Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρόποι να προστατέψετε τα βρέφη και τους ηλικιωμένους απο την γρίπη.

Published

on

Τα βρέφη αντιμετωπίζουν κίνδυνο από ιούς λόγω της ανεπτυγμένης ακόμα ανοσοποιητικής τους συστοιχίας, ενώ οι ηλικιωμένοι και υπερήλικες μπορεί να κινδυνεύσουν με τη ζωή τους λόγω γρίπης και άλλων λοιμώξεων. Ο όρος “λοιμώξεις των δύο άκρων” αναφέρεται στις εποχιακές λοιμώξεις, σύμφωνα με ειδικούς, και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά στα δεδομένα των νοσηλευτηρίων.

Μην αγνοείτε τους ηλικιωμένους. Προστατεύστε τους, αλλά μην τους απομονώνετε στο σπίτι τους. Ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα και επιπλοκές που μπορεί να τους θέσουν σε κίνδυνο”, τονίζει ο γηρίατρος Στέλιος Ορφανίδης και ο γεροντολόγος Μάριος Κυριαζής. Ο παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής προσθέτει ότι τα βρέφη είναι ευάλωτα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί, ενώ οι πνεύμονές τους δεν είναι ακόμα έτοιμοι να ανταποκριθούν στις πολλές εκκρίσεις.

“Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τα βρέφη είναι να μειώνουμε τις πιθανότητες έκθεσής τους σε ιούς”, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηπαναγής, προσθέτοντας ότι, καθώς υπάρχει αύξηση των περιστατικών λοιμώξεων, θα ήταν σύνετο να αποφεύγουμε συχνές εξόδους με τα βρέφη και να διασφαλίζουμε ότι άλλα μέλη της οικογένειας με πιθανά συμπτώματα δεν έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, συστήνεται η επικοινωνία με τον παιδίατρο και η συνεπής εφαρμογή των συμβουλών που θα δοθούν.

Τον τελευταίο καιρό, δήλωσε ο κ. Χατζηπαναγής, έχουμε παρατηρήσει αυξημένα περιστατικά γρίπης, έχουμε το RSV που εξακολουθεί να επηρεάζει τα παιδιά, καθώς και τον αδενοϊό και τον κορωνοϊό. Η παρουσία αυτών των ιών την εποχή αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Αδιαμφισβήτητα, τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, οι ηλικιωμένοι και οι υπερήλικες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους νεότερους ενήλικες να πεθάνουν λόγω εποχιακής λοίμωξης. Εκτιμάται ότι έως και 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με συμπτώματα λοίμωξης είναι άνω των 65.

Γιατί, όμως, τα άτομα τρίτης ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο;

Αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να απαντηθεί με τέσσερις λέξεις: ‘το ανοσοποιητικό τους εκπίπτει’. Αλλά τι σημαίνει αυτό;

“Οι λόγοι που καθιστούν τους ηλικιωμένους πιο ευάλωτους είναι πολλοί, και συνήθως παρατηρούμε ότι στις περιπτώσεις όπου ένα ηλικιωμένο άτομο καταλήγει σε θάλαμο νοσηλείας, οι αιτίες είναι περισσότερες από μία”, εξήγησε ο κ. Ορφανίδης. “Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι το γήρας είναι η φυσιολογική φθορά που σχετίζεται με τη συσσώρευση των βλαβών που έχει υποστεί το σώμα και ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να επιδιορθώνει βλάβες που υφίσταται από τις ‘επιθέσεις’ που δέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του και να αντιστέκεται σε αυτές τις επιθέσεις. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, και ανάλογα με τις βλάβες που έχει υποστεί ένας οργανισμός, ο μηχανισμός επιδιόρθωσης φθείρεται”, συμπλήρωσε. “Παράλληλα με αυτό, υπάρχουν και οι συννοσηρότητες, και πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, όταν ακούμε τον όρο ‘συννοσηρότητες’ ή ‘υποκείμενα νοσήματα’, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά τα νοσήματα μπορεί να είναι ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, η καρδιοπάθεια, η άνοια κ.λπ. Όλα, δηλαδή, όσα εμφανίζονται και αναπτύσσονται με το γήρας”

Μεταξύ άλλων, αυτά καθιστούν τον οργανισμό πιο ευάλωτο, και ως γιατροί, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επακόλουθα. Η πολυφαρμακία αποτελεί ένα παράδειγμα. Ένα άτομο με συννοσηρότητες λαμβάνει πολλά φάρμακα, τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό του ακόμα περισσότερο. Εάν κατά την περίθαλψη χρειαστεί πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτόν τον παράγοντα.

Ένας επιβαρυμένος και εξασθενημένος οργανισμός δεν είναι σε θέση να αντιδράσει εύκολα σε ιατρικές παρεμβάσεις, όπως επισήμανε ο γεροντολόγος Μάριος Κυριαζής. Ταυτόχρονα, όταν προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους από ιούς και λοιμώξεις, δεν εννοούμε να τους απομονώσουμε στα σπίτια τους, προκαλώντας τους άγχος, αλλά να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Εάν ένας ηλικιωμένος εμφανίσει συμπτώματα εποχιακής λοίμωξης, ο πρώτος σημείο επαφής πρέπει να είναι ο προσωπικός του γιατρός, με τη συνεργασία του γιατρού να είναι ουσιώδης. Για την προστασία τους, πρέπει να ακολουθούμε την κοινή λογική, να φοράμε μάσκες, να παρακολουθούμε για συμπτώματα και να αποφεύγουμε την επαφή εάν έχουμε εμείς οι ίδιοι συμπτώματα.

Με την εμφάνιση της γρίπης, που προκαλεί αυξημένα περιστατικά, η τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους είναι απαραίτητη. Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι φαίνεται να φοβούνται κυρίως τον κορωνοϊό. Είναι σημαντικό να τους προστατεύουμε και να τους καθησυχάζουμε, χωρίς όμως να τους απομονώνουμε, αναγνωρίζοντας ότι όλοι θα βρεθούμε σε παρόμοιες θέσεις στο μέλλον.”

Πήγη: Philenews

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Val Kilmer: Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο ηθοποιός του «Top Gun»

Published

on

Άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 1η Απριλίου.

Έφυγε από τη ζωή χτες την Τρίτη ο Val Kilmer, που ήταν γνωστός για το ιδιαίτερο υποκριτικό του ταλέντο και την αινιγματική του προσωπικότητα.

Ο ηθοποιός κατέληξε από πνευμονία, σύμφωνα με την κόρη του, ενώ είχε διαγνωστεί με καρκίνο του λάρυγγα το 2014 από τον οποίο είχε θεραπευτεί, χάνοντας ωστόσο ως αποτέλεσμα την ικανότητα της ομιλίας και επικοινωνούσε τα τελευταία χρόνια μέσω μηχανημάτων. 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Γυναίκα βουτάει με τα ρούχα στη θάλασσα για να σώσει μια τυφλή γάτα

Published

on

Ένα συγκινητικό περιστατικό διάσωσης ζώου που συνέβη στην Ελλάδα έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ακόμα και σε διεθνείς πλατφόρμες στα social media: Μια γυναίκα, αψηφώντας το κρύο, βούτηξε με τα ρούχα στη θάλασσα για να σώσει μια τυφλή γατούλα από βέβαιο πνιγμό. Την αυθόρμητη αυτή επιχείρηση κατέγραψε η Ειρήνη Αγγελοπούλου με το κινητό της και ανέβασε στο TikTok, από όπου έγινε viral. Διασώστρια ήταν η Ισμήνη Παπαϊωάννου.

Όπως περιέγραψε το περιστατικό η φιλοζωική οργάνωση A Little Shelter στο Instagram:

«Βλέποντας μια γατούλα να κολυμπάει σε απόλυτo πανικό χωρίς να πηγαίνει προς τη στεριά, η @ismini.papaiwannou κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Η τυφλή γατούλα έπεσε μέσα στο λιμάνι και θα πνιγόταν εξαντλημένη αν η Ισμήνη δεν έπαιρνε την γενναία απόφαση να βουτήξει. Από χθες βρίσκεται στην νοσηλεία μας και κοιμάται ήσυχη. Είναι πολύ γλυκιά και γουργουριστή. Συνεργάστηκε άψογα με τον κτηνίατρο μας και του επέτρεψε να την φροντίσει. Ήταν πολύ τυχερή μέσα στην ατυχία της αφού η Ισμήνη ήταν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Από σήμερα την λένε Ελπίδα. Είναι 5 μηνών, ξεκινήσαμε αγωγές για τη μόλυνση στα μάτια (δυστυχώς είναι ανύπαρκτα) και είναι σε κακή θρεπτική κατάσταση. Μόλις πάρει τα πάνω της θα της κάνουμε εξετάσεις. Για την ώρα θα απολαμβάνει χάδια, αγκαλιές, σωστό φαγητό και χνουδωτές κουβέρτες. Όσοι ζείτε με τυφλά ζώα γνωρίζετε πως είναι απολύτως λειτουργικά σε ένα ασφαλές πλαίσιο και μοναδικά συναισθηματικά. Το βίντεο έβγαλε μια άλλη κοπέλα που περνούσε τυχαία από το σημείο και έτσι έχουμε εικόνα σε αυτή τη συγκινητική ιστορία».

Δείτε το βίντεο της διάσωσης:

about:blankhttps://www.instagram.com/reel/DHsn2JiomJU/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=810&rd=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com&rp=%2Fnews%2Fgreece%2F1270925%2Fbinteo-ginaika-voytaei-me-ta-roukha-sti-thalassa-ghia-na-swsei-mia-tifli-ghata#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A736.7999999523163%2C%22ls%22%3A454.5%2C%22le%22%3A571.2000000476837%7D

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H Κύπρος το 2025 θα συνδέεται αεροπορικά με 39 χώρες – Προστέθηκαν δρομολόγια

Published

on

Με αυξημένη αισιοδοξία εισέρχεται ο κυπριακός τουρισμός στο 2025, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, τονίζοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η νέα χρονιά θα είναι τουλάχιστον εξίσου καλή με το 2024 – μια χρονιά-ορόσημο για την Κύπρο, καθώς ξεπεράστηκαν για πρώτη φορά τα 4 εκατομμύρια αφίξεων και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουριστικά έσοδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμής, ο οποίος εκροσώπησε την Κυβέρνηση στην Πάφο στους εορτασμούς για την 1η Απριλίου, ήδη καταγράφεται αύξηση 6% στις αφίξεις σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας έχει βελτιωθεί περαιτέρω, δίνοντας δικαιολογημένα ελπίδες για ακόμα μεγαλύτερη τουριστική ροή.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, αναφέροντας ότι έχουν ενεργοποιηθεί πολιτικές και κίνητρα που απευθύνονται σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο αθλητικός. Όπως ανέφερε μόνο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, δύο αθλητικές διοργανώσεις απέφεραν περισσότερες από 5.000 αφίξεις από το εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική τέτοιων πρωτοβουλιών στην ενίσχυση των «ώριμων» μηνών.

Ο κ. Κουμής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πάφο, χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους σταθερά ισχυρούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. «Η Πάφος διανύει εξαιρετικά καλές τουριστικές χρονιές, κάτι που αντανακλά την αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος. Πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν προβεί σε σημαντικές επενδύσεις, γεγονός που εκτιμάται από τη διεθνή τουριστική αγορά», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην αεροπορική συνδεσιμότητα του αεροδρομίου Πάφου, το οποίο το 2025 συνδέεται με 58 διαφορετικά αεροδρόμια σε 21 χώρες. «Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι με την πρόοδο στην Πάφο. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη θετική δυναμική», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το φετινό πτητικό πρόγραμμα, ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι η Κύπρος το 2025 θα συνδέεται αεροπορικά με 39 διαφορετικές χώρες. Ιδιαίτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στη γερμανική αγορά, με πτήσεις πλέον από δέκα αεροδρόμια της χώρας – ένας αριθμό-ρεκόρ για την Κύπρο, είπε.

Νέα δρομολόγια προστέθηκαν επίσης από αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρουμανία, ενώ επανήλθαν πτήσεις από Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας τον πολυεθνικό χαρακτήρα των επισκεπτών της Κύπρου.

Ο κ. Κουμής ανέφερε ότι πέρα από τους αριθμούς, ο στόχος του Υφυπουργείου είναι να προσφέρεται στους επισκέπτες μια ποιοτική και ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, επισημαίνοντας πως ο τουρισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός τομέας με προοπτική διαρκούς βελτίωσης και διαφοροποίησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ