Connect with us

ΔΗΜΟΙ

CYENS WIP23 Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας: Modes of Creation

Published

on

Το Κέντρο Αριστείας CYENS φέρνει στην καρδιά της Λευκωσίας το πολυήμερο φεστιβάλ “Modes of Creation”, με κεντρική θεματική τη σύμπραξη τέχνης και τεχνολογίας.

Το διεθνές φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους από 50 διακεκριμένους και νέους καλλιτέχνες, σχεδιαστές, δημιουργούς, ακαδημαϊκούς, μηχανικούς και ερευνητές, από πάνω από 20 χώρες, να παρουσιάσουν έργα στους τομείς της εκτεταμένης, επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (ER, AR, VR), εγκαταστάσεις (installations), διαδραστικά παιχνίδια και ομιλίες, και να πραγματοποιήσουν εργαστήρια.

Το φεστιβάλ απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και σε επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού και της βιομηχανίας, και προσφέρει  πληθώρα εμπειριών που αναδεικνύουν την αξία των διεπιστημονικών συνεργιών και ενθαρρύνουν τον διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου και του εξωτερικού.

Μη χάσετε την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ και τα εγκαίνια της έκθεσης στις 20 Οκτωβρίου, που θα δώσουν εορταστική διάθεση στο κέντρο της πόλης με street party με ζωντανή μουσική, διαδραστικές προβολές, παραστάσεις και παράλληλες δραστηριότητες από επιτυχημένους Κύπριους και φιλοξενούμενους καλλιτέχνες. Στις 21 και 22 Οκτωβρίου θα φιλοξενηθούν εργαστήρια και ομιλίες, ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και 2 Νοεμβρίου.

Όλες οι δραστηριότητες του φεστιβάλ θα διεξαχθούν στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, στην περιοχή της Πλατείας Δημαρχίας (Παλαιά Δημοτική Αγορά) και γύρω από τις εγκαταστάσεις του CYENS. Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ!

*Η είσοδος στην έκθεση και η συμμετοχή στις παράλληλες δραστηριότητες, στα εργαστήρια και στις ομιλίες θα είναι δωρεάν.

WIP Festival Τέχνης και Τεχνολογίας: Περφόρμανς, ζωντανή μουσική, εργαστήρια και ομιλίες στο πρόγραμμα

Με ένα πρόγραμμα ποικίλο και πολυθεματικό, έρχεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας WIP “Modes of Creation” που διοργανώνεται από το CYENS Centre of Excellence από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, στο κέντρο της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Στους χώρους του Φεστιβάλ, που επεκτείνονται γύρω από το CYENS, θα εκτίθενται πάνω από 50 έργα από Κύπριους και διεθνείς καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, περφόρμανς, παρουσιάσεις, εργαστήρια και προβολές. Οι επισκέπτες καλούνται να αλληλεπιδράσουν με τα έργα, να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους καλλιτέχνες που θα βρίσκονται στο Φεστιβάλ, να παρακολουθήσουν προβολές και να παίξουν με έργα εικονικής πραγματικότητας.

Opening Party | 20 Οκτωβρίου

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του, σε όλο το κοινό, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου από τις 17:30 έως τις 24:00, αναβιώνοντας με μία σειρά δραστηριοτήτων την πλατεία Λέλλου Δημητριάδη (στον χώρο της παλαιάς Αγοράς).

Από τις 17:30 ως τις 18:30 οι Rumba Attack θα ανοίξουν το Φεστιβάλ, παίζοντας μουσικές συνθέσεις στο διακριτικό τους στυλ Φλαμένκο-Ρούμπα, συνδυασμένο με ήχους από τη Μέση Ανατολή, Ελλάδα, Ροκ & Bossanova, στην εξέδρα του Αρχαιολογικού Χώρου, μπροστά από το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Το πάρτι θα μετακινηθεί ακολούθως προς την πλατεία Λέλλου Δημητριάδη, όπου οι DJs Alejjos και Plasmatik θα παίζουν ως τα μεσάνυχτα back-to-back, ηλεκτρονική μουσική με techno vibes και house music με underground vibes, αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα θα παρεμβάλλονται performance, εντός και εκτός των κτηρίων του Φεστιβάλ.

Στις 19:00 η ώρα, οι electro-acoustic artists Passepartout Duo θα πραγματοποιήσουν performance στον χώρο του CYENS, αξιοποιώντας μουσικά όργανα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του residency τους στο Thinker Maker Space, ενώ στη συνέχεια ο sound artist Luca Pagan θα πραγματοποιήσει από τις 20:30-21:00, περφόρμανς χρησιμοποιώντας αισθητήρες, οι οποίοι παράγουν μουσική μέσα από την κίνηση.

Από τις 19:30-24:00 ο digital artist Matthieu Tercieu θα προβάλλει μία διαδραστική χαρτογράφηση, σε ολόκληρο τον χώρο της πλατείας ως τα μεσάνυχτα, υπό τους ήχους των DJs.

Το πάρτι θα ολοκληρωθεί με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα x.ypno (πειραματική pop μουσική με hip hop elements) από τις 21:30-22:00 στον χώρο του ΚΕΕΑΕΔ και ακολούθως από το συγκρότημα Mental Soup με garage-psychedelic rock ήχους από τις 22:00-23:00 στην πλατεία Λέλλου Δημητριάδη, δίνοντας τη σκυτάλη στο DJ set ώς τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια του Opening Party η Έκθεση του Φεστιβάλ θα παραμείνει ανοιχτή από τις 18:00 ώς τις 22:00, στους έξι χώρους έκθεσης (CYENS, Thinker Maker Space CNC Workshop, Art Studio, ΚΕΕΑΕΔ, Δημαρχείο Λευκωσίας, πλατεία Λέλλου Δημητριάδη), ενώ στον χώρο θα σερβίρονται κοκτέιλ από το Καφενείο Πρόζακ, μπύρα, κρασί και αναψυκτικά από το Καφενείο 7 Κλειδιά, ενώ το Omni Honest Food αναλαμβάνει vegan και vegeterian φαγητό με ανατολίτικες γεύσεις, όπως φαλάφελ και shawarma και το Grill n Roll θα σερβίρει αυθεντικά street food burgers και το Crepaland γλυκές κρέπες!

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ
(HYPERLINK Link: https://2023wip.cyens.org.cy/wip-festival-2023/opening-event/ )

Έκθεση και Ξεναγήσεις 
Από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, η Έκθεση παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 10:00 ώς τη 13:00 και από τις 15:00 ώς τις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για όλους ενώ την Κυριακή 22/10, την Τρίτη 24/10, την Παρασκευή 27/10 και την Τετάρτη 1/11 θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις από την ομάδα καλλιτεχνικής επιμέλειας του Φεστιβάλ.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ 
(HYPERLINK: https://www.eventbrite.com/e/wip-festival-exhibition-guided-tours-tickets-734476086747?utm-campaign=social&utm-content=attendeeshare&utm-medium=discovery&utm-term=listing&utm-source=cp&aff=ebdsshcopyurl )

Ομιλίες
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, οι οποίες πραγματεύονται τη φύση των συνεργειών τέχνης και τεχνολογίας, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με περφόρμανς. Το απόγευμα του Σαββάτου 21/10, ο πρώτος κύκλος ομιλιών του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 16:30-20:10, στους χώρους του Δημαρχείου. Τον κύκλο των ομιλιών θα ανοίξει η Στέλλα Σοφοκλέους, με την ομιλία «Τι είναι ψηφιακή τέχνη σήμερα;», στη συνέχεια η Rebekka Sofie Bohse Meyer θα επιχειρήσει να δώσει μία αναπαράσταση της εμπειρίας του Κάτω Κόσμου μέσω της όπερας σε συνεργασία με την εικονική πραγματικότητα. Ο Άλκης Νικολαΐδης μέσα από την ομιλία του, πραγματεύεται την αλληλεπίδραση του ανθρώπου-υπολογιστή στη μουσική με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό, ενώ οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν με το περφόρμανς από το Neo-Move Research Group του CYENS, σχετικά με το πώς μπορεί να γεφυρωθεί η διαδρομή μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας μέσω του χορού και της βιοανάδρασης.

Ο δεύτερος κύκλος ομιλιών θα συνεχιστεί την Κυριακή 22/10, από τις 17:00-20:00 με την αρχική ομιλία του Γιώργου Δήμογλου, για το νέο είδους διαδραστικού κινηματογράφου και ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στη συνέχεια, ο Δρ Ανδρέας Παπαπέτρου θα παρουσιάσει το ερευνητικό πρόγραμμα REINHERIT H2020 μέσω του οποίου θα αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται εμβυθιστικές εμπειρίες στους χώρους του πολιτισμού. Τέλος, ο Δρ Andrew Fischer θα πραγματοποιήσει ομιλία σχετικά με την επεκτασιμότητα (scalability), τη σύγχρονη εικόνα και το σχηματισμό κόσμων.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ 
(HYPERLINK Link: https://2023wip.cyens.org.cy/wip-festival-2023/parallel-events/#talks )

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης 
Οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 27/10 με μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία θα καθοδηγήσει η Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ, Εύα Κοραή, με θέμα «Τι είναι βιώσιμος σχεδιασμός;», στην οποία θα συμμετάσχουν οι Παναγιώτα Πύλα, Καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Μιχάλης Γεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Αντρέας Κυριάκου Σχεδιαστής και Ιδρυτής της Dergon και οι Dio Dio Collective, Κωνσταντίνα Αχιλλέως γλύπτρια και τεχνίτρια και ο Tuomas Venäläinen, επιπλοποιός. Μέσα από τη συζήτηση που θα προκύψει το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με θεωρητικούς όσο και με επαγγελματίες του χώρου σχετικά με την αξία του βιώσιμου σχεδιασμού και να λάβουν μέρος στη συζήτηση που θα προκύψει.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: 
(HYPERLINK Link: https://2023wip.cyens.org.cy/wip-festival-2023/parallel-events/#round-table-discussion )

Εργαστήρια
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εργαστήρια, από ντόπιους και διεθνείς καλλιτέχνες, που θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να εξερευνήσει διάφορες πτυχές των συνεργειών τέχνης-τεχνολογίας. Το Σάββατο 21/10, ο Alberto Novello θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο, μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες/ουσες, καλούνται να αντιληφθούν οπτικά τον ήχο. Την Τετάρτη 25/10, οι Passepartout Duo θα πραγματοποιήσουν ένα εργαστήρι, μέσω του οποίου το κοινό θα εξερευνήσει τη μουσική σύνθεση με τη χρήση CMOS Logic ενώ την επόμενη μέρα, Πέμπτη 26/10 η Crystal Jow σε ένα τετράωρο εργαστήρι θα καθοδηγήσει όσους συμμετάσχουν για να δημιουργήσουν real-time animation και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα ήχου για να ελέγξουν τα visuals. Τέλος, την Παρασκευή 27/10 η Αλεξία Αχιλλέως, ερευνήτρια του CYENS, θα εξερευνήσει  τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην Κύπρο μέσω ενός εργαστηρίου που διερευνά την παγκόσμια δυναμική ισχύος της τεχνητής νοημοσύνης και τον αντίκτυπό τους στην τοπική κοινωνία της Κύπρου.

Βρείτε περισσότερες πληροφρίες εδώ 
(HYPERLINK Link: https://2023wip.cyens.org.cy/wip-festival-2023/parallel-events/#workshops )
Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, βεβαιωθείτε όμως ότι για τις ομιλίες, τα εργαστήρια και τις ξεναγήσεις έχετε κρατήσει τη θέση σας μέσω των κατάλληλων συνδέσμων.

Πληροφορίες
Opening Party: 20 Οκτωβρίου | 17:30-24:00 [η Έκθεση θα είναι ανοιχτή 18:00-22:00]
Ώρες Έκθεσης: 21 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου | 10:00-13:00 & 15:00-21:00
Ιστοσελίδα: 2023wip.cyens.org.cy
Instagram: www.instagram.com/wipfestival

ΔΗΜΟΙ

Διάλεξη απο τον Καθηγητή Dimitar Simeonov με θέμα: “Οι διορατικότητες του ακαδημαϊκού Anastas Ishirkov για τη Βουλγάρικη Εθνική Ταυτότητα και η συμβολή του στην παγκόσμια πολιτιστική ανάπτυξη”

Published

on

Μην χάσετε στις 31 Μαΐου Παρασκευή η ώρα 17:00 στην αίθουσα U014 της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδαφέρουσα διάλεξη από τον Καθηγητή Dimitar Simeonov με θέμα:

Οι διορατικότητες του ακαδημαϊκού Anastas Ishirkov για τη Βουλγάρικη Εθνική Ταυτότητα και η συμβολή του στην παγκόσμια πολιτιστική ανάπτυξη.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ψηφιακό βιβλίο που δημιουργήθηκε σε έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος “Οι ανείπωτες ιστορίες των Βουλγάρων’.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο ημερολόγιο της 26ης έκδοσης των «Ημερών Βουλγαρικού Πολιτισμού στην Κύπρο» που διοργανώνονται από το Σύνδεσμο Βουλγάρων Κύπρου και τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Unitrust Media, City Channel και Lefkosia.News 

Continue Reading

ΔΗΜΟΙ

Αυτός είναι ο αδύναμος κρίκος των μεταρρυθμίσεων των Δήμων.

Published

on

Κεφαλοκλείδωμα στη μεταρρύθμιση κατάφεραν εταιρείες ηλεκτρονικών δεδομένων, στερώντας τους Δήμους από απαραίτητα στοιχεία (πληροφορίες, δεδομένα, περιεχόμενο φακέλων κοκ) τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα χρησιμοποιηθούν την 1η Ιουλίου, όταν θα αρχίσει η λειτουργία των 20 νέων σχημάτων που δημιουργήθηκαν.

Όπως πληροφορείται τo philenews, οι μισοί από τους Δήμους δεν θα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους δημότες τους και ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου μηχανογραφικού συστήματος (Ευαγόρας) από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Αυτό από μόνο του φανερώνει τις δυσκολίες που θα προκύψουν, με δεδομένο ότι μηχανογραφικά αρκετοί Δήμοι θα εξακολουθήσουν να στηρίζονται από τους υφιστάμενους παρόχους, οι οποίοι, για δικούς στους λόγους δεν παραχώρησαν όλα τα στοιχεία στους Δήμους, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να τα διοχετεύσουν στον «Ευαγόρα», προκειμένου να λειτουργήσει  την 1η Ιουλίου.  Αυτή τη στιγμή, μεγάλος όγκος δεδομένων βρίσκονται διάσπαρτα σε σκληρούς δίσκους των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται οι Δήμοι.

Το πιο πάνω, το οποίο είχε επισημάνει και ο υπουργός Εσωτερικών αλλά και η Ένωση Δήμων, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στην πορεία προς την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Στα προβλήματα περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι Επαρχιακοί Οργανισμοί δεν βρήκαν εγκαίρως κτήρια στα οποία να μπορούν να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας και Δήμων που ασχολούνται με τις αδειοδοτήσεις αλλά και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων και Υδατοπρομήθειας.

Αρνητικό θεωρείται και το γεγονός ότι πολλοί υπάλληλοι των επαρχιακών γραφείων Πολεοδομίας, οι οποίοι μεταφέρονται στους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, το κάνουν με το στανιό, εμμένοντας μέχρι τέλος στην άρνησή τους. Θα μετακινηθούν ακόμη και «δια ροπάλου», όπως ξεκαθάρισε ενώπιον της Βουλής ο επικεφαλής του τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αναλυτικά οι εκκρεμότητες

Αναλυτικά, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην πορεία της μεταρρύθμισης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

-Ελάχιστες εταιρείες από αυτές που στηρίζουν μηχανογραφικά τους Δήμουςανταποκρίθηκαν στο αίτημα παραχώρησης των στοιχείων/δεδομένων σε συγκεκριμένη μορφή ώστε να καταστεί δυνατόν να αφομοιωθούν στο νέο μηχανογραφικό σύστημα «Ευαγόρας». Κάποιοι από τους παρόχους φέρονται, κατά το υπουργείο, να κωλυσιεργούν στην παραχώρηση των δεδομένων, είτε για να κερδίσουν χρόνο (και κατά συνέπεια να επιμηκύνουν το διάστημα εξυπηρέτησης των Δήμων) είτε επειδή δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό τεχνικών ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν η Ένωση Δήμων επιχείρησε να μεσολαβήσει με σκοπό να επισπευσθεί η διαδικασία παράδοσης των ηλεκτρονικών δεδομένων, εταιρείες έθεσαν περίπου το ερώτημα, «από πού ως πού να εμπλέκεται κάποιο μη συμβαλλόμενο μέρος μεταξύ του κάθε Δήμου και της κάθε εταιρείας»; Αυτό σημαίνει πως οι Δήμοι έπρεπε να εξετάζει ο καθένας χωριστά πώς θα επιλύσει το πρόβλημα, με βάση τη συμβατική υποχρέωση που έχει έκαστος από αυτούς με τον πάροχο του.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός, ότι κάποιοι Δήμοι καταλήγουν σε συμφωνία με υφιστάμενους παρόχους χωρίς να ενημερώνουν την Ένωση Δήμων, οπόταν δεν υπάρχει συνολική ξεκάθαρη εικόνα ως προς το στάδιο που βρίσκεται ο κάθε Δήμος όσον αφορά τα δεδομένα του και πόσο προχώρησε η διαδικασία απόκτησης τους από τους παρόχους.

-Πέραν του Ευαγόρα υπάρχουν και άλλα πρακτικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση εφαρμόζεται στο μέσο του χρόνου αντί την πρώτη μέρα του ημερολογιακού έτους. Ένα από τα θέματα αυτά αφορά τις κοινωνικές ασφαλίσεις του προσωπικού. Αυτό που θα γίνει από τη μετάβαση του προσωπικού από τους υφιστάμενους Δήμους στους νέους, ουσιαστικά αποτελεί τερματισμό των υπηρεσιών των υπαλλήλων  και η μεταφορά τους σε ένα άλλο νέο οργανισμό, οπόταν δεν είναι εύκολο, για παράδειγμα, να υπολογιστεί ακόμη και η φορολογία του εξαμήνου του 2024 που εργάστηκαν.

-Κάποιοι Δήμαρχοι δεν δίνουν στοιχεία και γενικά δεν βοηθούν ή δεν στηρίζουν επαρκώς την μεταρρύθμιση, είτε επειδή δεν θα επαναδιεκδικήσουν εκλογή τους (οπόταν «ούτε κρύο ούτε βράστη») είτε επειδή τυγχάνουν να διεκδικούν άλλα πόστα.

Το ίδιο ισχύει και με στελέχη σε συμβούλια αποχετεύσεων και υδατοπρομήθειας που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για το πόστο του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.

-Προέκυψε θέμα ακόμη και με τις τράπεζες και διαπιστώθηκε ότι επειδή δεν προηγήθηκε επαφή μαζί τους, την 1η Ιουλίου θα δημιουργείτο χάος. Τι συνέβη: Κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο ότι με την διάλυση των υφιστάμενων Δήμων, αυτομάτως οι λογαριασμοί τους θα μεταφέρονταν στα νέα σχήματα την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό που θα γινόταν, να βρεθούν κλειστοί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υφιστάμενων Δήμων, χωρίς να έχουν μεταφερθεί στους 20 νέους που δημιουργήθηκαν.

Τελικά, επήλθε τροποποίηση στη νομοθεσία ώστε με την κατάργηση των υφιστάμενων Δήμων οι λογαριασμοί τους να μεταφερθούν αυτομάτως στα νέα σχήματα.

-Δεν λύθηκε το θέμα της στέγασης των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης με πιο χαρακτηριστικό αυτό της Αμμοχώστου που τσακώνονταν σε σημείο που δεν κατέληξαν αν η έδρα θα θεωρείται η Αμμόχωστος ή το Παραλίμνι που είναι ο μεγαλύτερος Δήμος.

Τελικά, όπως πληροφορούμαστε, το υπουργείο έχει «Plan B», με βάση το οποίο ο Οργανισμός και οι υπάλληλοι του θα στεγαστούν προσωρινά στα επαρχιακά γραφεία Πολεοδομίας, μέχρι να αρθούν τα γινάτια των εμπλεκομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για νέες καθυστερήσει , μετακομίσεις κοκ.

-Υπάρχει θέμα καταμερισμού των €117 εκατ. τα οποία θα διαθέσει η κυβέρνηση στους 20 νέους Δήμους.

Πηγή: Philenews

Continue Reading

Δήμος Στροβόλου

Ο Κώστας Κούκος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του Αντιδημάρχου στον Δήμο Στροβόλου.

Published

on

Eξήγγειλε για Αντιδήμαρχος Στροβόλου ο Kώστας Κούκος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «από την πολυετή θητεία μου ως Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά και ως απλός δημότης, γνωρίζω πολύ καλά την πορεία ανάπτυξης του Δήμου μας, τα υπαρκτά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει». 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Φίλες και φίλοι,
Συνδημότισσες και συνδημότες,

Με αίσθημα ευθύνης, εξαγγέλλω την υποψηφιότητα μου για την θέση του Αντιδημάρχου Στροβόλου στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουνίου 2024.

Από την πολυετή θητεία μου ως Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά και ως απλός δημότης, γνωρίζω πολύ καλά την πορεία ανάπτυξης του Δήμου μας, τα υπαρκτά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Γνωρίζω συνάμα τις δίκαιες απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας που ζητά να αλλάξουν τα πράγματα. Να παρθούν καινοτόμες, σύγχρονες, ριζοσπαστικές αποφάσεις, που θα οδηγήσουν τον Δήμο μας στον πραγματικό εκσυγχρονισμό, μέσα από μία ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο.

Όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, εργάστηκα με ανιδιοτέλεια, καθαρότητα και εντιμότητα, μακριά από σκοπιμότητες, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο την αντικειμενικότητα και την συναίνεση για το καλό του Δήμου και των δημοτών μας, πάντα συνεπής σε θέσεις αρχών.

Αφετηρία αυτής της εξαγγελίας είναι η έγνοια και η θέληση μου για συνέχιση της προσφοράς μου, από αυτή την πολύ σημαντική θέση του Αντιδημάρχου, ειδικά τώρα στη νέα εποχή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τούτη την ώρα ορθώνονται μπροστά μας νέες προκλήσεις και προβλήματα, παράλληλα όμως ορθώνονται και νέες ελπιδοφόρες προοπτικές.

Είναι η ώρα ο δημότης να φύγει από το περιθώριο και να μπει στο επίκεντρο, να συμμετέχει ενεργά, η φωνή του να βρει απήχηση την ώρα των σημαντικών αποφάσεων. Είναι η ώρα ο Δήμος μας να αλλάξει πρόσωπο.
Για να το πετύχουμε απαιτείται μια πιο δυναμική, διεκδικητική πολιτική για:

  • τη δρομολόγηση και υλοποίηση ώριμων αναπτυξιακών έργων
  • την στήριξη και ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών
  • την αναζωογόνηση του ιστορικού πυρήνα
  • την ανάπτυξη φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες στον Δήμο μας
  • τη δημιουργία μιας νέας δημοτικής αρχή που θα ασχολείται καθημερινά και σε βάθος με τα χρόνια πολλαπλά προβλήματα των προσφυγικών συνοικισμών
  • τη διασφάλιση πολύπλευρης ορθολογιστικής οικονομικής ανάπτυξης
  • την επίλυση των δυσλειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές υπηρεσίες με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό και την άμεση ποιοτική εξυπηρέτηση των δημοτών μας .

Είναι επίσης η ώρα μέσα από την συμμετοχή όλων να αγωνιστούμε για ένα Δήμο, πραγματικά καθαρό και πράσινο, καλλιεργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση σε όλους μας .

Ο Δήμος μας στα επόμενα χρόνια χρειάζεται έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Κάθε απόφαση μας να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και χρηστή διοίκηση και να εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας και των ανθρώπων της.

Μέσα από αυτή την εξαγγελία προσκαλώ όλους και όλες τους συνδημότες και συνδημότισσες που έχουν το ίδιο όραμα, τις ίδιες έγνοιες και προβληματισμούς, να βαδίσουμε μαζί σε αυτή την πορεία.

Continue Reading

Trending