Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Κοινοβούλιο συζητούνται οι υποθέσεις που αφορούν το Ίδρυμα της Συμφωνικής Ορχήστρας

Published

on

Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, υπήρχαν χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ). Κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, επεσήμανε ότι τα θέματα αυτά ανέκυψαν μετά την 1η Μάρτη 2023.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Σταύρος Καττάμης, επισήμανε επίσης ότι υπάρχει ένα κλίμα μη εμπιστοσύνης και παρεμβάσεις που δημιουργούν δυσκολίες. Αναφέρθηκε στη διορισμό οικονομικού διαχειριστή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, προκειμένου να αξιολογηθούν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη μη χορήγηση χορηγίας από το Υφυπουργείο, με τον Καττάμη να εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση. Η επιτροπή θα αποφασίσει περαιτέρω στις Παρασκευές σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ΙΣΟΚ.

Κατά την εμφάνισή της ενώπιον της Επιτροπής, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, αναφέρθηκε στα προβλήματα του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ). Επισήμανε ότι τα προβλήματα αυτά προέκυψαν και από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2021, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε καταγγελίες που οδήγησαν σε ποινική διερεύνηση από το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

Κατέστησε σαφές ότι υπήρξαν προβλήματα και στην εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, προκαλώντας ανησυχία για τη χορήγηση χορηγίας και τη διαχείριση των χρημάτων. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου στο ΙΣΟΚ έχουν δημιουργήσει προβλήματα και ότι υπάρχει ένα κλίμα μη εμπιστοσύνης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, εξέφρασε ανησυχία για τις παρεμβάσεις του υπουργείου, κατηγορώντας το για παράτυπες παρεμβάσεις στη λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης, ανέφερε καταγγελίες από εργαζόμενους στο ΙΣΟΚ και επισήμανε ότι υπάρχει ένα κλίμα ανασφάλειας σχετικά με το μέλλον του Ιδρύματος.

Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι «εκείνο που μας ανησύχησε ακόμη περισσότερο είναι οι πληροφορίες ότι πολλές από τις παρεμβάσεις ξεκινούν από το Προεδρικό για λόγους που έχουν να κάνουν με προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια».

Στις δηλώσεις του, ο Χριστοφίδης επεσήμανε ότι δεν είναι αποδεκτό να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι για προβλήματα σε έναν οργανισμό και καταδίκασε τη διακοπή αναπτυξιακών δράσεων, τη μη πληρωμή των εργαζομένων και την ανεξήγητη κατάργηση θέσεων καθηγητών. Εξέφρασε ανησυχία για το κλίμα μη εμπιστοσύνης και την αλαζονεία του υπουργείου.

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, υποστήριξε ότι πρέπει να οριστεί με σαφήνεια ο όρος “εποπτεία” στο νόμο του υπουργείου πολιτισμού και εξέφρασε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των οργανισμών που λαμβάνουν κρατική χορηγία. Τόνισε τη σημασία της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους για την αποφυγή θυματοποίησης των εργαζομένων στο ΙΣΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, επεσήμανε την ανάγκη αρμονικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Καταδίκασε τις αντιπαραθέσεις και υπογράμμισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η ορχήστρα για την παιδεία και τον πολιτισμό στην Κύπρο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, ζήτησε έλεγχο των οικονομικών του ΙΣΟΚ και υποστήριξε τη διαφάνεια και τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας. Τόνισε τη σημασία του έργου της Συμφωνικής Ορχήστρας και επέμεινε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αδιάκοπη λειτουργία του ΙΣΟΚ και των σχετικών καλλιτεχνικών οργανισμών.

KYΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραμπ: Αν με δολοφονήσει η Τεχεράνη ελπίζω οι ΗΠΑ να σβήσουν Ιραν από χάρτη

Published

on

Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα «σβήσουν» το Ιράν από τον χάρτη, «από την επιφάνεια της Γης», αν δολοφονηθεί με υπαιτιότητα της Τεχεράνης, ανέφερε χθες Πέμπτη, μια ημέρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην «απειλή» αυτή.

«Αν όντως ‘δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ’, κάτι που είναι πάντα μια πιθανότητα, ελπίζω ότι η Αμερική θα αφανίσει το Ιράν, θα το σβήσει από την επιφάνεια της Γης», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο μέσω Truth Social.

«Αν δεν το κάνουν, οι αμερικανοί ηγέτες θα θεωρηθούν δειλοί!», πρόσθεσε.

Προχθές Τετάρτη, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου τόνισε πως «όπως μάθαμε πρόσφατα, αυτοί (σ.σ. το Ιράν) απειλούν ξεδιάντροπα να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Τραμπ».

Οι αμερικανικές αρχές έλαβαν, κατά δημοσιεύματα, πληροφορίες πριν από μερικές εβδομάδες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη απεργάζεται συνωμοσία εναντίον του κ. Τραμπ· αποφάσισαν να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας του.

Το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά τη «μοχθηρή» κατηγορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απειλούσαν ανήλικο για υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου – Τους πέρασαν χειροπέδες

Published

on

Καταγγέλθηκε χθες στην Αστυνομία από 52χρονο ότι γύρω στις 7.40 το απόγευμα της 24ης Ιουλίου, ενώ βρισκόταν στην οικία του στην Πάφο με τον ανήλικο γιo του, μετέβησαν εκεί με αυτοκίνητο, τρία άγνωστα τους πρόσωπα τα οποία ζητούσαν από τον ανήλικο όπως τους υποδείξει τις οικίες των άλλων τριών ανηλίκων που εμπλέκονταν όπως και αυτός,  σε υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου που διαπράχθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 19-21 Ιουλίου στην Πάφο.

Ο οδηγός του εν λόγω αυτοκινήτου, φέρεται να απείλησε τον 52χρονο και τον ανήλικο γιο του για να μπουν στο αυτοκίνητο του και να του υποδείξουν τις οικίες των άλλων τριών ανηλίκων, ενώ φέρεται επίσης να τους απείλησε να μην ειδοποιήσουν την Αστυνομία, διαφορετικά θα τους έκανε κακό.

Αφού εισήλθαν οι δύο παραπονούμενοι στο αυτοκίνητο, τους οδήγησαν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου φέρεται να τους απείλησε ξανά και να τους ζήτησε επίσης το χρηματικό ποσό των €10,000. Στη συνέχεια, τους μετέφεραν στην οικία τους και αναχώρησαν.

Για την υπόθεση προέκυψε μαρτυρία εναντίον τριών προσώπων ηλικίας 29, 48 και 23 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν βάσει δικαστικών ενταλμάτων και τέθηκαν υπό κράτηση.

Το ΤΑΕ Πάφου συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αγγίζει» τους 38 βαθμούς ο υδράργυρος – Πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές

Published

on

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Εποχική χαμηλή πίεση και ασταθής αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια και στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 και παροδικά μέχρι μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα στα δυτικά θα παραμείνει λίγο ταραγμένη αλλά στα υπόλοιπα παράλια σταδιακά θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα το Σάββατο, τα οποία είναι κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους. Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακά άνοδος.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending