Connect with us



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κίνδυνο η παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ – Εκβιασμοί για την ποσόστωση

Published

on

Κάτω από εκβιασμούς και απειλές για λουκέτο στα τυροκομεία από τις 14 Ιανουαρίου και μεταφορά του αγελαδινού γάλακτος στο Προεδρικό Μέγαρο για τη διάθεση από την κυβέρνηση, ανεβαίνουν σήμερα στις 4:30 το απόγευμα τον λόφο του Προεδρικού τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου. Το αίτημα των τυροκόμων και της 14μελούς αντιπροσωπείας που θα μεταβεί σήμερα το Προεδρικό Μέγαρο είναι όπως η ελάχιστη συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού μειωθεί από 51% σε μόλις 10%.

Ουσιαστικά, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου διεκδικεί την αναθεώρηση του ποσοστού ελάχιστης χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στο 10% από το 19% που βρίσκεται σήμερα την περίοδο που διανύουμε, αλλά και να μην αλλάξει η ποσόστωση στο 25% από την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους τυροκόμους, «αμετάβλητος στόχος του Συνδέσμου μας ήταν και συνεχίζει να είναι η διαφύλαξη των εξαγωγών οι οποίες έχουν κάνει το χαλλούμι γνωστό σε όλο τον κόσμο, η αξιοποίηση όλου του παραγόμενου γάλακτος το οποίο είναι προς όφελος όλων των παραγωγών και να μην χαθεί ούτε και μία θέση εργασίας στον κλάδο της τυροκομίας. Εκπροσωπούμε ένα κλάδο με εταιρείες των οποίων ο κύκλος εργασιών προσεγγίζει το €1 δισεκατομμύριο, με εξαγωγές €300 εκατομμυρίων, με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στη βιομηχανία και με 12.000 θέσεις εργασίας».

Στο πλευρό των τυροκόμων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων που έχει τη θέση ότι η αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού δεν μπορεί να καλύψει τόσο τις εξαγωγές, όσο και τη διάθεση του παραγόμενου αγελαδινού γάλακτος. «Η αγελαδοτροφία είναι ο κτηνοτροφικός τομέας που διαχρονικά βασίστηκε πάνω του η προσπάθεια για να γίνει γνωστό το χαλλούμι σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που όλοι περηφανεύονται. Δεν μπορεί η παραγωγή και διάθεση του αγελαδινού γάλακτος να στηρίζεται πάνω στη λογική σύνδεσης του με την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος», σημειώνουν οι αγελαδοτρόφοι.

Από πλευράς της, η Συντονιστική Επιτροπή των αιγοπροβατοτρόφων απαιτεί την εφαρμογή του διατάγματος για το χαλλούμι, ημερομηνίας 20/10/2023, που καθόρισε την ελάχιστη επιτρεπτή ποσόστωση αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην παρασκευή χαλουμιού, την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και του ευρωπαϊκού Κανονισμού που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως ΠΟΠ από τον Ιούλιο του 2024 και μετά και αυστηρούς, διαφανείς και εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των κανόνων ΠΟΠ για το χαλλούμι.

Σε σχέση με την ποσόστωση αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στο μείγμα από το οποίο προέρχεται το χαλλούμι, με βάση το υφιστάμενο καθεστώς από τον Ιούλιο του 2024 θα υπερέχει το αιγοπρόβειο του αγελαδινού και επομένως η ελάχιστη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος θα ανέλθει στο 51%. Σημειώνεται, ότι τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται απόφαση από τις Βρυξέλλες που θα δίνει τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να παρατείνει τη  συμμόρφωση με την ελάχιστη χρήση αγελαδινού γάλακτος στο 51% για ακόμα μια πενταετία. Θα προηγηθεί στις 21 Φεβρουαρίου απόφαση ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προσφυγή ομάδας αγελαδοτρόφων, εμπόρων και τυροκόμων κατά του ευρωπαϊκού Κανονισμού που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως ΠΟΠ.

Στην σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακούσει από τη μια τα επιχειρήματα των τυροκόμων και από την άλλη τις θέσεις του υπουργείου Γεωργίας γιατί δεν μπορεί να ανασταλεί το διάταγμα που βρίσκεται σε εφαρμογή. Το διακύβευμα, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, είναι ότι δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ποσόστωση του γάλακτος στο χαλλούμι. Το Υπουργείο, που θεωρεί ότι αδίκως διαμαρτύρονται οι τυροκόμοι, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των τυροκόμων, διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι ο προσανατολισμός είναι η χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι να φθάσει το 51%. Τονίζεται ότι το υπουργείο Γεωργίας αφού επεξεργάστηκε τα στοιχεία των διαθέσιμων ποσοτήτων γάλακτος, βάσει των δηλώσεων παραλαβής γάλακτος των τυροκομείων, αποφάσισε την αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του προϊόντος στο 19% για τους πέντε μήνες με περιορισμένη γαλακτοφορία (μεταξύ 20 Οκτωβρίου 2023 και της 31ης Ιανουαρίου 2024) και διατήρηση του στο 25% για τους υπόλοιπους μήνες (μεταξύ της 1ης Φεβρουαρίου 2024 και της 31ης Ιουλίου 2024). Το σχετικό διάταγμα με τα ποσοστά γάλακτος βρίσκεται σε ισχύ και αναμένεται να διαφοροποιηθεί προς τα πάνω εφόσον η Κομισιόν δώσει τη δυνατότητα για εξασφάλιση παράτασης της μεταβατικής περιόδου μέχρι και το 2029 με τροποποίηση του σχετικού κανονισμού.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται να εκδοθεί νέο διάταγμα με καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για ετήσια αύξηση της ποσόστωσης έτσι ώστε τον Ιούλιο του 2029, το χαλλούμι ΠΟΠ να παρασκευάζεται με χρήση τουλάχιστον 51% αιγοπρόβειου γάλακτος. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, τυχόν αποδοχή της τροποποίησης των ποσοστών του γάλακτος θα δημιουργήσει εμφανή κίνδυνο ακύρωσης των δεσμών που αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης δημιουργώντας κίνδυνο ακύρωσης της ΠΟΠ.

Πηγή: Philenews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Λουίζας Θεοφάνους «ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ»

Published

on

Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος καλεσμένων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Απριλίου, στο  Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος – ψυχογραφήματος της Συμβουλευτικής Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας Λουίζας Θεοφάνους «Προσδοκίες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.  Στο βιβλίο αναλύονται – μεταξύ άλλων – θέματα σχέσεων διαφόρων μορφών, η βία στην οικογένεια και η αναπηρία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της Παιδαγωγού και Καθηγήτριας Ψυχολογίας Δρ Ελεονώρας Παπαλεοντίου – Λουκά η οποία καλωσόρισε το κοινό στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, έχοντας αναλάβει τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Λευτέρης Πλουτάρχου, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου για να απευθύνει χαιρετισμό, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το πιο σημαντικό βέβαια είναι πως η συγγραφέας δεν καταγράφει απλώς τα γεγονότα, τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις, μέσα από τη ζωή της πρωταγωνίστριας, της Ηλέκτρας, και των προσδοκιών της, αλλά προχωρεί σε ερμηνείες των χαρακτήρων που μπαίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτήν την πορεία και των αντίστοιχων συμπεριφορών και συναισθημάτων που προκύπτουν. Ο λόγος της συγγραφέως είναι απλός, κατανοητός, μεστός, δομημένος, περιγραφικός και γλαφυρός.

Έπειτα, τον λόγο πήρε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελένη Καρβουνάρη – κάνοντας λόγο για τον πλούτο των πολύτιμων γνώσεων που απλόχερα  προσφέρεται μέσα από το βιβλίο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η συγγραφέας με καθημερινό λόγο μεν, αυθεντικό και ωμό δε, κάνει προσιτές γνώσεις ψυχολογίας στον κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και ιδιότητας. Και αυτό είναι πραγματικά πολύ σπουδαίο, καθώς δε μας βομβαρδίζει με επιστημονικούς ακαταλαβίστικους όρους αλλά μεταλαμπαδεύει και κοινωνεί τις γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία της με απλό τρόπο. Και εδώ έγκειται η αξία αυτού του βιβλίου.».

Στη συνέχεια, στο βήμα βρέθηκε ο Ψυχίατρος Δρ. Σάββας Νεοκλέους, ο οποίος μίλησε εκτενώς για τη υπόθεση του βιβλίου, αναφερόμενος στους χαρακτήρες των ηρώων, τη συμπεριφορά τους, τα πάθη και τις σχέσεις τους με την ηρωϊδα, την Ηλέκτρα. Όπως σημείωσε «οι προσδοκίες, άλλοτε μας εμπνέουν, άλλοτε μας καθηλώνουν, αλλά πάντα έχουν τον τρόπο, να μας επηρεάζουν βαθιά. Όμως, δεν είναι καθοριστικές για μας και τη ζωή μας. Μπορούμε να τις ελέγχουμε.».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο συγγραφέας και Θεατρολόγος Χρίστος Ρ. Τσιαήλης, δίνοντας με τη δική του ξεχωριστή χροιά μία γεύση από τις σελίδες του βιβλίου.

Η παρουσίαση, έκλεισε με θερμές ευχαριστίες της συγγραφέως Λουίζας Θεοφάνους στο κοινό που την τίμησε με την παρουσία του, τους συμμετέχοντες, τον εκδοτικό οίκο και τον χορηγό Επικοινωνίας Unitrustmedia.

Στο τέλος, η συγγραφέας είχε τη χαρά να υπογράψει προσωπικές αφιερώσεις στα αντίτυπα των παρευρισκόμενων αναγνωστών και να φωτογραφηθεί μαζί τους, δίνοντας έτσι στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το βιβλίο της.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Ο εντυπωσιακός χορός δελφινιών στα Πότιμα της Πάφου

Published

on

Εντυπωσιακές εικόνες από δελφίνια που θεάθηκαν στην περιοχή Πότιμα στην Πάφο κατέγραψε ο φακός του mr_droner_cy. 

Τα δελφίνια απολαμβάνουν τον… περίπατό τους στη θάλασσα και μας προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. 

https://www.instagram.com/reel/DIdVkkQN2yE/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fwww.sigmalive.com&rp=%2Fnews%2Flocal%2F1272461%2Fbinteo-o-entiposiakos-khoros-delfiniwn-sta-potima-tis-pafoy#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A33395.59999999404%2C%22ls%22%3A13003.20000000298%2C%22le%22%3A32462%7D

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι και γιατί εξαφανίστηκαν αυτά τα μεταλλικά αντικείμενα έξω από σπίτια;

Published

on

Πολλοί θα έχετε προσέξει έξω από διάφορα παλιά σπίτια μια σιδερένια, ορθογώνια λάμα, βιδωμένη στο έδαφος. Ποιος ήταν άραγε η χρησιμότητά της, από που προέρχεται και γιατί εξαφανίστηκε;

Ουσιαστικά η σιδερένια λάμα, ονομαζόταν «ποδόμακτρο» είχε ως σκοπό να απομακρύνεται η λάσπη από τα παπούτσια. Πολλοί τεχνίτες της εποχής συνήθιζαν να στολίζουν αυτή τη μεταλλική λάμα με διάτρητα διακοσμητικά σχέδια. Κάποια ήταν απλής μορφής, ενώ άλλα ήταν φτιαγμένα με καλλιτεχνική φροντίδα. Η χρήση τους συνεχιζόταν μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

Αν και πολλοί ισχυριζονται ότι είναι οθωμανικής προέλευσης, ωστόσο αυτά εντοπίζονται σε πολλές χώρες και πολιτισμούς της Ευρώπης, ήδη από τον 18ο και 19ο αιώνα.

Τι ισχύει ιστορικά:

Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, υπήρχε έντονη ανάγκη για καθαριότητα πριν την είσοδο στο σπίτι ή σε τεμένη, και χρησιμοποιούνταν διάφορα μέσα, μεταξύ αυτών και μεταλλικά ποδόμακτρα. Παρόμοια μεταλλικά ποδόμακτρα βρίσκουμε όμως και σε πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Πολωνία, στην Αυστρία κ.ά., σε μια περίοδο που οι δρόμοι ήταν γεμάτοι λάσπες και ακαθαρσίες.

Για να μην μεταφέρεται η λάσπη μέσα στα σπίτια, οι κάτοικοι τοποθετούσαν ένα μεταλλικό ποδόμακτρο στην είσοδο, ώστε όποιος έμπαινε να καθαρίζει πρώτα τα παπούτσια του. Μερικές φορές τοποθετούνταν και εντός των σπιτιών. 

about:blank

Μέχριτην δεκαετία του 50-60, σε κάθε νεόκτιστη μονοκατοικία θεωρούνταν απαραίτητα τόσο το ποδόμακτρο όσο και το ρόπτρο στην είσοδο, και από άποψη πρακτικότητας αλλά και για αισθητικούς λόγους.

Η λέξη «ποδόμακτρο» προέρχεται από τις λέξεις «πόδι» και «μάκτρον» – με το «μάκτρον» να σημαίνει κάτι που χρησιμοποιείται για να σκουπίζεται κάποιος. Παρόμοια εντοπίζονται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες 

Σήμερα, με τον όρο «ποδόμακτρο» εννοούμε κυρίως το χαλάκι εισόδου. Μέχρι περίπου το 1980, μερικά ποδόμακτρα υπήρχαν ακόμη, αν και είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται σταδιακά από νωρίτερα.

Καθώς οι δρόμοι πλέον είναι ασφαλτοστρωμένοι, τα ποδόμακτρα έχουν καταστεί άχρηστα, όμως πολλά σώζονται ακόμη σε ιστορικά κέντρα πόλεων, συχνά απαρατήρητα από τους περαστικούς. Πέρα από τη λειτουργική τους χρήση, τα ποδόμακτρα αποτελούν και δείγματα παλιάς τέχνης, με ποικιλία σχημάτων και διακοσμητικών λεπτομερειών.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ