Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση 40 και πλέον κρατών για την «Αμάλθεια» στην Κύπρο (βίντεο)

Published

on

Την πραγματοποίηση συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών στις 21 Μαρτίου, για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, κατά την άφιξη του στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Η συνάντηση, εξήγησε, θα αφορά την αύξηση των δυνατοτήτων κατά τη αναχώρηση, τη μεταφορά αλλά και του δικτύου διανομής, καθώς και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου. Το ταμείο αυτό, εξήγησε, θα πρέπει να είναι ειδικά στοχοθετημένο καθώς το έργο του θαλάσσιου διαδρόμου θα είναι μακροπρόθεσμο.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα μικρά τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την αποστολή του πρώτου φορτίου, τα οποία ενσωματώθηκαν στην ανανέωση του περεταίρω σχεδιασμού. Ακόμα, όπως σημείωσε, η δημιουργία της προσωρινής αποβάθρας από τις ΗΠΑ προχωρεί και ενδέχεται να είναι έτοιμη νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Είπε ακόμα πως η Κύπρος προώθησε μόνη την πρόταση αρχικά, αλλά υπογράμμισε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι πως αυτή υλοποιείται.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο του θαλάσσιου διαδρόμου, και σημείωσε ότι «το πρώτο φορτίο 200 τόνων έφτασε στη Γάζα και διανεμήθηκε με ασφάλεια».

«Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επομένως, έχουμε πλέον κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε, με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο, τη ροή των φορτίων προς τη Γάζα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως για αυτόν το σκοπό «το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας αποκλειστικά για το σχέδιο Αμάλθεια».

Ο στόχος, επεσήμανε, είναι να συνεχιστεί «η υλικοτεχνική αναβάθμιση της όλης δομής». «Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να βλέπουμε τη χρησιμότητα των διελεύσεων μέσω ξηράς και αέρος», συνέχισε, τονίζοντας ότι «επιμένουμε ότι πρόκειται για μια συμπληρωματική και πρόσθετη προσπάθεια».

https://youtube.com/watch?v=dNn8L98h7wQ%3Fsi%3DPsx3N0mmqhQIZi0g

Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Αίγυπτο και την Ιορδανία «για όλη τη δουλειά που κάνουν όλο αυτό το διάστημα», υπενθυμίζοντας πως η κυπριακή πρωτοβουλία είναι συμπληρωματική σε αυτές τις προσπάθειες.

«Η Κύπρος εργάζεται για αυτό εδώ και πολύ καιρό και η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν καθοριστική για την υλοποίηση αυτού του έργου. Βλέπουμε τώρα ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος διεθνής ανθρωπιστικός συνασπισμός κάτι για το οποίο είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι», ανέφερε.

Τα επόμενα βήματα, όπως είπε, θα είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων στο σημείο αναχώρησης, αλλά και σε σχέση με τα μέσα μεταφοράς και η αύξηση της κλίμακας του δικτύου διανομής, καθώς και «η δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου» και «η επιτυχής και αποτελεσματική ενσωμάτωση των ενδιαφερομένων μερών» στη διαδικασία.

«Για το σκοπό αυτό, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στις 21 Μαρτίου στην Κύπρο με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 χωρών, ακριβώς για να δούμε επιχειρησιακά πώς μπορούμε να προχωρήσουμε» ανακοίνωσε ο κ. Κόμπος.

Κληθείς να διευκρινίσει το αντικείμενο της συνάντησης της 21ης Μαρτίου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα αφορά «πώς μπορούμε να αυξήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα, πώς μπορούμε να έχουμε πρόσθετα μέσα μεταφοράς και επίσης το δίκτυο διανομής».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ανέφερε ότι «θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες σε σχέση με την στοχοθέτηση του ταμείου, διότι πρόκειται για ένα έργο που θα είναι μακροπρόθεσμο και πρέπει να χρηματοδοτηθεί σωστά με ασφαλή τρόπο και με λογοδοσία, μέσω της οποίας οι χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν θα μπορούν να υποβάλουν τις δεσμεύσεις τους».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της ΕΕ στη συνάντηση, ο κ. Κόμπος επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «βρίσκεται ήδη επί τόπου» με αξιωματούχους της Γενικής Διεύθυνσης για την Ανθρωπιστική Βοήθεια. «Ήταν πολύ υποστηρικτικοί, ιδίως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αξιοποιούμε την εμπειρογνωμοσύνη τους και τις υλικοτεχνικές τους δυνατότητες τόσο επί τόπου όσο και όσον αφορά τον σχεδιασμό», σημείωσε.

«Έχουμε δημιουργήσει έναν θαλάσσιο διάδρομο για τη Γάζα, ο οποίος αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους στη Γάζα. Και για το σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας», όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η προετοιμασία της προσωρινής αποβάθρας που δημιουργούν οι ΗΠΑ στις ακτές της Γάζας, ο κ. Κόμπος ανέφερε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση προχωρά και ενδέχεται να ολοκληρωθεί πιο σύντομα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα επιτρέψει μια πιο συστηματική ροή βοήθειας», όπως είπε, προσθέτοντας πως «θα γίνει σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα».

Ερωτηθείς γιατί η πρόταση χρειάστηκε πέντε μήνες για να υλοποιηθεί, ο κ. Κόμπος σημείωσε πως η Κύπρος προωθεί την πρόταση εδώ και καιρό και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευτυχείς με το ότι τελικά η διεθνής κοινότητα και σημαντικοί φορείς είδαν την αξία αυτής (της πρότασης) και προσβλέπουμε στο μέλλον».

«Κάναμε τη δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήμασταν μόνοι μας σε αυτό, αλλά είναι σημαντικό ότι στο τέλος της ημέρας (το έργο) υλοποιείται επειδή ο λαός της Γάζας χρειάζεται όλη τη βοήθεια που είναι δυνατόν», τόνισε.

Αποτιμώντας τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του διαδρόμου μετά τον απόπλου του πρώτου φορτίου βοήθειας, ο κ. Κόμπος επεσήμανε πως έχουν εντοπιστεί «μια σειρά από μικροπροβλήματα τεχνικής φύσης, τα οποία ενσωματώσαμε στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού».

«Υπάρχουν δευτερεύοντα ζητήματα όσον αφορά τις πλατφόρμες, τις φορτηγίδες, τη μικρή προβλήτα που έχει κατασκευαστεί. Όλα αυτά είναι ζητήματα που καθυστέρησαν κατά κάποιο τρόπο την άφιξη και τη διανομή, αλλά δεν προέκυψε κανένα μείζον ζήτημα. Το αντιμετωπίσαμε αυτό και προχωράμε με το επόμενο μεγαλύτερο φορτίο», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις ποσότητες που μπορούν να μεταφερθούν, σημείωσε πως «έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με συνεχή ροή» και πως «αυτό εξαρτάται φυσικά από τις δεσμεύσεις των χωρών που ενδιαφέρονται», τόσο όσον αφορά τον πλοίο που θα συμμετάσχουν όσο και όσον αφορά το δίκτυο διανομής στην ίδια τη Γάζα, που πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη βοήθεια με αποτελεσματικό τρόπο.

«Επομένως, δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε υπερβολικά αυτό το σύστημα και για αυτό το λόγο εξετάζουμε την ανάπτυξη των δυνατοτήτων με την προσθήκη αποδέκτων και σε σχέση με τη διανομή», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στη συνάντηση της 21ης Μαρτίου.

Αναφορικά με τη διαδικασία ελέγχου ασφαλείας της βοήθειας, ο κ. Κόμπος εξήγησε πως ισχύει σχετικό πρωτόκολλο «που έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό σε συνεργασία με την ισραηλινή πλευρά» το οποίο περιλαμβάνει «λεπτομερή έλεγχο ασφάλειας».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η βοήθεια αφορά κυρίως «τρόφιμα, προμήθειες και φυσικά το επόμενο βήμα θα είναι τα φάρμακα και ούτω καθεξής».

Η βοήθεια αυτή τη στιγμή διανέμεται από την ΜΚΟ World Central Kitchen, πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας πως εξετάζεται η επέκταση του δικτύου διανομής.

Πηγή: Kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα φαβορί για να αντικαταστήσουν τον Μπάινεν;

Published

on

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναζητά τώρα έναν νέο υποψήφιο για να διεκδικήσει την προεδρία, αφού ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί.

Έχει υποστηρίξει την Καμάλα Χάρις – αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα λέει ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να δημιουργήσουν μια διαδικασία που θα προσδιορίζει έναν «εξαιρετικό υποψήφιο».

Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις έχει την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν που την αποκάλεσε «εξαιρετική σύντροφο».

Σε ανάρτησή του στο X έγραψε: «Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου και την υποστήριξή μου για να είναι η Καμάλα η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκράτες – είναι καιρός να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Νωρίτερα, η εκστρατεία του Μπάιντεν «αξιολογούσε αθόρυβα τη βιωσιμότητα της υποψηφιότητας της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στη βάση μιας νέας δημοσκόπησης», ανέφερε το δίκτυο συνεργατών του Sky News NBC News.

Η Χάρις, 59 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος, το αποκορύφωμα (μέχρι στιγμής) της καριέρας της.

Γεννήθηκε στο Όκλαντ από γονείς μετανάστες, ο πατέρας της ήρθε από την Τζαμάικα για να γίνει διακεκριμένος οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η μητέρα της ήταν ερευνήτρια καρκίνου που μετανάστευσε από την Ινδία.

Η Χάρις ανήλθε από τοπικός εισαγγελέας σε γενικό εισαγγελέα της Καλιφόρνια και στη συνέχεια σε γερουσιαστή των ΗΠΑ, προτού επιλεγεί ως υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν το 2020.

Έχει υψηλή αναγνώριση και τις υψηλότερες δημοσκοπήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικά στοιχεία για να διεκδικήσει την προεδρία .

Θα αναλάμβανε επίσης τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκστρατεία του Μπάιντεν και θα κληρονομήσει την υποδομή της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που θα ήταν χρήσιμο εάν επιδιώξει να διεκδικήσει την προεδρία.

Ωστόσο, οι προσωπικές αξιολογήσεις αποδοχής της θα μπορούσαν να αποδειχθούν εμπόδιο. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδωσε στη Χάρις βαθμολογία ευνοϊκότητας 29%, με το 49% να την αξιολογεί αρνητικά και το 22% να λέει ότι δεν είχε γνώμη ή δεν είχε ακούσει για αυτήν.

Γκάβιν Νιούσομ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, 56 ετών, είναι μια καθιερωμένη φιγούρα στο Δημοκρατικό Κόμμα και μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφορούν ως πιθανός διάδοχος – τώρα ή αργότερα.

Ωστόσο, έχει πλέον υποστηρίξει την Καμάλα Χάρις ως υποψήφια για την προεδρία, αποκαλώντας την «σκληρή», «ατρόμητη» και «επίμονη».

«Με τη δημοκρατία μας να διακυβεύεται και το μέλλον μας σε κίνδυνο, κανείς δεν είναι καλύτερος να διώξει την υπόθεση κατά του σκοτεινού οράματος του Ντόναλντ Τραμπ και να οδηγήσει τη χώρα μας σε μια πιο υγιή κατεύθυνση από τον αντιπρόεδρο της Αμερικής, @KamalaHarris», είπε στο X.

Έχει ένα υπόβαθρο στις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει εστιατόρια και ξενοδοχεία, στην καριέρα του πριν από την πολιτική.

Ο Νιούσομ ήρθε για πρώτη φορά στην εθνική προσοχή όταν, ενώ ήταν δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, αυτός και άλλοι αξιωματούχοι της πόλης άρχισαν να δίνουν άδειες γάμου ομοφυλόφιλων – κατά ευθεία παραβίαση του κρατικού νόμου εκείνη την εποχή.

Η μετοχή του συνέχισε να αυξάνεται και το 2019, πέτυχε μια συντριπτική νίκη στην κορυφαία θέση της πολιτείας του, και έγινε κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

Θεωρείται ως μια ισχυρή φωνή μέσα στο κόμμα και ένας ταλαντούχος συζητητής, αλλά οι επικριτές του επισημαίνουν ένα κακό ιστορικό σε μια σειρά από βασικά ζητήματα στην πολιτεία του.

Αυτό περιλαμβάνει υψηλή έλλειψη στέγης, προβλήματα ναρκωτικών, ζητήματα μετανάστευσης, νόμο και ασφάλεια, υψηλούς φόρους και πολλά άλλα.

Γκρέτσεν Γουίτμερ

Η γρήγορη άνοδος της Γκρέτσεν Γουίτμερ τις τελευταίες δύο δεκαετίες – από πτυχιούχο νομικής σχολής μέχρι κυβερνήτη του Μίσιγκαν – την καθιέρωσε ως εξέχουσα προσωπικότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Το καθεστώς της εδραιώθηκε το 2022 με μια αποφασιστική επανεκλογή και την επιτυχία του κόμματός της να ανατρέψει και τα δύο σώματα του νομοθετικού σώματος της πολιτείας, παρέχοντας στους Δημοκρατικούς τον πλήρη έλεγχο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Η Γουίτμερ, 52 ετών, προωθεί το θέμα της πρόσβασης στις αμβλώσεις στο ρόλο της ως συμπροέδρου της εκστρατείας του Μπάιντεν, λέγοντας ότι βρίσκεται στη «δεξιά πλευρά» της μάχης για τις αμβλώσεις, παρά την άθλια απόδοσή του στην πρόσφατη συζήτηση για το ζήτημα της αναπαραγωγής. δικαιώματα.

Κατηγορεί τον Τραμπ για την τροφοδοσία του πολιτικού μίσους που υποκίνησε μια συνωμοσία απαγωγής και δολοφονίας της που απέτρεψε το FBI το 2020.

Όταν ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν να γίνει υποψήφια φέτος εάν ο Μπάιντεν αποχωρούσε, απάντησε οριστικά, «Όχι».  

Τζος Σαπίρο

“Get shit done” είναι το σλόγκαν του Josh Shapiro για το πώς θέλει να διευθύνει την Pennsylvania.

Ο κυβερνήτης είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στο Δημοκρατικό Κόμμα και θεωρείται ως ένας από τους λίγους κυβερνήτες που χτίζουν τα εθνικά τους προφίλ και τοποθετούνται για μια υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2028 – προτού εμφανιστούν τα ζητήματα με τον Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο 50χρονος γιος ενός γιατρού και πρώην πολιτειακού νομοθέτη, επίτροπος κομητείας και γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, έχει πλέον υποστηρίξει τον αντιπρόεδρο μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω να εκλεγεί η @KamalaHarris ως ο 47ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε σε ανάρτησή του στο X.

«Η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι να ενωθεί γρήγορα πίσω από την Αντιπρόεδρο Χάρις και να επικεντρωθεί εκ νέου στην κατάκτηση της προεδρίας».

Μισέλ Ομπάμα

Γνωστή και δημοφιλής από την εποχή της πρώτης κυρίας, όταν ο σύζυγός της Μπαράκ Ομπάμα ήταν πρόεδρος, υπάρχουν πολλοί από την πλευρά των Δημοκρατικών που θα ήθελαν να δουν τη Μισέλ Ομπάμα ως υποψήφια του κόμματος.

Πράγματι, οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν προσηλωθεί στην ιδέα ότι η Μισέλ Ομπάμα επιστρατεύτηκε για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να μειώσει την πολιτική βιωσιμότητα του προέδρου και να ενισχύσει τη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μια δημοσκόπηση της Ipsos διαπίστωσε ότι είναι η μόνη υποθετική υποψήφια που μπορεί να νικήσει οριστικά τον Τραμπ κατά μέτωπο και ήταν επίσης στην κορυφή των τσαρτ σε ευνοϊκή θέση μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Θα την ενδιέφερε όμως;

Νωρίτερα φέτος, το γραφείο της είπε στο NBC News ότι δεν σχεδίαζε να θέσει υποψηφιότητα για το 2024.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξος ο Υπ. Εργασίας για ανανέωση σύμβασης στην Οικοδομική

Published

on

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, σε σχέση με το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, και εκτιμά ότι η επικείμενη κατάθεση της μεσολαβητικής πρότασης προς τους κοινωνικούς εταίρους σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή θα λειτουργήσει καταλυτικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παναγιώτου αναμένει ότι αμφότερες οι πλευρές θα ενεργήσουν με τη σοβαρότητα και την ωριμότητα που τις χαρακτηρίζει διαχρονικά, έτσι ώστε η συλλογική σύμβαση του κλάδου να ανανεωθεί ομαλά, και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων να διασφαλιστούν αποτελεσματικά.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της οικοδομικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, θεωρεί αναγκαία τη διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στο εσωτερικό, σε μια περίοδο εξωτερικής ρευστότητας και αβεβαιότητας.

Σε κοινή ανακοίνωση, στις 16 Ιουλίου, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ αναφέρουν ότι “το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας προφορικά, ως έχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εργατική πλευρά, αφού δεν δίνει άμεσες λύσεις στα ζητήματα του κλάδου”.

Ακόμη σημειώνουν ότι “στο χρονικό διάστημα που διανύουμε, και με τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους μέχρι στιγμής, δεν μπορούν παρά να εισηγηθούν στους εργαζόμενους της οικοδομικής βιομηχανίας που θα συνέλθουν σε Γενικές Συνελεύσεις την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, όπως αποφασίσουν την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την απόσυρση της τεχνητής προβλήτας στη Γάζα

Published

on

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, (U.S. Central Command ή CENTCOM) ανακοίνωσε ψες την ολοκλήρωση της αποστολής της τεχνητής προβλήτας σε ακτή της Γάζας, σηματοδοτώντας τον επίλογο μιας προσπάθειας για την εκφόρτωση μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονταν για τον άμαχο πληθυσμό του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.

Αφότου την εγκατέστησε πριν από δυο μήνες ο αμερικανικός στρατός, η πλωτή υποδομή απασχόλησε περισσότερο εξαιτίας των προβλημάτων της. Παρότι κόστισε περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια, το τεχνητό λιμάνι αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτο στις άσχημες καιρικές συνθήκες και αποσπάστηκε από την ακτή αρκετές φορές αφότου εγκαταστάθηκε αρχικά, στα μέσα Μαΐου. Η προβλήτα υπέστη ζημιές και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί επανειλημμένα στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ για επισκευές.

Η Kυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έλαβε την απόφαση για την κατασκευή αυτού του τεχνητού λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που είχε επιβάλει ο ισραηλινός στρατός στις δια ξηράς παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον ρημαγμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending