστυνομικό σταθμό η υπόθεση θεωρήθηκε κλειστή. Η υπόθεση άνοιξε πρόσφατα μετά τα δημοσιεύματα του «Π», όπου η μητέρα κλήθηκε και εν τέλει έδωσε κατάθεση.

Καταγγελία για βρέφος 19 μηνών. Υποβλήθηκε ενώπιον της Αστυνομίας την 1/10/2022 περί τις 15:40 από αλλοδαπή, η οποία προσήλθε στον αστυνομικό σταθμό μαζί με το ανήλικο παιδί της, ηλικίας 19 μηνών, συνοδευόμενη από την επί καθήκοντι λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Στον αστυνομικό σταθμό η εν λόγω λειτουργός ανέφερε ότι βάσει ενημέρωσης που είχε από συνάδελφό της η αλλοδαπή μητέρα μετέβη στις 29/9/2022 στην οικία της παιδοκόμου για να παραλάβει το παιδί της και διαπίστωσε ότι το παιδί έφερε ερυθρότητες στο κεφάλι και στο αριστερό μάγουλο και χτύπημα στα χείλη. Η μητέρα την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29/9/2022, μετέβη στις Α’ Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου το παιδί της εξετάστηκε από τον επί καθήκοντι ιατρό και παραπέμφθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο για εξετάσεις και πήρε εξιτήριο την 1/10/2022. Η μητέρα απαίτησε τη διερεύνηση του περιστατικού θεωρώντας ότι τα χτυπήματα στο παιδί της είναι κακόβουλα. Από την άλλη, η παιδοκόμος ισχυρίζεται ότι το παιδί έπεσε από το καρεκλάκι του ενώ έτρωγε.

Καταγγελία για βρέφος έξι μηνών. Στις 14/10/2023, λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επικοινώνησε με το Κλιμάκιο για τη Βία στην Οικογένεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας ενημερώνοντας ότι η επί καθήκοντι παιδίατρος του Μακάρειου Νοσοκομείου τονπληροφόρησε ότι στις 12/10/2023 το βράδυ μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με ασθενοφόρο βρέφος ηλικίας έξι μηνών, το οποίο σε ακτινολογικό έλεγχο που υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι φέρει κάταγμα και αιμάτωμα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τους γονείς, το περιστατικό έλαβε χώρα στις 12/10/2023 μεταξύ των ωρών 7:00-15:00 κατά τη διάρκεια που το βρέφος βρισκόταν υπό τη φύλαξη της παιδοκόμου, η οποία η ώρα 15:00 την ίδια μέρα ειδοποίησε τους γονείς ότι το βρέφος έκανε εμετό.

Πηγή: Politis

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Αν με δολοφονήσει η Τεχεράνη ελπίζω οι ΗΠΑ να σβήσουν Ιραν από χάρτη

Published

on

Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα «σβήσουν» το Ιράν από τον χάρτη, «από την επιφάνεια της Γης», αν δολοφονηθεί με υπαιτιότητα της Τεχεράνης, ανέφερε χθες Πέμπτη, μια ημέρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην «απειλή» αυτή.

«Αν όντως ‘δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ’, κάτι που είναι πάντα μια πιθανότητα, ελπίζω ότι η Αμερική θα αφανίσει το Ιράν, θα το σβήσει από την επιφάνεια της Γης», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο μέσω Truth Social.

«Αν δεν το κάνουν, οι αμερικανοί ηγέτες θα θεωρηθούν δειλοί!», πρόσθεσε.

Προχθές Τετάρτη, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου τόνισε πως «όπως μάθαμε πρόσφατα, αυτοί (σ.σ. το Ιράν) απειλούν ξεδιάντροπα να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ».

Οι αμερικανικές αρχές έλαβαν, κατά δημοσιεύματα, πληροφορίες πριν από μερικές εβδομάδες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη απεργάζεται συνωμοσία εναντίον του κ. Τραμπ· αποφάσισαν να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας του.

Το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά τη «μοχθηρή» κατηγορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απειλούσαν ανήλικο για υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου – Τους πέρασαν χειροπέδες

Published

on

Καταγγέλθηκε χθες στην Αστυνομία από 52χρονο ότι γύρω στις 7.40 το απόγευμα της 24ης Ιουλίου, ενώ βρισκόταν στην οικία του στην Πάφο με τον ανήλικο γιo του, μετέβησαν εκεί με αυτοκίνητο, τρία άγνωστα τους πρόσωπα τα οποία ζητούσαν από τον ανήλικο όπως τους υποδείξει τις οικίες των άλλων τριών ανηλίκων που εμπλέκονταν όπως και αυτός,  σε υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου που διαπράχθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 19-21 Ιουλίου στην Πάφο.

Ο οδηγός του εν λόγω αυτοκινήτου, φέρεται να απείλησε τον 52χρονο και τον ανήλικο γιο του για να μπουν στο αυτοκίνητο του και να του υποδείξουν τις οικίες των άλλων τριών ανηλίκων, ενώ φέρεται επίσης να τους απείλησε να μην ειδοποιήσουν την Αστυνομία, διαφορετικά θα τους έκανε κακό.

Αφού εισήλθαν οι δύο παραπονούμενοι στο αυτοκίνητο, τους οδήγησαν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου φέρεται να τους απείλησε ξανά και να τους ζήτησε επίσης το χρηματικό ποσό των €10,000. Στη συνέχεια, τους μετέφεραν στην οικία τους και αναχώρησαν.

Για την υπόθεση προέκυψε μαρτυρία εναντίον τριών προσώπων ηλικίας 29, 48 και 23 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων και τέθηκαν υπό κράτηση.

Το ΤΑΕ Πάφου συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αγγίζει» τους 38 βαθμούς ο υδράργυρος – Πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές

Published

on

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Εποχική χαμηλή πίεση και ασταθής αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 και παροδικά μέχρι μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα στα δυτικά θα παραμείνει λίγο ταραγμένη αλλά στα υπόλοιπα παράλια σταδιακά θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα το Σάββατο, τα οποία είναι κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους. Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά άνοδος.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending