Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Κοινοβούλιο συζητούνται οι υποθέσεις που αφορούν το Ίδρυμα της Συμφωνικής Ορχήστρας

Published

on

Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, υπήρχαν χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ). Κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, επεσήμανε ότι τα θέματα αυτά ανέκυψαν μετά την 1η Μάρτη 2023.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Σταύρος Καττάμης, επισήμανε επίσης ότι υπάρχει ένα κλίμα μη εμπιστοσύνης και παρεμβάσεις που δημιουργούν δυσκολίες. Αναφέρθηκε στη διορισμό οικονομικού διαχειριστή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, προκειμένου να αξιολογηθούν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη μη χορήγηση χορηγίας από το Υφυπουργείο, με τον Καττάμη να εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση. Η επιτροπή θα αποφασίσει περαιτέρω στις Παρασκευές σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ΙΣΟΚ.

Κατά την εμφάνισή της ενώπιον της Επιτροπής, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, αναφέρθηκε στα προβλήματα του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ). Επισήμανε ότι τα προβλήματα αυτά προέκυψαν και από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2021, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε καταγγελίες που οδήγησαν σε ποινική διερεύνηση από το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

Κατέστησε σαφές ότι υπήρξαν προβλήματα και στην εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, προκαλώντας ανησυχία για τη χορήγηση χορηγίας και τη διαχείριση των χρημάτων. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου στο ΙΣΟΚ έχουν δημιουργήσει προβλήματα και ότι υπάρχει ένα κλίμα μη εμπιστοσύνης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, εξέφρασε ανησυχία για τις παρεμβάσεις του υπουργείου, κατηγορώντας το για παράτυπες παρεμβάσεις στη λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης, ανέφερε καταγγελίες από εργαζόμενους στο ΙΣΟΚ και επισήμανε ότι υπάρχει ένα κλίμα ανασφάλειας σχετικά με το μέλλον του Ιδρύματος.

Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι «εκείνο που μας ανησύχησε ακόμη περισσότερο είναι οι πληροφορίες ότι πολλές από τις παρεμβάσεις ξεκινούν από το Προεδρικό για λόγους που έχουν να κάνουν με προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια».

Στις δηλώσεις του, ο Χριστοφίδης επεσήμανε ότι δεν είναι αποδεκτό να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι για προβλήματα σε έναν οργανισμό και καταδίκασε τη διακοπή αναπτυξιακών δράσεων, τη μη πληρωμή των εργαζομένων και την ανεξήγητη κατάργηση θέσεων καθηγητών. Εξέφρασε ανησυχία για το κλίμα μη εμπιστοσύνης και την αλαζονεία του υπουργείου.

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, υποστήριξε ότι πρέπει να οριστεί με σαφήνεια ο όρος “εποπτεία” στο νόμο του υπουργείου πολιτισμού και εξέφρασε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των οργανισμών που λαμβάνουν κρατική χορηγία. Τόνισε τη σημασία της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους για την αποφυγή θυματοποίησης των εργαζομένων στο ΙΣΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, επεσήμανε την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Καταδίκασε τις αντιπαραθέσεις και υπογράμμισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η ορχήστρα για την παιδεία και τον πολιτισμό στην Κύπρο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, ζήτησε έλεγχο των οικονομικών του ΙΣΟΚ και υποστήριξε τη διαφάνεια και τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας. Τόνισε τη σημασία του έργου της Συμφωνικής Ορχήστρας και επέμεινε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αδιάκοπη λειτουργία του ΙΣΟΚ και των σχετικών καλλιτεχνικών οργανισμών.

KYΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending