Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα οφέλη του νέου συστήματος πέναλτι για εκείνους που συνταξιοδοτούνται στα 63, με 40 χρόνια εισφορές.

Published

on

Η συζήτηση για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης του 12% δημιούργησε προσδοκίες για την πλήρη κατάργηση του πέναλτι. Ωστόσο, η πρόταση που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας δεν καταργεί το πέναλτι, αλλά προσφέρει ανάσες σε πολλούς επηρεαζόμενους. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν διαταράσσεται, και δεν υπάρχει αύξηση εισφορών από αυτήν την πρόταση.

Συνοπτικά, η πρόταση εξαιρεί από την αναλογιστική μείωση τη βασική σύνταξη όσους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εισφορών και επιβάλλει το 12% μόνο στη συμπληρωματική σύνταξη. Αυτή η πρόταση επηρεάζει θετικά έναν στους τέσσερις συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 63 και έχουν υποστεί το πέναλτι, δηλαδή εκείνους που έχουν συμπληρώσει το 70% της περιόδου ασφάλισης ή 30 χρόνια εισφορών.

Η θεσμοθετημένη σύνταξη αποτελείται από το βασικό μέρος και το συμπληρωματικό. Το βασικό μέρος είναι σταθερό κάθε χρόνο και ισχύει για όλους. Βάσει των πληροφοριών που δίνετε, το βασικό μέρος αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 500 ευρώ με τον νέο χρόνο, αντί για τα προηγούμενα 465,65 ευρώ.

Κατά βάση, η πρόταση ορίζει ότι το ποσό της πλήρους βασικής σύνταξης θα εξαιρείται από την αναλογιστική μείωση, παρόμοια με τον τρόπο που το αφορολόγητο εισόδημα λειτουργεί μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος. Συνεπώς, το ποσοστό ελάφρυνσης που θα λάβουν εκείνοι που επηρεάζονται θα εξαρτηθεί κυρίως από το ύψος της συμπληρωματικής σύνταξης του καθενός. Ωστόσο, λόγω της αφορολόγητης βασικής σύνταξης που είναι η ίδια για όλους τους συνταξιούχους, το ποσό που θα επωφεληθούν θα είναι το ίδιο για όλους.

Για παράδειγμα, εάν η θεσμοθετημένη σύνταξη κάποιου είναι 1.000 ευρώ, που είναι περίπου και η μέση σύνταξη σήμερα, όπως μας αναφέρθηκε, και με δεδομένο ότι η βασική σύνταξη η οποία αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο θα φτάσει τα 500 ευρώ, τότε η αναλογιστική μείωση θα επιβληθεί στα άλλα 500 ευρώ. Έτσι, ενώ σήμερα κάποιος με θεσμοθετημένη σύνταξη 1.000 ευρώ, που αποχώρησε πρόωρα έχοντας υποστεί πέναλτι 12% και λάμβανε σύνταξη 880 ευρώ, με την πρόταση που παρουσιάστηκε χθες θα λαμβάνει πλέον 940 ευρώ, εφόσον πληροί τα κριτήρια των 40 χρόνων εισφορών, οπόταν η συνολική επιβάρυνση στη σύνταξη του θα περιοριστεί στο 6%.

IMG_2397.webp

Έτσι, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 600 ευρώ θα δει το πέναλτι του 12% να μειώνεται στο 2%, και η σύνταξή του θα αυξηθεί από 528 ευρώ σε 588 ευρώ. Όσον αφορά έναν συνταξιούχο που είχε σύνταξη 1.500 ευρώ με πέναλτι 12% και η σύνταξή του μειώνεται στο 8%, θα δει τη σύνταξή του να αυξάνεται κατά 60 ευρώ, από 1.320 ευρώ σε 1.380 ευρώ.

Σε περιπτώσεις όπου κάποιος λαμβάνει μόνο τη βασική σύνταξη και δεν υφίσταται αναλογιστική μείωση, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες. Πιθανόν να στηρίζονται και από το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων, και υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ότι η αύξηση των συντάξεων σε αυτές τις περιπτώσεις να καταστήσει τους δικαιούχους μη δικαιούχους της μικρής επιταγής.

Ο κοινωνικός διάλογος σχετικά με την πρόταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές συζητήσεις, καθώς το κόστος της πρότασης είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Οι πληροφορίες που αναφέρουν ένα κόστος κοντά στα 14 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής φαίνεται ότι θα είναι ένα κεντρικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1401263/paradigmata-gia-to-ofelos-apo-to-neo-penalti-se-osous-afipiretoun-proora-echontas-isfores-40-eton/

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρίσιμες συσκέψεις για μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας

Published

on

Το θέμα της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας τίθεται σήμερα επί τάπητος στο πλαίσιο συζητήσεων στο κοινοβούλιο, και συνάντησης των τοπικών φορέων με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη.

Στις 0930 το πρωί συνέρχεται εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών με θέμα προς συζήτηση την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μετά την υπογραφή των συμβολαίων και την παραχώρηση του κρατικού λιμένα στον ιδιώτη επενδυτή. Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν μεταξύ άλλων ο κ. Βαφεάδης, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης και εκπρόσωποι της εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd.

Εξάλλου στις 1600, ο Υπουργός Μεταφορών θα συναντηθεί για να συζητήσει το θέμα με την Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας στον Πολυδύναμο Πολυχώρου του Δήμου Λάρνακας.

Στο μεταξύ στις 0900 το πρωί η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου θα συναντηθεί με υπαλλήλους της εταιρείας ΚΙΤΙΟΝ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θα πάει φυλακή ο Τραμπ; – Τι ισχύει με υποψηφιότητα για Προεδρικές εκλογές

Published

on

Ένα δικαστήριο του Μανχάταν καταδίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ και για τις 34 κατηγορίες για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων στην υπόθεση για εξαγορά της σιωπης της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.  Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι: ποια τιμωρία πρέπει να λάβει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ;

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, είναι μια απόφαση που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Juan Merchan, τον δικαστή που επιβλέπει την υπόθεση. Τα εγκλήματα για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο Τραμπ, παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων σε πρώτο βαθμό, είναι κακουργήματα κατηγορίας Ε στη Νέα Υόρκη, η λιγότερο σοβαρή κατηγορία και τιμωρείται με φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια. Η ποινή του έχει οριστεί για τις 11 Ιουλίου.

Αλλά ο Τραμπ είναι απίθανο να καταδικαστεί σε φυλάκιση, λένε οι ειδικοί. Είναι δράστης  για πρώτη φορά και το έγκλημα για το οποίο έχει κριθεί ένοχος είναι ένα μη βίαιο έγκλημα στα χαρτιά.

Οποιαδήποτε τιμωρία είναι πιθανό να αποτελείται από πρόστιμα, αναστολή, κοινωφελή εργασία ή κάποιο συνδυασμό αυτών.

Πολλά θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από το πώς ο Merchan ερμηνεύει τη συμπεριφορά του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τύψεων.

Οι ένορκοι δεν είχαν την επιλογή να καταδικάσουν τον Τραμπ για πλημμέλημα – για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, αλλά όχι στην υπηρεσία άλλου υποκείμενου εγκλήματος. Οι δικηγόροι του Τραμπ θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον Merchan να δώσει στους ενόρκους αυτή την επιλογή, αλλά δεν το έκαναν.

Τόσο οι εισαγγελείς όσο και οι δικηγόροι του Τραμπ θα υποβάλουν συστάσεις για την καταδίκη. Το ίδιο θα κάνει και το γραφείο επιτήρησης, το οποίο θα συντάξει μια εμπιστευτική έκθεση παρουσίασης για τον δικαστή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τοντ Μπλαντς, είπε χθες Πέμπτη πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του εντολέα του αμέσως μόλις έχει τέτοιο δικαίωμα, αφού προηγηθούν άλλα στάδια της διαδικασίας.

«Θα ασκήσουμε έφεση το συντομότερο δυνατό», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο κ. Μπλαντς, ποινικολόγος ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της υπεράσπισης σε αυτή τη δίκη. Οποιαδήποτε τιμωρία επομένως θα μπει πιθανότατα σε αναμονή όσο εκκρεμεί η έφεση.

Η διαδικασία μέχρι να εκδικαστεί η έφεση θα χρειαζόταν μήνες, ακόμη και χρόνια, για να ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να τεθεί σε ισχύ η ποινή.

Ο Τραμπ έχει 30 ημέρες για να καταθέσει ειδοποίηση έφεσης για την ένοχη ετυμηγορία και, στη συνέχεια, έξι μήνες για να καταθέσει πλήρη έφεση στο πρώτο δικαστικό τμήμα, το οποίο εκδικάζει προσφυγές από την κομητεία της Νέας Υόρκης.

Εάν επιβεβαιωνόταν μια καταδικαστική απόφαση, ο Τραμπ πιθανότατα θα προσέφυγε στο εφετείο της Νέας Υόρκης, το επταμελές όργανο που είναι το ανώτατο εφετείο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Αυτό το δικαστήριο έχει διακριτική ευχέρεια για το αν θα εκδικάσει την υπόθεση ή όχι.

Τα ζητήματα που θα υποστηρίξουν κατά την έφεση θα ήταν πιθανότατα περίπλοκα νομικά ζητήματα – για παράδειγμα, εάν ο δικαστής έδωσε κατάλληλες οδηγίες στην κριτική επιτροπή και επέτρεψε να συμπεριληφθούν ή να αποκλειστούν τα σωστά αποδεικτικά στοιχεία. Τα γεγονότα, και η αξιοπιστία των μαρτύρων, δεν θα ήταν ζητήματα στην έφεση.

Εάν η καταδίκη επικυρωθεί από το εφετείο της Νέας Υόρκης, ο Τραμπ πιθανότατα θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε επίσης να επιλέξει αν θα λάβει ή όχι την υπόθεση. Επειδή η υπόθεση είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η παραπομπή της στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ θα απαιτούσε από τον Τραμπ να πείσει τους δικαστές ότι διακυβεύεται κάποιο ομοσπονδιακό ή συνταγματικό ζήτημα.

Η καταδίκη δεν θα επηρεάσει τη νομική ικανότητα του Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Το σύνταγμα δεν απαγορεύει στους κακοποιούς να διεκδικούν αξιώματα. Το αν θα μπορούσε να υπηρετήσει ως πρόεδρος από τη φυλακή δεν έχει δοκιμαστεί. 

Η καταδίκη πιθανότατα δεν θα επηρεάσει την ικανότητα του Τραμπ να ψηφίσει στις εκλογές του φετινού φθινοπώρου. Η Φλόριντα, όπου είναι εγγεγραμμένος, επιτρέπει σε άτομα με πεποίθηση εκτός πολιτείας να ψηφίσουν εάν το επιτρέπει η πολιτεία όπου καταδικάστηκαν. Στη Νέα Υόρκη, κάποιος με καταδίκη για κακούργημα μπορεί να ψηφίσει αρκεί να μην είναι φυλακισμένος.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους 30 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία-Πώς θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Published

on

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός με τη θερμοκρασία να ανέρχεται στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 28 στα υπόλοιπα παράλια και στους 23 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ για να καταστούν σταδιακά μέτριοι 4 και τοπικά στα προσήνεμα παράλια, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη αλλά το απόγευμα στα δυτικά και τα νότια θα είναι μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 26 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 28 στα υπόλοιπα παράλια και στους 23 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 και παροδικά μέχρι μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 18 στα παράλια και στους 11 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά αισθητή άνοδο για να κυμανθεί αρκετά πιο πάνω από τους κλιματικούς μέσους όρους.

Πηγή: Sigmalive

Continue Reading

Trending