Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Takata: Συγκλονίζει το πρώτο εν ζωή θύμα-«Δεν έχω αυταπάτες ότι θα τιμωρηθούν»

Published

on

Συγκλονίζει ο Αλέξανδρος Λούγκος, το πρώτο θύμα των αερόσακων Takata.

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης από τη Βαρκελώνη, όπου βρίσκεται για να υποβληθεί στην 22η χειρουργική επέμβαση, επεσήμανε ότι «πριν τις 30 Ιουλίου 2017 η ζωή μου ήταν υπέροχη. Ζούσα μια κοινωνική ζωή, πήγαινα σχολείο και είχα κάνει μερικές διαφημίσεις για την τηλεόραση. Με είχαν πλησιάσει σχεδιαστές μόδας, συμμετείχα σε επιδείξεις μόδας, ζούσα ένα όνειρο. Ήμουν ένα κοινωνικό άτομο, έβγανα με φίλους και φίλες και πρόσβλεπα στην ολοκλήρωση των σπουδών μου και ονειρευόμουν μια καριέρα στον χώρο της μόδας».

Πρόσθεσε ότι «ξαφνικά, τα ξημερώματα της 30ης Ιουλίου 2017 όλα άλλαξαν, όλα κατέρρευσαν. Μετά το ατύχημα ξύπνησα στο νοσοκομείο στη ΜΕΘ. Με ρώτησαν τι μέρα είναι. Δεν μπορούσα να μιλήσω, έδειξα στη μητέρα με το δάκτυλο μου το ένα, δηλαδή ότι ήταν Δευτέρα. Μου λέει όχι, είναι Τετάρτη. Ήσουν σε κώμα τρεις ημέρες. Το ότι δεν μπορούσα να μιλήσω, ήταν το μεγαλύτερο σοκ στη ζωή μου. Τις πρώτες μέρες είχα πολλές επισκέψεις στο νοσοκομείο από συγγενείς, φίλους, συγγενείς και συμμαθητές. Όσο περνούσε ο καιρός λιγόστευαν οι επισκέψεις, όπως λιγόστεψαν και οι ευχές και το ενδιαφέρον μέσω μηνυμάτων. Άτομα που πίστευαν ήταν στενοί φίλοι, άτομα που αγαπούσα, άρχισαν να απομακρύνονται ή να μου συμπεριφέρονται διαφορετικά. Δεν ενδιαφέρονταν πια για μένα και σε μερικές περιπτώσεις ήμουν και θύμα μπούλινγκ. Έπεσα σε κατάθλιψη, να βλέπω την κατάσταση όσο πιο θετικά μπορούσα».

Συμπλήρωσε ότι «οι γιατροί μου είπαν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Προσπάθησα να τους πιστέψω, έλεγα από μέσα ότι θα το ξεπεράσω αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Έβλεπα τον εαυτό μου στον καθρέπτη και αηδίαζα. Έχασα την κοινωνική μου ζωή, έχασα ευκαιρίες εργασίας, περιθωριοποιήθηκα πλήρως. Δεν μπορούσα να εργαστώ στο μόντελινγκ, ούτε στο μπαράκι που δούλευα. Έβλεπα εφιάλτες για το δυστύχημα και έκλαιγα συνειδητοποιώντας ότι δεν θα είμαι ποτέ ξανά ο ίδιος.  Οι γνωστοί μου δεν με αναγνώριζαν, Μπορεί και να έκαναν ότι δεν με αναγνώριζαν».

Ανέφερε ότι «συνειδητοποίησα ότι ο μόνος τομέας που θα έβρισκα δουλειά ήταν κάπου που δεν φαινόταν το πρόσωπό μου και δεν θα δεχόμουν μπούλινγκ. Η κοινωνική μου ζωή ανήκε στο παρελθόν, δεν είχα φίλους πια, οι ελάχιστοι που με έβλεπαν ίσως με λυπούνταν και απλά ανέχονταν να είναι μαζί μου. Όταν έφυγα από το νοσοκομείο κυκλοφορούσα με μάσκα, δεν μπορούσα να δω το πρόσωπό μου στον καθρέπτη. Αηδίαζα. Έχασα 22 κιλά, υποβλήθηκα σε 21 επεμβάσεις και σήμερα βρίσκομαι στη Βαρκελώνη για την 22η.  Και όλα αυτά για μια δυσλειτουργία ενός βασικού εξοπλισμού σε ένα αερόσακο αυτοκινήτου. Βγήκε πόρισμα αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν έκανε τίποτε γι αυτό και σήμερα δεν είναι μαζί μας ο Κυριάκος και η Στυλιανή. Μετά έμαθα ότι είχαν σταλεί 57 προειδοποιήσεις από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και πάλι δεν έγινε τίποτα προληπτικά». 

Ευχαρίστησε τη Μαρία Λούη, μητέρα του Κυριάκου Όξινου, ο οποίος έχασε τη ζωή του λόγω των ελαττωματικών αερόσακων Takata, εκφράζοντας τον θαυμασμό του «για την υπέροχη προσπάθειά της στη μνήμη του γιου της Κυριάκου και της 19χρονης Στυλιανής, η οποία τόσο άδικα και πρόωρα έφυγε από τη ζωή».  Συνέχισε αναφέροντας ότι «δεν έχω αυταπάτες ότι σε αυτή τη χώρα θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Άλλωστε πότε έγινε κάτι τέτοιο στο παρελθόν σε πιο μεγάλες τραγωδίες. Ας ελπίσουμε ότι οι οικογένειες του Κυριάκου και της Στυλιανής θα είναι οι τελευταίες που θα σημαδευτούν και θα υποφέρουν». 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κανόνας των 5 δευτερολέπτων» για τρόφιμα: Μύθος ή αλήθεια;

Published

on

Ο διάσημος «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» έχει περάσει από στόμα σε στόμα, ως ένα άτυπο όριο ασφαλείας: αν σηκώσεις φαγητό από το πάτωμα μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, θεωρείται ακόμα… φαγώσιμο. Αλλά τι λέει πραγματικά η επιστήμη;

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν ακαριαία στο φαγητό – σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο από την επαφή με το πάτωμα. Ωστόσο, η ποσότητα και ο κίνδυνος εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η υγρασία του φαγητού, το είδος της επιφάνειας και το πόσο καθαρό είναι το πάτωμα.

Για παράδειγμα, ένα ξηρό κράκερ που πέφτει σε καθαρό ξύλινο πάτωμα για 2–3 δευτερόλεπτα έχει μικρότερο κίνδυνο από ένα φέτα καρπούζι που πέφτει σε πλακάκι κουζίνας. Οι επιστήμονες συμφωνούν: δεν υπάρχει μαγικό χρονικό όριο, αλλά η καθαριότητα και η φύση του τροφίμου παίζουν κρίσιμο ρόλο.

Σε δημόσιους χώρους, το ρίσκο αυξάνεται σημαντικά. Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αλήθεια λοιπόν είναι απλή: ο «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» είναι περισσότερο μύθος παρά εγγύηση ασφάλειας.

Αν έχετε αμφιβολίες, η καλύτερη επιλογή είναι… ο κάδος απορριμμάτων.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανίδα προσποιούνταν την μουγκή για 16 χρόνια για να παίρνει σύνταξη

Published

on

16 χρόνια πίστευε πως είχε το πάνω χέρι.. τώρα όμως ο τροχός γύρισε. Ο λόγος για Ισπανίδα που μετά από 16 χρόνια αποκαλύφθηκε από ντεντέκτιβ πως έκανε στα ψέματα την μουγκή για να πάρει σύνταξη αναπηρίας.

Το 2003, μια γυναίκα που εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στην Ανδαλουσία της Ισπανίας δέχθηκε επίθεση από έναν πελάτη. Μετά το τραυματικό περιστατικό, διαγνώστηκε με διαταραχή μετατραυματικού στρες και απώλεια της ικανότητάς της να μιλάει. Αφού εξέτασε την υπόθεσή της, η κοινωνική ασφάλιση χορήγησε στη γυναίκα σύνταξη μόνιμης αναπηρίας, αλλά επειδή επρόκειτο για περιστατικό που σχετιζόταν με την εργασία, η ασφαλιστική εταιρεία κρίθηκε υπεύθυνη για το κόστος. Χρόνια αργότερα, σύμφωνα με την κανονική διαδικασία, η ασφαλιστική εταιρεία επανεξέτασε την υπόθεσή της και διαπίστωσε κάποιες παρατυπίες, οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω έρευνα. Πριν από μερικά χρόνια, προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο οποίος ανακάλυψε ότι η γυναίκα μιλούσε κανονικά, αλλά συνέχιζε να εισπράττει τις πληρωμές αναπηρίας της.

Το 2019, δεκαέξι χρόνια μετά το περιστατικό που προκάλεσε τη διαταραχή της ομιλίας της γυναίκας, η ασφαλιστική εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την καταβολή των παροχών αναπηρίας της άρχισε να εξετάζει τα ιατρικά της αρχεία και παρατήρησε ότι κανένας από τους ειδικούς που είχε επισκεφθεί από το 2009 (ένας οφθαλμίατρος, ένας ορθοπεδικός και ένας δερματολόγος) δεν είχε καταγράψει την αδυναμία της να μιλάει στις εκθέσεις τους. Αυτό θεωρήθηκε ασυνήθιστο, οπότε έβαλαν μια ομάδα γιατρών να επανεκτιμήσει την κατάσταση της γυναίκας και τουλάχιστον ένας ψυχίατρος ανέφερε πιθανά σημάδια απάτης.

Οι υποψίες ενός ιατρικού εμπειρογνώμονα δεν ήταν αρκετές για να ανοίξει μια υπόθεση εναντίον της γυναίκας, οπότε η ασφαλιστική εταιρεία προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να ακολουθήσει τη γυναίκα και να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ ανέφερε ότι «η μουγκή γυναίκα μιλάει κανονικά στο δρόμο, συνομιλεί με άλλες μητέρες έξω από τις πύλες του σχολείου, χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο χωρίς προβλήματα και παρακολουθεί μαθήματα Zumba».

Για να αποδείξει χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι η γυναίκα μπορούσε να μιλήσει, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ την πλησίασε μια μέρα στο δρόμο και της ζήτησε οδηγίες για το πώς να φτάσει σε ένα τοπικό πολυκατάστημα. Εκείνη έπεσε κατευθείαν στην παγίδα του, εξηγώντας εύγλωττα σε τέλεια αρθρωμένα ισπανικά πώς να φτάσει στο κατάστημα, χωρίς να γνωρίζει ότι την κατέγραφαν. Με αυτό το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο, η ασφαλιστική εταιρεία κινήθηκε νομικά για να αποδείξει ότι δεν ήταν πλέον υπεύθυνη για την παροχή παροχών αναπηρίας.

Τον Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας (TSJA) αποφάνθηκε υπέρ της ασφαλιστικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ήταν έγκυρα και ότι δεν χρειαζόταν πλέον να καταβάλει στη γυναίκα επιδόματα αναπηρίας. Απέρριψε επίσης την προσφυγή της γυναίκας να απορριφθεί από το δικαστήριο η καταγραφή του ντετέκτιβ, επειδή αποτελούσε «σαφή παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της» .

Μετά την ετυμηγορία του Ιανουαρίου, άνοιξε νέα υπόθεση εναντίον της γυναίκας για να καθοριστεί το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει για παράνομη είσπραξη παροχών για μια ανύπαρκτη πάθηση. Η ασφαλιστική εταιρεία πιθανότατα θα μηνύσει επίσης τη γυναίκα για να διεκδικήσει τις παροχές που κατέβαλε επί 16 χρόνια.

Πηγή: gazzetta.gr 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τίτλοι τέλους για KFC και Pizza Hut στην Τουρκία – Ποιος ο λόγος

Published

on

Η KFC έκλεισε και τα 537 καταστήματά της στην Τουρκία, καθώς ο τοπικός δικαιοδόχος της, η εταιρεία Iş Gıda, κήρυξε πτώχευση – μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές αποχωρήσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 7.000 εργαζόμενοι επηρεάζονται, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία.

Η κρίση ξεκίνησε όταν η αμερικανική μητρική εταιρεία Yum! Brands (ιδιοκτήτρια των KFC και Pizza Hut) διέκοψε τη συνεργασία με την Iş Gıda, λόγω συνεχιζόμενων αποτυχιών στην τήρηση επιχειρησιακών προτύπων. Ακολούθησε αίτηση προστασίας από πτώχευση, με χρέη ύψους 7,7 δισ. λιρών Τουρκίας.

Οι μισθοί είχαν καταβληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά ο Ιανουάριος παραμένει απλήρωτος, προκαλώντας διαμαρτυρίες εργαζομένων σε Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις. Πολλοί απευθύνθηκαν δημόσια στη Yum! Brands ζητώντας επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το κύμα μποϊκοτάζ δυτικών εταιρειών στην Τουρκία και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Η Yum! Brands δεν έχει ακόμη ανακοινώσει νέο συνεργάτη, ενώ το μέλλον της KFC και της Pizza Hut στη χώρα παραμένει αβέβαιο. Οι τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις, αναμένεται να δεχθούν σοβαρό πλήγμα.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ