Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κυβέρνηση προχωράει σε μια διαδικασία διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, με τον χρονικό ορίζοντα να παραμένει ασαφής.

Published

on

Στον απόηχο των όσων εκτυλίσσονται τα τελευταία χρόνια γύρω από τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος τέθηκε υπό αμφισβήτηση σε διάφορες περιπτώσεις, στην σκιά συγκεκριμένων αποφάσεων που λήφθηκαν γύρω από πολύκροτες υποθέσεις, με το ανέλεγκτο του να βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά και αφουγκραζόμενος την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και όσων δείχνουν την επιτακτική ανάγκη για τον διαχωρισμό των εξουσιών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως προχωρεί με θεσμικές αλλαγές.

Κατά την διάρκεια του απολογισμού του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως το νομοσχέδιο για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται στο τελικό στάδιο, στέλνοντας το μήνυμα πως, όχι μόνο δεν κάνει πίσω με την προεκλογική του δέσμευση, αλλά στόχος είναι ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο, προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα μεγάλο και πολυσυζητημένο κεφάλαιο, αφού αποδείχθηκε πως προκύπτουν διάφορα και σοβαρά ζητήματα γύρω από το διπλό ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα, δηλαδή αυτού του δημόσιου κατήγορου και του νομικού σύμβουλου του κράτους, εξού και κρίθηκε η ανάγκη για διαχωρισμό των εξουσιών, κάτι για το οποίο εξέφρασε ήδη την διαφωνία του ο Γιώργος Σαββίδης.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος προανήγγειλε θεσμικές αλλαγές και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, κάτι το οποίο είχε αναφέρει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των εξαγγελιών του για τους στόχους του 2024, προκαλώντας την αντίδραση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος από τη μία υπέδειξε πως «η Κυβέρνηση θα μας βρει στο πλευρό της εφόσον τέτοιες προτάσεις σκοπεύουν στην άρση της στρέβλωσης που δημιουργεί η απουσία οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσία και η μη απρόσκοπτη πρόσβασή της στην πληροφόρηση, πρόβλημα που τελευταία έγινε πολύ πιο σοβαρό με ευθύνη της ίδιας της Κυβέρνησης», ενώ ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα πως «όσοι ονειρεύονται δερβέναγες που θα ποδηγετήσουν ως δούρειοι ίπποι την Ελεγκτική Υπηρεσία θα μας βρουν απέναντι τους, με κύριο σύμμαχό μας το Σύνταγμα».

Βέβαια, αυτό που θέλησε να τονίσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προλαβαίνοντας τις αντιδράσεις, ήταν πως το θέμα δεν είναι προσωπικό, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, προς απόδειξη της αναφοράς του, υπέδειξε πως οι αλλαγές θα έρθουν με το τέλος της θητείας τους. «Θέλω να ξεκαθαρίσω. Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό και όλη αυτή η διεργασία που κάνουμε, αγγίζει χρονικά περίοδο που δεν θα υπάρχουν τα συγκεκριμένα άτομα, ή θα βρίσκονται στο τέλος της θητείας τους, επειδή για μας δεν είναι προσωπικό το θέμα. Για μας το θέμα είναι θεσμικό και σε όλους τους θεσμούς, η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε είναι αυτή του Γνωμοδοτικού», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Δεδομένης της αναφοράς του Προέδρου ότι οι αλλαγές θα έρθουν στο τέλος της θητείας τους, δημιουργήθηκαν ερωτήματα, αφού ο Γενικός Ελεγκτής αλλά και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έχουν αρκετά χρόνια μπροστά τους μέχρι την αφυπηρέτηση τους, σε αντίθεση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αφυπηρετεί σε περίπου τρία χρόνια.

Ερωτηθείς ο Νίκος Χριστοδουλίδης εάν οι αλλαγές θα έρθουν σε βάθος δεκαετίας, ανέφερε πως «είναι μία μετεξέλιξη που θα γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», ενώ πρόσθεσε πως για το θέμα, συνομίλησε με εξωτερικούς συνεργάτες και νομικούς. «Συζητούμε ενδοκυβερνητικά, έχω μιλήσει με εξωτερικούς συνεργάτες και νομικούς. Για πολλά θέματα που υπάρχουν στην Κύπρο, υπάρχουν λύσεις σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και πρέπει να αξιοποιούμε την εμπειρογνωμοσύνη που πρέπει να υπάρχει», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Περαιτέρω, αναφορικά με τον διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε πως «υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το διαχωρισμό εξουσιών. Είμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, το επόμενο στάδιο είναι να διαβουλευτούμε με τους Επικεφαλής και μετά θα πάμε στη Βουλή».

Αναφορικά με το ερώτημα, κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για Ελεγκτικό Συμβούλιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως «είναι στις σκέψεις μας το Ελεγκτικό Συμβούλιο, στο πρότυπο των άλλων κρατών. Δεν αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τους Επικεφαλής, δεν αμφισβητείται η ικανότητα και οι σημαντικές δουλειές που κάνουν. Είμαι εδώ για να αφήσουμε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ένα κράτος-μέλος της ΕΕ», ενώ θέλησε να ξεκαθαρίσει πως οι σχέσεις του με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, «είναι εξαιρετικές», ανεξαρτήτως κάποιων διαφωνιών που προκύπτουν.

Επιμένει στο ανέλεγκτο ο Εισαγγελέας

Με τις προθέσεις της Κυβέρνησης, διαφώνησε προ πολλού ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος σε τοποθέτηση του αναφορικά με το ανέλεγκτο, είχε αναφέρει πως «πολύ σωστά υπάρχει, με την έννοια ότι ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα είναι εκείνος ο οποίος πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα προωθηθεί μια υπόθεση στο δικαστήριο ή όχι».

Περαιτέρω, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ενώπιον της Βουλής, η Νομική Υπηρεσία, προανήγγειλε εσωτερικό μηχανισμό, ο οποίος θα ελέγχει τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά την προώθηση και την αναστολή των ποινικών διώξεων. Δεδομένου πως δεν υπάρχουν προϊστάμενοι του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα, τον εσωτερικό έλεγχο στην ουσία θα τον διεξάγουν οι υφιστάμενοι τους,.

Όπως αναφέρθηκε, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αποφασίσει να προωθήσει διεργασία εσωτερικής επανεξέτασης, σύμφωνα με την οποία, κάθε παραπονούμενος που έχει έννομο συμφέρον, έχει την ευκαιρία να ζητήσει επανεξέταση της απόφασης για δίωξη, μη δίωξη ή αναστολή της δίωξης, που λήφθηκε σε πρώτο βαθμό. Διευκρινίστηκε ότι ανέκαθεν εξέταζε αιτήσεις για επανεξέταση αποφάσεων η Νομική Υπηρεσία, αλλά συμφωνεί ότι η επίσημη και δομημένη διαδικασία θα ενισχύσει τη διαφάνεια. Ακολούθως, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που επιτρέπει στον Γενικό Εισαγγελέα να εκδίδει οδηγίες, θα μετατρέψει σε οδηγία τη διαδικασία. Ουσιαστικά, με βάση τον σχεδιασμό, μια νέα ομάδα νομικών λειτουργών θα αναλαμβάνει να επανεξετάζει την απόφαση και το σκεπτικό της θα κοινοποιείται στο επηρεαζόμενο πρόσωπο. Επίσης, έχει αποφασιστεί πως θα γίνει κωδικοποίηση των κριτηρίων για τις διώξεις ή μη διώξεις.

Πηγή: Reportercy

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κλοιό καύσωνα η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Published

on

Συνεχίζονται οι ψηλές θερμοκρασίες ανά το παγκύπριο.

Νέα κίτρινη προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ στις 11:00 το πρωί και θα ισχύει μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 32 στα ψηλότερα ορεινά.

Η πρόγνωση του καιρού: 

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα ανατολικά παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα υπόλοιπα παράλια λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 38 στα υπόλοιπα παράλια και στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά, κατά τις αυγινές κυρίως ώρες αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ για να καταστούν αργότερα κυρίως μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία την Τρίτη δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος στην αγωνία για ΑΕΙ Κύπρου-Στρατιωτικές Σχολές – Στις 9 τα αποτελέσματα

Published

on

Τέλος στην αγωνία των υποψήφιων που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024, τίθεται σήμερα το πρωί.

Στις 09:00, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στην παρουσία της πολιτικής προϊστάμενης του Υπουργείου, Αθηνάς Μιχαηλίδου, θα ανακοινωθούν, τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης 2024 για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Published

on

Η έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που κατά τις «πρώτες ενδείξεις» οφειλόταν σε επίθεση με drone, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο ελαφρά, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Ζάκι Χέλερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Άστρου του Δαυίδ (Magen David Adom), του ισραηλινού αντίστοιχου του Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έκανε λόγο για επτά τραυματίες. Ωστόσο ο κ. Χέλερ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που υπέστησαν σοκ.

Σύμφωνα με τον Ντιν Έλσντουν, εκπρόσωπο της αστυνομίας, το πτώμα του θύματος φέρει εμφανή τραύματα από συντρίμμια και βρέθηκε μέσα σε ακίνητο που χτυπήθηκε όταν έγινε η έκρηξη.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε, στο πλαίσιο «προκαταρκτικής έρευνας», επρόκειτο για επίθεση με drone. Η έκρηξη οφειλόταν σε «πτώση αεροπορικού στόχου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως δεν ενεργοποίησε καμιά σειρήνα της αεράμυνας. Υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει έρευνα «σε βάθος», προσθέτοντας ότι η πολεμική αεροπορία «αύξησε τις περιπολίες της για την προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κινήματος των Χούθι της Υεμένης για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανήγγειλε μέσω μέσω X πως αργότερα θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για «στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον του Τελ Αβίβ.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending