Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των διαταγμάτων που αφορούν τον κορωνοϊό.

Published

on

Νόμιμα αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι ήταν τα Διατάγματα που ο Υπουργός Υγείας εξέδιδε με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο (καθορισμός μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19) και νομίμως ο Υπουργός Υγείας, κατ’ εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξέδιδε τα Διατάγματα αυτά.

Σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι, «η πολύ σημαντική αυτή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία υπήρξε ομόφωνη και εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου 2024, αποτελεί απότοκο της εξέτασης έφεσης πολίτη σε σχέση με τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του Διατάγματος (Αρ. 12) του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, το οποίο συνοπτικά, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την απαγόρευση μαζικών και άλλων εκδηλώσεων, και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου για όλα τα πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω. Η έφεση στρεφόταν εναντίον απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου σε σχέση με τις κατηγορίες που ο πολίτης αντιμετώπιζε, ήτοι για μη χρήση προστατευτικής μάσκας και για τη συμμετοχή του σε εκδήλωση διαμαρτυρίας το 2021, κατά παράβαση Διατάγματος του Υπουργού Υγείας. Για τις δύο αυτές κατηγορίες ο πολίτης κρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο ως ένοχος και του επιβλήθηκε συνολική χρηματική ποινή προστίμου 450 ευρώ και για τα δύο αδικήματα.

Το ουσιαστικό ερώτημα που το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να απαντήσει, με δεδομένο ότι υπήρξε παρέμβαση στα δικαιώματα του πολίτη για ελευθερία της έκφρασης και ελευθερία για ειρηνική συνάθροιση, ήταν κατά πόσον η παρέμβαση αυτή ήταν συνταγματικά νόμιμη, επιδίωκε θεμιτό σκοπό και ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία ως επιτρεπόμενος περιορισμός με βάση άρθρα του Συντάγματος της Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), και κατά πόσον θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο ή ανάλογο αποτέλεσμα με λιγότερο αυστηρά μέτρα.

Από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου προκύπτουν τα εξής σημαντικά σημεία:

Τα Διατάγματα που εκδόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις των κρατών για προστασία της ζωής και της υγείας, επέτρεπαν τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, τηρουμένης πάντα της αρχής της αναλογικότητας. Όπως αναφέρει το Δικαστήριο, η δυνατότητα περιορισμού των δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι ελευθέρως και της ελευθερίας της έκφρασης «παρά την αδιαμφισβήτητη αξία και την ισχυρή προστασία τους, τα ίδια τα Άρθρα που κατοχυρώνουν τα ατομικά αυτά δικαιώματα, ταυτόχρονα τα σχετικοποιούν, δίδοντας τη δυνατότητα, ως άνω, να τίθενται σε περιορισμούς. Οι περιορισμοί όμως πρέπει να προβλέπονται από τον νόμο και να αποτελούν αναγκαία μέτρα σε μια δημοκρατική κοινωνία για την προστασία ιδιαίτερα σημαντικών αγαθών, μεταξύ των οποίων, η δημόσια υγεία».
Παρότι ο περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε νόμιμος τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, το Ανώτατο Δικαστήριο αθώωσε τον πολίτη στην κατηγορία της συμμετοχής σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, διότι, σύμφωνα με την απόφαση, η απαίτηση της αναλογικότητας ενέχει την υποχρέωση τα μέτρα να εφαρμόζονται κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Κατά τη γνώμη του Δικαστηρίου, το γεγονός ότι σειρά μέτρων επέτρεπαν, υπό όρους, δραστηριότητες προσώπων σε κλειστούς χώρους, όπως συνάθροιση πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και λειτουργία, μεταξύ άλλων, γυμναστηρίων, κινηματογραφικών αιθουσών, κομμωτηρίων και κέντρων δερματοστιξίας, καταδείκνυε έλλειψη συνέπειας στην εφαρμογή των μέτρων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την καταδίκη από το πρωτόδικο Δικαστήριο για τη μη χρήσης της υποχρεωτικής προστατευτικής μάσκας, καθότι η μη χρήση της ήταν ανάλογη του επιδιωκόμενου σκοπού. Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε στον πολίτη πρόστιμο 300 ευρώ για την κατηγορία της μη χρήσης προστατευτικής μάσκας, αφού προηγουμένως ακύρωσε τη συνολική ποινή των 450 ευρώ που είχε επιβληθεί και για τις δύο κατηγορίες από το Επαρχιακό Δικαστήριο.
Τα Διατάγματα αποτελούν αυτοτελείς πράξεις, η παραβίαση των οποίων συνιστά ποινικό αδίκημα.
Όλα τα Διατάγματα εκδόθηκαν κατ’ επίκληση της αδήριτης ανάγκης για αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παρότι η νομοθετική εξουσία της Δημοκρατίας ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Σύνταγμα δεν εμποδίζει την εκχώρηση νομοθετικής εξουσίας από την Βουλή σε άλλα όργανα της Δημοκρατίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βουλή, μέσω των τροποποιήσεων του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, εξουσιοδότησε το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη άμεσων μέτρων για προστασία των πολιτών της Δημοκρατίας.
Τα Διατάγματα που εκδόθηκαν με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο κρίθηκαν από το Δικαστήριο ότι αποτελούν πράξη εκτελεστικής φύσεως [σ.σ. «καταδεικνύουν τον κατ’ εξοχήν εκτελεστικό χαρακτήρα των μέτρων και δεν χωρούσαν ‘εις βάθος εσωτερικές συζητήσεις, ιδίως με τη συμμετοχή της Βουλής’»] και ως εκ τούτου, νόμιμα το Υπουργικό Συμβούλιο εκχώρησε την εξουσία έκδοσης τους στον Υπουργό Υγείας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χαρακτηριστική αναφορά του Δικαστηρίου:
«Όλα αυτά τα στοιχεία που δακτυλοδείχνουν την εκτελεστική φύση των μέτρων που λαμβάνονταν, απέκτησαν τώρα με την πανδημία μια νέα, πρωτόγνωρη διάσταση. Η κατάσταση θα έπρεπε να παρακολουθείται καθημερινά, με υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης και με βάση την τρέχουσα επιστημονική γνώση. Τα μέτρα θα έπρεπε να λαμβάνονται κατά τρόπον άμεσο και δυναμικό, όπως δυναμικά απειλούσε την ανθρωπότητα η πανδημία. Καταλήγουμε ότι επρόκειτο για περίπτωση άσκησης εκτελεστικής εξουσίας, κατ’ εξουσιοδότηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, προς υλοποίηση των σκοπών του νόμου και της άμεσης, εν προκειμένω, ανάγκης του λαού.»

Πηγή: Reportercy

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μελίνα Νικολαΐδη: Πρωταγωνίστησε σε παράσταση στο Λονδίνο – Στο κοινό η Δέσποινα Βανδή και ο αδερφός της [εικόνες]

Published

on

Τα stories που ανέβασαν με εκείνην από το θεατρικό σανίδι.

Το θεατρικό της ντεπούτο πραγματοποίησε σε παράσταση που ανέβηκε στο Λονδίνο, η Μελίνα Νικολαΐδη, χθες, Τετάρτη, 2 Απριλίου.

Η κόρη της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη, θυμίζουμε πως παρακολουθεί στη Βρετανική πρωτεύουσα , τις σπουδές της στην υποκριτική και πιο συγκεκριμένα, στο Royal Holloway University στο Λονδίνο, πραγματοποιώντας έτσι το όνειρό της.

Η Ελληνίδα τραγουδίστρια και ο αδερφός της Μελίνας, Γιώργος, παρευρέθηκαν στην παράσταση, στηρίζοντας με την παρουσία τους, το αγαπημένο τους πρόσωπο. 

Μάλιστα η Μελίνα Νικολαΐδη, μέσα από τον λογαριασμό της στο instagram, έκανε repost, τα stories που ανέβασαν για εκείνην, με την Δέσποινα Βανδή να σχολιάζει, εκφράζοντας δημόσια για άλλη μια φορα, την περηφάνεια της: «Τόσο περήφανη για το αστέρι μου».

«Yo! Αυτή είναι η αδελφή μου!», έγραψε ο Γιώργος Νικολαΐδης στην εικόνα που δημοσίευσε στον λογαριασμό του.

Aξίζει να σημειωθεί πως η νεαρή Μελίνα, ενσάρκωσε τη Μήδεια, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή.

Δείτε τις εικόνες πιο κάτω: 

Μελίνα Νικολάιδη
Μελίνα Νικολάιδη
Μελίνα Νικολάιδη
Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη ο Αντώνης Καφετζόπουλος για οπλοκατοχή – Αφέθηκε ελεύθερος

Published

on

Συνελήφθη ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος χθες Τρίτη (01.04.25). Πραγματοποιήθηκε έρευνα με εισαγγελική παραγγελία στο σπίτι του στον Άλιμο.

Βρέθηκαν πιστόλια κρότου και πλήθος αβολίδωτων φυσιγγίων. Ο ίδιος συνελήφθη αλλά αφέθηκε, με προφορική εντολή εισαγγελέα, ελεύθερος.

Πηγή: ΕΡΤ 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίκη Γιαννάκη: Σπούδασα Πολιτικός Μηχανικός με έμφαση στις Πολιτικές Επιστήμες

Published

on

Με παραδοχή σε βασικές κατηγορίες, όπως αυτές της πλαστογραφίας του πτυχίου και του απολυτηρίου άρχισε η σημερινή δικάσιμος του πρώην Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη. Ο Γιαννάκη εμφανίστηκε με δικηγόρο, τον Πέτρο Σταύρου και προέβη εισαγωγικά σε παραδοχή κατηγοριών. 

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε τις κατηγορίες 2, 6 και 8 του κατηγορητηρίου, οι οποίες αφορούσαν την κυκλοφορία, εν γνώσει του και δολίως, πλαστού επίσημου εγγράφου απολυτηρίου λυκείου και πανεπιστημιακού διπλώματος στην Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Το σύνολο των κατηγοριών ήταν 9, με την κατηγορία 3 να έχει ανασταλεί, με αποτέλεσμα ο κ. Γιαννάκη να βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλες πέντε κατηγορίες, οι οποίες αφορούν την πράξη της πλαστογραφίας και την κυκλοφορία πλαστού εγγράφου σε ακόμα μία περίπτωση.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο συνεχίστηκε η κυρίως εξέταση του μάρτυρα αστυφύλακα Στέφανου Απέητου, Αστυφύλακα στην Υποδιεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος. Κατατέθηκαν ως τεκμήρια εκθέσεις του Απέητου για την υπόθεση Γιαννάκη.

Στη διαδικασία προβλήθηκε βίντεο από τα «50 χρόνια, συνάντηση ιδεών για την παιδεία και τον πολιτισμό» όπου ως ομιλητής ο Γιαννάκη έκανε αναφορές στον ενεργό πολίτη και τη Δημοκρατία με παραπομπές σε Αριστοτέλη και Θουκυδίδη.

Στο βίντεο που προβλήθηκε στο Δικαστήριο, διάρκειας 7 λεπτών (σ.σ το οποίο υπάρχει και στο διαδίκτυο), έγιναν αναφορές στην επένδυση στους νέους. «Πρέπει οι νέοι να μορφωθούν». Ακούγεται να αναφέρει: «Εγώ σπούδασα πολιτικός μηχανικός με έμφαση στις πολιτικές επιστήμες». 

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, έγινε αναζήτηση από τους δικανικούς με λέξεις κλειδιά στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του Γιαννάκη. Κατά την έρευνα στο ιστορικό αναζήτησης του Γιαννάκη και βρέθηκαν οι αναζητήσεις του στο Google για το San Diego State University College. Εντοπίστηκαν 83 διαδικτυακές επισκέψεις για το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο το 2021. 

Όπως ανέφερε η κατηγορούσα αρχή, από το San Diego State University College μπορούσες να αιτηθείς διαδικτυακά την αποστολή της βαθμολογία σου, εφόσον είχες πτυχίο στο εν λόγω πανεπιστήμιο. 

Κατά την αντεξέταση του μάρτυρα, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Πέτρος Σταύρου, ρώτησε τον αστυφύλακα κατά πόσο στις λέξεις-κλειδιά που αναζήτησε κατά την ανάλυση του ηλεκτρονικού υπολογιστή βρισκόταν και η λέξη «πληρωμή», ρωτώντας, ακολούθως, αν ο στόχος της Αστυνομίας ήταν να διαπιστώσει κατά πόσο ο κατηγορούμενος αγόρασε το πτυχίο του, με τον μάρτυρα να απαντά θετικά. Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου, ο αστυφύλακας επιβεβαίωσε ότι η αναζήτηση του κατηγορούμενου στον διαδικτυακό τόπο του πανεπιστημίου αφορούσε και βαθμολογίες εξαμήνων.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ