Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τα κορίτσια να έχουν νωρίτερα πρώτη περίοδο

Published

on

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα κορίτσια στις ΗΠΑ έχουν την πρώτη τους περίοδο νωρίτερα. Η έκθεση στον τοξικό αέρα ευθύνεται εν μέρει.

Για αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν όλο και περισσότερο από τα σημάδια ότι τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία σε πολύ μικρότερη ηλικία σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.

Όταν τα κορίτσια βιώνουν την πρώτη τους περίοδο, κάτι που οι επιστήμονες ονομάζουν ηλικία εμμηναρχής, μέχρι την έναρξη της ανάπτυξης του μαστού, αυτές οι σπερματικές αλλαγές που σηματοδοτούν την έναρξη της εφηβείας φαίνεται να λαμβάνουν χώρα σταδιακά νωρίτερα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, τα κορίτσια στην αμερική σήμερα υπολογίζεται ότι ξεκινούν την έμμηνο ρύση έως και τέσσερα χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τα κορίτσια που ζούσαν πριν από έναν αιώνα. Τον Μάιο, νέα δεδομένα έδειξαν ότι ενώ τα κορίτσια που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1969 άρχισαν συνήθως να έχουν έμμηνο ρύση στα 12,5 χρόνια, αυτό μειώθηκε κατά μέσο όρο στα 11,9 χρόνια για τη γενιά που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η ίδια τάση έχει επίσης σημειωθεί σε όλο τον κόσμο. Νοτιοκορεάτες επιστήμονες περιέγραψαν με ανησυχία πώς ο αριθμός των κοριτσιών που εμφανίζουν σημάδια πρόωρης εφηβείας – είτε ανάπτυξη μαστού είτε έμμηνο ρύση πριν από την ηλικία των οκτώ ετών – αυξήθηκε 16 φορές μεταξύ 2008 και 2020.

«Βλέπουμε επίσης ότι αυτές οι μειούμενες ηλικίες στην εφηβεία είναι ακόμη πιο έντονες σε ομάδες χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής θέσης και σε ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων», λέει η Audrey Gaskins, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ. «Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη μακροπρόθεσμη υγεία».

Ερευνητές όπως ο Gaskins ανησυχούν κυρίως ότι η έναρξη της εφηβείας νωρίτερα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά γεγονότων που έχουν εκτεταμένες συνέπειες αργότερα στην ενήλικη ζωή. Τα αναδυόμενα δεδομένα υποδηλώνουν ότι όχι μόνο μπορεί να περιορίσει το παράθυρο γονιμότητας, ιδιαίτερα εάν αυτές οι γυναίκες μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, αλλά να συντομεύσει τη ζωή τους. Η πρώιμη εφηβεία έχει συσχετιστεί επανειλημμένα με υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών που κυμαίνονται από καρκίνους του μαστού και των ωοθηκών, μεταβολικά σύνδρομα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά η Brenda Eskenazi, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, λέει ότι μια θεωρία προτείνει ότι εάν τα κύτταρα του σώματος εκτεθούν σε κυκλοφορούντα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών όπως τα οιστρογόνα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκου, επειδή αυτές οι ορμόνες διεγείρουν την κυτταρική ανάπτυξη.

«Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες ότι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έκθεσης σε ορμόνες αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνους της αναπαραγωγής», λέει.

Έπειτα υπάρχουν οι πιθανές κοινωνικές συνέπειες. Η  Εσκενάζι επισημαίνει ότι τα κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα είναι επίσης πιο πιθανό να γίνουν σεξουαλικά ενεργά νωρίτερα. «Υπάρχει μια τρομακτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν έχουμε την τάση οι αμβλώσεις να γίνονται παράνομες και η αντισύλληψη να μην είναι διαθέσιμη», λέει. «Θα οδηγήσει σε περισσότερες ανεπιθύμητες εφηβικές εγκυμοσύνες, έτσι ώστε η συρροή παραγόντων να είναι πολύ τρομακτική».

Γιατί όμως η ανάπτυξη του παιδιού επιταχύνεται με αυτόν τον τρόπο;

Από την παχυσαρκία στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Η έναρξη της εφηβείας υπαγορεύεται από δύο ευρείας εμβέλειας δίκτυα επικοινωνίας στο σώμα, γνωστά ως άξονες υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) και υποθαλάμου-υπόφυσης-γοναδικού (HPG). Συνδέουν μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, η οποία ρυθμίζει διάφορες βασικές σωματικές λειτουργίες από την πείνα έως τον έλεγχο της θερμοκρασίας, με διαφορετικούς αδένες που εκκρίνουν ορμόνες.

Ο Gaskins λέει ότι μέχρι πριν από 10 έως 20 χρόνια, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι η μόνη αιτία της πρόωρης εφηβείας ήταν η παιδική παχυσαρκία, με τις πρωτεΐνες που παράγονται από τα λιποκύτταρα που ονομάζονται αδιποκίνες να παίζουν ρόλο στη διέγερση των αξόνων HPA και HPG.

Αντίθετα, μια σειρά από μελέτες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επισημάνει μια άλλη, πιο εκπληκτική αιτία – την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας έχει γίνει από επιστήμονες στη Νότια Κορέα, με τη Σεούλ, το Μπουσάν και το Ίντσεον να κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων 100 πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου σύμφωνα με τον δείκτη IQAir. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο Ewha Womens στη Σεούλ εντόπισε μια επαναλαμβανόμενη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε διάφορους ρύπους και της πρώιμης έναρξης της εφηβείας.

Μερικοί από τους κύριους ένοχους φαίνεται να είναι τα τοξικά αέρια όπως το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το όζον, τα οποία απελευθερώνονται στον αέρα είτε μέσω των εκπομπών των οχημάτων είτε μέσω των αποβλήτων που παράγονται από εργοστάσια παραγωγής. Το 2022, μια μελέτη από επιστήμονες στην Πολωνία, μια χώρα γνωστή για την κακή ποιότητα του αέρα λόγω της επικράτησης των εργοστασίων καύσης άνθρακα, εξέτασε δεδομένα από 1.257 γυναίκες και βρήκε μια σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης έκθεσης σε αέρια αζώτου και της εμμήνου ρύσεως που εμφανίζεται πριν από την ηλικία. από 11.

Ίσως μια ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα λεπτά σωματίδια (PM), σωματίδια που είναι πολύ μικρά για να τα δούμε, αλλά απελευθερώνονται στον αέρα από πηγές που κυμαίνονται από εργοτάξια έως πυρκαγιές, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κινητήρες οχημάτων και ακόμη και σκονισμένους, μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Τον Οκτώβριο του 2023, ο Gaskins και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια των ΗΠΑ που εκτέθηκαν σε υψηλές ποσότητες PM2,5 – που ορίζονται ως σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm – και PM10, τόσο στη μήτρα της μητέρας τους όσο και κατά την παιδική τους ηλικία, είναι πιο πιθανό να έχουν πρώτη περίοδο σε μικρότερη ηλικία.

Μελέτες που χρησιμοποιούν μείγματα σωματιδίων που βρέθηκαν σε δείγματα αέρα εσωτερικού χώρου, έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα λεπτά σωματίδια είναι ικανές να αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς για διάφορες ορμόνες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη – ιδιαίτερα τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί στην έναρξη της εφηβείας.

Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην πρόωρη εφηβεία. Ο Gaskins προτείνει ότι τα αναδυόμενα στοιχεία που σχετίζονται με τα PM2,5 και άλλους ρύπους είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς οι επιβλαβείς περιβαλλοντικές χημικές ουσίες μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα, διεγείροντας εκτεταμένες ορμονικές αλλαγές.

Σε γενικό πλαίσιο υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη σύνθετη σύνδεση μεταξύ του μεταβαλλόμενου κόσμου μας και του τρόπου με τον οποίο αυτές οι διακυμάνσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού, με τον ρόλο παραγόντων όπως τα μικροπλαστικά και ακόμη και η κλιματική αλλαγή να είναι πολύ άγνωστος.

Πηγή: Sigmalive

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλοιό καύσωνα η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Published

on

Συνεχίζονται οι ψηλές θερμοκρασίες ανά το παγκύπριο.

Νέα κίτρινη προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ στις 11:00 το πρωί και θα ισχύει μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 32 στα ψηλότερα ορεινά.

Η πρόγνωση του καιρού: 

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα ανατολικά παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα υπόλοιπα παράλια λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 38 στα υπόλοιπα παράλια και στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά, κατά τις αυγινές κυρίως ώρες αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ για να καταστούν αργότερα κυρίως μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία την Τρίτη δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος στην αγωνία για ΑΕΙ Κύπρου-Στρατιωτικές Σχολές – Στις 9 τα αποτελέσματα

Published

on

Τέλος στην αγωνία των υποψήφιων που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024, τίθεται σήμερα το πρωί.

Στις 09:00, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην παρουσία της πολιτικής προϊστάμενης του Υπουργείου, Αθηνάς Μιχαηλίδου, θα ανακοινωθούν, τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης 2024 για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending