Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κασουλίδης για Κυπριακό: «Δεν έχουμε 100% δίκαιο…»

Published

on

Την ώρα που στην Άγκυρα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν διαφωνούσαν για το Κυπριακό, στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, εκφώνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Καμπύλη της Μεταπολίτευσης 1974-2024, η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις και σχολιασμό.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, πως τα γεγονότα στην Κύπρο οδήγησαν στην πτώση της χούντας και την έναρξη της Μεταπολίτευσης. «Κάποιοι μπορούν να ακούγονται να λένε ότι θυσιάστηκε η Κύπρος. Οι Κύπριοι είναι περήφανοι, γιατί έγιναν η αιτία για την παλινόστηση της Δημοκρατίας στην κοιτίδα της. Απόλυτα υπεύθυνη για την καταστροφή της Κύπρου ήταν η Χούντα και σίγουρα η Χούντα δεν επεδίωκε τη θυσία της Κύπρου για να ανοίξει τον δρόμο στην Δημοκρατία. Είναι οξύμωρο», είπε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε δε πώς ο ίδιος ήταν από την αρχή υπέρ της αναζήτησης μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής λύσης με σκοπό την αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο, τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων για να συμμεριστούν το κράτος και τη διακυβέρνηση του. Παρατήρησε πως «κάθε φορά που αποτυγχάνει μια προσπάθεια, κατά μέσο όρο παίρνει δέκα χρόνια για να ξεκινήσει μια άλλη. Μέχρι σήμερα και για πενήντα χρόνια, οι μέρες που ανατέλλουν δεν είναι καλύτερες – μάλλον το αντίθετο».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «δεν έχουμε 100% δίκαιο. Η Κύπρος, ένα μικρό κράτος, με πρόβλημα κατοχής και σαφή τουρκική υπεροπλία, δεν μπορεί να αγνοεί τον διεθνή παράγοντα. Απεναντίας χρειάζεται τη στήριξη του. Ο εφησυχασμός με το Διεθνές Δίκαιο είναι λάθος. Αγνοούμε ίσως τι είναι Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο, εν πολλοίς το διαμορφώνουν οι ισχυροί της Γης σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και επομένως και αυτό είναι μεταβλητό». 

Επισήμανε πως αρκετούς Κυπρίους «τους κυριεύει το σύνδρομο της άρνησης, εξ αιτίας του φόβου για το πώς θα είναι η κατάσταση μετά τη λύση και προτιμούν το παρόν που ξέρουν. Αγνοούν όμως τους κινδύνους που διατρέχουμε με το στάτους κβο, με τη θέση ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας, άρα κάποιοι άλλοι πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να φύγει και με το διεθνές δίκαιο όπως το καταλαβαίνουν».

Φέρνοντας ως παράδειγμα και συγκρίνοντας το Κόσοβο με την Κύπρο, ο πρώην ΥΠΕΞ τόνισε ότι νομικά η αφετηρία των δύο είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατύπωσε τη διακριτή διαφορά. «Η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας στην περίπτωση της Κύπρου είναι προϊόν άσκησης στρατιωτικής βίας με Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνεπικουρούν, ενώ στο Κόσοβο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, δεν θεωρεί το Δικαστήριο ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ», είπε και υπογράμμισε ότι «η εισήγηση να καταστεί το Κόσοβο πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεσήκωσε θύελλες κάτω στην Κύπρο ότι δημιουργεί προηγούμενο για την ένταξη του ψευδοκράτους. Δεν δημιουργεί προηγούμενο. Άστε την θέση των Τούρκων περί του αντιθέτου, εκείνοι τη δουλειά τους κάνουν. Το Κόσοβο αργά ή γρήγορα και αναπόφευκτα θα γίνει μέλος.  Αν η δική μας θέση σήμερα είναι ότι δημιουργείται προηγούμενο για το ψευδοκράτος, τότε είναι που θα μας γυρίσει μπούμερανκ».

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε πως λύση δύο κρατών με χωριστή διεθνή κυριαρχία, που προβάλλει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, δεν συμφέρει, ούτε στην μια κοινότητα, ούτε στην άλλη. «Για τους Ελληνοκύπριους θα σημαίνει διεθνή σύνορα με την Τουρκία μέσα στο νησί, οι τριβές γύρω από τη Νεκρή Ζώνη θα συνεχιστούν, νέες περιπέτειες θα ξεκινήσουν και η ειρήνη δεν θα επικρατήσει. Για τους Τουρκοκύπριους, το κατ’ επίφαση κράτος τους δεν θα είναι βιώσιμο. Θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Τουρκία και θα απορροφηθεί από αυτήν. Διεθνή αναγνώριση δεν θα αποκτήσει, γιατί υπάρχει από τα περισσότερα κράτη του κόσμου μια σοβαρή επιφύλαξη για τη δημιουργία προηγουμένου για όσες αποσχίσεις είναι αποτέλεσμα  στρατιωτικής βίας από έξωθεν. Η πολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας των Τουρκοκυπρίων θα κινδυνεύσει να αφομοιωθεί. Όμως η ένταξη του κράτους τους στην ΕΕ, μια πολυπόθητη επιθυμία τους, δεν θα εκπληρωθεί. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί σαν μέλος δύο κυπριακά κράτη. Ένα – και τους πέφτει πολύ. Αντίθετα μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα φέρει αυτόματα τους Τουρκοκύπριους στην Ένωση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Συμπερασματικά, σαν κυπριακός λαός, μετά το τραύμα της κατοχής, αντί να αντικρίσουμε κατάματα το τι μας συνέβη, γίναμε ευκολόπιστοι, αφελείς και ερασιτέχνες. Κυρίως όμως μείναμε ακαθοδήγητοι».

Ο κ. Κασουλίδης έκανε λόγο για σειρά “ιστορικών λαθών” που έγιναν από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο από το 1950 έως το 1974, σημειώνοντας πως «οι περισσότεροι από τους διαδόχους του ακολούθησαν τις λεγόμενες παρακαταθήκες του, και κατά συνέπεια και ο κυπριακός λαός συνέχισε με την ίδια νοοτροπία. Φωτεινές εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι Προεδρίες Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Βασιλείου, αλλά δυστυχώς η νοοτροπία του λαού είχε εμπεδωθεί».

Παρατήρησε πως έχουν αλλάξει οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας από τότε, με τρανό παράδειγμα συνεργασίας να ήταν οι προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ όπου η Κύπρος χειραφετήθηκε εντελώς.

«Χωρίς την Ελλάδα δεν θα πετυχαίναμε ασφαλώς την ένταξη. Η θέση των Αθηνών βασίζεται στην θέση ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» είπε.

«Κλείνω εδώ εκφράζοντας τη προσωπική διαφωνία μου με αυτή τη θέση. Ανήκουμε στο ίδιο έθνος, αν και νομικά ανήκουμε σε δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη. Είναι αυτονόητο ότι οι στραβοτιμονιές της μιας ή της άλλης, μπορούν να βάλουν σε περιπέτειες την Ελλάδα ή την Κύπρο, ή ακόμα και τις δύο μαζί. Για μένα εθνικό κέντρο είναι η Αθήνα, και με αυτό σαν πυξίδα για το εθνικό θέμα της Κύπρου, οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού και οι χειρισμοί συντονίζονται από κοινού», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα φαβορί για να αντικαταστήσουν τον Μπάινεν;

Published

on

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναζητά τώρα έναν νέο υποψήφιο για να διεκδικήσει την προεδρία, αφού ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί.

Έχει υποστηρίξει την Καμάλα Χάρις – αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα λέει ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να δημιουργήσουν μια διαδικασία που θα προσδιορίζει έναν «εξαιρετικό υποψήφιο».

Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις έχει την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν που την αποκάλεσε «εξαιρετική σύντροφο».

Σε ανάρτησή του στο X έγραψε: «Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου και την υποστήριξή μου για να είναι η Καμάλα η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκράτες – είναι καιρός να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Νωρίτερα, η εκστρατεία του Μπάιντεν «αξιολογούσε αθόρυβα τη βιωσιμότητα της υποψηφιότητας της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στη βάση μιας νέας δημοσκόπησης», ανέφερε το δίκτυο συνεργατών του Sky News NBC News.

Η Χάρις, 59 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος, το αποκορύφωμα (μέχρι στιγμής) της καριέρας της.

Γεννήθηκε στο Όκλαντ από γονείς μετανάστες, ο πατέρας της ήρθε από την Τζαμάικα για να γίνει διακεκριμένος οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η μητέρα της ήταν ερευνήτρια καρκίνου που μετανάστευσε από την Ινδία.

Η Χάρις ανήλθε από τοπικός εισαγγελέας σε γενικό εισαγγελέα της Καλιφόρνια και στη συνέχεια σε γερουσιαστή των ΗΠΑ, προτού επιλεγεί ως υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν το 2020.

Έχει υψηλή αναγνώριση και τις υψηλότερες δημοσκοπήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικά στοιχεία για να διεκδικήσει την προεδρία .

Θα αναλάμβανε επίσης τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκστρατεία του Μπάιντεν και θα κληρονομήσει την υποδομή της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που θα ήταν χρήσιμο εάν επιδιώξει να διεκδικήσει την προεδρία.

Ωστόσο, οι προσωπικές αξιολογήσεις αποδοχής της θα μπορούσαν να αποδειχθούν εμπόδιο. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδωσε στη Χάρις βαθμολογία ευνοϊκότητας 29%, με το 49% να την αξιολογεί αρνητικά και το 22% να λέει ότι δεν είχε γνώμη ή δεν είχε ακούσει για αυτήν.

Γκάβιν Νιούσομ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, 56 ετών, είναι μια καθιερωμένη φιγούρα στο Δημοκρατικό Κόμμα και μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφορούν ως πιθανός διάδοχος – τώρα ή αργότερα.

Ωστόσο, έχει πλέον υποστηρίξει την Καμάλα Χάρις ως υποψήφια για την προεδρία, αποκαλώντας την «σκληρή», «ατρόμητη» και «επίμονη».

«Με τη δημοκρατία μας να διακυβεύεται και το μέλλον μας σε κίνδυνο, κανείς δεν είναι καλύτερος να διώξει την υπόθεση κατά του σκοτεινού οράματος του Ντόναλντ Τραμπ και να οδηγήσει τη χώρα μας σε μια πιο υγιή κατεύθυνση από τον αντιπρόεδρο της Αμερικής, @KamalaHarris», είπε στο X.

Έχει ένα υπόβαθρο στις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει εστιατόρια και ξενοδοχεία, στην καριέρα του πριν από την πολιτική.

Ο Νιούσομ ήρθε για πρώτη φορά στην εθνική προσοχή όταν, ενώ ήταν δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, αυτός και άλλοι αξιωματούχοι της πόλης άρχισαν να δίνουν άδειες γάμου ομοφυλόφιλων – κατά ευθεία παραβίαση του κρατικού νόμου εκείνη την εποχή.

Η μετοχή του συνέχισε να αυξάνεται και το 2019, πέτυχε μια συντριπτική νίκη στην κορυφαία θέση της πολιτείας του, και έγινε κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

Θεωρείται ως μια ισχυρή φωνή μέσα στο κόμμα και ένας ταλαντούχος συζητητής, αλλά οι επικριτές του επισημαίνουν ένα κακό ιστορικό σε μια σειρά από βασικά ζητήματα στην πολιτεία του.

Αυτό περιλαμβάνει υψηλή έλλειψη στέγης, προβλήματα ναρκωτικών, ζητήματα μετανάστευσης, νόμο και ασφάλεια, υψηλούς φόρους και πολλά άλλα.

Γκρέτσεν Γουίτμερ

Η γρήγορη άνοδος της Γκρέτσεν Γουίτμερ τις τελευταίες δύο δεκαετίες – από πτυχιούχο νομικής σχολής μέχρι κυβερνήτη του Μίσιγκαν – την καθιέρωσε ως εξέχουσα προσωπικότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Το καθεστώς της εδραιώθηκε το 2022 με μια αποφασιστική επανεκλογή και την επιτυχία του κόμματός της να ανατρέψει και τα δύο σώματα του νομοθετικού σώματος της πολιτείας, παρέχοντας στους Δημοκρατικούς τον πλήρη έλεγχο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Η Γουίτμερ, 52 ετών, προωθεί το θέμα της πρόσβασης στις αμβλώσεις στο ρόλο της ως συμπροέδρου της εκστρατείας του Μπάιντεν, λέγοντας ότι βρίσκεται στη «δεξιά πλευρά» της μάχης για τις αμβλώσεις, παρά την άθλια απόδοσή του στην πρόσφατη συζήτηση για το ζήτημα της αναπαραγωγής. δικαιώματα.

Κατηγορεί τον Τραμπ για την τροφοδοσία του πολιτικού μίσους που υποκίνησε μια συνωμοσία απαγωγής και δολοφονίας της που απέτρεψε το FBI το 2020.

Όταν ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν να γίνει υποψήφια φέτος εάν ο Μπάιντεν αποχωρούσε, απάντησε οριστικά, «Όχι».  

Τζος Σαπίρο

“Get shit done” είναι το σλόγκαν του Josh Shapiro για το πώς θέλει να διευθύνει την Pennsylvania.

Ο κυβερνήτης είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στο Δημοκρατικό Κόμμα και θεωρείται ως ένας από τους λίγους κυβερνήτες που χτίζουν τα εθνικά τους προφίλ και τοποθετούνται για μια υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2028 – προτού εμφανιστούν τα ζητήματα με τον Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο 50χρονος γιος ενός γιατρού και πρώην πολιτειακού νομοθέτη, επίτροπος κομητείας και γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, έχει πλέον υποστηρίξει τον αντιπρόεδρο μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω να εκλεγεί η @KamalaHarris ως ο 47ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε σε ανάρτησή του στο X.

«Η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι να ενωθεί γρήγορα πίσω από την Αντιπρόεδρο Χάρις και να επικεντρωθεί εκ νέου στην κατάκτηση της προεδρίας».

Μισέλ Ομπάμα

Γνωστή και δημοφιλής από την εποχή της πρώτης κυρίας, όταν ο σύζυγός της Μπαράκ Ομπάμα ήταν πρόεδρος, υπάρχουν πολλοί από την πλευρά των Δημοκρατικών που θα ήθελαν να δουν τη Μισέλ Ομπάμα ως υποψήφια του κόμματος.

Πράγματι, οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν προσηλωθεί στην ιδέα ότι η Μισέλ Ομπάμα επιστρατεύτηκε για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να μειώσει την πολιτική βιωσιμότητα του προέδρου και να ενισχύσει τη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μια δημοσκόπηση της Ipsos διαπίστωσε ότι είναι η μόνη υποθετική υποψήφια που μπορεί να νικήσει οριστικά τον Τραμπ κατά μέτωπο και ήταν επίσης στην κορυφή των τσαρτ σε ευνοϊκή θέση μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Θα την ενδιέφερε όμως;

Νωρίτερα φέτος, το γραφείο της είπε στο NBC News ότι δεν σχεδίαζε να θέσει υποψηφιότητα για το 2024.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξος ο Υπ. Εργασίας για ανανέωση σύμβασης στην Οικοδομική

Published

on

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, σε σχέση με το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, και εκτιμά ότι η επικείμενη κατάθεση της μεσολαβητικής πρότασης προς τους κοινωνικούς εταίρους σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή θα λειτουργήσει καταλυτικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παναγιώτου αναμένει ότι αμφότερες οι πλευρές θα ενεργήσουν με τη σοβαρότητα και την ωριμότητα που τις χαρακτηρίζει διαχρονικά, έτσι ώστε η συλλογική σύμβαση του κλάδου να ανανεωθεί ομαλά, και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων να διασφαλιστούν αποτελεσματικά.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της οικοδομικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, θεωρεί αναγκαία τη διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στο εσωτερικό, σε μια περίοδο εξωτερικής ρευστότητας και αβεβαιότητας.

Σε κοινή ανακοίνωση, στις 16 Ιουλίου, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ αναφέρουν ότι “το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας προφορικά, ως έχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εργατική πλευρά, αφού δεν δίνει άμεσες λύσεις στα ζητήματα του κλάδου”.

Ακόμη σημειώνουν ότι “στο χρονικό διάστημα που διανύουμε, και με τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους μέχρι στιγμής, δεν μπορούν παρά να εισηγηθούν στους εργαζόμενους της οικοδομικής βιομηχανίας που θα συνέλθουν σε Γενικές Συνελεύσεις την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, όπως αποφασίσουν την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την απόσυρση της τεχνητής προβλήτας στη Γάζα

Published

on

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, (U.S. Central Command ή CENTCOM) ανακοίνωσε ψες την ολοκλήρωση της αποστολής της τεχνητής προβλήτας σε ακτή της Γάζας, σηματοδοτώντας τον επίλογο μιας προσπάθειας για την εκφόρτωση μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονταν για τον άμαχο πληθυσμό του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.

Αφότου την εγκατέστησε πριν από δυο μήνες ο αμερικανικός στρατός, η πλωτή υποδομή απασχόλησε περισσότερο εξαιτίας των προβλημάτων της. Παρότι κόστισε περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια, το τεχνητό λιμάνι αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτο στις άσχημες καιρικές συνθήκες και αποσπάστηκε από την ακτή αρκετές φορές αφότου εγκαταστάθηκε αρχικά, στα μέσα Μαΐου. Η προβλήτα υπέστη ζημιές και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί επανειλημμένα στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ για επισκευές.

Η Kυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έλαβε την απόφαση για την κατασκευή αυτού του τεχνητού λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που είχε επιβάλει ο ισραηλινός στρατός στις δια ξηράς παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον ρημαγμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending