ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τα κορίτσια να έχουν νωρίτερα πρώτη περίοδο

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα κορίτσια στις ΗΠΑ έχουν την πρώτη τους περίοδο νωρίτερα. Η έκθεση στον τοξικό αέρα ευθύνεται εν μέρει.
Για αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν όλο και περισσότερο από τα σημάδια ότι τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία σε πολύ μικρότερη ηλικία σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.
Όταν τα κορίτσια βιώνουν την πρώτη τους περίοδο, κάτι που οι επιστήμονες ονομάζουν ηλικία εμμηναρχής, μέχρι την έναρξη της ανάπτυξης του μαστού, αυτές οι σπερματικές αλλαγές που σηματοδοτούν την έναρξη της εφηβείας φαίνεται να λαμβάνουν χώρα σταδιακά νωρίτερα.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, τα κορίτσια στην αμερική σήμερα υπολογίζεται ότι ξεκινούν την έμμηνο ρύση έως και τέσσερα χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τα κορίτσια που ζούσαν πριν από έναν αιώνα. Τον Μάιο, νέα δεδομένα έδειξαν ότι ενώ τα κορίτσια που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1969 άρχισαν συνήθως να έχουν έμμηνο ρύση στα 12,5 χρόνια, αυτό μειώθηκε κατά μέσο όρο στα 11,9 χρόνια για τη γενιά που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η ίδια τάση έχει επίσης σημειωθεί σε όλο τον κόσμο. Νοτιοκορεάτες επιστήμονες περιέγραψαν με ανησυχία πώς ο αριθμός των κοριτσιών που εμφανίζουν σημάδια πρόωρης εφηβείας – είτε ανάπτυξη μαστού είτε έμμηνο ρύση πριν από την ηλικία των οκτώ ετών – αυξήθηκε 16 φορές μεταξύ 2008 και 2020.
«Βλέπουμε επίσης ότι αυτές οι μειούμενες ηλικίες στην εφηβεία είναι ακόμη πιο έντονες σε ομάδες χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής θέσης και σε ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων», λέει η Audrey Gaskins, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ. «Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη μακροπρόθεσμη υγεία».
Ερευνητές όπως ο Gaskins ανησυχούν κυρίως ότι η έναρξη της εφηβείας νωρίτερα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά γεγονότων που έχουν εκτεταμένες συνέπειες αργότερα στην ενήλικη ζωή. Τα αναδυόμενα δεδομένα υποδηλώνουν ότι όχι μόνο μπορεί να περιορίσει το παράθυρο γονιμότητας, ιδιαίτερα εάν αυτές οι γυναίκες μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, αλλά να συντομεύσει τη ζωή τους. Η πρώιμη εφηβεία έχει συσχετιστεί επανειλημμένα με υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών που κυμαίνονται από καρκίνους του μαστού και των ωοθηκών, μεταβολικά σύνδρομα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά η Brenda Eskenazi, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, λέει ότι μια θεωρία προτείνει ότι εάν τα κύτταρα του σώματος εκτεθούν σε κυκλοφορούντα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών όπως τα οιστρογόνα για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκου, επειδή αυτές οι ορμόνες διεγείρουν την κυτταρική ανάπτυξη.
«Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες ότι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έκθεσης σε ορμόνες αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνους της αναπαραγωγής», λέει.
Έπειτα υπάρχουν οι πιθανές κοινωνικές συνέπειες. Η Εσκενάζι επισημαίνει ότι τα κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα είναι επίσης πιο πιθανό να γίνουν σεξουαλικά ενεργά νωρίτερα. «Υπάρχει μια τρομακτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν έχουμε την τάση οι αμβλώσεις να γίνονται παράνομες και η αντισύλληψη να μην είναι διαθέσιμη», λέει. «Θα οδηγήσει σε περισσότερες ανεπιθύμητες εφηβικές εγκυμοσύνες, έτσι ώστε η συρροή παραγόντων να είναι πολύ τρομακτική».
Γιατί όμως η ανάπτυξη του παιδιού επιταχύνεται με αυτόν τον τρόπο;
Από την παχυσαρκία στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Η έναρξη της εφηβείας υπαγορεύεται από δύο ευρείας εμβέλειας δίκτυα επικοινωνίας στο σώμα, γνωστά ως άξονες υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) και υποθαλάμου-υπόφυσης-γοναδικού (HPG). Συνδέουν μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, η οποία ρυθμίζει διάφορες βασικές σωματικές λειτουργίες από την πείνα έως τον έλεγχο της θερμοκρασίας, με διαφορετικούς αδένες που εκκρίνουν ορμόνες.
Ο Gaskins λέει ότι μέχρι πριν από 10 έως 20 χρόνια, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι η μόνη αιτία της πρόωρης εφηβείας ήταν η παιδική παχυσαρκία, με τις πρωτεΐνες που παράγονται από τα λιποκύτταρα που ονομάζονται αδιποκίνες να παίζουν ρόλο στη διέγερση των αξόνων HPA και HPG.
Αντίθετα, μια σειρά από μελέτες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επισημάνει μια άλλη, πιο εκπληκτική αιτία – την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας έχει γίνει από επιστήμονες στη Νότια Κορέα, με τη Σεούλ, το Μπουσάν και το Ίντσεον να κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων 100 πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου σύμφωνα με τον δείκτη IQAir. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο Ewha Womens στη Σεούλ εντόπισε μια επαναλαμβανόμενη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε διάφορους ρύπους και της πρώιμης έναρξης της εφηβείας.
Μερικοί από τους κύριους ένοχους φαίνεται να είναι τα τοξικά αέρια όπως το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το όζον, τα οποία απελευθερώνονται στον αέρα είτε μέσω των εκπομπών των οχημάτων είτε μέσω των αποβλήτων που παράγονται από εργοστάσια παραγωγής. Το 2022, μια μελέτη από επιστήμονες στην Πολωνία, μια χώρα γνωστή για την κακή ποιότητα του αέρα λόγω της επικράτησης των εργοστασίων καύσης άνθρακα, εξέτασε δεδομένα από 1.257 γυναίκες και βρήκε μια σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης έκθεσης σε αέρια αζώτου και της εμμήνου ρύσεως που εμφανίζεται πριν από την ηλικία. από 11.
Ίσως μια ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα λεπτά σωματίδια (PM), σωματίδια που είναι πολύ μικρά για να τα δούμε, αλλά απελευθερώνονται στον αέρα από πηγές που κυμαίνονται από εργοτάξια έως πυρκαγιές, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κινητήρες οχημάτων και ακόμη και σκονισμένους, μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Τον Οκτώβριο του 2023, ο Gaskins και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια των ΗΠΑ που εκτέθηκαν σε υψηλές ποσότητες PM2,5 – που ορίζονται ως σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm – και PM10, τόσο στη μήτρα της μητέρας τους όσο και κατά την παιδική τους ηλικία, είναι πιο πιθανό να έχουν πρώτη περίοδο σε μικρότερη ηλικία.
Μελέτες που χρησιμοποιούν μείγματα σωματιδίων που βρέθηκαν σε δείγματα αέρα εσωτερικού χώρου, έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα λεπτά σωματίδια είναι ικανές να αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς για διάφορες ορμόνες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη – ιδιαίτερα τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί στην έναρξη της εφηβείας.
Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην πρόωρη εφηβεία. Ο Gaskins προτείνει ότι τα αναδυόμενα στοιχεία που σχετίζονται με τα PM2,5 και άλλους ρύπους είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς οι επιβλαβείς περιβαλλοντικές χημικές ουσίες μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα, διεγείροντας εκτεταμένες ορμονικές αλλαγές.
Σε γενικό πλαίσιο υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη σύνθετη σύνδεση μεταξύ του μεταβαλλόμενου κόσμου μας και του τρόπου με τον οποίο αυτές οι διακυμάνσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού, με τον ρόλο παραγόντων όπως τα μικροπλαστικά και ακόμη και η κλιματική αλλαγή να είναι πολύ άγνωστος.
Πηγή: Sigmalive
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Mαρία Kαρυστιανού: «Ό,τι ξεφεύγει από το κυβερνητικό αφήγημα ανακαλείται»

Με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Facebook, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων των Τεμπών, θέτει σειρά ερωτημάτων για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Το πλήρες κείμενο της κ. Καρυστιανού είναι το ακόλουθο:
«Ό,τι ξεφεύγει από το κυβερνητικό αφήγημα ανακαλείται!
Ακόμη και το Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για το οποίο ακούσαμε ότι κόστισε το εξωφρενικό ποσό των 4.500.000 € !
Μάλιστα πέρα από αυτό υπάρχουν φήμες ότι δόθηκε και 1.500.000 € για την κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική ανατροπής της δυσαρέσκειας για την υπόθεση των Τεμπών.
Ισχύει άραγε; Καλούνται να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι για τη διαχείριση των εκατομμυρίων που ανήκουν στον ελληνικό λαό.
Σήμερα η διορισμένη από τη νυν Κυβέρνηση της χώρας, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα. Αδειλίνη, η οποία:
(α) μετά το τραγικό έγκλημα των Τεμπών είπε στους απαρηγόρητους συγγενείς, ότι αυτά γίνονται και μας παρέπεμψε για παρηγοριά στην εκκλησία.
(β) η οποία σίγησε εκκωφαντικά σε όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει δημοσίως για τον έναν και μόνο Ανακριτή, που διέθεσε η δικαιοσύνη για τη δικογραφία των Τεμπών, και μάλιστα μετά από αφαίρεσή της καυτής αυτής δικογραφίας από την Ανακρίτρια κα. Σούρλα. Αφαίρεση, η οποία έγινε μάλιστα μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον επίσης διορισμένο από τη Κυβέρνηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκο και η οποία προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων∙
(γ) η οποία πρόσφατα στις 18 Μάρτη αφαίρεσε από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, κα. Αποστολάκη την Εποπτεία ειδικά και μόνο της ανάκρισης της δικογραφίας των Τεμπών, και μάλιστα όχι σε τυχαίο χρόνο, αλλά την αμέσως επόμενη ημέρα αφότου καταθέσαμε αίτημα για την άσκηση εποπτείας στον Ανακριτή των Τεμπών, κ. Μπακαίμη, προέβη σήμερα σε νέα κίνηση – παρέμβαση επί της φλέγουσας δικογραφίας των Τεμπών, και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς με αφορμή τις μη βολικές παραγράφους του Πορίσματος της Εθνικού Οργανισμού – ΕΟΔΑΣΑΑΜ που συνδέουν την τεράστια πυρόσφαιρα που είδαμε στην οθόνη μας και κατέκαψε τα παιδιά μας με χημικά (αρωματικούς υδρογονάνθρακες) και αποκλείουν την πρόκλησή της από έλαια σιλικόνης, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε τρανά και το πείραμα Καρώνη που έγινε στο πλαίσιο της ανάκρισης στα τέλη του 2024.
Τι λέει όμως η διάταξη του άρθρου 167Α του Ποινικού Κώδικα που χρησιμοποίησε σήμερα η κα. Αδειλίνη:
Όποιος επιχειρεί με αθέμιτη επιρροή ή πίεση ή με απειλή να επιβάλει σε δικαστικό λειτουργό, διαιτητή ή ένορκο την ενέργεια πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά του ή την παράλειψη νόμιμης πράξης ή την ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείριση ορισμένου διαδίκου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.
Από πότε ένα πόρισμα Εθνικού Οργανισμού, που όρισε μάλιστα το ίδιο το Κράτος, αποτελεί «αθέμιτη επιρροή» ή «πίεση» ή «απειλή» σε δικαστικό λειτουργό;
Ακόμη και μη νομικός αντιλαμβάνεται ότι ένα Πόρισμα, είναι ότι λέει η λέξη, και δεν μπορεί να είναι ούτε αθέμιτη επιρροή ή πίεση ή απειλή σε δικαστικό λειτουργό.
Εδώ ακόμη και για τις Πραγματογνωμοσύνες, ο νόμος λέει ότι εκτιμώνται ελεύθερα από τους δικαστές, άρα πως ένα Πόρισμα που κατά ένα λόγο παραπάνω εκτιμάται ελεύθερα, μπορεί να αποτελέσει αθέμιτη επιρροή ή πίεση ή απειλή σε δικαστικό λειτουργό?
Μήπως η μόνη επιρροή που τελικά υφίσταται είναι αυτή καθαυτή η παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία εμπνέει φόβο για όποιον τολμήσει να εκφράσει επιστημονική άποψη αντίθετη στο κυβερνητικό αφήγημα;
Πως άραγε η Εισαγγελέας του ΑΠ λαμβάνει εμμέσως πλην σαφώς θέση σε ζήτημα που είναι ακόμη υπό διερεύνηση από την Κύρια Ανάκριση, και άρα προκαταλαμβάνει αυτό που όχι μόνο δεν είναι δεδομένο, αλλά αντιθέτως είναι το αναζητούμενο;
Πως λοιπόν να αντέξει το ήδη ισοπεδωμένο στη χώρα μας Κράτος Δικαίου αυτήν την παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση – “μήνυμα”;
Πως να αντέξουν η Δικαιοσύνη, η Νομική Επιστήμη και όσοι έντιμα τις υπηρετούν;
Και κυρίως πώς να αντέξουμε όλοι εμείς οι ανυπεράσπιστοι πολίτες που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη κυβερνητική ασυδοσία και τα πρόθυμα στηρίγματα της;
Μόνο αν παραμείνουμε ενωμένοι , μια γροθιά! Δεν λυγίζουμε! Δεν φοβόμαστε! Δεν υποκύπτουμε..!».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκδήλωση αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες-Τιμήθηκε η μητέρα του Κυριάκου Όξινου

Η Μαρία Λούη, η μητέρα του άτυχου Κυριάκου Όξινου, που έχασε τη ζωή του από την ελαττωματική λειτουργία του αερόσακου ΤΑΚΑΤΑ, τιμήθηκε σε μια συγκινητική εκδήλωση, αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες, που διοργάνωσε η CYTA.
«Σήμερα τιμούμε τη Μαρία Λούη που μέσα από μια οδυνηρή προσωπική απώλεια βρήκε τη δύναμη να παλέψει για το αυτονόητο. Για τη δικαίωση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της CYTA, Σπύρος Πετούσης.
Με τη σειρά της η Μαρία Λούη ανέφερε πως, «στις 24/01/2023 έζησα αυτό που καμιά μάνα, καμιά γυναίκα δεν εύχεται να ζήσει. Εις μνήμη του δικού μου Κυριάκου,βρήκα το σθένος και τη δύναμη να μετατρέψω τον πόνο μου σε αγώνα».
Η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι, «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά μας στις κραυγές και αυτή η γυναίκα φώναζε μόνη της».
Στην εκδήλωση έγινε αναφορά και σε άλλα ονόματα γυναικών όπως η κ. Ανδριάνα που δεν σταματά να παλεύει μέχρι την δικαίωση, η κυρά της Λαπήθου Ευφροσύνη Προεστού, που ταυτίστηκε με την τουρκική εισβολή του 1974 και η Χριστοδούλα, η ιστορία της οποίας έγινε σύμβολο αγώνα για τη στήριξη των καρκινοπαθών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χριστόφορος Τορναρίτης:Πήρε πτυχίο Νομικής 40 χρόνια μετά-«Ένας θρίαμβος ζωής»

Πτυχίο στη νομική πήρε ο Χριστόφορος Τορναρίτης μετά από 40 χρόνια.
Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος αναφέρει ότι «μια μάχη που διήρκησε σαράντα χρόνια έφτασε στο τέλος της».
Αυτούσια η ανάρτηση
Μια μάχη 40 χρόνων… Ένας θρίαμβος ζωής
Μια μάχη που διήρκεσε σαράντα ολόκληρα χρόνια έφτασε στο τέλος της. Και ναι, τη νίκησα. Ένα πτυχίο που για άλλους ίσως να ήταν απλώς ένας τίτλος, για μένα ήταν σύμβολο πίστης, επιμονής και λύτρωσης. Το εγκατέλειψα το 1990, όχι γιατί δεν ήθελα, αλλά γιατί δεν είχα τότε τη δύναμη. Η αγοραφοβία μού έκλεισε τον δρόμο, με έκανε να σωπάσω και να αποχωρήσω από μια διαδρομή που είχα αρχίσει με όνειρα.
Και όμως… δεν παραιτήθηκα ποτέ. Μέσα μου υπήρχε μια φλόγα που δεν έσβησε ούτε μια στιγμή. Μια δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας, αλλά λίγοι έχουμε το κουράγιο να ανακαλύψουμε. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, να παλέψω με εσωτερικά σκοτάδια, να σταθώ ξανά στα πόδια μου. Κι όταν ήρθε η ώρα… γύρισα, στάθηκα απέναντι στο φόβο και τον νίκησα.
Τον Ιούνιο ορκίζομαι Δικηγόρος. Όχι απλώς επαγγελματίας του δικαίου, αλλά άνθρωπος που ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να πολεμάς για το δικαίωμα σου στο όνειρο. Όσοι διαβάσατε το Νεβερσαρεντερ , ξέρετε…
Δεν πρόκειται απλώς για έναν τίτλο. Είναι μια στάση ζωής.
Ό,τι κι αν περνάς, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η διαδρομή, να θυμάσαι: υπάρχει μέσα σου μια απέραντη δύναμη που μπορεί να νικήσει τα πάντα.
Αρκεί να το πιστέψεις.
Never Surrender. Ποτέ.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fctornaritis%2Fposts%2Fpfbid02TucBAa2qiMTQUM8qeAWcadHkp33uy82nu5ZHxnD7FLrYiscUy22HQVKyZQFynC9Bl&show_text=true&width=500
-
ΔΗΜΟΙ2 weeks ago
Εορτασμός των Εθνικών Επετείων στον Δήμο Λατσιών-Γερίου με Ζωντανή Μετάδοση της παρέλασης μαθητών και οργανωμένων συνόλων του δήμου Λατσιών – Γερίου.
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Μικρός Άγγελος: Μητέρα και σύντροφός κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από δόλο
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Κωστής Μαραβέγιας: “Όταν ερχόμουνα στην Κύπρο μου έλεγαν να παντρευτώ μία Κύπρια” [βίντεο]
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Λευκωσία: Σοκ από βίντεο σε νηπιαγωγείο με έξαλλη νηπιαγωγό να αρπάζει βρέφος
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 weeks ago
Απάντηση ΕΕ σε Τραμπ: Αντίμετρα δεκάδων δις σε αμερικανικά αγαθά
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Πέθανε σε ηλικία 43 ετών η ηθοποιός Εμιλί Ντεκέν
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Υφ. Μετανάστευσης: Ουδέποτε έχει αγνοηθεί κλήση για βοήθεια από οποιονδήποτε
-
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 weeks ago
Υποχρεωτική η ενημέρωση γονέων από νηπιαγωγεία όταν απουσιάζουν τα παιδιά