ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέα κριτήρια για τις προαγωγές στο στρατό προωθεί το ΥΠΑΜ – Οι προτάσεις που εξετάζονται στη Βουλή

Το Υπουργείο Άμυνας παρουσίασε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές τις αλλαγές που προωθεί στα κριτήρια αξιολόγησης και προαγωγής των μελών του στρατού, με στόχο να καταγράψει τις αντιδράσεις των βουλευτών και να διαμορφώσει το τελικό κείμενο της νομοθεσίας.
Η προτεινόμενη δέσμη κριτηρίων, που στοχεύει στη βελτίωση της διαδικασίας κρίσης και προαγωγής, περιλαμβάνει μια σειρά από τροποποιήσεις. Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας, Άννα Αριστοτέλους, παρουσίασε τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Υπουργείου, όπως τα εξής:
- Σωματικό βάρος
- Απροειδοποίητα νάρκοτεστ
- Διαφοροποίηση στα κριτήρια για τις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα
- Αλλαγές στο ηλικιακό όριο για το επιστημονικό προσωπικό στην Εθνική Φρουρά
- Ανέλιξη των αξιωματικών γραφείου στο βαθμό του ανθυπασπιστή Γ’ αντί Β’
Σύμφωνα με την κα. Αριστοτέλους, το πρώτο κριτήριο αφορά το σωματικό βάρος, όπου προτείνεται να μην απολύεται κάποιος αν υπερβεί το όριο για δύο φορές, αλλά να παραμένει χωρίς προαγωγή. Αυτή η αλλαγή συνιστά χαλάρωση του προηγούμενου κανόνα και θεωρείται θετική για τα μέλη του στρατού, καθώς τους δίνει περισσότερη ευχέρεια.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα απροειδοποίητα νάρκοτεστ, τονίζοντας ότι η στόχευση είναι να ενισχυθεί η απόδοση των στρατιωτικών και να διασφαλιστεί η ικανότητά τους να εκτελούν τα καθήκοντά τους με συγκέντρωση. Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος θετικός στην χρήση παράνομων ουσιών, η υπηρεσία του θα τερματίζεται αμέσως, με δυνατότητα ένστασης και αιματολογικών εξετάσεων για επιβεβαίωση.
Επιπλέον, εξήγησε τη διαφοροποίηση στα κριτήρια για τις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα, με σκοπό να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία της Κύπρου με τα πιο αυστηρά κριτήρια που ισχύουν στην Ελλάδα. Στόχος είναι να περιοριστούν οι επιστροφές φοιτητών στις στρατιωτικές σχολές, κάτι που σήμερα επιτρέπεται στην Κύπρο.
Η κα. Αριστοτέλους αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ηλικιακού ορίου για το επιστημονικό προσωπικό στην Εθνική Φρουρά, σημειώνοντας ότι η κατάργηση του ορίου ηλικίας μέχρι τα 40 έτη αποσκοπεί στην ενίσχυση της στελέχωσης και την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Αναφορικά με τη διαδικασία ανέλιξης των υπαξιωματικών γραφείου, προτείνεται η τροποποίηση ώστε να μπορούν να προάγονται στο βαθμό του ανθυπασπιστή Γ’, αντί του Β’. Αυτή η πρόταση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του στρατοπέδου και των προαγωγών, και αφορά τη δημιουργία ξεχωριστών επετηρίδων για τους υπαξιωματικούς γραφείου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την εν λόγω ρύθμιση, καθώς ενδέχεται να προκύψουν αντιδράσεις από υπαξιωματικούς που εκτελούν χρέη γραφείου λόγω προβλημάτων υγείας ή τραυματισμών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Κανόνας των 5 δευτερολέπτων» για τρόφιμα: Μύθος ή αλήθεια;

Ο διάσημος «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» έχει περάσει από στόμα σε στόμα, ως ένα άτυπο όριο ασφαλείας: αν σηκώσεις φαγητό από το πάτωμα μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, θεωρείται ακόμα… φαγώσιμο. Αλλά τι λέει πραγματικά η επιστήμη;
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν ακαριαία στο φαγητό – σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο από την επαφή με το πάτωμα. Ωστόσο, η ποσότητα και ο κίνδυνος εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η υγρασία του φαγητού, το είδος της επιφάνειας και το πόσο καθαρό είναι το πάτωμα.
Για παράδειγμα, ένα ξηρό κράκερ που πέφτει σε καθαρό ξύλινο πάτωμα για 2–3 δευτερόλεπτα έχει μικρότερο κίνδυνο από ένα φέτα καρπούζι που πέφτει σε πλακάκι κουζίνας. Οι επιστήμονες συμφωνούν: δεν υπάρχει μαγικό χρονικό όριο, αλλά η καθαριότητα και η φύση του τροφίμου παίζουν κρίσιμο ρόλο.
Σε δημόσιους χώρους, το ρίσκο αυξάνεται σημαντικά. Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αλήθεια λοιπόν είναι απλή: ο «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» είναι περισσότερο μύθος παρά εγγύηση ασφάλειας.
Αν έχετε αμφιβολίες, η καλύτερη επιλογή είναι… ο κάδος απορριμμάτων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ισπανίδα προσποιούνταν την μουγκή για 16 χρόνια για να παίρνει σύνταξη

16 χρόνια πίστευε πως είχε το πάνω χέρι.. τώρα όμως ο τροχός γύρισε. Ο λόγος για Ισπανίδα που μετά από 16 χρόνια αποκαλύφθηκε από ντεντέκτιβ πως έκανε στα ψέματα την μουγκή για να πάρει σύνταξη αναπηρίας.
Το 2003, μια γυναίκα που εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στην Ανδαλουσία της Ισπανίας δέχθηκε επίθεση από έναν πελάτη. Μετά το τραυματικό περιστατικό, διαγνώστηκε με διαταραχή μετατραυματικού στρες και απώλεια της ικανότητάς της να μιλάει. Αφού εξέτασε την υπόθεσή της, η κοινωνική ασφάλιση χορήγησε στη γυναίκα σύνταξη μόνιμης αναπηρίας, αλλά επειδή επρόκειτο για περιστατικό που σχετιζόταν με την εργασία, η ασφαλιστική εταιρεία κρίθηκε υπεύθυνη για το κόστος. Χρόνια αργότερα, σύμφωνα με την κανονική διαδικασία, η ασφαλιστική εταιρεία επανεξέτασε την υπόθεσή της και διαπίστωσε κάποιες παρατυπίες, οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω έρευνα. Πριν από μερικά χρόνια, προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο οποίος ανακάλυψε ότι η γυναίκα μιλούσε κανονικά, αλλά συνέχιζε να εισπράττει τις πληρωμές αναπηρίας της.
Το 2019, δεκαέξι χρόνια μετά το περιστατικό που προκάλεσε τη διαταραχή της ομιλίας της γυναίκας, η ασφαλιστική εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την καταβολή των παροχών αναπηρίας της άρχισε να εξετάζει τα ιατρικά της αρχεία και παρατήρησε ότι κανένας από τους ειδικούς που είχε επισκεφθεί από το 2009 (ένας οφθαλμίατρος, ένας ορθοπεδικός και ένας δερματολόγος) δεν είχε καταγράψει την αδυναμία της να μιλάει στις εκθέσεις τους. Αυτό θεωρήθηκε ασυνήθιστο, οπότε έβαλαν μια ομάδα γιατρών να επανεκτιμήσει την κατάσταση της γυναίκας και τουλάχιστον ένας ψυχίατρος ανέφερε πιθανά σημάδια απάτης.
Οι υποψίες ενός ιατρικού εμπειρογνώμονα δεν ήταν αρκετές για να ανοίξει μια υπόθεση εναντίον της γυναίκας, οπότε η ασφαλιστική εταιρεία προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να ακολουθήσει τη γυναίκα και να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ ανέφερε ότι «η μουγκή γυναίκα μιλάει κανονικά στο δρόμο, συνομιλεί με άλλες μητέρες έξω από τις πύλες του σχολείου, χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο χωρίς προβλήματα και παρακολουθεί μαθήματα Zumba».
Για να αποδείξει χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι η γυναίκα μπορούσε να μιλήσει, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ την πλησίασε μια μέρα στο δρόμο και της ζήτησε οδηγίες για το πώς να φτάσει σε ένα τοπικό πολυκατάστημα. Εκείνη έπεσε κατευθείαν στην παγίδα του, εξηγώντας εύγλωττα σε τέλεια αρθρωμένα ισπανικά πώς να φτάσει στο κατάστημα, χωρίς να γνωρίζει ότι την κατέγραφαν. Με αυτό το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο, η ασφαλιστική εταιρεία κινήθηκε νομικά για να αποδείξει ότι δεν ήταν πλέον υπεύθυνη για την παροχή παροχών αναπηρίας.
Τον Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας (TSJA) αποφάνθηκε υπέρ της ασφαλιστικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ήταν έγκυρα και ότι δεν χρειαζόταν πλέον να καταβάλει στη γυναίκα επιδόματα αναπηρίας. Απέρριψε επίσης την προσφυγή της γυναίκας να απορριφθεί από το δικαστήριο η καταγραφή του ντετέκτιβ, επειδή αποτελούσε «σαφή παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της» .
Μετά την ετυμηγορία του Ιανουαρίου, άνοιξε νέα υπόθεση εναντίον της γυναίκας για να καθοριστεί το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει για παράνομη είσπραξη παροχών για μια ανύπαρκτη πάθηση. Η ασφαλιστική εταιρεία πιθανότατα θα μηνύσει επίσης τη γυναίκα για να διεκδικήσει τις παροχές που κατέβαλε επί 16 χρόνια.
Πηγή: gazzetta.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τίτλοι τέλους για KFC και Pizza Hut στην Τουρκία – Ποιος ο λόγος

Η KFC έκλεισε και τα 537 καταστήματά της στην Τουρκία, καθώς ο τοπικός δικαιοδόχος της, η εταιρεία Iş Gıda, κήρυξε πτώχευση – μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές αποχωρήσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 7.000 εργαζόμενοι επηρεάζονται, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία.
Η κρίση ξεκίνησε όταν η αμερικανική μητρική εταιρεία Yum! Brands (ιδιοκτήτρια των KFC και Pizza Hut) διέκοψε τη συνεργασία με την Iş Gıda, λόγω συνεχιζόμενων αποτυχιών στην τήρηση επιχειρησιακών προτύπων. Ακολούθησε αίτηση προστασίας από πτώχευση, με χρέη ύψους 7,7 δισ. λιρών Τουρκίας.
Οι μισθοί είχαν καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά ο Ιανουάριος παραμένει απλήρωτος, προκαλώντας διαμαρτυρίες εργαζομένων σε Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις. Πολλοί απευθύνθηκαν δημόσια στη Yum! Brands ζητώντας επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον τους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το κύμα μποϊκοτάζ δυτικών εταιρειών στην Τουρκία και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Η Yum! Brands δεν έχει ακόμη ανακοινώσει νέο συνεργάτη, ενώ το μέλλον της KFC και της Pizza Hut στη χώρα παραμένει αβέβαιο. Οι τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις, αναμένεται να δεχθούν σοβαρό πλήγμα.
-
ΔΗΜΟΙ4 weeks ago
Εορτασμός των Εθνικών Επετείων στον Δήμο Λατσιών-Γερίου με Ζωντανή Μετάδοση της παρέλασης μαθητών και οργανωμένων συνόλων του δήμου Λατσιών – Γερίου.
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Κύπρος: Κρίση Ξηρασίας και Αξιοποίηση Λάσπης Φραγμάτων για Γεωργική Χρήση
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Σάκης Ρουβάς: Κάνει σκι και τραγουδά παράλληλα επιτυχία του [βίντεο]
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
ΒΙΝΤΕΟ: Σε εξέλιξη στο Σύνταγμα η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Ψέκασαν μέχρι και τον Πίκατσου τα ΜΑΤ στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Σίσσυ Χρηστίδου: «Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξη της Αντελίνας» [βίντεο]
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Επετειακή Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821 και την 1η Απριλίου 1955 – Δήμος Λατσιών – Γερίου
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Κατάθεση Δανδουλάκη στη δίκη Φιλιππίδη: «Πολιορκούσε στενά τη Λένα Δροσάκη»