Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «σκακιέρα» των ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα

Published

on

Το ορόσημο της έναρξης του μήνα του Ραμαζανίου στις 11 Μαρτίου αποδείχθηκε ότι εν τέλει δεν προκάλεσε τις δραματικές εξελίξεις που αρχικά αναμένονταν στο μέτωπο της Γάζας ή στην πορεία των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία. Η πρώτη εβδομάδα του ιερού μήνα των μουσουλμάνων ανέδειξε ότι οι παράγοντες που διαχειρίστηκαν την τοπική πραγματικότητα, διά της επίγνωσης του εφικτού, κατάφεραν να μην προκαλέσουν –τουλάχιστον προς το παρόν– όσα χειρότερα αναμένονταν να συμβούν. Αντιθέτως, οι αισιόδοξες προβλέψεις του περιβάλλοντος Μπάιντεν περί επικείμενης επίτευξης εκεχειρίας διαψεύσθηκαν ακόμη μια φορά.

Ετσι, η πρώτη μέρα του Ραμαζανίου αποδείχθηκε μία απόλυτα συνηθισμένη εργάσιμη Δευτέρα για όλους τους παίκτες του συνεχιζόμενου δράματος: οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίστηκαν, στοχευμένες κατά συγκεκριμένων τοπικών παραγόντων της Χαμάς στη νότια Γάζα. Παράλληλα, στρατός και μυστικές υπηρεσίες φρόντισαν να γνωστοποιήσουν ότι ενέκριναν το τελικό σχέδιο εισβολής στη Ράφα. Από την άλλη, η φαινομενική διακοπή της συμμετοχής της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου, αντικαταστάθηκε από δηλώσεις αξιωματούχων της, που καλούσαν σε ολική ανάφλεξη, στέλνοντας το εξής σαφές μήνυμα: η εκεχειρία θα είναι επιθυμητή μόνο σε περίπτωση που θα οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, προστασία των ηγετικών μελών της οργάνωσης ή εξασφάλιση θεσμικού ρόλου στη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας. Η στάση της Χαμάς βασίζεται στο ότι η ανοχή της διεθνούς κοινότητας έναντι του Ισραήλ θα εξαντληθεί όσο θα μεταδίδονται εικόνες εξαθλίωσης των αμάχων.

Από την άλλη, η αιγυπτιακή διπλωματία για πολλοστή φορά απέδειξε ότι γνωρίζει να διαβάζει σωστά τον χάρτη. Γνωρίζοντας ότι θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες μέχρι να λειτουργήσει η αμερικανική αποβάθρα που θα καταλήγει ο ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος, συμβιβάστηκε σε μία λύση που εξυπηρετεί προς το παρόν τόσο τον πρόεδρο Σίσι όσο και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Συγκεκριμένα, όταν το περασμένο Σάββατο (9.3) ήταν πια ζήτημα ωρών να διαψευσθούν και πάλι οι προσδοκίες του Μπάιντεν περί εκεχειρίας, η Αίγυπτος προέβαλε ότι άσκησε πιέσεις στον Ισραηλινό υποστράτηγο Γιασάν Αλιάν, συντονιστή επιχειρήσεων σε Γάζα και Δυτική Οχθη, προκειμένου το Ισραήλ να θέσει σε λειτουργία χερσαία ανθρωπιστική δίοδο από το Ισραήλ προς τη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ με τη σειρά του άφησε να φανεί ότι επιδεικνύει διαλλακτικότητα, «υποχωρώντας» στις αιγυπτιακές πιέσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συνέβη ήταν να επιβληθούν τα τετελεσμένα που το Ισραήλ προετοιμάζει ήδη από την αρχή του πολέμου: να επιτευχθεί ο πλήρης διαχωρισμός της βόρειας Γάζας από τον νότο, προκειμένου να μετατραπεί σταδιακά σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας.

Η νέα χερσαία δίοδος αρχίζει από το ισραηλινό έδαφος, διασχίζει το παλαιστινιακό χωριό Τζοχούρ-Αλ-Ντεκ στη Γάζα και καταλήγει στις ακτές της βόρειας Γάζας. Η νέα δίοδος εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη (12.3) από έξι οχήματα του World Food Program του ΟΗΕ, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα – σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πρακτικά ευκολότερης εναλλακτικής έναντι του πολυδάπανου και πρακτικά δύσκολου θαλάσσιου διαδρόμου της «Αμάλθειας».

Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι ότι κατά μήκος της νέας αυτής χερσαίας διόδου έχει ήδη εγκατασταθεί από το Ισραήλ τεχνολογικός εξοπλισμός, ικανός να ελέγχει πλήρως την κίνηση προσώπων και οχημάτων από το νότιο προς το βόρειο τμήμα της Γάζας. Ενα πρόσθετο στοιχείο, που δεν επισημάνθηκε δημοσίως, είναι ότι τα οχήματα του ΟΗΕ που εγκαινίασαν την ανθρωπιστική δίοδο δεν ανήκαν στην UNRWA, η οποία, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, είχε τον δικό της ιδιαίτερο ρόλο στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Τέλος, εκτός από το Ισραήλ, ικανοποιημένη από την άρτι εγκαινιασθείσα ισραηλινή χερσαία ανθρωπιστική δίοδο είναι και η Αίγυπτος. Οσο ελεγχόμενη κι αν είναι η πληροφόρηση που προέρχεται από το περιβάλλον του προέδρου Σίσι, πρόσφατες δηλώσεις του νομάρχη του βορείου Σινά επιβεβαίωσαν τις φήμες, ότι τουλάχιστον 10.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες βρίσκονται ήδη στην Αίγυπτο. Υπ’ αυτήν την έννοια, η απομόνωση της βόρειας Γάζας και η αυξημένη ροή ανθρωπιστικού υλικού πιστεύεται ότι θα ανακόψει το προσφυγικό ρεύμα προς Σινά, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πηγή: Kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Λουίζας Θεοφάνους «ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ»

Published

on

Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος καλεσμένων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Απριλίου, στο  Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος – ψυχογραφήματος της Συμβουλευτικής Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας Λουίζας Θεοφάνους «Προσδοκίες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.  Στο βιβλίο αναλύονται – μεταξύ άλλων – θέματα σχέσεων διαφόρων μορφών, η βία στην οικογένεια και η αναπηρία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της Παιδαγωγού και Καθηγήτριας Ψυχολογίας Δρ Ελεονώρας Παπαλεοντίου – Λουκά η οποία καλωσόρισε το κοινό στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, έχοντας αναλάβει τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Λευτέρης Πλουτάρχου, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου για να απευθύνει χαιρετισμό, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το πιο σημαντικό βέβαια είναι πως η συγγραφέας δεν καταγράφει απλώς τα γεγονότα, τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις, μέσα από τη ζωή της πρωταγωνίστριας, της Ηλέκτρας, και των προσδοκιών της, αλλά προχωρεί σε ερμηνείες των χαρακτήρων που μπαίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτήν την πορεία και των αντίστοιχων συμπεριφορών και συναισθημάτων που προκύπτουν. Ο λόγος της συγγραφέως είναι απλός, κατανοητός, μεστός, δομημένος, περιγραφικός και γλαφυρός.

Έπειτα, τον λόγο πήρε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελένη Καρβουνάρη – κάνοντας λόγο για τον πλούτο των πολύτιμων γνώσεων που απλόχερα  προσφέρεται μέσα από το βιβλίο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η συγγραφέας με καθημερινό λόγο μεν, αυθεντικό και ωμό δε, κάνει προσιτές γνώσεις ψυχολογίας στον κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και ιδιότητας. Και αυτό είναι πραγματικά πολύ σπουδαίο, καθώς δε μας βομβαρδίζει με επιστημονικούς ακαταλαβίστικους όρους αλλά μεταλαμπαδεύει και κοινωνεί τις γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία της με απλό τρόπο. Και εδώ έγκειται η αξία αυτού του βιβλίου.».

Στη συνέχεια, στο βήμα βρέθηκε ο Ψυχίατρος Δρ. Σάββας Νεοκλέους, ο οποίος μίλησε εκτενώς για τη υπόθεση του βιβλίου, αναφερόμενος στους χαρακτήρες των ηρώων, τη συμπεριφορά τους, τα πάθη και τις σχέσεις τους με την ηρωϊδα, την Ηλέκτρα. Όπως σημείωσε «οι προσδοκίες, άλλοτε μας εμπνέουν, άλλοτε μας καθηλώνουν, αλλά πάντα έχουν τον τρόπο, να μας επηρεάζουν βαθιά. Όμως, δεν είναι καθοριστικές για μας και τη ζωή μας. Μπορούμε να τις ελέγχουμε.».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο συγγραφέας και Θεατρολόγος Χρίστος Ρ. Τσιαήλης, δίνοντας με τη δική του ξεχωριστή χροιά μία γεύση από τις σελίδες του βιβλίου.

Η παρουσίαση, έκλεισε με θερμές ευχαριστίες της συγγραφέως Λουίζας Θεοφάνους στο κοινό που την τίμησε με την παρουσία του, τους συμμετέχοντες, τον εκδοτικό οίκο και τον χορηγό Επικοινωνίας Unitrustmedia.

Στο τέλος, η συγγραφέας είχε τη χαρά να υπογράψει προσωπικές αφιερώσεις στα αντίτυπα των παρευρισκόμενων αναγνωστών και να φωτογραφηθεί μαζί τους, δίνοντας έτσι στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το βιβλίο της.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Ο εντυπωσιακός χορός δελφινιών στα Πότιμα της Πάφου

Published

on

Εντυπωσιακές εικόνες από δελφίνια που θεάθηκαν στην περιοχή Πότιμα στην Πάφο κατέγραψε ο φακός του mr_droner_cy. 

Τα δελφίνια απολαμβάνουν τον… περίπατό τους στη θάλασσα και μας προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. 

https://www.instagram.com/reel/DIdVkkQN2yE/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com&rp=%2Fnews%2Flocal%2F1272461%2Fbinteo-o-entiposiakos-khoros-delfiniwn-sta-potima-tis-pafoy#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A33395.59999999404%2C%22ls%22%3A13003.20000000298%2C%22le%22%3A32462%7D

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι και γιατί εξαφανίστηκαν αυτά τα μεταλλικά αντικείμενα έξω από σπίτια;

Published

on

Πολλοί θα έχετε προσέξει έξω από διάφορα παλιά σπίτια μια σιδερένια, ορθογώνια λάμα, βιδωμένη στο έδαφος. Ποιος ήταν άραγε η χρησιμότητά της, από που προέρχεται και γιατί εξαφανίστηκε;

Ουσιαστικά η σιδερένια λάμα, ονομαζόταν «ποδόμακτρο» είχε ως σκοπό να απομακρύνεται η λάσπη από τα παπούτσια. Πολλοί τεχνίτες της εποχής συνήθιζαν να στολίζουν αυτή τη μεταλλική λάμα με διάτρητα διακοσμητικά σχέδια. Κάποια ήταν απλής μορφής, ενώ άλλα ήταν φτιαγμένα με καλλιτεχνική φροντίδα. Η χρήση τους συνεχιζόταν μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

Αν και πολλοί ισχυριζονται ότι είναι οθωμανικής προέλευσης, ωστόσο αυτά εντοπίζονται σε πολλές χώρες και πολιτισμούς της Ευρώπης, ήδη από τον 18ο και 19ο αιώνα.

Τι ισχύει ιστορικά:

Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, υπήρχε έντονη ανάγκη για καθαριότητα πριν την είσοδο στο σπίτι ή σε τεμένη, και χρησιμοποιούνταν διάφορα μέσα, μεταξύ αυτών και μεταλλικά ποδόμακτρα. Παρόμοια μεταλλικά ποδόμακτρα βρίσκουμε όμως και σε πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Πολωνία, στην Αυστρία κ.ά., σε μια περίοδο που οι δρόμοι ήταν γεμάτοι λάσπες και ακαθαρσίες.

Για να μην μεταφέρεται η λάσπη μέσα στα σπίτια, οι κάτοικοι τοποθετούσαν ένα μεταλλικό ποδόμακτρο στην είσοδο, ώστε όποιος έμπαινε να καθαρίζει πρώτα τα παπούτσια του. Μερικές φορές τοποθετούνταν και εντός των σπιτιών. 

about:blank

Μέχριτην δεκαετία του 50-60, σε κάθε νεόκτιστη μονοκατοικία θεωρούνταν απαραίτητα τόσο το ποδόμακτρο όσο και το ρόπτρο στην είσοδο, και από άποψη πρακτικότητας αλλά και για αισθητικούς λόγους.

Η λέξη «ποδόμακτρο» προέρχεται από τις λέξεις «πόδι» και «μάκτρον» – με το «μάκτρον» να σημαίνει κάτι που χρησιμοποιείται για να σκουπίζεται κάποιος. Παρόμοια εντοπίζονται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες 

Σήμερα, με τον όρο «ποδόμακτρο» εννοούμε κυρίως το χαλάκι εισόδου. Μέχρι περίπου το 1980, μερικά ποδόμακτρα υπήρχαν ακόμη, αν και είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται σταδιακά από νωρίτερα.

Καθώς οι δρόμοι πλέον είναι ασφαλτοστρωμένοι, τα ποδόμακτρα έχουν καταστεί άχρηστα, όμως πολλά σώζονται ακόμη σε ιστορικά κέντρα πόλεων, συχνά απαρατήρητα από τους περαστικούς. Πέρα από τη λειτουργική τους χρήση, τα ποδόμακτρα αποτελούν και δείγματα παλιάς τέχνης, με ποικιλία σχημάτων και διακοσμητικών λεπτομερειών.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ