Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αν έχεις μέσον διάβαινε… Η νοοτροπία της Αστυνομίας στην αναζήτηση της αριστείας

Published

on

Περίπου την ίδια ώρα που ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Αστυνομίας έκανε χολιγουντιανού τύπου έφοδο σε αεροσκάφος στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, αναφωνώντας «sit, sit, sit» (όπως γνωρίζουμε από το βίντεο που διέρρευσε) για να συλλάβει έναν ύποπτο κατόπιν πληροφοριών, στην Βουλή στη Λευκωσία έπαιζε μια άλλη ταινία. Ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, Γιαννάκης Γεωργίου, εξηγούσε τον τρόπο που λειτουργεί η Δύναμη, αλλά κυρίως την νοοτροπία με την οποία λειτουργεί.

Ανέφερε πως σε πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία, «υπήρχαν συνεχώς ύβρεις κατά των αστυνομικών, είχαν γίνει επισημάνσεις συνεχώς, δεν σταματούσαν και οι διοργανωτές τους έβαζαν πάνω. Δεν θέλαμε να παρέμβουμε εκείνη τη στιγμή, επειδή θα γινόταν χειρότερη η κατάσταση. Περιμέναμε να πάνε στα αυτοκίνητά τους, τους παρακολουθούσαμε. Αν φώναζαν μία ή δύο φορές δεν θα γινόταν τίποτε, όμως το σύνθημα ήταν κατά της Αστυνομίας». Αυτό προκάλεσε έκπληξη στους βουλευτές, που του έθεσαν ότι κάτι παρόμοιο πρέπει να συμβαίνει και στα γήπεδα, με το Βοηθό Αρχηγό να απαντά πως «γίνεται αυτό, όταν παρακινούνται πολίτες να βρίζουν συνεχώς τους βρίσκουμε και τους συλλαμβάνουμε. Αν κάποιος το φώναζε μία φορά, δεν θα το κάναμε, αν φώναζε συνεχώς θα προβούμε σε συλλήψεις».

Οι αναφορές του κ. Γεωργίου προκάλεσαν την οργή της ανεξάρτητης βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία του υπέδειξε πως όταν η ίδια στο παρελθόν έπεσε θύμα αισχρών ύβρεων και μάλιστα έξω από τη Βουλή και η Αστυνομία δεν έκανε τίποτα απολύτως, ενώ προβαίνει σε συλλήψεις όταν βρίζουν μέλη της.

«Η Αστυνομία δεν έκανε τίποτε, δεν συνέλαβε κανένα, δεν τους είπαν να σιωπήσουν, τα παιδιά ένιωθαν πολύ καλά να φωνάζουν για μένα και για την μάνα μου και η Αστυνομία δεν έκανε τίποτε απολύτως. Το πουτάνα δεν ενοχλεί, όταν είναι για μία βουλεύτρια, το μπάτσοι ενοχλεί. Εγώ βγήκα έξω και είπα θα τους αντιμετωπίσω και με σταμάτησε η Αστυνομία. Είπα στον αξιωματικό υπηρεσίας τι κάνετε κύριε και ξέρετε τι μου είπε; Αν έχετε παράπονο να πάτε στον αστυνομικό σταθμό αύριο να κάνετε καταγγελία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ατταλίδου. «Όταν πρόκειται περί αστυνομικού είστε πολύ ευαίσθητοι, όταν πρόκειται για κάποιο άλλο, δεν είστε καθόλου ευαίσθητοι. Η Αστυνομία εκείνη τη νύχτα έκλεισε τη διαδήλωση, δεν την ενδιέφερε. Εγώ έμεινα με τους συνεργάτες μου στο γραφείο μου και μετά πήγαμε σπίτι μου και την επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, είπε αν έχει πρόβλημα η κα. Ατταλίδου να μας το πει. Τηλεφωνηθήκαμε και μετά είπαν ότι δεν μπορούσαν να καταγγείλουν κάποιο επειδή φορούσαν κουκούλα. Τίποτε δεν κάνατε. Δεν νομίζουμε ότι είναι τυχαία όλα αυτά», πρόσθεσε.

Ο Βοηθός Αρχηγός απάντησε πως «στην Αστυνομία δεν είμαστε όλοι άριστοι των αρίστων, πληρώνουμε την όλοι για τους πέντε δέκα που δεν είναι καλοί. Εσείς ως βουλεύτρια, θα μπορούσατε να τηλεφωνήσετε και του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της Αστυνομίας να του το πείτε». Δηλαδή, με λιγότερες λέξεις, της υπέδειξε πως, ως κρατικός αξιωματούχος που είναι, είχε… μέσον και μπορούσε απλώς να πάρει τηλέφωνο τον Αρχηγό να τα «κανονίσει».

Ο κ. Γεωργίου ξεδίπλωσε την «άριστη» νοοτροπία της Αστυνομίας μας: Ότι δρα διαφορετικά στην ίδια παράβαση, αναλόγως ποιος είναι το θύμα, και ότι όποιος θεωρείται «σημαντικός» έχει απευθείας προσβάσεις στον εκάστοτε Αρχηγό ή Υπαρχηγό αν θέλει να βρει το δίκαιό του, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί προσωπικά για να κάνει το παράπονό του. Οι ύβρεις έναντι των απλών πολιτών (π.χ. των δημοσιογράφων, που τους φωνάζουν αλήτες και ρουφιάνους), πάλι, δεν είναι όσο σημαντικές όσο οι ύβρεις κατά των αστυνομικών που είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να γίνονται συλλήψεις. Εκτός, βέβαια, αν οι πολίτες τυγχάνει να είναι βουλευτές, οπότε μπορούν να χτυπήσουν ένα τηλέφωνο στον Αρχηγό Αστυνομίας και να πουν τον πόνο τους.

Η ευκολία με την οποία ξεστομίζονται τέτοια πράγματα -τον παρεξήγησαν, άραγε;- δεν προβληματίζει και τόσο όμως, επειδή η Αστυνομία, σύμφωνα με τον Βοηθό Αρχηγό της, δεν ισχυρίστηκε ποτέ πως είναι όλοι άριστοι των αρίστων. Έχουν και λίγους που δεν είναι, προφανώς. «Πληρώνουμε την όλοι για τους πέντε δέκα που δεν είναι καλοί», είπε ο κ. Γεωργίου. Λίγοι περισσότεροι, δηλαδή, από τον αριθμό των προερχομένων από της Αστυνομίας που συνέλαβαν μόνο το 2025, για διαφθορά και άλλα αδικήματα, τώρα που η νέα ηγεσία αποφάσισε ότι τελικά τους ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα. Άρα, να μην ανησυχούμε, και όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται σε τροχιά αριστείας.

Τέτοιες τοποθετήσεις -και μάλιστα από τη Βουλή- αποτελούν πλήγμα για το κύρος της Αστυνομίας. Παρόλο που ως θέμα αρχής προφανώς και δεν είναι σωστό να στοχοποιούνται οργανωμένα συνάνθρωποί μας γιατί ανήκουν σε συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα και ουδείς διαφωνεί ότι οι αστυνομικοί έχουν κάθε δικαίωμα να πηγαίνουν στη δουλειά τους χωρίς να τους αποκαλούν γουρούνια και χωρίς να αισθάνονται ανασφάλεια, δείχνουν να χάνουν το νόημα ως προς τις απαιτήσεις που έχει η κοινωνία από την Αστυνομία και τι είδους ιεράρχηση αναμένει ότι θα κάνει.

Δεν μπορεί το ίδιο Σώμα που άφηνε ανεκτέλεστο το ένταλμα εναντίον ενός βίαιου άντρα μέχρι που διέπραξε γυναικοκτονία, να σπεύδει να προβεί σε συλλήψεις για ύβρεις ή κινηματογράφηση εναντίον αστυνομικών λες και είναι το χειρότερο έγκλημα που έχει να αντιμετωπίσει και να θεωρεί ότι έτσι προστατεύει το κύρος του. Ούτε μπορεί να επικαλείται τους λίγους, όταν κρίνεται απαραίτητο τόσο συχνά να τίθενται μέλη σε διαθεσιμότητα για να διερευνηθούν σοβαρά λάθη και ανεπάρκειες, που περιλαμβάνουν από αποδράσεις κρατουμένων μέχρι κατάχρηση εξουσίας. Τα μηνύματα που στέλνουν αυτές οι τοποθετήσεις, προφανώς δεν είναι μηνύματα αριστείας και είναι εξίσου προβληματικά με το «αν έχεις μέσον διάβαινε».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οργή πατέρα 21χρονου που πνίγηκε στην Πάφο: «Σκηνές χάους στην πισίνα» (pics)

Published

on

Θανατική ανάκριση για τον θάνατο 21χρονου στην Πάφο πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βρετανία. 

Σύμφωνα με τη DailyMail, πρόκειται για τον 21χρονο Μπεν Γουντς, ο οποίος πνίγηκε σε πισίνα στην Πάφο το 2022, ενώ βρισκόταν για οικογενειακές διακοπές.  

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του πατέρα του, οι ναυαγοσώστες δεν αντιλήφθηκαν ότι είχε πνιγεί και το σώμα του εντόπισαν άλλου λουόμενοι. 

Ο 21χρονος παίκτης ράγκμπι της Leigh East, έπαιζε βόλεϊ, ενώ, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, οι ναυαγοσώστες βρίσκονταν στην άλλη πλευρά της πισίνας «ασχολούμενοι με τα κινητά τους». 

Οι οικείοι του καταγγέλλουν ότι οι κυπριακές Αρχές δεν έλαβαν κανένα μέτρο κατά του ξενοδοχείου, παρότι η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν διέθετε άδεια λειτουργίας της πισίνας. Ο πατέρας του ισχυρίστηκε ότι στην ίδια πισίνα είχαν συμβεί τρεις θάνατοι μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο Μπεν μαζί με την οικογένειά του απολάμβανε τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Κύπρο, όπου διέθεταν εξοχικό, όταν συνέβη η τραγωδία.

Ο πατέρας του, Μάικλ Γουντς, σε δήλωση που διαβάστηκε στο δικαστήριο του Μπόλτον, ανέφερε ότι ο Μπεν ξεκίνησε μαθητεία ως υδραυλικός μετά το σχολείο και αργότερα εργάστηκε ως κατασκευαστής στεγών.

Έπαιζε ράγκμπι από τα 11 του και συμμετείχε στην ερασιτεχνική ομάδα Leigh East, όπου απολάμβανε το άθλημα με τους φίλους του.

Ο Μπεν δεν έκανε χρήση ναρκωτικών, ζούσε υγιεινά και έπινε μόνο τα Σάββατα, αφού δούλευε τις καθημερινές και τα Σάββατα έπαιζε ή προπονούνταν στο ράγκμπι. Δεν είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ακούστηκε στο δικαστήριο.

Ο πατέρας του δήλωσε ότι η πισίνα του ξενοδοχείου ήταν «αρκετά μεγάλη» και διαιρούνταν από μια γέφυρα, όμως οι ναυαγοσώστες ήταν τοποθετημένοι μόνο στη μία πλευρά, χωρίς οπτική επαφή με την άλλη.

Ο Μπεν, καλός κολυμβητής, συμμετείχε σε αγώνα βόλεϊ που οργανώθηκε από το ξενοδοχείο μετά το μεσημεριανό, ο οποίος άρχισε με καθυστέρηση στις 4:40 μ.μ. Ο πατέρας του έμαθε από τον ανιψιό του ότι ο Μπεν δεν πνίγηκε. 

Όταν έφτασε στην πισίνα, πολίτες ήδη προσπαθούσαν να του κάνουν ΚΑΡΠΑ. Κατήγγειλε ότι δύο ναυαγοσώστες «ασχολούνταν με τα τηλέφωνά τους» στην άλλη πλευρά και είχαν αγνοήσει την περιοχή που δεν μπορούσαν να δουν λόγω της γέφυρας.

Το ασθενοφόρο που κλήθηκε καθυστέρησε και, σύμφωνα με τον Γουντς, «οι διασώστες δεν ήταν επαγγελματίες, απλώς οδηγοί ασθενοφόρου». Τόνισε ότι και ο ίδιος και η σύζυγός του, με 25ετή εμπειρία στην υγειονομική περίθαλψη, διαπίστωσαν ότι οι διασώστες «δεν ήξεραν τι έκαναν».

Το ασθενοφόρο έφτασε στο νοσοκομείο μετά από 25 λεπτά και η οικογένεια περίμενε άλλα 30 λεπτά στο πάρκινγκ μέχρι να ενημερωθεί ότι ο Μπεν ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ανακοίνωσαν τον θάνατό του στις 8 μ.μ.

Κατήγγειλε επίσης ότι η αστυνομία και το προσωπικό του νοσοκομείου δεν έδειξαν ενσυναίσθηση και πως η αιτία θανάτου άλλαξε από «καρδιακή προσβολή» σε «μη καθορισμένη». Κατήγγειλε ότι αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση της αστυνομίας που περιείχε ανακρίβειες και δεν του έδωσαν αντίγραφο.

Η οικογένεια προσέλαβε Κύπριο δικηγόρο, αλλά πληροφορήθηκε ότι δεν υπήρχε ποινική διαδικασία. Η έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι η πισίνα δεν είχε άδεια.

Δικαστής στην Κύπρο κατέληξε πως ο θάνατος ήταν «απλός πνιγμός», χωρίς εμπλοκή τρίτων, αλλά παραδέχθηκε ότι η αστυνομία δεν είχε το δικαίωμα να εμποδίσει την οικογένεια να πάρει σημαντικά έγγραφα και ζήτησε συγγνώμη για την κακομεταχείρισή τους.

Ο πατέρας του είπε πως έλαβαν χώρα «σκηνές χάους» στην πισίνα, ότι ο ναυαγοσώστης δεν ήξερε να χρησιμοποιεί απινιδωτή και ότι το ξενοδοχείο δεν έδειξε καμία ενσυναίσθηση.

Μια μάρτυρας, η Ντον Γουίνγκφιλντ, είπε πως είδε μια σκιά στο νερό και φώναξε για βοήθεια. Μια ναυαγοσώστρια έτρεξε στο ξενοδοχείο, ενώ άλλοι λουόμενοι ανέσυραν τον Μπεν και άρχισαν ΚΑΡΠΑ. Ο απινιδωτής δεν λειτούργησε σωστά και κανείς δεν της ζήτησε κατάθεση.

Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάστηκαν, ναυαγοσώστης είπε ότι συνεργάτης του χρησιμοποίησε τον απινιδωτή αλλά ο Μπεν δεν ανάπνεε. Μια νοσηλεύτρια τουρίστρια, η Σακίρα Ράιαν, βοήθησε αλλά διαπίστωσε ότι ο απινιδωτής «δεν λειτουργούσε σωστά».

Ο ιατροδικαστής του Μάντσεστερ, Τίμοθι Μπρέναντ, κατέληξε σε «τυχαίο θάνατο», λέγοντας πως ο Μπεν ήταν «υγιής και ικανός κολυμβητής», αλλά εντοπίστηκε αναίσθητος στο νερό χωρίς να τον δουν οι ναυαγοσώστες.

Η νεκροψία στην Κύπρο, που έγινε αποδεκτή από το βρετανικό δικαστήριο, κατέληξε σε αιτία θανάτου: «οξεία πνευμονία λόγω εισρόφησης γαστρικού περιεχομένου και τελική καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια». Η ανάλυση αίματος, έξι μήνες μετά, έδειξε 106mg αλκοόλ/100ml (το όριο οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 80mg).

Ο ιατροδικαστής τόνισε ότι ο Μπεν είχε καταναλώσει μόνο «μέτρια ποσότητα αλκοόλ», και πως δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία ή συμβολή στον θάνατο. Ίσως το παιχνίδι βόλεϊ μετά το φαγητό να προκάλεσε την εισρόφηση.

Η οικογένεια ζήτησε ιδιωτικότητα για να πενθήσει. Ο αδελφός του, Τζος Γουντς, έγραψε στο Twitter: «Ο καλύτερος άνθρωπος, ο αδελφός μου, ο καλύτερός μου φίλος, ο ήρωάς μου. Σε αγαπώ τόσο πολύ και εύχομαι να ήταν εφιάλτης. Πετά ψηλά Μπεν, αναπαύσου εν ειρήνη».

Περίπου 1.300 άτομα παραβρέθηκαν στην κηδεία του. Η ομάδα του, Leigh East, τον αποχαιρέτισε λέγοντας πως ήταν «ένα υπέροχο, ενθουσιώδες και αξιόλογο νέο παιδί» που «δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι ισχύει με την ένταξη του Ozempic στο ΓεΣΥ- Η εναλλακτική για την παχυσαρκία

Published

on

Σε διευκρινίσεις για τη συμπερίληψη του γνωστού φαρμακευτικού σκευάσματος, Ozempic, στο ΓεΣΥ προχώρησε η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, Σοφία Πετρίδου. 

Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε ότι μπαίνει στο ΓεΣΥ, εξηγώντας ότι ήδη προσφέρεται παρόμοιο σκεύασμα της ίδιας κατηγορίας για την αντιμετώπιση του διαβήτη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στη βάση κριτηρίων. Είναι το δεύτερο σκεύασμα που θα εντάξουμε λόγω της γνωστής έλλειψης στα σκευάσματα παγκοσμίως. Στο παρελθόν είχαμε περιορίσει τη χρήση του φαρμάκου που έχουμε ήδη στο ΓεΣΥ, καθώς τα αποθέματα που είχαμε δεν αρκούσαν για να εντάξουμε νέους ασθενείς, οπότε με την εξασφάλιση του Ozempic θα φροντίσουμε τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής να δίνονται σε νέους ασθενείς». 

Σε ερώτηση εάν θα χορηγείται για απώλεια βάρους, απάντησε ότι «όχι είναι μόνο για διαβητικούς ασθενείς. Η ένδειξη του Ozempic είναι για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, εφόσον συντρέχουν και άλλοι λόγοι φυσικά. Θα το διαθέτουμε για λόγους υγείας, όχι για αισθητικούς σκοπούς». 

Σε σχέση με το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας με την ονομασία Monjamo, σημείωσε ότι το φάρμακο αυτό θα μπορεί να χορηγηθεί μόνο με τη διαδικασία των ονομαστικών αιτημάτων σε σοβαρά περιστατικά». 

Δείτε το βίντεο:    

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από οικιακή βοηθός… σε digital νταντά: Οι ρομποτικές σκούπες ως πολυεργαλείο

Published

on

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη Βρετανία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά, επαναπρογραμμάτισαν μια ρομποτική σκούπα Roomba για να αποδείξουν ότι τέτοιες οικιακές συσκευές μπορούν να επιτελούν πολύ περισσότερα καθήκοντα από την απλή ηλεκτρική σκούπα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτές οι συσκευές παραμένουν αδρανείς για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας – κατά μέσο όρο λειτουργούν λιγότερο από δύο ώρες ημερησίως – ενώ με μικρές τεχνικές παρεμβάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν σε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων. Οι επιστήμονες κατέγραψαν 100 πιθανές επιπλέον χρήσεις, από τις οποίες υλοποίησαν τέσσερις σε πειραματικό στάδιο.

Συγκεκριμένα, επαναπρογραμμάτισαν μια Roomba ώστε:

  • Να ακολουθεί τον χρήστη φορτίζοντας το κινητό του τηλέφωνο,
  • Να προβάλλει βίντεο γυμναστικής στον τοίχο ή στο ταβάνι με ενσωματωμένο προβολέα,
  • Να λειτουργεί ως κάμερα παρακολούθησης, επιτρέποντας στον χρήστη να ελέγχει συσκευές όπως ο φούρνος εξ αποστάσεως,
  • Να εμφανίζει ένδειξη «Μην Ενοχλείτε» σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού.
  • Προτάθηκαν επιπλέον ιδέες, όπως η μεταφορά ψώνιων από το αυτοκίνητο, η φροντίδα φυτών και ακόμη και η διαδραστική απασχόληση κατοικιδίων.



Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ρομποτικές σκούπες είναι παρεξηγημένες ως «συσκευές ενός μόνο σκοπού», ενώ στην πραγματικότητα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν πολλαπλές ανάγκες με απλούς μηχανικούς ή προγραμματιστικούς μετασχηματισμούς.

Ο Γιοσιάκι Σιοκάουα, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι «μετά από ελάχιστες τροποποιήσεις, οι σκούπες ρομπότ μπορεί να αναλάβει πολλαπλούς ρόλους μέσα στο σπίτι». Ωστόσο αναγνώρισε πως κάποιες λειτουργίες απαιτούν εξοπλισμό που δεν διαθέτει ο μέσος χρήστης, όπως ρομποτικά μπράτσα ή βοηθητικά εξαρτήματα.

Ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, δρ Αντουάιτ Σάρμα, υπογράμμισε τη σημασία του “αξιοποιήσιμου χρόνου αδράνειας” των ρομπότ, λέγοντας ότι προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη ευέλικτων, πολυλειτουργικών ρομποτικών συστημάτων, ικανών να ενσωματωθούν ομαλά στην καθημερινότητα.

Η μελέτη έρχεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια αγορά οικιακών ρομπότ αναπτύσσεται ραγδαία – από 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αναμένεται να ξεπεράσει τα 24,5 δισ. έως το 2028.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ