Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έπιασαν τόπο οι φωνές των συντεχνιών για ξένους εργάτες

Published

on

Πρόσκληση για να παραστούν σε συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), στις 19 Φεβρουαρίου, έλαβαν χθες, μετά την έκδοση αυστηρής κοινής ανακοίνωσής τους για το θέμα εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» και εκεί αναμένεται ότι θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για τη στρατηγική απασχόλησης.

Από το Υπουργείο Εργασίας πληροφορηθήκαμε πως η συνεδρία του Συμβουλευτικού ήταν προγραμματισμένο να εξαγγελθεί εντός των ημερών, αλλά επισπεύθηκε μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις των συνδικαλιστών.

Από τη συνδικαλιστική πλευρά, το αίτημα για αναθεώρηση της στρατηγικής στη βάση των δικών της παραμέτρων είναι έντονο και κοινό και διατυπώθηκε και σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη των ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αργότερα. Η συνδικαλιστική πλευρά προτάσσει τη μείωση του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, αλλά και την υλοποίηση της κυβερνητικής θέσης για επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων.

«Όχι» στην εκμετάλλευση

Υπάρχουν ανάγκες στην αγορά εργασίας και πρέπει να καλυφθούν, ωστόσο πρέπει να γίνει σαφής καταγραφή των πραγματικών αναγκών και ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας και ανά επιχείρηση και ανά επαγγελματικό κλάδο, ώστε η ρύθμιση για τους ξένους εργάτες να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης, ανέφερε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Βασική παράμετρος για το συνδικαλιστικό μέτωπο, όσον αφορά την έγκριση των αδειών, είναι η επανασύσταση των τεχνικών επιτροπών (στις οποίες εκπροσωπούνταν και οι συντεχνίες) για να υπάρχει διαφανής διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων, αλλά και η εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι θα εργοδοτούνται στη βάση των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων και της ομαλής λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων, ώστε να μην υπάρχει εκμετάλλευση και αθέμιτος ανταγωνισμός.

Οι συντεχνίες, όπως μας είπε ο κ. Μάτσας, δεν προτρέχουν και θα αναμένουν να αξιολογήσουν τα όσα θα ακούσουν στις 19 Φεβρουαρίου, αφού, όπως τονίζουν, τα πάντα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των προθέσεων. Παράλληλα, η συνδικαλιστική πλευρά χαρακτηρίζει τη νέα προσπάθεια ως την ύστατη για να αξιοποιηθεί ο θεσμοθετημένος διάλογος και να αποφευχθεί κλιμάκωση της διαφωνίας.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα και η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην οικοδομική και την ξενοδοχειακή βιομηχανία, με τις συντεχνίες να βάζουν το θέμα στο τραπέζι προς επίλυση σε αυτή τη φάση, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ξεκαθαρίζουν δε, ότι, εάν δεν κλείσει η εκκρεμότητα, θα αναγκαστούν να καταφύγουν στη λήψη μέτρων.

Άλλωστε, μέσω της ανακοίνωσής τους, το κατέστησαν σαφές: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν την άμεση σύγκλιση του ΕΣΣ, για συζήτηση και κατάληξη στο θέμα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ιδιαίτερα στους δύο μεγάλους κλάδους της οικονομίας (ξενοδοχεία και οικοδομές) και δεν θα φέρουν την ευθύνη εάν οδηγηθούμε σε εργασιακή αναταραχή κατά την κρίσιμη περίοδο που ξεκινά σε λίγους μήνες».

Έντονη ανησυχία

Στην ίδια ανακοίνωση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν «έντονη ανησυχία και αντίδραση και καλούν την κυβέρνηση όπως τερματίσει την υφιστάμενη διαδικασία που ακολουθείται εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχει το στοιχείο της διαφάνειας και συνολικής ρύθμισης της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών, με αποτέλεσμα να προωθείται η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και να ενθαρρύνεται η εργασιακή εκμετάλλευση και υποβάθμιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων».

Δυστυχώς, όπως λένε, εδώ και ένα χρόνο η Κυβέρνηση προχωρεί χωρίς καμία διαβούλευση, παρακάμπτοντας τον κοινωνικό διάλογο, στην παραχώρηση αδειών απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις τους. Η ανησυχία μας αυτή, προσθέτουν, έχει μεγαλώσει, αφού, κατά την πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη του, ο ΠτΔ προχώρησε σε εξαγγελίες αποφάσεων για το θέμα, χωρίς καμία αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής συλλογικών συμβάσεων.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε «Πούτιν» τον Ζελένσκι μπροστά στους ηγέτες του ΝΑΤΟ (VID)

Published

on

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ανήγγειλε χθες Πέμπτη τον «πρόεδρο Πούτιν», υποδεχόμενος τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί σκηνής στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον, προτού διορθώσει.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, που συνειδητοποίησε το λάθος και επέστρεψε στο μικρόφωνο για να δηλώσει: «…θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι! Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1811517934751056038&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com%2Fnews%2Finternational%2F1237960%2Fo-mpainten-apokalese-poutin-ton-zelenski-mprosta-stous-igetes-tou-nato-vid&sessionId=597e7be59f6a460beb7462b9b123846ca227d7a4&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υπερασπίζεται τον Μπάιντεν μετά το φραστικό ολίσθημά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που προσφώνησε κατά λάθος τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού επιστρέψει στο μικρόφωνο και διορθώσει τον εαυτό του στη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Τα φραστικά ολισθήματα είναι κάτι που συμβαίνει, αν παρακολουθείτε συνεχώς τους πάντες θα βρείτε άφθονα», σχολίασε ο κ. Σολτς, ερωτηθείς για την γκάφα του κ. Μπάιντεν από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου. «Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε ένα πράγμα απ’ όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με μεγάλη σαφήνεια στην ομιλία του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υπερασπίζεται τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπάιντεν: «όλοι κάνουμε λάθη» 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται έντονη πίεση να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του φάνηκε να έχει απόλυτο «έλεγχο», να είναι «ακριβής» στους φακέλους που συζητήθηκαν, τους οποίους «γνωρίζει καλά».

«Όλοι μας κάνουμε lapsus», φραστικά λάθη, διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, σχολιάζοντας τη γκάφα που διέπραξε νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, προσφωνώντας τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «πρόεδρο Πούτιν», προτού σπεύσει να διορθώσει τον εαυτό του.

«Έχει συμβεί και σ’ εμένα, και μπορεί να μου συμβεί ξανά αύριο. Θα ζητούσα την επιείκειά σας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειροπέδες σε 28χρονο για το φόνο του Δημήτρη Ανδρονίκου

Published

on

Στο πλαίσιο διερεύνησης του φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος, στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου.

Πρόκειται για άντρα ηλικίας 28 ετών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για άνοιγμα λιμανιού Αμμοχώστου σε μέλη του Οργανισμoύ Τουρκικών Κρατών

Published

on

Το ψευδοκράτος  ετοιμάζεται να ανοίξει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πλοία από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο λεγόμενος  «υπουργός» Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ερχάν Αρικλί, είπε πως το ψευδορκάτος ως μέλος παρατηρητής του OTS, υπέβαλαν αίτηση πριν από ένα χρόνο για να συμπεριλάβουν το λιμάνι της  Αμμοχώστοu στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports».

Το σχέδιο  συζητήθηκε εκ νέου στην άτυπη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των OTS που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 Ιουνίου, πρόσθεσε.

Ο Αρικλί σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ λιμάνια στο πρόγραμμα «OTS Sister Ports», συμπεριλαμβανομένων δύο από την Τουρκία, και προσπαθούν να κάνουν το λιμάνι της Αμμοχώστου το ένατο λιμάνι του προγράμματος.

Ο Αρικλί επεσήμανε το αυξανόμενο μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, λέγοντας ότι η συμπερίληψη του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα θα ήταν επωφελής τόσο για το ψευδοκράτος όσο και για άλλα μέλη του OTS.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την αίτησή τους.

«Η ανάπτυξη πολιτικών, πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μελών του OTS θα συνέβαλε στην παγκόσμια σταθερότητα τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο Αρικλι, προσθέτοντας: «Θέλουμε το λιμάνι της Αμμοχώστου, το πιο οχυρωμένο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί βάση για τα τουρκικά κράτη. ”

«Το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, που θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου σαν να ήταν δικό τους λιμάνι».

«Θέλουμε να επωφεληθούμε από το αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο παγκοσμίως και επίσης θέλουμε αυτή η κατάσταση να ωφελήσει πολιτικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending