Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

AHEPA: Η Κύπρος στον ιατρικό τουρισμό και η προοπτική συνεργασίας με Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Published

on

Σημαντικό βήμα για την είσοδο της Κύπρου στον ιατρικό τουρισμό φιλοδοξεί να αποτελέσει η υλοποίηση του AHEPA University Hospital Cyprus, του μεγαλύτερου ιδιωτικού πλήρως διαπιστευμένου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Κύπρο, το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στη Λευκωσία.

Το έργο της Vivant Medical Investments PLC, το οποίο θα στεγαστεί στο κτήριο IMC συνολικής έκτασης 18.000 τ.μ., στην είσοδο της πρωτεύουσας, προωθείται από τον Όμιλο Kaisis, μέσω των θυγατρικών του Fortune Health Resorts Ltd και C.D.F.C. Commercial and Development Finance Company Ltd, σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο του AHEPA και σε συνεργασία με διεθνείς και τοπικούς επενδυτές, φορείς και ειδικούς στον τομέα της υγείας.

Το νοσοκομείο θα λειτουργεί σε πλήρη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Η κατάλληλη τοποθεσία στην είσοδο της Λευκωσίας
Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο κτήριο, στο οποίο στο παρελθόν στεγαζόταν το εμπορικό κέντρο Madisons και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, έχει σχεδιαστεί από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Λόρδο Cunliff.

ahepaimc

javascript:”;

Το IMC κτίστηκε με προδιαγραφές δημοσίου κτηρίου από την J&P, που χαρακτηρίστηκε από εμπειρογνώμονες παγκόσμιου κύρους ως το ιδεώδες κέλυφος στην πιο κατάλληλη γεωγραφική θέση για να στεγάσει το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κύπρου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΔΣ της VMI, Χριστάκης Παρτασίδης η αρχιτεκτονική του κτηρίου είναι τέτοια που καθιστά εύκολη την μετατροπή του σε νοσοκομείο, η δε τοποθεσία του στην είσοδο της Λευκωσίας το καθιστά εύκολα προσβάσιμο στους ασθενείς.

«Η όλη επένδυση συμπεριλαμβανομένης της αγοράς και μετατροπής του κτηρίου σε νοσοκομείο και της αγοράς του αναγκαίου ιατρικού και άλλου εξοπλισμού ανέρχεται στα €80 εκατ., και θα καλυφθεί εξίσου από την έκδοση κεφαλαίου και δανεισμό από τραπεζικό ίδρυμα της Κύπρου», επεσήμανε σχετικά.

ahepapress

Προοπτική συμφωνίας με Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2024, με την έναρξη των νοσοκομειακών λειτουργιών να τοποθετείται το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Το νοσοκομείο θα διαθέτει τις απόλυτες προδιαγραφές για μετεξέλιξή του στο πρώτο ιδιωτικό «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο» στην Κύπρο μόλις η νομοθεσία το επιτρέψει.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην προοπτική συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για ενδονοσοκομειακή κλινική εκπαίδευση ποιότητας για φοιτητές ιατρικής, νοσηλευτικής, φυσιοθεραπείας, τεχνολόγων ακτινολόγων και άλλων συναφών κλάδων.

Στη συνέχεια, θα παρέχονται επίσης εκπαιδεύσεις εξειδίκευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Παρτασίδη, υπάρχει σημαντική προοπτική για υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για την πρακτική εξάσκηση στο ΑΧΕΠΑ Κύπρου των φοιτητών ιατρικής, νοσηλευτικής, φυσιοθεραπείας και τεχνικών ιατρικών επαγγελμάτων.

Πλήρης διαπίστευση και είσοδο στον ιατρικό τουρισμό
Η απόφαση των φορέων υλοποίησης του έργου είναι η πλήρης διαπίστευση του νέου νοσοκομείου από την πρώτη μέρα λειτουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιλεγεί ο κορυφαίος οργανισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες «The Joint Commission International» για να ενεργούν ως γενικοί σύμβουλοι του έργου σε όλα τα στάδια, αρχίζοντας από τα αρχικά σχέδια διάταξης έως την πλήρη διαπίστευση, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιχειρησιακών πρωτοκόλλων.

Τονίζεται ότι το νοσοκομείο θα είναι εξοπλισμένο με ιατρικό και διαγνωστικό εξοπλισμό των υψηλότερων τεχνολογικών προδιαγραφών και θα εφαρμόζει τα πιο προηγμένα και αυστηρά επιχειρησιακά πρωτόκολλα, με στόχο να γίνει το πρώτο πλήρως διαπιστευμένο νοσοκομείο στην Κύπρο που θα λειτουργεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Επιπρόσθετα, η διαπίστευση θα επιτρέψει στην Κύπρο να εισέλθει στην αγορά του ιατρικού τουρισμού, του οποίου η διαπίστευση είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Η ύπαρξη πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Κύπρο αναμένεται να οδηγήσει και στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς Καθηγητές Πανεπιστημίου θα διοριστούν ως διευθυντές κλινικών αναλόγως της εξειδίκευσης, ενώ θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων του νοσοκομείου.

Κάτι που θα συμβάλει επίσης σημαντικά στη διασφάλιση συμμετοχής σε κλινικές μελέτες και ερευνητικά προγράμματα, επεκτείνοντας την ερευνητική αριστεία και την υπερσύγχρονη ιατρική υποδομή.

Τι θα περιλαμβάνει
Αναλυτικά, το νέο νοσοκομείο θα παρέχει ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες τόσο ενδονοσοκομειακές όσο και έξω-νοσοκομειακές, και θα συμπεριλαμβάνει:

  • 100 Ιατρεία και αίθουσες εξέτασης για εξωτερικούς ασθενείς που θα καλύπτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις
  • Περίπου 200 Κλίνες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, συμπεριλαμβανομένων και Κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ),
  • Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο
  • Εξειδικευμένα και εξοπλισμένα Τμήματα Φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης, με 20 κλίνες αποκατάστασης,
  • 10 χειρουργικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες με ότι νεότερο για την διενέργεια όλων των τύπων επεμβάσεων και 2 αίθουσες / εργαστήρια καθετηριασμών καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων
  • Πλήρες Ακτινολογικό Εργαστήριο με τελευταίας γενιάς εξοπλισμό, MRI, CT scanners κ.ά.
  • Πλήρες Κλινικό Εργαστήριο, αιματολογικών και βιοχημικών αναλύσεων
  • Αίθουσες / Εργαστήρια για τη διενέργεια εξετάσεων για την κάθε ειδικότητα όπως Εργαστήρια ενδοσκοπήσεων, γαστροσκοπήσεων, κολονοσκοπήσεων, Ουρολογικό εργαστήριο, καρδιολογικό κ.ά.

Το νέο νοσοκομειακό κέντρο επιπρόσθετα θα διαθέτει χώρους κοινωνικής δικτύωσης και προσφοράς, συνεδριακό χώρο, αίθουσες διαλέξεων, αλλά και ποιοτικό χώρο εστιατορίου υψηλών προδιαγραφών και περιπτέρου.

Εξάλλου, μία από τις καινοτομίες του έργου θα είναι οι ψηφιακές υποδομές του, έτσι που να είναι ένα «digitally smart hospital», το οποίο θα διαθέτει τις βάσεις δεδομένων και τον εξοπλισμό για να υποστηρίξει ερευνητικά προγράμματα και επιδημιολογικές μελέτες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώση θερμοκρασίας στην Κύπρο- Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο Κατακλυσμού

Published

on

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

Σήμερα ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος παρόλο που τις πρωινές ώρες τοπικά στα παράλια, ενδέχεται να παρατηρείται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται στα ορεινά, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ, ωστόσο σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ, και στα νότια παράλια τοπικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο στα παράλια τοπικά αναμένεται αυξημένη χαμηλή νέφωση. Αργότερα και κατά τις αυγινές ώρες, ενδέχεται κατά τόπους να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού.

Την Κυριακή ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως αίθριος ωστόσο κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αυξημένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση μεμονωμένης καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και πιθανό και σε περιοχή του εσωτερικού. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει πτώση και την Κυριακή μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ στην Κύπρο με ξεπερνάει

Published

on

Στις απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο, αλλά και στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν τη περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σημειώνοντας ότι «η λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει».

Ο κ. Μίλερ απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου.

«Το γιατί η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε μια χώρα στη μέση αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που παίζει, το γιατί εξαπολύουν αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει», υπογράμμισε.

Ο Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου τονίζοντας ότι «ήταν απίστευτα παραγωγική».

«Ήταν μια απίστευτα παραγωγική συνάντηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για όλο το έργο που έχει κάνει για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρος οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που βοηθάει να έχουν φαγητό αθώοι Παλαιστίνιοι», σημείωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερο πόλεμο

Published

on

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση των δυο πρωταγωνιστών, εντείνοντας την ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος μεγάλης κλίμακας.

Ενώ στο λεγόμενο νότιο μέτωπο του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες με ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του πολιορκημένου κι ερειπωμένου θυλάκου.

Αυτός ο πόλεμος πυροδότησε την έξαρση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες Πέμπτη, η Χεζμπολά ανέλαβε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, αναφέροντας ιδίως πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονά της στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «εξάλειψε» αξιωματικό του κινήματος και ότι έπληξε «εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος» της Χεζμπολά, παράταξης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί το Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε «εναέριο στόχο». Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον λιβανικό Νότο.

Στην Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι και ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωρίζουν εκ νέου εντάσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Μάθιου Μίλερ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ταυτόχρονα «τη σημασία που έχει να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στον Λίβανο» και να υπάρξει «διπλωματική λύση» που «θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανικές οικογένειες», τους χιλιάδες ανθρώπους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των ανταλλαγών πυρών, «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σε εμπρηστική ομιλία του προχθές Τετάρτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους και τα drones του κινήματός του σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στην λιβανική επικράτεια.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί».

«Νέα όπλα»

Ο κ. Νασράλα απείλησε επίσης την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολά επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής –απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο– διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

Οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, αντέτεινε η κυβέρνηση της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».

Οι απειλές της Χεζμπολά, κινήματος με τεράστια επιρροή στον Λίβανο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας.

«Δεν ξέρω αν η ιστορία αυτή θα καταλήξει σε πόλεμο ή συμφωνία. Θα προτιμούσα συμφωνία», δηλώνει ο Σιμόν Καμαρί από την Κιριάτ Σιμόνα (βόρειο Ισραήλ.

«Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο, κανένας δεν θέλει πόλεμο. Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε την οικονομική κρίση και πλέον πόλεμο (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δηλώνει η Σοφινάρ, κάτοικος Βηρυτού.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», διεμήνυσε ο ηγέτης της Χεζμπολά, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, συμπληρώνοντας πως το κίνημά του παρέλαβε «νέα όπλα», ενώ διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

«Είναι κρίσιμο όλα τα μέρη να παύσουν πυρ», τόνισε από την πλευρά της η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.

Εντάσεις των κυβερνήσεων Μπάιντεν-Νετανιάχου

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ταυτόχρονα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007, κι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 37.431 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Στη Ράφα (νότια), οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα σε μονάδες του ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιους μαχητές, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Έγιναν επίσης πλήγματα σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ανάμεσά τους γιατρός, ενώ την ίδια ώρα, τομείς στο βόρειο τμήμα της περιοχής απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα προτού οι όμηροι να έχουν επιστρέψει και προτού να έχουμε εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», είπε για ακόμη μια φορά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ για άλλο ένα βράδυ Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πώς διεξάγεται ο πόλεμος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως το Ισραήλ διεξάγει «υπαρξιακό πόλεμο», ο κ. Νετανιάχου πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται κι άλλα όπλα και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ, και στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι χαρακτήρισε «απογοητευτικά» και «προσβλητικά» τα σχόλια αυτά του ισραηλινού πρωθυπουργού. «Καμιά άλλη χώρα δεν κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της απειλής της Χαμάς», διαβεβαίωσε.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending