Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινή σύσκεψη Κύπρου, ΗΠΑ και Ισραήλ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο

Published

on

Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας, στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς την παλαιστινιακό θύλακα, βρίσκεται στο επίκεντρο Αμερικανών αξιωματούχων που έχουν κινητοποιηθεί από την Ουάσιγκτον. Η κινητοποίηση των Αμερικανών είχε διπλό στόχο: να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα.

Η Κύπρος αποτελεί μέρος των σχεδιασμών των Αμερικανών για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών βρέθηκε στην Κύπρο ο Κέρτις Ριντ, αρχηγός του επιτελείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Ριντ συμμετείχε σε κοινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συνεργασία με το Ισραήλ, την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, για την αντιμετώπιση των έντονων ανθρωπιστικών αναγκών των αμάχων στη Γάζα. Ο κ. Ριντ συζήτησε επίσης την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις απερίσκεπτες και παράνομες επιθέσεις των Χούθι εναντίον της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών πλοίων, σημειώνεται. Οι επιθέσεις αποτελούν απαράδεκτη απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Προσθέτει πως στις συναντήσεις του με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ριντ συζήτησε τη δυναμική των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-ΚΔ και διερεύνησε τρόπους για συνέχιση της εμβάθυνσης των πολιτικών, οικονομικών και διαπροσωπικών δεσμών και δεσμών ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα με την παρουσία Ριντ στην Κύπρο και τη συζήτηση που είχε εδώ με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον διατηρεί ανοικτή γραμμή με την Ιερουσαλήμ για θέματα που αφορούν την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Ο δίαυλος επικοινωνίας λειτουργεί μέσω διπλωματών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, του περιφερειακού γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή και του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα ανθρωπιστικά ζητήματα της περιοχής, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η αμερικανική εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου να περιλάβει το λιμάνι Ασντόντ στον νότο της χώρας, στη διαδικασία μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου με αφετηρία το λιμάνι της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται, η ισραηλινή Κυβέρνηση πιέζεται να αποδεχθεί ανθρωπιστικό υλικό που θα φθάνει απευθείας από τη Λάρνακα στο Ασντόντ και στη συνέχεια θα προωθείται στο φυλάκιο Κέρεμ Σιαλόμ στη νότια δίοδο Ισραήλ-Γάζας. Εκεί, αφού πραγματοποιείται έλεγχος ασφαλείας από ειδικά εκπαιδευμένο ισραηλινό κλιμάκιο, θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο με σκοπό την προώθησή του στην Λωρίδα της Γάζας, μέσω του φυλακίου της Ράφα. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτυγχάνεται η διασφάλιση της απαίτησης του Ισραήλ να πραγματοποιεί έλεγχο ασφαλείας στο ανθρωπιστικό υλικό πριν την είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στην απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, σημειώνοντας ότι η αξιοποίηση του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου εξακολουθεί να αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλάζει το όριο ταχύτητας στις πόλεις–«Θα αστυνομεύονται και τα 30 χιλιόμετρα»

Published

on

Για τους ελέγχους της Τροχαίας κοντά σε κυκλικούς κόμβους αλλά και για τις απενεργοποιημένες κάμερες στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου.

Αρχικά, ανέφερε ότι οι δύο αυτές κάμερες λειτουργούσαν με συμβόλαιο και όχι μαζί με τις υπόλοιπες κάμερες που λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια. «Όταν έληξε το συμβόλαιο, σταμάτησε η λειτουργία τους και υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες».

Πρόσθεσε ότι τώρα βρίσκονται στη διαδικασία μετακίνησής τους. Εξήγησε ότι πρόκειται για διαφορετική εταιρεία. «Μελετήσαμε το ενδεχόμενο για ένταξη των καμερών στο νέο σύστημα, όμως δεν ήταν δυνατό λόγω συμβατικών υποχρεώσεων».

Ο κ. Ευριπίδου σημείωσε ότι κάθε χρόνο συλλέγονται τα στοιχεία από την Τροχαία και εντοπίζονται τα μελανά και επικίνδυνα σημεία στους δρόμους. «Στον εν λόγω δρόμο θα γίνονται έλεγχοι από τους αστυνομικούς και θα χρησιμοποιηθούν οι κινητές κάμερες».

Όσον αφορά το όριο ταχύτητας, ανέφερε ότι θα είναι δρόμος των 50 χιλιομέτρων την ώρα. «Υπάρχει ποδηλατόδρομος και κυκλοφορούν πεζοί. Όλη η έκταση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή θα είναι 50 χιλιόμετρα. Όταν γίνουν οι σχετικές αλλαγές, τότε θα τοποθετηθούν και οι σχετικές πινακίδες».

Επεσήμανε ότι σε αρκετά σημεία, όπως έξω από σχολεία και στα κέντρα των πόλεων, υπάρχει εισήγηση για όριο 30 χιλιομέτρων. «Θα αστυνομεύεται το όριο στα 30 χιλιόμετρα. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις».

«Είχαμε θανατηφόρα σε κυκλικούς κόμβους»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις καταγγελίες πολιτών για εξώδικα κοντά σε κυκλικούς κόμβους. «Δεν είναι λάθος να γίνεται έλεγχος κοντά σε κυκλικούς κόμβους. Υπήρξε θανατηφόρο ατύχημα στο συγκεκριμένο σημείο, μεταξύ των δύο κυκλικών κόμβων. Το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν ακόμη δύο θανατηφόρα σε κυκλικούς κόμβους».

Υπογράμμισε ότι υπάρχει εγκύκλιος που αναφέρει πως δεν πρέπει να υπάρχει ραντάρ ειδικά σε σημεία με μείωση ορίου ταχύτητας. «Αυτό που κάνουμε εμείς και γίνεται και σε άλλες χώρες είναι ο απρόβλεπτος έλεγχος».

Τέλος, ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε τροχαία παράβαση με ταχύτητα 145 χιλιομέτρων σε δρόμο με όριο 65. «Χάνονται ζωές. Δεν θα σταματήσουμε να ελέγχουμε».

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βροχερός ο καιρός μέχρι την Κυριακή – Παραμένει η σκόνη

Published

on

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός ενώ στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού 

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα σήμερα, θα αιωρείται αραιή σκόνη.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά τόπους παροδικά κυρίως συννεφιασμένος, ενώ κατά διαστήματα αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες, κυρίως ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και στο εσωτερικό αρχικά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 24 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 18 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει μερικώς συννεφιασμένος και στο δυτικό μισό κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και ενδεχομένως και στα ανατολικά. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, δεν αποκλείεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη, κυρίως στο εσωτερικό και τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα κατέλθει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα τοπικά συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται μεμονωμένες βροχές και μετά το μεσημέρι πιθανό και μεμονωμένη καταιγίδα, ιδιαίτερα σε περιοχές στο εσωτερικό και τα ανατολικά.

Την Κυριακή, ο καιρός θα παραμείνει μερικώς συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία μέχρι την Κυριακή, δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να συνεχίσει να κυμαίνεται κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές της εποχής.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

110 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το ατιμώρητο έγκλημα των Τούρκων

Published

on

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, αποτελεί έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αρχής γενομένης το 1915.

Υπό το πρόσχημα της “εσωτερικής ασφάλειας” και μέσα από μαζικές εκτοπίσεις, βασανιστήρια και λιμοκτονία, ο αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στοχοποιήθηκε συστηματικά, σε μια από τις πρώτες οργανωμένες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.

Η τραγωδία αυτή, που παραμένει αρνητικό ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία, δεν είναι μόνο υπόθεση του παρελθόντος. Η άρνηση της γενοκτονίας από ορισμένα κράτη, κυρίως την Τουρκία, αποτελεί προσβολή για τα θύματα και εμπόδιο για τη συμφιλίωση και τη δικαιοσύνη.

Η 24η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης, σεβασμού και διεκδίκησης της ιστορικής αλήθειας, όχι μόνο για τους Αρμένιους, αλλά για κάθε λαό που πιστεύει πως οι γενοκτονίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται – για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

https://www.youtube.com/embed/otFKe-SGSXA

Συσχετισμός με Ολοκαύτωμα

Στις 24 Απριλίου φέτος συμπίπτουν δύο σημαντικές επετείους: η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ και η Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Η χρονική αυτή σύμπτωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για κοινή αναγνώριση της ιστορικής τραγωδίας που βίωσαν Εβραίοι και Αρμένιοι — λαοί που μοιράζονται εμπειρίες γενοκτονίας, διασποράς και επιβίωσης.

Παρά την κοινή αυτή πορεία, το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους που σχετίζονται με τις σχέσεις του με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Η απόφαση της Αρμενίας να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, αυτό ερμηνεύεται από την Αρμενία ως πράξη υπέρ του διεθνούς δικαίου και όχι εχθρότητα προς το Ισραήλ.

Άρθρο γνώμης από ειδικούς σε θέματα γενοκτονίας στην Jerusalem Post, υποστηρίζει ότι αυτή η ιστορική σύμπτωση δεν πρέπει να είναι απλώς συμβολική, αλλά να οδηγήσει σε ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών. Μια τέτοια προσέγγιση, βασισμένη στη μνήμη και τον αλληλοσεβασμό, θα μπορούσε να θεμελιώσει μια νέα εποχή συνεργασίας. Ο αρμενικός τομέας στην Ιερουσαλήμ, η παρουσία αρμενικών και εβραϊκών κοινοτήτων στην Αρμενία και οι κοινές αξίες αποτελούν ήδη γέφυρες που μπορούν να ενισχυθούν.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ και η ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν πράξεις ιστορικής και ηθικής σημασίας, δίνοντας ένα παράδειγμα συνεργασίας σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο κυνισμός.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ