ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Politico: Πώς η Κύπρος από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε λύση για τις ΗΠΑ

Σε άρθρο του στο Politico, o Ιβο Ντάαλντερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και Διευθύνων Σύμβουλος του Chicago Council on Global Affairs υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ. Σε γενικό πλαίσιο σημειώνει πως παρά την διαίρεση και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα σταθερό νησί σε μια ταραγμένη περιοχή, προσφέροντας πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική αξία. Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρει τον ανθρωπιστικό ρόλο της Κύπρου για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.
Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου (17/06/24)
«Βλέπετε την Κύπρο ως πρόβλημα,» είπε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια ομάδα Αμερικανών επισκεπτών κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά αυτό είναι λάθος. Πρέπει να δείτε την Κύπρο ως τη λύση.»
Ο Κύπριος πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό βλέπουν την Κύπρο ως πρόβλημα — κυρίως επειδή είναι πηγή σύγκρουσης μεταξύ δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Τουρκίας, ένα νησί διαιρεμένο για 50 χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις «Σχέσεις ΗΠΑ με την Κύπρο» επιβεβαιώνει αυτό το σημείο, εστιάζοντας στη σύγκρουση της Κύπρου αμέσως μετά την πρώτη πρόταση.
Αλλά η χώρα — μέλος της ΕΕ από το 2004 — έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το να είναι ο άτυχος τόπος των τουρκικών περιφερειακών φιλοδοξιών.
Παρά τη διαίρεσή της και την συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική επιρροή στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.
Η αξία του νησιού επιβεβαιώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βίαιες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή στο σημείο βρασμού. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και άλλες περιοχές της περιοχής σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα συνέβαινε. Η νησιωτική χώρα επίσης προσέφερε την επικράτειά της και τα ύδατά της στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο. (Η Βρετανία επίσης διατηρεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρώην αποικία της.)
Έπειτα, μέσα σε λίγες μέρες από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς την πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ προσεκτικά καλωσόρισε την προσφορά και βοήθησε να στηθούν εγκαταστάσεις επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.
Αρχικά, όμως, η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των αραβικών εθνών — προτιμούσε να χρησιμοποιεί καθιερωμένες διαδρομές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδίδεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος, όταν η απελπισία μέσα στη Γάζα αύξησε την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων για να φτάσει τρόφιμα και φάρμακα στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο.
Το αποτέλεσμα είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος όπου αγαθά επιθεωρούμενα στην Κύπρο τώρα αποστέλλονται σε μια πρόχειρη αποβάθρα στη Γάζα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό και στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ. Τα αγαθά στη συνέχεια μεταφέρονται στη Γάζα χωρίς περαιτέρω επιθεωρήσεις, με τον αμερικανικό και τον γαλλικό στρατό να συντονίζουν τις αποστολές από το νησί. Το κλειδί τώρα — όπως ήταν πάντα — είναι να διασφαλιστεί η διανομή σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.
Η αξία της Κύπρου στη Γάζα είναι μόνο μία ένδειξη ενός ευρύτερου σημείου. Από την οικονομική κρίση του 2012-2013, η χώρα έχει γίνει πηγή απαραίτητης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Έχει εργαστεί για να καθαρίσει ένα διαβόητα διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα και δεν είναι πλέον ο κορυφαίος προορισμός για εύκολο ρωσικό χρήμα. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει καλέσει το FBI και αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγοντας τα βιβλία της, μεταρρυθμίζοντας τους θεσμούς της και συνεργαζόμενη σε έρευνες του FBI — ακόμα και για τους δικούς της πολίτες.
Η Λευκωσία έχει επίσης τερματίσει τη μακρόχρονη και άνετη σχέση της με τη Μόσχα, παίρνοντας μια αποφασιστική στροφή προς τη Δύση — τις ΗΠΑ συγκεκριμένα.
Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ — και δεδομένου του σχεδόν βέβαιου τουρκικού βέτο, η προοπτική ένταξης είναι ζοφερή — η Κύπρος θέλει ισχυρότερες σχέσεις ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται. Υπέγραψαν διμερή δήλωση συνεργασίας ασφαλείας το 2018, άνοιξαν την πρεσβεία της Κύπρου σε στρατιωτικούς ακόλουθους και ήραν ένα μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων.
Αλλά αυτά είναι μόνο μικρά βήματα — η δυνατότητα για πραγματική συνεργασία ασφαλείας είναι πολύ μεγαλύτερη.
Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έχουν μάθει την στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει ένα άνοιγμα για να εξεταστεί μια βαθύτερη στρατιωτική και ασφαλιστική συνεργασία. Επιπλέον, η Κύπρος είναι πρόθυμη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της — κάτι που θα διευκόλυνε την αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων για τη μεταφορά του μεγάλου αποθέματος ρωσικών πυροβόλων, ρουκετών και αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πρόσβαση στην αγορά αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη, καθώς το αναιρεμένο εμπάργκο όπλων είναι μόνο για ένα έτος και υπόκειται σε ανανέωση.
Σε γενικό πλαίσιο, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα. Θα βασιστεί στις ισχυρές σχέσεις του νησιού με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους, βοηθώντας τις εργασίες για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση του πολέμου στη Γάζα. Θα πρόσφερε μια ισχυρή αντίσταση στις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να επεκτείνουν τη στρατηγική τους επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ενίσχυε τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και ενδεχομένως να πείσει την Άγκυρα ότι μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα να βρεθεί ένα δίκαιο διπλωματικό τέλος στη σύγκρουση.
Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.
Πηγή: Sigmalive
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Στο ίδιο έργο θεατές»:Υποστελέχωση & αδιαφορία για Κοινωνικές Υπηρεσίες (VID)

Για πολλοστή φορά στο προσκήνιο έρχονται οι χρόνιες παθογένειες των Κοινωνικών Υπηρεσιών, με αφορμή πρόσφατες υποθέσεις παιδικής κακοποίησης. Η Άντρη Ματθαίου, Πρόεδρος του Κλάδου Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών «Ισότητα», μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη αδιαφορία» και «επικίνδυνη υποστελέχωση».
«Είμαστε θεατές στο ίδιο έργο ξανά και ξανά. Όταν βγαίνει κάτι στη δημοσιότητα, ξεκινάνε έρευνες, ρίχνονται οι ευθύνες στους λειτουργούς και μετά όλα ξεχνιούνται. Μέχρι την επόμενη φορά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κ. Ματθαίου ανέφερε ότι κάθε λειτουργός χειρίζεται κατά μέσο όρο 93 υποθέσεις, αριθμός που δεν επιτρέπει ουσιαστική παρακολούθηση και στήριξη. «Ούτε καφέ δεν προλαβαίνουμε να πιούμε με τους ανθρώπους που βοηθούμε. Πόσο μάλλον να κάνουμε σοβαρή κοινωνική εργασία», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αντιμετώπιση περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, παρομοιάζοντάς την με την ανάγκη για άμεση παρέμβαση όπως στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου. «Την ώρα του επεισοδίου, ο λειτουργός πρέπει να είναι εκεί. Αλλά τι να προλάβει όταν έχει ήδη πέντε νέα περιστατικά μέσα σε μία μέρα και δεκάδες άλλες υποθέσεις σε εκκρεμότητα;»
Η Πρόεδρος της «Ισότητας» επέκρινε έντονα τη διοίκηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για απουσία ουσιαστικού διαλόγου και ξεκάθαρων πρωτοκόλλων. «Μας λένε ότι υπάρχουν εργαλεία, αλλά εμείς δεν τα έχουμε δει ποτέ. Αντί να μας δεχτούν για διάλογο, απαντούν μέσω των ΜΜΕ. Πόσο δύσκολο είναι να μας ακούσουν;», διερωτήθηκε.
Σε ερώτηση για την πρόσφατη υπόθεση πέντε παιδιών, η κ. Ματθαίου επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποδίδεται η ευθύνη μόνο στους πρώτους λειτουργούς που πήγαν στο σπίτι. «Όταν δεν δίνεις στα άτομα αυτά τα κατάλληλα εργαλεία και καθοδήγηση, πώς μπορείς να τους θεωρείς αποκλειστικά υπεύθυνους;»
Τέλος, τόνισε την ανάγκη για οριζόντια και δίκαιη διερεύνηση ευθυνών, καθώς και για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν περιμένουμε να γίνουν όλα τέλεια από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά απαιτούμε βελτιώσεις που να προστατεύουν ουσιαστικά τα παιδιά και τους πολίτες αυτού του τόπου.»
https://www.youtube.com/embed/94ZKOpcCV48
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
7 χώρες για last minute ταξίδια για διακοπές το Πάσχα, με €185

Το Πάσχα είναι για πολλούς μια αφορμή για διακοπές και ταξίδια εκτός χώρας. Βάζοντας ως πλαίσιο τις μέρες από τη Μεγάλη Παρασκευή, 18 Απριλίου, μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου, συγκεντρώσαμε 7 επιλογές με πόλεις σε αγαπημένους προορισμούς, ιδανικές για να ανακαλύψεις νέους πολιτισμούς και κουλτούρες.
Όλες οι επιλογές αφορούν απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο Λάρνακας και η έρευνα έγινε με τη βοήθεια του Skyscanner. Εκεί μπορείς να βρεις όλες τις λεπτομέρειες για όλες τις πτήσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απόπειρα ληστείας στο σπίτι Κύπριου παρουσιαστή: To βίντεο με τον δράστη

H στιγμή της καταδίωξης.
Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής 6 Απριλίου στο κέντρο του Χαλανδρίου όπου κατέληξε η κινηματογραφική καταδίωξη ανάμεσα στους Αστυνομικούς και τον διαρρήκτη ο οποίος μαζί με δύο ακόμη άτομα αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο σπίτι του Σάββα Πούμπουρα.
Λίγο μετά τις 7.30 και ενώ ο δράστης έχει αφήσει τον συνεργό του σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων επί της λεωφόρου Πεντέλης, στο ύψος των Βριλησσίων, φτάνει με το λευκό ΙΧ στην οδό Κώστα Βάρναλη.
Με ιλιγγιώδη ταχύτητα μπαίνει ανάποδα στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου την ώρα που τον καταδιώκουν ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης και ένα τζιπ της ομάδας ΟΠΚΕ. Στη συμβολή με την οδό Χαϊμαντά ένα φορτηγό που κινείται αντίθετα του φράζει το δρόμο και σταματά η τρελή πορεία του.
Στο βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσιάζει το protothema.gr διακρίνεται η στιγμή που ο επίδοξος διαρρήκτης έχει βγει από το αμάξι και τρέχει στον πεζόδρομο της Χαϊμαντά για να διαφύγει.
Από πίσω του ακολουθούν οι άνδρες της ΟΠΚΕ ενώ κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας Αστυνομικός ο οποίος έχει κληθεί για ενισχύσεις. Στη συνέχεια φαίνονται οι άνδρες της ΟΠΚΕ να έχουν περάσει χειροπέδες στο δράστη και να τον οδηγούν στα περιπολικά.
Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα ακολουθεί η γυναίκα Αστυνομικός η οποία τραυματίστηκε στην προσπάθειά της να τον ακινητοποιήσει και περπατά κρατώντας τον ώμο της και υπό τη συνοδεία των συναδέλφων της.
Πηγή: www.protothema.gr
-
ΔΗΜΟΙ2 weeks ago
Εορτασμός των Εθνικών Επετείων στον Δήμο Λατσιών-Γερίου με Ζωντανή Μετάδοση της παρέλασης μαθητών και οργανωμένων συνόλων του δήμου Λατσιών – Γερίου.
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Μικρός Άγγελος: Μητέρα και σύντροφός κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από δόλο
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Κωστής Μαραβέγιας: “Όταν ερχόμουνα στην Κύπρο μου έλεγαν να παντρευτώ μία Κύπρια” [βίντεο]
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Λευκωσία: Σοκ από βίντεο σε νηπιαγωγείο με έξαλλη νηπιαγωγό να αρπάζει βρέφος
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Απάντηση ΕΕ σε Τραμπ: Αντίμετρα δεκάδων δις σε αμερικανικά αγαθά
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Υφ. Μετανάστευσης: Ουδέποτε έχει αγνοηθεί κλήση για βοήθεια από οποιονδήποτε
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Πέθανε σε ηλικία 43 ετών η ηθοποιός Εμιλί Ντεκέν
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Υποχρεωτική η ενημέρωση γονέων από νηπιαγωγεία όταν απουσιάζουν τα παιδιά