Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δικηγόρος «καρφώνει» στον Πρόεδρο Σαββίδη και Αγγελίδη για υπόθεση $113,4 εκατομμυρίων

Published

on

Καταγγελία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε βάρος των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, αντίστοιχα, για υπόθεση που αφορά κατ’ ισχυρισμό υπεξαίρεση 113.4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο έμπειρος δικηγόρος, Ευστάθιος Ευσταθίου, με επιστολή του την περασμένη Παρασκευή προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα που κοινοποίησε στο Προεδρικό μαζί με συμπληρωματικό σημείωμα, αναφέρεται λεπτομερώς στον τρόπο που έτυχε χειρισμού καταγγελία σε βάρος 60χρονου γνωστού Ρώσου δισεκατομμυριούχου και καταλογίζει σε λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας πράξεις διαφθοράς.

Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για ενδεχόμενη σκοπιμότητα από πλευράς των δύο πρώτων τη τάξει αξιωματούχων της Γενικής Εισαγγελίας από τη στιγμή που ενέκριναν χειρισμούς υφισταμένων τους. Από τα πυρά του δεν ξεφεύγουν ούτε ανακριτές της Αστυνομίας.

Τα όσα προσάπτει στους προαναφερθέντες ο κ. Ευσταθίου έχουν να κάνουν, με την ματαίωση εντάλματος σύλληψης του εν λόγω Ρώσου μεγαλοεπενδυτή, τη μη καταχώριση ποινικής υπόθεσης σε βάρος του και τέλος την πρόσφατη απόφαση των Σαββίδη και Αγγελίδη στις 16 Ιανουαρίου για αναστολή ιδιωτικής ποινικής δίωξης εναντίον του καταγγελλόμενου.

«Η αναστολή της ποινικής δίωξης στην υπόθεση είναι προϊόν διαφθοράς λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας που αποφάσισαν τη συγκάλυψη του αδικήματος που διέπραξε … (σ.σ. αναφορά στο όνομα του Ρώσου δισεκατομμυριούχου), την οποία υιοθετήσατε και επικυρώσετε και εσείς» σημειώνει χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους Σαββίδη και Αγγελίδη, ενώ προσθέτει: «Αποτέλεσμα αυτής της συγκάλυψης είναι ότι περιουσία αξίας 113.400.000 δολαρίων σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Οίκου Εκτιμητών Knight Frank θα την απολαμβάνει ο δράστης του εγκλήματος{…}».

«Η αναστολή της ποινικής δίωξης στην οποία έχετε προβεί δημιουργεί την εύλογη υπόνοια ότι το επράξατε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό συμφέρον του», σημειώνει σε άλλο σημείο.

Όπως μας επιβεβαιώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας η γραπτή καταγγελία του κ. Ευσταθίου έχει παραλειφθεί.

Εμπορικό κέντρο στη Μόσχα

Ο κ. Ευσταθίου ενεργεί ως δικηγόρος έτερου Ρώσου επιχειρηματία. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο γνωστός νομικός, ο καταγγελλόμενος, είχε συμφωνήσει με τον πελάτη του στις 16/5/2011 να του μεταβιβάσει ο τελευταίος υποστατικά έκτασης 64.091 τετραγωνικών μέτρων σε εμπορικό κέντρο της Μόσχας. Η πράξη αυτή επρόκειτο να γίνει μέσω κυπριακών εταιρειών συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, τον Απρίλιο του 2012 με ψευδείς παραστάσεις, ο 60χρονος φέρεται να απέκτησε παρανόμως το 80% των υποστατικών που κατείχε ο παραπονούμενος στο εμπορικό κέντρο και το οποίο αντιστοιχεί με 126.238 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τη θέση του παραπονούμενου, ο καταγγελλόμενος για να πετύχει το στόχο του παρουσίασε παραποιημένα έγγραφα σε συγκεκριμένη υπάλληλο κυπριακής εταιρείας παροχής διοικητικών υπηρεσιών. Η θέση του γνωστού δικηγόρου είναι ότι με αυτή την ενέργεια ο 60χρονος αποκόμισε περιουσιακά στοιχεία αξίας 113.400.000 δολαρίων σε βάρος του πελάτη του.

Όπως υποστηρίζει ο Ευστάθιος Ευσταθίου η κλοπή της περιουσίας καταγγέλθηκε στο Αρχηγείο της Αστυνομίας το 2016. Προσθέτει ότι «αφού επί τέσσερα χρόνια ο καταγγελθείς απέφευγε την ανάκρισή του» αξιωματικός του Σώματος (2020) με βάση το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης αποτάθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του 60χρονου επιχειρηματία, το οποίο αργότερα μετετράπηκε σε διεθνές (ερυθρά αγγελία).

Στη συνέχεια, ο κ. Ευσταθίου προβάλλει τον ισχυρισμό πως μόλις ο καταγγελθείς ενημερώθηκε για το ένταλμα σε βάρος του, δικηγόροι του από το εξωτερικό και την Κύπρο είχαν συνάντηση με ανακριτές του Αρχηγείου Αστυνομίας. Οι τελευταίοι, όπως αναφέρει, αποτάθηκαν σε αρμόδια πρόσωπα της Νομικής Υπηρεσίας και «εματαίωσαν την εκτέλεση του εντάλματος». Διατυπώνει σοβαρές κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι «οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, μαζί με ανώτερους ανακριτές επινόησαν και παρουσίασαν ψευδώς διάφορες αστήρικτες αιτιάσεις». Κάνει, ακόμη, αναφορά στην αιτιολογία της Νομικής Υπηρεσίας ότι «δεν υπήρχε επαρκές μαρτυρικό υλικό για να προωθηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης». Αυτό το τελευταίο, ο κ. Ευσταθίου το απορρίπτει επικαλούμενος έγγραφα. Αναφέρει, μάλιστα, ότι στα δεκάδες γραπτά και προφορικά ερωτήματα οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ουδέποτε έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις.

Ακολούθως, ο γνωστός δικηγόρος αναφέρεται στην ιδιωτική ποινική που καταχώρησε και η οποία ορίστηκε για ακρόαση. Στη συνέχεια σχολιάζει την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας για αναστολή της δίωξης στις 16/1/2024. Απευθυνόμενους στους Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πράγματι πιστεύετε ότι εξυπηρετήσατε το δημόσιο συμφέρον με την αναστολή της ποινικής δίωξης ή υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να πιστέψει ότι τα συμφέροντα της κοινωνίας και του κράτους εξυπηρετούνται με τον τρόπο αυτό;».

Ο Ευστάθιος Ευσταθίου που διατυπώνει τη θέση ότι βρετανικό δικαστήριο αναδεικνύει τον αρνητικό ρόλο του καταγγελλόμενου, ο οποίος –κατά τους ισχυρισμούς του- σύμφωνα με την ετυμηγορία χειραγώγησε τις διωκτικές Αρχές της Ρωσίας στρέφοντάς τις χωρίς στοιχεία εναντίον του πελάτη του, επισυνάπτει και αρνητικά δημοσιεύματα διεθνώς σε βάρος του Ρώσου ολιγάρχη.

Συνδέει, επίσης, την υπόθεση αυτή με τις κακές πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην Κύπρο με Ρώσους επιχειρηματίες και οι οποίες, στη βάση των όσων υποστηρίζει, εξέθεσαν την πατρίδα μας. Διατυπώνει, ακόμη, τη θέση ότι ο 60χρονος συνδέεται με πρόσωπα που έχουν στοχοποιήσει την Κύπρο, όπως οι Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Άλισερ Ουσμάνοφ.

Νομική Υπηρεσία: «Όλες οι επιστολές του έχουν απαντηθεί δεόντως»

«Με αιτιολογημένη απόφαση ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει επαρκής μαρτυρία»

Η Νομική Υπηρεσία με επίσημη τοποθέτηση που μας διαβιβάστηκε αργά χθες το απόγευμα, απορρίπτει τα όσα προσάπτονται από τον κ. Ευσταθίου. Αναφέρεται πως οι επιστολές του τελευταίου έχουν απαντηθεί δεόντως και ότι του έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Το πλήρες κείμενο της γραπτής τοποθέτησης: «Με λύπη διαπιστώνουμε ότι, για άλλη μια φορά, λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας αποτελούν στόχο ανυπόστατων ισχυρισμών, διότι κάποιοι παραπονούμενοι δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις τους.

Η καταγγελία του πελάτη του κ. Ευσταθίου υποβλήθηκε το 2016. Έκτοτε απασχόλησε δικονομικά τα δικαστήρια της ΚΔ και τελικά τον Ιούνιο 2021, με αιτιολογημένη απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Ευσταθίου ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει επαρκής μαρτυρία για έναρξη ποινικής υπόθεσης στην Κύπρο.

Ο κ. Ευσταθίου, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε ισχυριζόμενη διαφθορά λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, η οποία, εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, την απέρριψε. Έκτοτε, ο κ. Ευσταθίου προσπαθεί να εξασκήσει πιέσεις, με διάφορους τρόπους, προκειμένου να πετύχει εκείνο που κατά τη γνώμη του εξυπηρετεί τον πελάτη του.

Όλες οι επιστολές του κ. Ευσταθίου έχουν απαντηθεί δεόντως και η παρούσα αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια εξάσκησης πίεσης στη Νομική Υπηρεσία για ανατροπή της απόφασής της».

Ο «Φ» επικοινώνησε και με τον Κύπριο δικηγόρο του καταγγελλόμενου Ρώσου επιχειρηματία. Μας ανέφερε πως θα λάβει νομικά μέτρα εναντίον όσων δυσφημίσουν τον πελάτη του και μας παρέπεμψε σε δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τον τελευταίο.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στη Λευκωσία: Νεκρός 58χρονος – Έπεσε με το φορτηγό σε χαράδρα

Published

on

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.


Συγκεκριμένα, γύρω στις 3.45μ.μ. χθες, ενώ ο 58χρονος οδηγούσε το φορτηγό όχημα του στον δρόμο Άλωνας – Πλατανιστάσας σε κάποιο σημείο του δρόμου, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε χαράδρα τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε εκτός του οχήματος, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η Τροχαία Λευκωσίας συνεχίζει τις εξετάσεις.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου-Δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες (VID)

Published

on

Διαχειρίσιμη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και συνεχίζονται οι τελικές κατασβέσεις από τα εναέρια μέσα αλλά και ανάλογες επεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Κατέκαυσε περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Έχουν δοθεί οδηγίες οι κάτοικοι της κοινότητας Τραχυπέδουλας να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν κινδυνεύουν κοινότητες πλέον.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με εφτά πτητικά και ένα συντονιστή (5 αεροσκάφη airtractor, 2 Ιορδανικά ελικόπτερα και το συντονιστικό της Ε.Φ).

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω καύσωνα – Κανονικά διεξάγονται οι Παγκύπριες

Published

on

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, διακόπτονται σήμερα τα μαθήματα στις 10:45 π.μ. στα δημόσια σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία, ενώ τα προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κανονικά θα διεξαχθεί το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, «με βάση τις συστάσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Παρασκευή 14/06/2024, ημέρα κατά την οποία προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής Εκπαίδευσης θα διακοπούν στις 10:45 π.μ.».

Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου είχε δηλώσει ότι μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για την Παρασκευή «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία, βεβαίως να αξιοποιηθούν οι αίθουσες που έχουν κλιματισμό, να διευκολυνθούν τα παιδιά», ενώ είπε πως «εκεί όπου δεν υπάρχουν, να ληφθεί μια πρόνοια και για τα παράθυρα αλλά και για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται ότι όσοι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αφήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους, τη συγκεκριμένη ημέρα, μπορούν να το πράξουν ενώ οι απουσίες των παιδιών εκείνη την μέρα  θα θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα μαθήματα ενισχυτικής/υποστηρικτικής διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα διακοπούν επίσης στις 10:45 π.μ.

Το Υπουργείο σημειώνει επίσης ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending