Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση Αβέρωφ με αιχμές στον Αναστασιάδη: «Υπάρχει οποιοσδήποτε νοήμονας πολίτης που να πιστεύει ότι εγώ κυβερνούσα;»

Published

on

Στην κριτική που δέχεται για το άρθρο του Σαββάτου με θέμα το Κυπριακό απάντησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου: «Είμαι από τους ελάχιστους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών που παρέμεινα σταθερότατος στην επιδίωξη λύσης του Κυπριακού».

Απάντηση στη κριτική που δέχθηκε για το άρθρο-παρέμβαση του Σαββάτου έδωσε ο τέως πρόεδρος του ΔΥΣΥ και βουλευτής του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου με σημερινή ανάρτηστη στην πλατφόρμα X.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Συγκεκριμένα, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου απαντά σε όσους άσκησαν κριτική για το προχθεσινό του άρθρο, οι οποίοι διερωτήθηκαν τι έπραξε ο ίδιος τα τελευταία χρόνια ως κυβερνητικό κόμμα στο θέμα του Κυπριακού και στην αιχμή ότι στήριζε τον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Νεοφύτου απαντά και στη δεύτερη κριτική που «προέρχεται από τους ανθρώπους που προασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία με την μια και μόνη κυριαρχία».

Αυτούσια η ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ:

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΙΣ «ΔΙΠΛΕΣ» ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Με αφορμή την τελευταία παρέμβασή μου για το Κυπριακό, όπως αναμενόταν και όπως συνέβαινε συχνά και τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν δύο κύριες κριτικές. Απαντώ λοιπόν, θεωρώντας καλοδεχούμενη οποιαδήποτε κριτική, επώνυμη ή ανώνυμη, με ψευδώνυμο ή με υπογραφή.

Πρώτη Κριτική.

Τι έπραξα τόσα χρόνια και ειδικά τα τελευταία, δεδομένου ότι «ήμουν κυβέρνηση» και στήριζα Αναστασιάδη;

Η απάντησή μου.

1. Είμαι από τους ελάχιστους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών που παρέμεινα σταθερότατος στην επιδίωξη λύσης του Κυπριακού. Αρκετοί από τους μονοπωλούντες την λύση σήμερα, στήριξαν το «όχι» το 2004. Και μερικοί που ψήφισαν «ναι» το 2004, έχουν σήμερα περισσότερους ενδοιασμούς ακόμη και από αυτούς που ψήφισαν «όχι» το 2004.

2. Το 2017, ακόμη και διαρκούσης της Συνόδου στο Crans Montana, αλλά και έκτοτε, διατύπωσα δημόσια τη θέση μου ότι το Πλαίσιο του Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο ικανοποιούσε τις εύλογες ανησυχίες μας, έπρεπε μονομερώς να το είχαμε προσυπογράψει, διαφορετικά θα το γυρεύουμε και δεν θα το ξαναβρίσκουμε.

3. Το Σεπτέμβρη του 2018 μίλησα για «Εθνικό Τσουνάμι».

4. Το 2021 πήγα στις Βουλευτικές Εκλογές τονίζοντας ότι εάν δεν ξεκαθαρίσουμε την θέση μας για την πολιτική ισότητα, θα μας προκύψει η κυριαρχική ισότητα, πράγμα το οποίο, δυστυχώς, συνέβη.

5. Ακόμη και τις τελευταίες μέρες των Προεδρικών Εκλογών, μιλούσα για την ανάγκη να προβάλουμε με πειστικότητα την προσήλωση μας στην λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ρίχνοντας στο τραπέζι ασφάλεια και ενέργεια.

6. Όσο για την κριτική ότι τα τελευταία 10 χρόνια «ήμουν κυβέρνηση», απλά και με ταπεινότητα, ερωτώ. Μετά τα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) στις πρόσφατες εκλογές υπάρχει οποιοσδήποτε νοήμονας πολίτης που να πιστεύει ότι εγώ κυβερνούσα; Και να τονίσω και κάτι ακόμα. Προσωπολάτρης, χειροκροτητής και δεδομένος δεν υπήρξα ποτέ κανενός. Και ίσως και για αυτό κάποιοι ήταν απέναντι μου. Πάντα στήριζα εκείνο που θεωρούσα ωφέλιμο για τον τόπο μου, χωρίς ασφαλώς να ισχυρίζομαι ότι ως πολιτικός δεν διέπραξα και λάθη.

Η δεύτερη κριτική προέρχεται από τους ανθρώπους που προασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία με την μια και μόνη κυριαρχία.

Και η απάντησή μου.

Το 2004 ψηφίζοντας «ναι» ψήφιζα ταυτόχρονα συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετεξελισσόμενης σε ομοσπονδιακή δομή, με μια και μόνη Κυριαρχία. Μακάρι να έχουμε ξανά μπροστά μας μια τέτοια πρόνοια, και μακάρι να έχουμε ένα νέο σχέδιο λύσης.

Το άρθρο του Αβέρωφ Νεοφύτου:

«Αρχή για λύση ή αρχή του τέλους στο Κυπριακό;»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρασε, ήδη, σε δεύτερη μοίρα, καθώς στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος είναι, πλέον, ο πόλεμος στη Γάζα. Αμφότερες οι -χωρίς προηγούμενο – εστίες έντασης εγκυμονούν ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους, για το δικό μας εθνικό θέμα.

Ας δούμε τις ευκαιρίες:

1. Η Δύση και οπωσδήποτε η Αμερική, έχουν σοβαρό συμφέρον να ελεγχθούν και οι δύο εστίες πολέμου, για λόγους διεθνούς ασφάλειας αλλά και λόγω γεωστρατηγικών σχεδιασμών. Κατά συνέπεια, το δικό μας «παράθυρο ευκαιρίας» είναι να παίξουμε με θάρρος το χαρτί της λύσης του Κυπριακού – και με όρους διεθνούς ασφάλειας και με καθοριστικό το ρόλο της Δύσης. Ήδη το πλαίσιο Γκουτιέρες αναγνωρίζει ότι το σύστημα ασφαλείας του 1960 είναι ξεπερασμένο και δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει. Εκτιμώ ότι, υπό προϋποθέσεις δημιουργείται η ευκαιρία για μια θαρραλέα, καλά μελετημένη πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής ηγεσίας που να συνδέει τα θέματα ασφαλείας του Κυπριακού με το σύστημα ασφαλείας της Ευρώπης και της Δύσης.

2. Η κρίση στην Ουκρανία έχει σοβαρό αρνητικό αποτύπωμα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Αργά ή γρήγορα και το Μεσανατολικό θα προσθέσει μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας. Εδώ δημιουργείται η κατάλληλη συνθήκη ώστε να συνδέσουμε τη λύση του Κυπριακού και με τη δημιουργία ενεργειακων διαυλων τόσο στο νησί μας αλλά και την Γειτονια μας και την αξιοποίηση, επιτέλους, των αποθεμάτων μας.

3. Και στις δύο μείζονες κρίσεις της ευρύτερης περιοχής μας η, υπό την ηγεσία Ερντογάν, Τουρκία επέδειξε προκλητικά αντιδυτική και αντιαμερικανική στάση. Είναι ευκαιρία για την Κύπρο και για την Ελλάδα να δείξουμε στους Δυτικούς και Ευρωπαίους εταίρους μας ότι έχουν ανάγκη και συμφέρον να συνταχθούν μαζί μας και στην κρίση του Κυπριακού για την επίλυσή του.

Ας δούμε όμως και τους κινδύνους:

1. Το Κυπριακό δεν είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της διεθνούς γεωπολιτικής ατζέντας.

2. Και στις δύο κρίσεις, Ουκρανικό και Παλαιστινιακό, προωθούνται ως λύσεις στο επίπεδο της διεθνούς διπλωματίας, αφενός η μερική υποχώρηση του Ζελένσκι, ώστε να αποδεχθεί την προσάρτηση στη Ρωσία μέρους των κατεχομένων εδαφών, αφετέρου δε στο Παλαιστινιακό η λύση των δύο κρατών. Ενιαίες κρατικές οντότητες με πληθυσμούς διαφορετικών εθνοτικών καταβολών και διαφορετικών θρησκειών ή αντιτιθέμενων εκκλησιών, δεν θεωρούνται από τη διεθνή κοινότητα αξιόπιστες επιλογές.

Έχοντας, λοιπόν, επίγνωση των ευκαιριών και των κινδύνων στο ευρύτερο περιβάλλον, πρέπει τώρα να εστιάσουμε στα κρίσιμα ζητήματα, στην καρδιά, του εθνικού μας, θα έλεγα μάλιστα του υπαρξιακού μας, ζητήματος, με δεδομένο ότι τελεί σε χειμερία νάρκη, την πιο παρατεταμένη από την γένεση του προβλήματος. Από τον Ιούλιο του 2017 στο Crans Montana, ούτε καν ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει οριστεί. Ρεαλιστικά αποτιμώντας την πραγματικότητα, πρόκειται για ένα θέμα χαμηλών προσδοκιών για τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για την επιφυλακτικότητά του, με δεδομένες τις εμπειρίες του στη Γενεύη και στο Crans Montana το 2017 και μεταγενέστερα στο Βερολίνο το 2020 και στη Γενεύη το 2021.

Όμως, φαίνεται ότι κάτι κινείται, ίσως για τελευταία φορά: Κατ΄ αρχάς, ο ορισμός μιας προσωπικότητας ως απεσταλμένου του ΓΓ, με την συναίνεση των δυο κοινοτήτων αλλά και της Τουρκίας, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένος. Επί πλέον, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου, τα Ευρωτουρκικά θέματα θα είναι στην ατζέντα.

Ας εκτιμήσουμε τις δύο εξελίξεις προσεκτικά και μεθοδικά: θα είναι ο ορισμός απεσταλμένου του ΓΓ η αρχή μιας νέας πρωτοβουλίας, ή θα καταλήξει ως η πιθανώς οριστική ταφόπλακα για το Κυπριακό; Τονίζω εδώ ότι ο απεσταλμένος, όποιος κι αν είναι, για πρώτη φορά θα έχει χρονοδιάγραμμα δράσης: δεν θα είναι «αορίστου χρόνου». Το χρονικό περιθώριο που θα του δοθεί δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 6 μήνες – κι αυτό δεν αποτελεί δική μου εικασία: είναι το συμπέρασμά μου από τον κύκλο διπλωματικών επαφών που είχα το προηγούμενο διάστημα. Άρα, το ζητούμενο για τον απεσταλμένο θα είναι να βρει κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων εντός 6 μηνών από τη στιγμή που θα λάβει την εντολή. Αντικειμενικά, πρόκειται για μια αποστολή εξαιρετικά δύσκολη, λαμβανομένων υπ΄ όψιν των θέσεων της Τουρκίας και της Τ/Κ κοινότητας. Το χάσμα σήμερα φαντάζει αγεφύρωτο. Εμείς, ως Ελληνοκυπριακή κοινότητα, ζητάμε επανέναρξη του διαλόγου στο συμφωνημένο πλαίσιο της Δικοινοτικής- Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Όμως, ενώ το ναυάγιο του Crans Montana σχετιζόταν με τα θέματα ασφαλείας, η δική μας πλευρά επικεντρώθηκε έκτοτε στη μη λειτουργικότητα του πλαισίου διακυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα, στη διεθνή κοινότητα καλλιεργήθηκαν ερωτηματικά ως προς την αποδοχή της πολιτικής ισότητας από μέρους μας.

Από την πλευρά τους, η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα δια του Τατάρ θέτουν ως προϋπόθεση για επανέναρξη του διαλόγου την χωριστή κυριαρχία που οδηγεί σε δυο κράτη. Για μας, βέβαια, αυτή η προσέγγιση συνιστά κόκκινη γραμμή και συμφωνώ απολύτως. Δυστυχώς όμως, στο εξωτερικό επικρατεί η εντύπωση ότι τα «δυο κράτη», έστω και άτυπα, μπήκαν στις συζητήσεις, θεωρώντας δεδομένη και τη βούληση και της δικής μας πλευράς. Επικαλούνται, μάλιστα και κάποιες άστοχες κινήσεις και τακτικές από το εσωτερικό μας – τις αποκαλώ άστοχες στο πλαίσιο μιας ψύχραιμης ανάλυσης-, για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση.Και εύχομαι να μην αναγκαστώ να το πράξω.

Συμπερασματικά: Ο ορισμός του απεσταλμένου θα αποδειχθεί «ένα πουκάμισο αδειανό», εάν δεν αποσαφηνιστεί έγκαιρα το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει και συγκεκριμένα, αν δεν πείσουμε την άλλη πλευρά για την πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, έναντι της διχοτομικής κυριαρχικής ισότητας. Αν μείνουμε, εκούσια ή ακούσια, άπραγοι, τότε η Τουρκία, αντί να πιεστεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής θα βγει και κερδισμένη, παίρνοντας εύσημα για την κατ’ αρχάς αποδοχή του ορισμού του απεσταλμένου. Όσο για εμάς θα μείνουμε με ένα ακόμα «ψήφισμα» – ευρωπαϊκό αυτή τη φορά – γενικόλογο ως ευχολόγιο. Τον λαό μας, όμως, τον έχουν κουράσει όχι μόνο οι χαμένες ευκαιρίες, αλλά και τα ψηφίσματα-ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα.

Στο διά ταύτα: Είναι τώρα η ώρα της τόλμης στις πρωτοβουλίες και της αποφασιστικότητας στη διπλωματία. Για να μην οδηγηθούμε μετά από 6 μήνες σε ένα νέο αδιέξοδο, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα εκ μέρους των ηγετών και των δυο κοινοτήτων έμπρακτη επίδειξη θαρραλέας πολιτικής βούλησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης οφείλει να διαλύσει τις οποιεσδήποτε σκιές ότι, δήθεν, η Ελληνοκυπριακή πλευρά αμφισβητεί την πολιτική ισότητα και να εγκαταλείψει τις γνωστές αμφιταλαντεύσεις του για το Πλαίσιο Γκουτιέρες. Απαιτούνται ηγετικό ανάστημα και αποφασιστικότητα, που δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τη μόδα της εποχής, να προσπαθούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους. Ταυτόχρονα βεβαίως και ο Τατάρ πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα της χωριστής κυριαρχίας και των δύο κρατών, αφού εν τω μεταξύ θα έχει γίνει κατανοητό πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η αποδοχή της πολιτικής ισότητας από την πλευρά μας είναι χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ο Τατάρ πρέπει επίσης να αποδεχτεί τη σαφή θέση του ΓΓ όπως αποτυπώνεται στο Πλαίσιο Γκουτιέρες, ότι το σύστημα ασφαλείας του 60 δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Εάν οι πιο πάνω προϋποθέσεις δεν συντρέξουν, ο απεσταλμένος θα καταγράψει το χάσμα και θα κηρύξει αδιέξοδο, με ορατό το σενάριο και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ να καταθέσει πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εντολή για το Κυπριακό. Και τότε, αντί μιας νέας αρχής για επίλυση θα βιώσουμε την αρχή του τέλους του Κυπριακού προβλήματος.

Νομοτελειακά, στη συνέχεια μιας τέτοιας εξέλιξης ΟΗΕ και ΕΕ, αντί προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού θα περιοριστούν σε προσπάθειες άρσης της δήθεν οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ ουδέποτε απέσυρε την οδηγία για το απ’ ευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος, παρά μόνο την ανέστειλε.

Ίσως αυτό το δραματικό αδιέξοδο να βολεύει την Άγκυρα, μέρος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και μερικούς θιασώτες του δήθεν βελούδινου διαζυγίου στην δική μας πλευρά.

Το λεγόμενο acknowledgement του καθεστώτος στα κατεχόμενα (δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν ποτέ την αναγνώριση και τα δυο κράτη ) θα είναι η αρχή μιας τελειωτικής εθνικής καταστροφής. Γιατί, απλούστατα, η Τουρκία δεν θα αρκεστεί σε ό,τι κατέχει στο βόρειο τμήμα, αλλά, μέσω της δημογραφικής αλλοίωσης κατεχόμενων και ελεύθερων περιοχών, οι Ελληνοκύπριοι θα είμαστε, μετ’ ου πολύ, μια μικρή μειονότητα στην ίδια μας την πατρίδα.

Αρχή του τέλους σημαίνει απευθείας σύνορα με την Τουρκία σε όλη την κατοχική γραμμή, από τον Πύργο Τηλλυρίας, στο τέρμα της Λήδρας και μέχρι την Δερύνεια. Ο κυπριακός ελληνισμός θα κινδυνεύσει πραγματικά με απροσδιόριστες επιπτώσεις στο μέλλον γιατί θα έχουμε ένα εύθραυστο σύνορο,που θα αποτελεί μια διαρκή εστία συγκρούσεων. Σταδιακά, οι Ελληνοκύπριοι θα γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας και οι Τουρκοκύπριοι θα είναι υπό εξαφάνιση.

Υ.Γ.

Πρόεδρε Νίκο Χριστοδουλίδη κατανοώ τη δυσχερή θέση σου. Από τη μια έχεις μια ευκαιρία-ίσως μικρή, το αναγνωρίζω- για μια τελευταία προσπάθεια να είσαι ο Πρόεδρος της Λύσης. Από την άλλη, αντιμετωπίζεις τον εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο να έχεις το θλιβερό προνόμιο να είσαι ο πρόεδρος της καταραμένης διχοτόμησης. Το status quo όπως το ζήσαμε εδώ και δεκαετίες οδηγεί στο απευκταίο τέλος. Αν επιδείξεις ηγετικότητα και πολιτικό θάρρος με πραγματικά δείγματα γραφής για την σωτηρία του τόπου, θα με βρεις δίπλα σου.

Πηγή: Politis

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα φαβορί για να αντικαταστήσουν τον Μπάινεν;

Published

on

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναζητά τώρα έναν νέο υποψήφιο για να διεκδικήσει την προεδρία, αφού ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί.

Έχει υποστηρίξει την Καμάλα Χάρις – αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα λέει ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να δημιουργήσουν μια διαδικασία που θα προσδιορίζει έναν «εξαιρετικό υποψήφιο».

Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις έχει την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν που την αποκάλεσε «εξαιρετική σύντροφο».

Σε ανάρτησή του στο X έγραψε: «Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου και την υποστήριξή μου για να είναι η Καμάλα η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκράτες – είναι καιρός να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Νωρίτερα, η εκστρατεία του Μπάιντεν «αξιολογούσε αθόρυβα τη βιωσιμότητα της υποψηφιότητας της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στη βάση μιας νέας δημοσκόπησης», ανέφερε το δίκτυο συνεργατών του Sky News NBC News.

Η Χάρις, 59 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος, το αποκορύφωμα (μέχρι στιγμής) της καριέρας της.

Γεννήθηκε στο Όκλαντ από γονείς μετανάστες, ο πατέρας της ήρθε από την Τζαμάικα για να γίνει διακεκριμένος οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η μητέρα της ήταν ερευνήτρια καρκίνου που μετανάστευσε από την Ινδία.

Η Χάρις ανήλθε από τοπικός εισαγγελέας σε γενικό εισαγγελέα της Καλιφόρνια και στη συνέχεια σε γερουσιαστή των ΗΠΑ, προτού επιλεγεί ως υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν το 2020.

Έχει υψηλή αναγνώριση και τις υψηλότερες δημοσκοπήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικά στοιχεία για να διεκδικήσει την προεδρία .

Θα αναλάμβανε επίσης τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκστρατεία του Μπάιντεν και θα κληρονομήσει την υποδομή της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που θα ήταν χρήσιμο εάν επιδιώξει να διεκδικήσει την προεδρία.

Ωστόσο, οι προσωπικές αξιολογήσεις αποδοχής της θα μπορούσαν να αποδειχθούν εμπόδιο. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδωσε στη Χάρις βαθμολογία ευνοϊκότητας 29%, με το 49% να την αξιολογεί αρνητικά και το 22% να λέει ότι δεν είχε γνώμη ή δεν είχε ακούσει για αυτήν.

Γκάβιν Νιούσομ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, 56 ετών, είναι μια καθιερωμένη φιγούρα στο Δημοκρατικό Κόμμα και μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφορούν ως πιθανός διάδοχος – τώρα ή αργότερα.

Ωστόσο, έχει πλέον υποστηρίξει την Καμάλα Χάρις ως υποψήφια για την προεδρία, αποκαλώντας την «σκληρή», «ατρόμητη» και «επίμονη».

«Με τη δημοκρατία μας να διακυβεύεται και το μέλλον μας σε κίνδυνο, κανείς δεν είναι καλύτερος να διώξει την υπόθεση κατά του σκοτεινού οράματος του Ντόναλντ Τραμπ και να οδηγήσει τη χώρα μας σε μια πιο υγιή κατεύθυνση από τον αντιπρόεδρο της Αμερικής, @KamalaHarris», είπε στο X.

Έχει ένα υπόβαθρο στις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει εστιατόρια και ξενοδοχεία, στην καριέρα του πριν από την πολιτική.

Ο Νιούσομ ήρθε για πρώτη φορά στην εθνική προσοχή όταν, ενώ ήταν δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, αυτός και άλλοι αξιωματούχοι της πόλης άρχισαν να δίνουν άδειες γάμου ομοφυλόφιλων – κατά ευθεία παραβίαση του κρατικού νόμου εκείνη την εποχή.

Η μετοχή του συνέχισε να αυξάνεται και το 2019, πέτυχε μια συντριπτική νίκη στην κορυφαία θέση της πολιτείας του, και έγινε κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

Θεωρείται ως μια ισχυρή φωνή μέσα στο κόμμα και ένας ταλαντούχος συζητητής, αλλά οι επικριτές του επισημαίνουν ένα κακό ιστορικό σε μια σειρά από βασικά ζητήματα στην πολιτεία του.

Αυτό περιλαμβάνει υψηλή έλλειψη στέγης, προβλήματα ναρκωτικών, ζητήματα μετανάστευσης, νόμο και ασφάλεια, υψηλούς φόρους και πολλά άλλα.

Γκρέτσεν Γουίτμερ

Η γρήγορη άνοδος της Γκρέτσεν Γουίτμερ τις τελευταίες δύο δεκαετίες – από πτυχιούχο νομικής σχολής μέχρι κυβερνήτη του Μίσιγκαν – την καθιέρωσε ως εξέχουσα προσωπικότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Το καθεστώς της εδραιώθηκε το 2022 με μια αποφασιστική επανεκλογή και την επιτυχία του κόμματός της να ανατρέψει και τα δύο σώματα του νομοθετικού σώματος της πολιτείας, παρέχοντας στους Δημοκρατικούς τον πλήρη έλεγχο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Η Γουίτμερ, 52 ετών, προωθεί το θέμα της πρόσβασης στις αμβλώσεις στο ρόλο της ως συμπροέδρου της εκστρατείας του Μπάιντεν, λέγοντας ότι βρίσκεται στη «δεξιά πλευρά» της μάχης για τις αμβλώσεις, παρά την άθλια απόδοσή του στην πρόσφατη συζήτηση για το ζήτημα της αναπαραγωγής. δικαιώματα.

Κατηγορεί τον Τραμπ για την τροφοδοσία του πολιτικού μίσους που υποκίνησε μια συνωμοσία απαγωγής και δολοφονίας της που απέτρεψε το FBI το 2020.

Όταν ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν να γίνει υποψήφια φέτος εάν ο Μπάιντεν αποχωρούσε, απάντησε οριστικά, «Όχι».  

Τζος Σαπίρο

“Get shit done” είναι το σλόγκαν του Josh Shapiro για το πώς θέλει να διευθύνει την Pennsylvania.

Ο κυβερνήτης είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στο Δημοκρατικό Κόμμα και θεωρείται ως ένας από τους λίγους κυβερνήτες που χτίζουν τα εθνικά τους προφίλ και τοποθετούνται για μια υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2028 – προτού εμφανιστούν τα ζητήματα με τον Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο 50χρονος γιος ενός γιατρού και πρώην πολιτειακού νομοθέτη, επίτροπος κομητείας και γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, έχει πλέον υποστηρίξει τον αντιπρόεδρο μετά την παραίτηση του Τζο Μπάιντεν.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω να εκλεγεί η @KamalaHarris ως ο 47ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε σε ανάρτησή του στο X.

«Η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι να ενωθεί γρήγορα πίσω από την Αντιπρόεδρο Χάρις και να επικεντρωθεί εκ νέου στην κατάκτηση της προεδρίας».

Μισέλ Ομπάμα

Γνωστή και δημοφιλής από την εποχή της πρώτης κυρίας, όταν ο σύζυγός της Μπαράκ Ομπάμα ήταν πρόεδρος, υπάρχουν πολλοί από την πλευρά των Δημοκρατικών που θα ήθελαν να δουν τη Μισέλ Ομπάμα ως υποψήφια του κόμματος.

Πράγματι, οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν προσηλωθεί στην ιδέα ότι η Μισέλ Ομπάμα επιστρατεύτηκε για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να μειώσει την πολιτική βιωσιμότητα του προέδρου και να ενισχύσει τη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μια δημοσκόπηση της Ipsos διαπίστωσε ότι είναι η μόνη υποθετική υποψήφια που μπορεί να νικήσει οριστικά τον Τραμπ κατά μέτωπο και ήταν επίσης στην κορυφή των τσαρτ σε ευνοϊκή θέση μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Θα την ενδιέφερε όμως;

Νωρίτερα φέτος, το γραφείο της είπε στο NBC News ότι δεν σχεδίαζε να θέσει υποψηφιότητα για το 2024.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιόδοξος ο Υπ. Εργασίας για ανανέωση σύμβασης στην Οικοδομική

Published

on

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, σε σχέση με το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, και εκτιμά ότι η επικείμενη κατάθεση της μεσολαβητικής πρότασης προς τους κοινωνικούς εταίρους σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή θα λειτουργήσει καταλυτικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παναγιώτου αναμένει ότι αμφότερες οι πλευρές θα ενεργήσουν με τη σοβαρότητα και την ωριμότητα που τις χαρακτηρίζει διαχρονικά, έτσι ώστε η συλλογική σύμβαση του κλάδου να ανανεωθεί ομαλά, και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων να διασφαλιστούν αποτελεσματικά.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της οικοδομικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, θεωρεί αναγκαία τη διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στο εσωτερικό, σε μια περίοδο εξωτερικής ρευστότητας και αβεβαιότητας.

Σε κοινή ανακοίνωση, στις 16 Ιουλίου, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ αναφέρουν ότι “το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας προφορικά, ως έχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εργατική πλευρά, αφού δεν δίνει άμεσες λύσεις στα ζητήματα του κλάδου”.

Ακόμη σημειώνουν ότι “στο χρονικό διάστημα που διανύουμε, και με τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους μέχρι στιγμής, δεν μπορούν παρά να εισηγηθούν στους εργαζόμενους της οικοδομικής βιομηχανίας που θα συνέλθουν σε Γενικές Συνελεύσεις την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, όπως αποφασίσουν την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την απόσυρση της τεχνητής προβλήτας στη Γάζα

Published

on

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, (U.S. Central Command ή CENTCOM) ανακοίνωσε ψες την ολοκλήρωση της αποστολής της τεχνητής προβλήτας σε ακτή της Γάζας, σηματοδοτώντας τον επίλογο μιας προσπάθειας για την εκφόρτωση μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονταν για τον άμαχο πληθυσμό του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.

Αφότου την εγκατέστησε πριν από δυο μήνες ο αμερικανικός στρατός, η πλωτή υποδομή απασχόλησε περισσότερο εξαιτίας των προβλημάτων της. Παρότι κόστισε περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια, το τεχνητό λιμάνι αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτο στις άσχημες καιρικές συνθήκες και αποσπάστηκε από την ακτή αρκετές φορές αφότου εγκαταστάθηκε αρχικά, στα μέσα Μαΐου. Η προβλήτα υπέστη ζημιές και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί επανειλημμένα στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ για επισκευές.

Η Kυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έλαβε την απόφαση για την κατασκευή αυτού του τεχνητού λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που είχε επιβάλει ο ισραηλινός στρατός στις δια ξηράς παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον ρημαγμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Continue Reading

Trending