Connect with us

Δήμος Λευκωσίας

Διακυβέρνηση της νυχτερινής οικονομίας για βιώσιμη ανάπτυξη – Cities After Dark

Published

on

  • Πρώτη διακρατική συνάντηση του δικτύου URBACT «Cities after Dark» – 13 – 15 Νοεμβρίου στην Braga, Πορτογαλία
  • Οι πόλεις της κοινοπραξίας «Cities After Dark» συζητούν τις προκλήσεις της νυχτερινής οικονομίας

Η Νυχτερινή Οικονομία θα αναδειχθεί στην πρώτη διακρατική συνάντηση του δικτύου «Cities After Dark» στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT. Από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2023, η πόλη της Braga, στην Πορτογαλία, θα φιλοξενήσει τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου, συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους των τ5οπικών αρχών από διάφορες πόλεις για να συζητήσουν καινοτόμες στρατηγικές που σχετίζονται με τη νυχτερινή ζωή των πόλεων.

Με θέμα «Νυχτερινή οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη», το έργο αυτό, με επικεφαλής την Μπράγκα, περιλαμβάνει δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Παρίσι (Γαλλία), το Ταλίν (Εσθονία), η Βάρνα (Βουλγαρία), η Γένοβα (Ιταλία), η Μάλαγα (Ισπανία), η Λευκωσία (Κύπρος), ο Πειραιάς (Ελλάδα), το Ζαντάρ (Κροατία) και η Μπούντβα (Μαυροβούνιο).

Η ζωή στις πόλεις συνεχίζεται ακόμα και μετά το σκοτάδι. Η «Νυχτερινή Οικονομία» αποτελείται από βασικές δραστηριότητες για τη λειτουργία της πόλης 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το έργο αυτό περιλαμβάνει διάφορους τομείς, όπως η κινητικότητα, η ψυχαγωγία, η φιλοξενία, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η ασφάλεια, εφαοφιαστικές υπηρεσίες κ.α.

Η νυχτερινή ζωή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον τουρισμό σε πολλές πόλεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της ρύθμισης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ηχορύπανση και φωτορύπανση). Είναι ευθύνη των αρχών να εξισορροπήσουν την ανάπτυξη της νυχτερινής οικονομίας με την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι συμμετέχοντες καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις επιπτώσεις του προγράμματος URBACT στις πόλεις και τις περιφέρειές τους.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματος θα είναι το Διεθνές Συνέδριο «Πόλεις μετά το σκοτάδι – Μια προοπτική για τη νυχτερινή οικονομία». Το συνέδριο αυτό, με επικεφαλής τον Ricardo Rio, δήμαρχο της Braga, θα συντονίζεται από τον Simone D’Antonio, εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νυχτερινή οικονομία. Οι ομιλητές περιλαμβάνουν τον Thierry Charlois και τη Natalie Mets, υπεύθυνους για τις νυχτερινές πολιτικές στις πόλεις του Παρισιού και του Ταλίν, καθώς και τον Juma Assiago, Παγκόσμιο Συντονιστή του προγράμματος «Ασφαλέστερες Πόλεις» στο UN-Habitat, και τον Αμερικανό πολεοδόμο Alby Bocanegra.

Αυτό το συνέδριο υπόσχεται να ρίξει φως στη σημασία της νυχτερινής οικονομίας σε τομείς όπως η αστική ασφάλεια, η νυχτερινή διασκέδαση και οι καινοτόμες στρατηγικές για να γίνουν οι πόλεις πιο ζωντανές και ασφαλείς μετά το σκοτάδι. Σε αυτή την πρωτοβουλία, οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα μοιραστούν τα οράματα και τις εμπειρίες τους, δημιουργώντας ένα χώρο μάθησης και ζωτικής σημασίας συζήτησης για όλες τις πόλεις που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας και να προωθήσουν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Η νυχτερινή οικονομία είναι δυναμική και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αστική ζωή. Προσφέρει οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ευκαιρίες, αλλά απαιτεί επίσης προσεκτική διαχείριση για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προκλήσεων.

Σχετικά με το URBACT
Το URBACT είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας που στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των πόλεων για την αντιμετώπιση κοινών αστικών προκλήσεων.

Προωθεί τη δημιουργία δικτύων ευρωπαϊκών πόλεων που συνεργάζονται για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, εμπειριών και γνώσεων σχετικά με αστικά ζητήματα όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική ένταξη ή η βιωσιμότητα.

Το πρόγραμμα βοηθά τις πόλεις να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις ικανότητές τους στην αστική διαχείριση, παρέχοντας εργαλεία και πόρους για τη βελτίωση των πολιτικών και των πρακτικών τους.

Το URBACT προωθεί την αστική καινοτομία ενθαρρύνοντας τις πόλεις να πειραματιστούν με καινοτόμες λύσεις στις αστικές προκλήσεις και να εφαρμόσουν πιλοτικά έργα.

Το URBACT διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις αστικές προκλήσεις και να μοιραστούν γνώσεις για τη δημιουργία πιο βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς πόλεων.

Δήμος Λευκωσίας

Το Κέντρο Αριστείας CYENS και ο ΟΠΕΚ συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση – Το AI στη σύγχρονη ζωή

Published

on

Την εκδήλωση με τίτλο Το AI στη σύγχρονη ζωή – Η επίδραση στην κοινωνία και τα Μ.Μ.Ε., φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στην οδό Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη, το Κέντρο Αριστείας CYENS, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.
 
Ο ΟΠΕΚ – Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας έθεσε σε δημόσια συζήτηση την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην κοινωνία και τα ΜΜΕ, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας CYENS. Την εκδήλωση στήριξε ο Δήμος Λευκωσίας και η εφημερίδα Πολίτης.
 
Προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι μίλησαν για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, το πού οδηγεί και πώς ρυθμίζεται, διασφαλίζοντας παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη διαχείριση της πληροφορίας.
 
Στη συνέχεια, ακολούθησε διάλογος, προσφέροντας τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής των πολιτών σε συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες αυτές τάσεις, προσεγγίσεις και προβληματισμούς. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις έργων καινοτομίας ερευνητών του Κέντρου Αριστείας CYENS.


 
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ακαδημαϊκοί Λοΐζος Μιχαήλ, Καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επικεφαλής ερευνητής της ερευνητικής ομάδας SCRAT στο Κέντρο Αριστείας CYENS, και Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Πρόεδρος  του Ινστιτούτου για το Δίκαιο της Ιδιωτικότητας, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία. Επίσης συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, και Γιάννης Σεϊτανίδης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Τη σύνοψη και τα συμπεράσματα της συζήτησης έκανε η Θεανώ Καλαβανά, πρόεδρος του ΟΠΕΚ.
 
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου στο Facebook @OPEKCyprus, @CYENSCoE.
 
Η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνεται στην αριστεία και την εμπιστοσύνη, με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της βιομηχανικής ικανότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
 
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Εμείς – Μαζί» που υλοποιεί ο ΟΠΕΚ για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια ζωή και τις επικείμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024.
 
Το Κέντρο Αριστείας CYENS, ιδρύθηκε το 2018 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, μετά από εξασφάλιση ανταγωνιστικής πρότασης του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας. Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λευκωσίας, με εταίρους τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, και τα ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα University Cοllege London (UCL) και Max Planck Institute (MPG) και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. To Κέντρο δραστηριοποιείται στους τομείς των Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών και διεξάγει διεπιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.

Continue Reading

Δήμος Λευκωσίας

Η Google for Startups, η NVO Lab, και η GDCy εγκαινιάζουν το LVLUP Accelerator για Φιλόδοξες Εταιρεί

Published

on

O τομέας του gaming είναι ένας ακμάζων τομέας στον χώρο της Πληροφορικής στην Κύπρο. Αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητές του, η Google for Startups, η NVO Lab και η GDCy ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα LVLUP Accelerator. Το πρόγραμμα αυτό, έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει νέα κυπριακά gaming στούντιο και starups, προωθώντας την ανάπτυξή τους και προσελκύοντας παράλληλα επιχειρήσεις gaming στην Κύπρο.
 
Το LVLUP Accelerator δεσμεύεται να παρέχει στις συμμετέχουσες εταιρείες πολύτιμη αρωγή, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της επιχειρηματικής ανάπτυξης, της πρόσβασης σε ένα δίκτυο διεθνών εμπειρογνωμόνων και συμβούλων στον τομέα του gaming, καθώς και βοήθεια για fundraising. Σε μια συλλογική προσπάθεια, το The Games Fund, το GEM Capital και το Green Grey θα λειτουργήσουν ως εταίροι, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία τους στον τομέα του gaming για να υποστηρίξουν τους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους. Επιπλέον, το Κέντρο Αριστείας CYENS θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο επιβλέποντας το τμήμα AR/VR/XR του εκπαιδευτικού προγράμματος.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι ομάδες που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν σε συνεδρίες και εργαστήρια εμπειρογνωμόνων, και θα συνεργαστούν με συμβούλους από διακεκριμένες εταιρείες του gaming, publishers και επενδυτικά προγράμματα. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος θα διεξαχθεί διαδικτυακά, ενώ έχουν προγραμματιστεί και εκδηλώσεις δια ζώσης στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το LVLUP Accelerator είναι εντελώς δωρεάν για τα gaming στούντιο και τα startups.
 
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το accelerator και για να υποβάλετε την αίτησή σας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του LVLUP: http://lvlup.game
 
Οι εταίροι του accelerator είναι: The Games Fund, GEM Capital, Green Grey, Κέντρο Αριστείας CYENS, Tech Island, και Borscht.
 
Αν είστε ιδιοκτήτης ενός gaming στούντιο ή ενός startup που αναζητεί επενδύσεις, publisher ή την ευκαιρία να συμβουλευτεί κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κλάδο του gaming, σας καλούμε να υποβάλετε αίτηση. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, 2024, ενώ το πρόγραμμα accelerator θα διαρκέσει από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Το αποκορύφωμα αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού θα αποτελέσει τo LVLUP Accelerator Demo Day, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου, στο GDCy fest.
 
Μην χάσετε αυτή την πολύτιμη ευκαιρία να ενισχύσετε το εγχείρημά σας στο gaming και να αφήσετε το αποτύπωμά σας στον δυναμικό κόσμο του. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση τώρα και ξεκινήστε ένα συναρπαστικό ταξίδι με το LVLUP Accelerator!
 
Ο Vladislav Zdorenko, Διευθύνων Εταίρος της NVO Capital, και Ιδρυτής του NVO lab, τονίζει: “Σε διάστημα έξι ετών, έχουμε πραγματοποιήσει 80+ προγράμματα accelerator για startups στην Ανατολική Ευρώπη. Ως στρατηγική κίνηση, επεκτείνουμε τις γνώσεις και την υποστήριξή μας σε εταιρείες gaming στην Κύπρο που έχουν προοπτική. Η επενδυτική εστίαση της NVO Capital στην Ψυχαγωγία μας προσφέρει την ευκαιρία να βρούμε εταιρείες για επενδύσεις και συνεργασίες”.
 
Ο Tim Fadeev, Ιδρυτής του GDCy – GameDev Cyprus, μοιράζεται την άποψή του:
“Εδώ και τρία χρόνια, υποστηρίζουμε ενεργά τις εταιρείες gaming μέσω των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών μας για την κοινότητα του gaming. Η εισαγωγή του LVLUP Accelerator αποτελεί μια νέα οδό για να διατηρήσουμε τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της βιομηχανίας του gaming”.
 
Ο Mariusz Gąsiewski, ως CEE Mobile Gaming and Apps Lead στην Google, εκφράζει την προθυμία του Google for startups:
“Το gaming αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πρωτοβουλιών της Google, και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη φιλόδοξων εταιρειών του gaming μέσω ευκαιριών συνεργασίας και ανάπτυξης”.
 
Ο Ilya Eremeev, Συνιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος του The Games Fund, μοιράζεται το όραμα από την πλευρά του The Games Fund:
“Η Κύπρος είναι ένας ανερχόμενος κόμβος ανάπτυξης για το gaming και μια περιοχή-κλειδί για το The Games Fund, όπου βλέπουμε το μέλλον μας, και επενδύουμε ενεργά στην ανάπτυξη και εξέλιξή του. Υπήρξαμε και εμείς ιδρυτές και προγραμματιστές gaming και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε την κοινότητα των προγραμματιστών gaming ως Venture Capitalists (VC), και να μοιραστούμε την τεχνογνωσία μας με τη φανταστική ομάδα του LVLUP και τους εταίρους μας”.
 

Continue Reading

Δήμος Λευκωσίας

Εγκαίνια του έργου αποκατάστασης του Δημοτικού Μεγάρου στον προμαχώνα Νταβίλα

Published

on

  • Το κτήριο σύμβολο του Δήμου της Λευκωσίας για πολλές δεκαετίες

Βίντεο – Ιστορική αναδρομή: https://www.youtube.com/watch?v=GbWsCMfJD2s

Τα εγκαίνια του έργου της αποκατάστασης του Δημοτικού Μεγάρου στον Προμαχώνα Νταβίλα τέλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι «ήταν χρέος μας η ανακατασκευή αυτού του κτηρίου για να διατηρήσουμε αφενός τη μνήμη ζωντανή και αφετέρου να συντηρήσουμε ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πρωτεύουσας».

Στη συνέχεια ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι τα έργα στο κέντρο της πόλης  αποτελούν και τη μεγαλύτερη επένδυση του Δήμου Λευκωσίας, εφόσον τα τελευταία 12 χρόνια, έχουν επενδυθεί μόνο για έργα στην εντός των τειχών πόλη, 160 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι υλοποίηση έργων δεν σταματά με τη λήξη της θητείας του νυν Δημοτικού Συμβουλίου αλλά συνεχίζεται ο σχεδιασμός, η διεκδίκηση και η χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων τα οποία θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας της επόμενης Δημοτικής Αρχής.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν εγκαινιάζεται απλώς ένα ανακαινισμένο διοικητικό κτήριο. Μαζί του εγκαινιάζεται η νέα ιστορία της πόλης της Λευκωσίας, η οποία θα πλάθεται και θα αναπτύσσεται μέσα στις αίθουσες και στους τοίχους του παλαιού Δημαρχείου, μέσα από όσα θα λαμβάνουν χώρα και θα προβάλλονται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς του χώρους.

Συγχρηματοδότηση
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Continue Reading

Trending