Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις, μετοχικές αλλαγές, επενδύσεις και νέες αφίξεις στον τομέα της υγείας

Published

on

Απανωτές είναι οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες στον τομέα της υγείας, με αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς νοσοκομείων, αλλά και την άφιξη νέων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη ή στα σκαριά βρίσκονται επενδύσεις, ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, στο πλαίσιο σειράς έργων αναβάθμισης, ανάπτυξης και επέκτασης των υποδομών του ΟΚΥπΥ.

Πιο κάτω παρουσιάζονται ορισμένες από τις πρόσφατες εξελίξεις στον ευρύτερο τομέα της υγείας, οι οποίες σχετίζονται με επενδύσεις, αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο, δημιουργία νέων νοσηλευτηρίων, αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις και επεκτάσεις υφιστάμενων δημόσιων νοσοκομείων.

 • Metropolitan: Το νέο ιδιωτικό νοσοκομείο της Πάφου

Το Metropolitan Private Hospital είναι το νέο ιδιωτικό νοσοκομείο που αναμένεται να ανεγερθεί στην κοινότητα Μεσόγη της Επαρχίας Πάφου. Με στόχο την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας υποβλήθηκε ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος σχετική αίτηση μαζί με περιβαλλοντική μελέτη.

Η ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο κτήρια, το ιδιωτικό νοσοκομείο και το κτήριο των γραφείων.

metropolitannosokomeio

Το ιδιωτικό νοσοκομείο, για το οποίο η Περιβαλλοντική Αρχή άναψε το πράσινο φως, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μονάδες τεχνητού νεφρού, ενδοσκόπησης, λιθοτριψίας, αποκατάστασης, νεκροτομείο, ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, επείγοντα περιστατικά, διαγνωστικά τμήματα, γραφεία, χειρουργεία, μαιευτική, εντατική μονάδα θεραπείας και θαλάμους ασθενών.

Το Metropolitan Private Hospital ανακοίνωσε την έκδοση της άδειας ιδρύσεώς του, την 19η Σεπτεμβρίου 2023, ως ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην Πάφο.

Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για ένα σύγχρονο, υψηλών προδιαγραφών ιδιωτικό νοσηλευτήριο 14.000 τ.μ., που διαθέτοντας επτά, πλήρως εξοπλισμένα χειρουργεία, υπερσύγχρονο τμήμα επειγόντων περιστατικών, 75 κλίνες, μονάδα εντατικής θεραπείας και γραφεία ιατρών, στοχεύει να αποτελέσει ορόσημο της παροχής υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο.

 • El Greco: Αρχές Μαρτίου ανοίγει το νέο Ιατρικό Κέντρο στη Λευκωσία

To El Greco medical centre στη Λευκωσία στοχεύει να γίνει σημείο αναφοράς στον τομέα παροχής κορυφαίων υπηρεσιών υγείας.

Το νέο Ιατρικό Κέντρο El Greco, ανοίγει τις πύλες του στις αρχές Μαρτίου, με το ΓεΣΥ να ενισχύεται με ακόμα 50 κλίνες θαλάμου, μία Μονάδα Αιμοκάθαρσης, μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χειρουργικές αίθουσες με τεχνολογία αιχμής, καθώς και σύγχρονη Νεφρολογική Κλινική.

Το νέο ιατρικό κέντρο φιλοδοξεί να καταστεί μια ισχυρή παρουσία στον χώρο της υγείας στην Κύπρο, επενδύοντας σε κορυφαίο ιατρικό προσωπικό, τεχνολογία αιχμής και πρωτοποριακές ιατρικές πρακτικές. Ενταγμένο στο ΓεΣΥ, θα λειτουργεί κάτω από ψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, με ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα απαρτίζεται από γιατρούς και τεχνοκράτες.

elgrecomedicalnews

Εκτείνεται σε ένα κτήριο-περιβάλλον φροντίδας, τριών ορόφων, συνολικής επιφάνειας 3,000 τ.μ., με υπερσύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Γιατροί εγνωσμένου κύρους, με μεγάλη εμπειρία σε Κύπρο και εξωτερικό, έχουν ήδη υπογράψει και θα περιλαμβάνονται στο δυναμικό του νέου Ιατρικού Κέντρου της πρωτεύουσας.

Το νέο ιατρικό κέντρο διαθέτει:

 • Παθολογικό, καρδιολογικό και χειρουργικό θάλαμο, μονάδα στεφανιαίας φροντίδας μονάδα και μονάδα εντατικής θεραπείας
 • Άρτια εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό
 • Ακτινολογικό-διαγνωστικό τμήμα
 • Τμήμα επεμβατικής καρδιολογίας
 • 24ωρη υπηρεσία επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών
 • Αρρυθμιολογικό και ηλεκτροφυσιολογικό τμήμα
 • Ενδοσκοπική μονάδα
 • Νεφρολογική κλινική, το El Greco Dialysis Centre, με μονάδα αιμοκάθαρσης 12 θέσεων, για παροχή εξατομικευμένης θεραπείας χρόνιας αιμοκάθαρσης και πλασμαφαίρεσης
 • Στην ECM Partners η Πολυκλινική Υγεία

Η ECM Partners ανακοίνωσε, τον περασμένο Δεκέμβριο, την ολοκλήρωση της εξαγοράς 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιδιωτικής Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ και την ανάθεση της διαχείρισης του νοσοκομείου στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Η απόκτηση της Πολυκλινικής έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, και βάσει της συμφωνίας εξαγοράς το ποσοστό δύναται να αυξηθεί στο 75% στο εγγύς μέλλον.

polyklinikiygeia

Η ECM Partners ανέθεσε τη διαχείριση του Νοσοκομείου στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, τον μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στο εγχείρημα, θα αποκτήσει και μειοψηφική μετοχική συμμετοχή στην Ιδιωτική Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ στο άμεσο μέλλον.

 • Νέα Τμήματα, υπηρεσίες και εξοπλισμός στο Νοσοκομείο Τροόδους

Σε αναβαθμίσεις και αλλαγές με επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών της περιοχής του Τροόδους, προχωρά ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Από τις 19 Φεβρουαρίου 2024, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα εξωτερικά Πνευμονολογικά Ιατρεία στο νέο ανακαινισμένο κτήριο της Πνευμονολογικής – Φυματιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

nosokomeiotroodous

Παράλληλα, τους ερχόμενους μήνες τοποθετείται χρονικά η έναρξη της λειτουργίας της Φυματιολογικής Κλινικής, όπως και του Τμήματος που θα λειτουργήσουν ο αξονικός τομογράφος, η οστεοπόρωση, ο πανοραμικός, ενώ μελετάται και η έναρξη υπηρεσιών μαστογραφίας.

Το Νοσοκομείο διαθέτει 40 κλίνες, 15 άτομα ιατρικό προσωπικό, 46 νοσηλευτικούς λειτουργούς και 11 επαγγελματίες υγείας και παρέχει υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα.

 • To Γενικό Νοσοκομείο Πάφου αναβαθμίζεται και επεκτείνεται

Στην πρόκηρυξη και υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη, κατασκευή και 12ετή συντήρηση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, το οποίο προνοεί την ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων και τη δημιουργία καινούργιων, προχώρησε ο ΟΚΥπΥ,

Με την ολοκλήρωση του έργου, το νοσοκομείο θα είναι σε θέση να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και βελτιωμένη εμπειρία στους ασθενείς.

genikonosokomeiopafou1000

Το Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου θα αναβαθμιστεί φέροντας την ονομασία ‘Μητέρα και Παίδι’ και θα διαθέτει μεταξύ άλλων τους ακόλουθους χώρους:

 • Αίθουσα Ωδίνων
 • Αίθουσα Τοκετών
 • Λουτρό Ασθενών
 • Χώρος Περιποίησης Βρεφών
 • Θάλαμοι Νοσηλείας
 • Κλινική Εγκύων
 • Λοιποί υποστηρικτικοί χώροι.

Επιπρόσθετα, θα αναβαθμιστεί το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου με έργα στους θαλάμους ασθενών, θάλαμο νεογέννητων, δωμάτιο θεραπειών και λοιπούς υποστηρικτικούς χώρους.

Το έργο έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο 2023 και αναμένεται να παραδοθεί το 2ο τρίμηνο του 2024. Η συνολική τιμή του έργου, το οποίο εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέρχεται στα €5,792,633.00 από τα οποία χρηματοδοτούνται τα €1,537,000.00.

 • Έργα αναβάθμισης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, έχει ήδη ξεκινήσει, με τις εργασίες να πραγματοποιούνται ήδη εντός του χώρου και να αναμένεται να ολοκληρωθούν στους επόμενους 19 μήνες. Το εν λόγω έργο αποτελεί μέρος μίας σειράς έργων αναβάθμισης, ανάπτυξης και επέκτασης των υποδομών του ΟΚΥπΥ.

genikolarnakas

Αποτέλεσμα των πιο πάνω εργασιών θα είναι η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου χώρου παροχής Πρώτων Βοηθειών, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών. Οι εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την δημιουργία Νέας Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας, ολική ανακαίνιση του Ακτινολογικού Τμήματος και γραφειακών χώρων.

Την ίδια ώρα, το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Νοσοκομείου, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους της Λάρνακας και της ευρύτερης περιοχής, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Σημειώνεται ότι ο χώρος που καταλαμβάνει τώρα το ΤΑΕΠ ανέρχεται στα 310 τ.μ. και με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αυξηθεί στα 1.115 τ.μ.

 • Ολοκληρώνεται το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Προχωρά η υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου και την δημιουργία καλυμμένων χώρων στάθμευσης, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδίου του Οργανισμού.

genikonosokomeiolefkosiasfoto

Αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις υποδομές του με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, ο Οργανισμός ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του έργου στις 7 Ιανουαρίου 2024, ενώ η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου.

Με την ολοκλήρωσή του, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα έχει δυναμικότητα 1.3 MWp, με το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να ανέρχεται στα €1,8 εκατ. + Φ.Π.Α.

 • Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ: Ανακαινίσεις και επεκτάσεις

Στη σημαντική αναβάθμιση και επέκταση του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ προχωρά ο ΟΚΥπΥ, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στο μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας για την μητέρα και το παιδί.

Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός έχει προχωρήσει, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη, την κατασκευή και την δωδεκαετή συντήρηση του έργου που περιλαμβάνει ανακαινίσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Η αναβάθμιση θα περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κτηρίου που θα είναι τοποθετημένο στη νότια πλευρά του υφιστάμενου νοσοκομείου και θα αποτελείται από υπόγειο χώρο, ισόγειο, 1ο όροφο και 2ο όροφο. Στον υπόγειο χώρο του κτηρίου θα δημιουργηθούν 36 χώροι στάθμευσης και 6 χώροι στάθμευσης για ΑΜΕΑ.

makareio1000

Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί εξειδικευμένο τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για Παιδιά (ΤΑΕΠ Παίδων). Στο Τμήμα, συνολικού εμβαδού 1.571 τ.μ., θα υπάρχουν 10 εξεταστικές κλίνες, δωμάτιο ανάνηψης με δύο κρεβάτια, σηπτικό χειρουργείο, θάλαμος απομόνωσης και δωμάτιο γύψου. παιδότοπος και άλλοι υποστηρικτικοί χώροι. Στο κτήριο θα υπάρχουν εσωτερικοί ανελκυστήρες για την σύνδεση του χώρου του ΤΑΕΠ Παίδων με όλα τα Τμήματα του Νέου Κτιρίου. Επίσης, σε κάθε νέο όροφο θα υπάρχει γέφυρα σύνδεσης με το υφιστάμενο κτήριο.

Στον 1ο όροφο θα στεγαστούν το Παιδονευρολογικό Τμήμα και το Τμήμα Σπάνιων νοσημάτων συνολικού εμβαδού 1.660 τ.μ. Στον 2ο όροφο θα στεγαστούν το Τμήμα Εγκαυμάτων και το Χειρουργικό συνολικού εμβαδού 900 τ.μ. Με τις αναβαθμίσεις θα ανακαινιστούν ολιστικά τα Τμήματα Γυναικολογικής-Μαιευτικής, καθώς και το Παιδοχειρουργικό Τμήμα που βρίσκεται στον ίδιο όροφο. Οι ανακαινίσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μονόκλινων δωμάτιων νοσηλείας.

Η συνολική εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται στα €28.340.000 + ΦΠΑ και μέρος του έργου χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου για το ποσό των €19.370.440, €2.332.000 και €1.723.560 αντίστοιχα (συνολικό ποσό χρηματοδότησης €23.426.000) μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

 • Εγκαινιάστηκε ξενώνας υποστηριζόμενης διαβίωσης

Αναβαθμισμένη φροντίδα που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και αποϊδρυματοποίηση ατόμων με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, θα προσφέρει o καινούργιος Ξενώνας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΔΥΨΥ) του Ο0ΚΥπΥ.

2

Ο Ξενώνας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν στις 8 Φεβρουαρίου, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από τη ΔΥΨΥ, άτομα με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία διέμεναν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας αλλά η κατάστασή τους αξιολογείται ως σταθερή, δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κοινότητα.

Ήδη, ο ξενώνας από την ημέρα που λειτούργησε παρουσιάζει ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς την αποκατάσταση και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ατόμων που διαμένουν στον χώρο ενώ την ίδια στιγμή συνέβαλε καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

Πηγή: Reporter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Politico: Πώς η Κύπρος από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε λύση για τις ΗΠΑ

Published

on

Σε άρθρο του στο Politico, o  Ιβο Ντάαλντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ  και Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ.  Σε γενικό πλαίσιο σημειώνει πως παρά την  διαίρεση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα σταθερό νησί σε μια ταραγμένη περιοχή, προσφέροντας πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική αξία. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρει τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου  για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου (17/06/24)

«Βλέπετε την Κύπρο ως πρόβλημα,» είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δείτε την Κύπρο ως τη λύση.»

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό βλέπουν την Κύπρο ως πρόβλημα — κυρίως επειδή είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ένα νησί διαιρεμένο για 50 χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις «Σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρο» επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, εστιάζοντας στη σύγκρουση της Κύπρου αμέσως μετά την πρώτη πρόταση.

Αλλά η χώρα — μέλος της ΕΕ από το 2004 — έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το να είναι ο άτυχος τόπος των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών.

Παρά τη διαίρεσή της και την συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική επιρροή στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η αξία του νησιού επιβεβαιώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή στο σημείο βρασμού. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε. Η νησιωτική χώρα επίσης προσέφερε την επικράτειά της και τα ύδατά της στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία επίσης διατηρεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)

Έπειτα, μέσα σε λίγες μέρες από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ προσεκτικά καλωσόρισε την προσφορά και βοήθησε να στηθούν εγκαταστάσεις επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.

Αρχικά, όμως, η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των αραβικών εθνών — προτιμούσε να χρησιμοποιεί καθιερωμένες διαδρομές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδίδεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος, όταν η απελπισία μέσα στη Γάζα αύξησε την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να φτάσει τρόφιμα και φάρμακα στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος όπου αγαθά επιθεωρούμενα στην Κύπρο τώρα αποστέλλονται σε μια πρόχειρη αποβάθρα στη Γάζα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό και στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Τα αγαθά στη συνέχεια μεταφέρονται στη Γάζα χωρίς περαιτέρω επιθεωρήσεις, με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στρατό να συντονίζουν τις αποστολές από το νησί. Το κλειδί τώρα — όπως ήταν πάντα — είναι να διασφαλιστεί η διανομή σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η αξία της Κύπρου στη Γάζα είναι μόνο μία ένδειξη ενός ευρύτερου σημείου. Από την οικονομική κρίση του 2012-2013, η χώρα έχει γίνει πηγή απαραίτητης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για να καθαρίσει ένα διαβόητα διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα και δεν είναι πλέον ο κορυφαίος προορισμός για εύκολο ρωσικό χρήμα. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει καλέσει το FBI και αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγοντας τα βιβλία της, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς της και συνεργαζόμενη σε έρευνες του FBI — ακόμα και για τους δικούς της πολίτες.

Η Λευκωσία έχει επίσης τερματίσει τη μακρόχρονη και άνετη σχέση της με τη Μόσχα, παίρνοντας μια αποφασιστική στροφή προς τη Δύση — τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.

Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ — και δεδομένου του σχεδόν βέβαιου τουρκικού βέτο, η προοπτική ένταξης είναι ζοφερή — η Κύπρος θέλει ισχυρότερες σχέσεις ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Υπέγραψαν διμερή δήλωση συνεργασίας ασφαλείας το 2018, άνοιξαν την πρεσβεία της Κύπρου σε στρατιωτικούς ακόλουθους και ήραν ένα μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων.

Αλλά αυτά είναι μόνο μικρά βήματα — η δυνατότητα για πραγματική συνεργασία ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έχουν μάθει την στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για να εξεταστεί μια βαθύτερη στρατιωτική και ασφαλιστική συνεργασία. Επιπλέον, η Κύπρος είναι πρόθυμη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της — κάτι που θα διευκόλυνε την αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματος ρωσικών πυροβόλων, ρουκετών και αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το αναιρεμένο εμπάργκο όπλων είναι μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.

Σε γενικό πλαίσιο, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Θα πρόσφερε μια ισχυρή αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και ενδεχομένως να πείσει την Άγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση.

Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαίας σημασίας η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του

Published

on

Σπουδαίας σημασίας, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον.

Η “άνοιξη” στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια και τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κύριος Κόμπος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τον καθορισμό συνάντησης με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως απ’ αυτήν θα προκύψουν απτά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ότι στο καλό κλίμα μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον, συνέβαλε η όλη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, επί θεμάτων παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο την εν εξελίξει προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η πρωτοβουλία “Αμάλθεια”, με τις δύο πλευρές να συντονίζουν περαιτέρω τις ενέργειες τους.

Επί τάπητος ενδέχεται να τεθούν ενεργειακά θέματα, καθώς και το ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για Κύπριους υπηκόους.

Κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον, ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα έχει, επίσης, συνάντηση, με τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ.

Πηγή: ΡΙΚ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα

Published

on

Πλοίο των Φιλιππίνων συγκρούστηκε με κινεζικό σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούν οι δυο χώρες, ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα της Κίνας.

«Το φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις της κινεζικής πλευράς» και «πλησίασε το κινεζικό σκάφος (…) με αντιεπαγγελματικό τρόπο, προκαλώντας σύγκρουση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό λιμενικό.

Το Πεκίνο κατήγγειλε πως το σκάφος των Φιλιππίνων «παρεισέφρησε παράνομα σε ύδατα κοντά στον ύφαλο Ρεν’άι», χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία της ατόλης Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι (Νανσά, κατά το Πεκίνο).

«Το κινεζικό λιμενικό σώμα έλαβε μέτρα ελέγχου εναντίον του φιλιππινέζικου πλοίου όπως προβλέπει ο νόμος», κατά την ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες εξηγήσεις.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, νήσων και νησίδων κοντά στα παράλια γειτόνων του, κι αψηφά απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που αποφάνθηκε πως οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν διεκδικούν επίσης υφάλους και νησίδες στη θαλάσσια περιοχή αυτή. Ορισμένες περιοχές της ενδέχεται να έχουν στον βυθό τους πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Η Κίνα πολλαπλασίασε τις περιπολίες του λιμενικού σώματός της στα διεκδικούμενα ύδατα και στους υφάλους της Νότιας Σινικής Θάλασσας την τελευταία δεκαετία και κατασκεύασε τεχνητά νησιά τα οποία στρατιωτικοποίησε για να ενισχύσει τη θέση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Trending