Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των διαταγμάτων που αφορούν τον κορωνοϊό.

Published

on

Νόμιμα αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι ήταν τα Διατάγματα που ο Υπουργός Υγείας εξέδιδε με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο (καθορισμός μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19) και νομίμως ο Υπουργός Υγείας, κατ’ εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξέδιδε τα Διατάγματα αυτά.

Σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι, «η πολύ σημαντική αυτή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία υπήρξε ομόφωνη και εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου 2024, αποτελεί απότοκο της εξέτασης έφεσης πολίτη σε σχέση με τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του Διατάγματος (Αρ. 12) του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, το οποίο συνοπτικά, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την απαγόρευση μαζικών και άλλων εκδηλώσεων, και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου για όλα τα πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω. Η έφεση στρεφόταν εναντίον απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου σε σχέση με τις κατηγορίες που ο πολίτης αντιμετώπιζε, ήτοι για μη χρήση προστατευτικής μάσκας και για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση διαμαρτυρίας το 2021, κατά παράβαση Διατάγματος του Υπουργού Υγείας. Για τις δύο αυτές κατηγορίες ο πολίτης κρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο ως ένοχος και του επιβλήθηκε συνολική χρηματική ποινή προστίμου 450 ευρώ και για τα δύο αδικήματα.

Το ουσιαστικό ερώτημα που το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να απαντήσει, με δεδομένο ότι υπήρξε παρέμβαση στα δικαιώματα του πολίτη για ελευθερία της έκφρασης και ελευθερία για ειρηνική συνάθροιση, ήταν κατά πόσον η παρέμβαση αυτή ήταν συνταγματικά νόμιμη, επιδίωκε θεμιτό σκοπό και ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία ως επιτρεπόμενος περιορισμός με βάση άρθρα του Συντάγματος της Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), και κατά πόσον θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο ή ανάλογο αποτέλεσμα με λιγότερο αυστηρά μέτρα.

Από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου προκύπτουν τα εξής σημαντικά σημεία:

Τα Διατάγματα που εκδόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις των κρατών για προστασία της ζωής και της υγείας, επέτρεπαν τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, τηρουμένης πάντα της αρχής της αναλογικότητας. Όπως αναφέρει το Δικαστήριο, η δυνατότητα περιορισμού των δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι ελευθέρως και της ελευθερίας της έκφρασης «παρά την αδιαμφισβήτητη αξία και την ισχυρή προστασία τους, τα ίδια τα Άρθρα που κατοχυρώνουν τα ατομικά αυτά δικαιώματα, ταυτόχρονα τα σχετικοποιούν, δίδοντας τη δυνατότητα, ως άνω, να τίθενται σε περιορισμούς. Οι περιορισμοί όμως πρέπει να προβλέπονται από τον νόμο και να αποτελούν αναγκαία μέτρα σε μια δημοκρατική κοινωνία για την προστασία ιδιαίτερα σημαντικών αγαθών, μεταξύ των οποίων, η δημόσια υγεία».
Παρότι ο περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε νόμιμος τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, το Ανώτατο Δικαστήριο αθώωσε τον πολίτη στην κατηγορία της συμμετοχής σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, διότι, σύμφωνα με την απόφαση, η απαίτηση της αναλογικότητας ενέχει την υποχρέωση τα μέτρα να εφαρμόζονται κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Κατά τη γνώμη του Δικαστηρίου, το γεγονός ότι σειρά μέτρων επέτρεπαν, υπό όρους, δραστηριότητες προσώπων σε κλειστούς χώρους, όπως συνάθροιση πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και λειτουργία, μεταξύ άλλων, γυμναστηρίων, κινηματογραφικών αιθουσών, κομμωτηρίων και κέντρων δερματοστιξίας, καταδείκνυε έλλειψη συνέπειας στην εφαρμογή των μέτρων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την καταδίκη από το πρωτόδικο Δικαστήριο για τη μη χρήσης της υποχρεωτικής προστατευτικής μάσκας, καθότι η μη χρήση της ήταν ανάλογη του επιδιωκόμενου σκοπού. Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε στον πολίτη πρόστιμο 300 ευρώ για την κατηγορία της μη χρήσης προστατευτικής μάσκας, αφού προηγουμένως ακύρωσε τη συνολική ποινή των 450 ευρώ που είχε επιβληθεί και για τις δύο κατηγορίες από το Επαρχιακό Δικαστήριο.
Τα Διατάγματα αποτελούν αυτοτελείς πράξεις, η παραβίαση των οποίων συνιστά ποινικό αδίκημα.
Όλα τα Διατάγματα εκδόθηκαν κατ’ επίκληση της αδήριτης ανάγκης για αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παρότι η νομοθετική εξουσία της Δημοκρατίας ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Σύνταγμα δεν εμποδίζει την εκχώρηση νομοθετικής εξουσίας από την Βουλή σε άλλα όργανα της Δημοκρατίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βουλή, μέσω των τροποποιήσεων του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, εξουσιοδότησε το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη άμεσων μέτρων για προστασία των πολιτών της Δημοκρατίας.
Τα Διατάγματα που εκδόθηκαν με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο κρίθηκαν από το Δικαστήριο ότι αποτελούν πράξη εκτελεστικής φύσεως [σ.σ. «καταδεικνύουν τον κατ’ εξοχήν εκτελεστικό χαρακτήρα των μέτρων και δεν χωρούσαν ‘εις βάθος εσωτερικές συζητήσεις, ιδίως με τη συμμετοχή της Βουλής’»] και ως εκ τούτου, νόμιμα το Υπουργικό Συμβούλιο εκχώρησε την εξουσία έκδοσης τους στον Υπουργό Υγείας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χαρακτηριστική αναφορά του Δικαστηρίου:
«Όλα αυτά τα στοιχεία που δακτυλοδείχνουν την εκτελεστική φύση των μέτρων που λαμβάνονταν, απέκτησαν τώρα με την πανδημία μια νέα, πρωτόγνωρη διάσταση. Η κατάσταση θα έπρεπε να παρακολουθείται καθημερινά, με υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης και με βάση την τρέχουσα επιστημονική γνώση. Τα μέτρα θα έπρεπε να λαμβάνονται κατά τρόπον άμεσο και δυναμικό, όπως δυναμικά απειλούσε την ανθρωπότητα η πανδημία. Καταλήγουμε ότι επρόκειτο για περίπτωση άσκησης εκτελεστικής εξουσίας, κατ’ εξουσιοδότηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, προς υλοποίηση των σκοπών του νόμου και της άμεσης, εν προκειμένω, ανάγκης του λαού.»

Πηγή: Reportercy

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμη απόφαση: Στο χείλος του αποκλεισμού τα ποδοσφαιρικά σωματεία

Published

on

Η Κυβέρνηση καλείται να πάρει κρίσιμη απόφαση σχετικά με τα ποδοσφαιρικά σωματεία που δεν κατέβαλαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (Φόρος Εισοδήματος και ΦΠΑ) από τον Μάιο του 2023 και μετά. Παρότι εφαρμόστηκε σχέδιο αποπληρωμής, τα χρέη αυξάνονται, με το συνολικό ποσό των νέων οφειλών να αγγίζει τα €5,3 εκατ. Η ΚΟΠ ζήτησε από το κράτος βεβαίωση συμμόρφωσης για να ενημερώσει την ΟΥΕΦΑ ότι τα σωματεία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Κυβέρνηση έχει τρεις επιλογές:
Α) Να αρνηθεί την έκδοση βεβαίωσης συμμόρφωσης, αναγνωρίζοντας ότι τα χρέη δεν εξοφλήθηκαν,
Β) Να την παραχωρήσει, δεχόμενη πολιτικό κόστος,
Γ) Να σιωπήσει, αφήνοντας την ΚΟΠ να αναλάβει την ευθύνη.

Η ΚΟΠ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ποια σωματεία πληρούν τα κριτήρια, αλλά χωρίς επίσημη απάντηση από το Υπουργείο, όλα παραμένουν ρευστά. Ομάδες όπως ΑΠΟΕΛ, Πάφος, Άρης, Ανόρθωση, Απόλλωνας και ΑΕΛ κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την Ευρώπη και μείον έξι βαθμούς στο επόμενο πρωτάθλημα. Υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβραδύνουν την αποπληρωμή, ενώ συνεχίζεται η διαφωνία για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει την επανένταξη των σωματείων στο σχέδιο αποπληρωμής: ο Έφορος Φορολογίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκπτωτος ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός

Published

on

Μετά από σοβαρές καταγγελίες και έντονη κριτική, ακόμη και από την Ελληνική Κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έθεσε τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό σε παύση από τα καθήκοντά του. Οι καταγγελίες περιλαμβάνουν χειροτονία μέλους αποτειχισμένης ομάδας, άρνηση τέλεσης μυστηρίων από κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και εγκαινιασμό παρεκκλησίου στο όνομα μη αναγνωρισμένου αγίου. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες, με σχετική ενημέρωση της Κυπριακής Κυβέρνησης μέσω της Πρεσβείας της στην Αθήνα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας επίσης εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις. Η Ιερά Σύνοδος, λειτουργώντας ως εκκλησιαστικό δικαστήριο, έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις του και διαπίστωσε προβλήματα στη διοίκηση της Μητρόπολης Πάφου. Ο Τυχικός τίθεται στη διάθεση της Εκκλησίας και καλείται να υποβάλει έγγραφη Ομολογία Πίστεως, καταδικάζοντας τον αποτειχισμό. Παραμένει επίσκοπος και μέλος της Συνόδου, με νέο τίτλο που θα του αποδοθεί. Τοποτηρητής της Μητρόπολης Πάφου αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ήθος του αθλητισμού είναι η δική μας νίκη

Published

on

Του Ανδρέα Μουζουρίδη, Πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ)

Σε λίγους μόνο μήνες, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αθλητικής σκηνής, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της μια κορυφαία διοργάνωση του μπάσκετ. Το FIBA EuroBasket 2025 είναι μια στιγμή-ορόσημο, όχι μόνο για το ίδιο το άθλημα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Από τις 28 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, το Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό θα υποδεχθεί εθνικές ομάδες, αθλητές, φιλάθλους και ανθρώπους του αθλητισμού από όλη την Ευρώπη. Κι ενώ οι προετοιμασίες κορυφώνονται, η φετινή 19η Μαΐου μάς καλεί να στρέψουμε το βλέμμα πέραν από τα παρκέ και τα στατιστικά, σε κάτι βαθύτερο: στις αξίες που κάνουν τον αθλητισμό κινητήριο δύναμη για κοινωνική πρόοδο και αλλαγή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Fair Play, που τιμάται για πρώτη φορά το 2025, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, αφιερωμένη στην προώθηση του αθλητισμού που ασκείται με πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης, ανεκτικότητας, ένταξης και μη διάκρισης. Η συγκεκριμένη ημέρα, αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση, για περισυλλογή και για δέσμευση στις αρχές που θεμελιώνουν τον αθλητισμό και την κοινωνία.

Το fair play δεν είναι ένας απλός όρος. Είναι μια βαθιά και ουσιαστική έννοια που υπερβαίνει τους κανονισμούς και τις τεχνικές οδηγίες. Δεν αφορά μόνο την τήρηση των γραπτών κανόνων ενός αγώνα. Είναι κάτι πιο ευρύ. Είναι ο σεβασμός στον αντίπαλο, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η πίστη στην ακεραιότητα και στην ισότητα, η επίγνωση της κοινωνικής ευθύνης του αθλητή. Είναι η βούληση να επιδιώκεις τη νίκη με καθαρό τρόπο και να διαχειρίζεσαι την ήττα με αξιοπρέπεια. Το fair play είναι η έμπρακτη εφαρμογή των ολυμπιακών αξιών και η πιο ισχυρή απάντηση σε φαινόμενα που απειλούν τον αθλητισμό όπως: η βία, οι διακρίσεις, η χειραγώγηση, το ντόπινγκ.

Στον πυρήνα αυτής της ημέρας βρίσκεται ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα, ότι ο αθλητισμός, όταν ασκείται με ήθος και ακεραιότητα, αποτελεί σημαντικό μοχλό για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Μέσα από την προώθηση της καλής υγείας και ευημερίας (SDG 3), της ποιοτικής εκπαίδευσης (SDG 4), της ισότητας των φύλων (SDG 5), της μείωσης των ανισοτήτων (SDG 10), της ειρήνης, της δικαιοσύνης και των ισχυρών θεσμών (SDG 16), το fair play λειτουργεί ως γέφυρα που ενώνει τον αθλητισμό με τις παγκόσμιες προτεραιότητες για έναν δικαιότερο κόσμο.

Για εμάς στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, οι αρχές αυτές είναι καθημερινή πράξη. Η Ομοσπονδία επενδύει σταθερά σε ένα μοντέλο ανάπτυξης του αθλήματος που τοποθετεί τον σεβασμό, την ευγενή άμιλλα και τη συλλογικότητα στο επίκεντρο. Από τις αναπτυξιακές ηλικίες έως την εθνική ομάδα, από τις ακαδημίες έως τα τοπικά πρωταθλήματα, καλλιεργούμε με συνέπεια μια κουλτούρα που διαμορφώνει όχι μόνο ικανούς αθλητές, αλλά και συνειδητοποιημένους πολίτες. Δεσμευόμαστε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι νεαροί καλαθοσφαιριστές μαθαίνουν ότι η πραγματική επιτυχία είναι άρρηκτα δεμένη με το ήθος, και ότι οι πραγματικοί πρωταθλητές κρίνονται από τον χαρακτήρα τους.

Η φιλοξενία του EuroBasket 2025 αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για την Κύπρο να αναδείξει την αθλητική της ταυτότητα και το πρόσωπο μιας χώρας που ξέρει να σέβεται, να συνεργάζεται και να χτίζει γέφυρες.

Σε μια Ευρώπη που καλείται να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της ενότητας και της αλληλεγγύης, το να προβάλλουμε το fair play ως αναπόσπαστο μέρος της φιλοξενίας μας είναι η πιο ισχυρή πολιτισμική παρακαταθήκη που μπορούμε να αφήσουμε.

Ο ρόλος της Κύπρου, λοιπόν, δεν εξαντλείται στο να προσφέρει απλώς έναν χώρο διεξαγωγής αγώνων. Είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο για ουσιαστικές ανθρώπινες συναντήσεις, με βάση τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση. Είναι να αποδείξει ότι ακόμη και μια μικρή χώρα μπορεί να στείλει ισχυρά μηνύματα, να αναδειχθεί σε πρότυπο φιλοξενίας και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει τους δικούς της ανθρώπους στον αθλητισμό, από τους εθελοντές μέχρι τους νεαρούς αθλητές, με την πεποίθηση πως ό,τι γίνεται με συνέπεια και αξίες έχει πραγματικό αντίκτυπο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Fair Play πρέπει να μας υπενθυμίζει τι σημαίνει να αγωνίζεσαι, όχι μόνο μέσα στο παρκέ, αλλά και στη ζωή. Να διεκδικείς, να υπερβαίνεις, να μάχεσαι, πάντα όμως με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η ουσία του αθλητισμού που οραματιζόμαστε και στηρίζουμε. Ένας αθλητισμός που δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο. Μέσο καλλιέργειας, εκπαίδευσης και προόδου.

Σε αυτή την πορεία, δεν έχουμε αυταπάτες: οι προκλήσεις είναι πολλές, και το έργο μακροχρόνιο. Αλλά έχουμε και την πεποίθηση ότι κάθε μικρό βήμα, κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση με συνέπεια, αφήνει το αποτύπωμά της. Και το δικό μας αποτύπωμα θέλουμε να είναι ξεκάθαρο. Να έχουμε συμβάλει, μέσα από το μπάσκετ, στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο δίκαιης, πιο συνειδητοποιημένης, πιο δεμένης. Γιατί στο τέλος της ημέρας, η μεγαλύτερη νίκη δεν μετριέται σε μετάλλια, αλλά στον σεβασμό που εμπνέεις, στη συνείδηση που μένει καθαρή και στην περηφάνια ότι στάθηκες αντάξιος ενός σκοπού που ξεπερνά τον εαυτό σου.

Και αυτό το όραμα είναι που μας οδηγεί. Τρεις μήνες πριν τη μεγαλύτερη στιγμή του κυπριακού αθλητισμού, ας δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Στο γήπεδο και έξω απ’ αυτό. Με fair play.

*Ο Ανδρέας Μουζουρίδης είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ